Tā kā sakarā ar jauna ričuka iegādi sanāca mazliet vilties klientu apkalpošanas kultūrā, vēlos mazliet padalīties savās domās par to, kā būtu jāapkalpo klients.
Sākumam, domāju, pietiks, ja brīvi izklāstīšu dažādus punktus. Atļaušos izteikties daudzskaitlī.
- Pērkot jaunu velosipēdu, mēs, pircēji, nopērkam sev kādu sapnīti, lielu vai mazu. (Šeit iekavās jāpiebilst, ka dārgi vai lēti, tas ir cits jautājums, kādam lēti ir 1000 Ls, kādam citam velo arī pa 200 Ls ir ļoti liela vērtība). Tas ir forši, ja pie jums atnāk (-ca) klienti, kas nometa naļikā piķi un teica “man to krutāko” un, neko nesakot, aizgāja prom. Bet iespējams, tie laiki ir beigušies - pēc pārdevēju attieksmes, acīmredzot, tādi laiki ir bijuši.
Tāpēc, cienītie pārdevēji, lūdzu pievēršiet uzmanību tiem, kas vēlas uzzināt vairāk par izvēli, priekšrocībām. Pircēja uzdevums ir ienākt veikalā, pārkāpjot veikala slieksni, pārdevēja darbs ir nevis gaidīt, kad es atnākšu un pateikšu visu, ko es gribu, bet pienākt pie manis un noskaidrot, ko es vēlos un kāds ir man piemērotākais risinājums.
Mēs gribam izjust gandarījumu par pirkumu un arī par pirkšanas procesu!
- Velo pircēji ne vienmēr ir rūdīti eksperti par velosipēda lietošanu, nemaz nerunājot par moderna veļuka konstrukciju un apkopi. Tāpēc par to noteikti būtu vēlams izstāstīt, un izstāstīt pareizi. Jā un parasti visam, ko mēs pērkam, nāk līdzi lietošanas pamācība. Tas nav tāpēc, ka mēs būtu dumji, tas ir tāpēc, ka ikdienā ir daudz, daudz lietu, ar kurām jādarbojas, tāpēc ļoti noderētu, ja pa rokai ir grāmatiņa, kurā uzskaitīts, ko drīkst darīt, ko nedrīkst darīt ar velosipēdu, kā pareizi ar to apieties. Viņas nav jāmet ārā! Tieši otrādi, jāpārliecinās, ka klients iepazīsies ar sava jaunā brīnuma lietošanas detaļām.
Turklāt tehnoloģijas mainās, tās metodes, kas darbojās “škoļņiku” laikos, varbūt vairs nedarbojas šodien. Piemēram, vai visi pircēji no veikala iziet, zinot, ka nedrīkst riteni mazgāt ar karcheri / augstpiediena strūklu? Vai visi pircēji iziet no veikala ar savam augumam atbilstošu regulējumu? Ka pārnesumiem nav labi, ja ķēde iet no lielākā uz lielāko zobratu vai otrādi.
Mēs negribam vilties!
- Reizēm gadās tā, ka veikalā pircējs ienāk ar domu paskatīties un varbūt kaut ko nopirkt. Tas nav tā, ka mēs dodamies uz sporta preču veikaliem brīnīties un jūsmot par to, kā pārdevēji skatās televizoru vai apspriež sev svarīgus notikumus. Un ja es esmu nopircis riteni un izrādu interesi nopirkt vēl kaudzi aksesuāru, tad man ir diezgan jocīga sajūta, ja pārdevējs vai nu nīgri pasaka, ka nekā nav, vai, vēl “labāk” - pasaka, lai iet uz citu veikalu (halo, kāpēc tad veidojat sortimentu, kuru nevarat ar lepnumu pārdot?)
Mēs jūs cienam un respektējam.
-
Un vēl, kas attiecas uz riteņa apkopi - meistara acs ir tā, kas redz, ko vajag darīt. Tas, protams, jau ņemoties ar mašīnu ir pierasts, ka servisā prasot kārtējo apkopi, meistari brīnās un nesaprot, kas tieši par vainu. Tomēr velo apkopes vietas varētu būt tās, kas zin, par ko iet runa, un piedāvā notīrīt, saeļļot, kaut ko nomainīt. Un piedāvāt! Un mēs ar prieku maksājam, jo mums, pircējiem, patīk tērēt, ja redzam no tā atdevi! Kāpēc lieki neuzprasīt, vai mēs esam apmierināti, vai mums varbūt ir kādas vēlmes, utt.?
-
Iespējams, ir velo lietotāji, kuri ļoti slikti redz vai kuriem patīk nekārtība, tomēr, man liekas, ka pārsvarā mēs sagaidām, ka serviss būs tā vieta, kur ričukam parādīsies iztrūkstošās detaļas, ja tādas ir, nevis otrādi - pazudīs ventīļa uzgalis vai paliks nepamanīts kāds nokritis gabaliņš.
-
Un kāpēc par pārdevējiem nevarētu strādāt arī vecāka gada gājuma cilvēki?
-
Un vēl, ja remontējot kaut kas nesanāk, vai nav kā vajag - par to varbūt derētu pateikt!? Nevis paļauties, ka “ai mož tas muļķis to švīku nepamanīs”, vai “uzliksim šitās te detaļas vietā mazliet sūdīgāku”. Tas ir briesmīgi… nekļūdās, kas neko nedara, tomēr cerēt uz klienta muļķību nav prātīgi.
Tas šim brīdim viss… iespējams, es dzīvoju citā pasaulē un patiesībā klienti ir ļauni vilki, kas dodas uz veikaliem apbižot pārdevējus… bet es ceru, ka kaut kāds gabaliņš no šī visa nāks par labu kādam. Un esmu pārliecināts, ka ir arī daudzi labie veikali un servisi, un šiet minētais būs jaunums tikai kādiem 5%, max 10% vietu.
P.S. Un vēl - skaistums slēpjas niansēs.