Nepiekritīšu viedoklim, ka go vegan ir vienkārši. Tur arī ir jādomā, ko ēst, lai uzņemtu visu nepieciešamo attiecībā uz aminoskābēm.
Negribu gari sākt stāstīt, bet varu pateikt, ka soja un citi tie dārgie vegānu mēsli nav jāēd, labāk vispār turēties pa gabalu. Man pamatā visam ir vietējie pākšaugi un vietējie graudaugi un ar to nodrošinu vismaz 90% no nepieciešamajām aminoskābēm. Katrs gan ir atšķirīgs, citam šī kombinācija, iesējams, nederēs.
Vispār negribu lieki baidīt cilvēkus, zinu kāda daudziem ir nostāja pret šo “sektu”, tāpēc ja kādam ir interese - PM :D
Cilvēka ķermenis taukus uzkrāj taukaudos, tā tad jā, taukus kurus tu ieed tie nosēžas tevī kā tauki nevis kā maģiskas enerģijas bumbiņas kas neko neaizņem. Nepieciešamības gadījumā, t.sk. sportojot, tauki hidrolizējas par glicerolu un taukskābēm, kuras noārdoties dod enerģiju. Savus “bulšita” filtrus slēdz kad pamācīsies vienkāršu bioķīmiju,[/quote]
Vispirms der vienoties par ko runā un, tad apspriest.
Uzsvars jau bija uz vārdu “tiešā”. Tauki jau pārvēršas par cukuriem , tad atpakaļ par taukiem. Ja tu ieēd olīvēļlu, tad tevī neuzkrājas olīveļļa.[/quote]
Yep, tauki sākumā tiešām pārvēršas par cukuriem un taukskābēm, bet tas notiek tādēļ, ka tauku molekula ir pārāk liela lai tiktu cauri šūnu plazmatiskajām membrānām, kad šīs daļiņas tiek šūnā, tās atpakaļ savienojas un kļūst par taukiem. Mani vienkārši ļoti uzjautrina teksts “no taukiem tauki nerodas” :D
Labi, ka atrasts kopsaucējs, ka olīveļļa kā olīveļa neuzkrājas :) Tauki rodas no visa liekā. Vispirms no taukskābēm, jo tas ir enerģētiski lētāks process, tad no ogļhidrātiem.
Vienkāršāk, lētāk, ērtāk, veselīgāk ir par visu šo nedomāt.
Var lūdzu palūgt kādu rakstu par tauku pārvēršanu ogļhidrātos? Es zinu par ogļhidrātu pārvēršanu taukos, bet pretējais process man ir kaut kas nedzirdēts.
OK, triglicerīda daļa, kas ir glicerīns, varētu saveidot cukura molekulas, bet ne jau taukskābes daļa.
Edit:
Šo to gan atradu, bet tas ķīmisko reakciju process ir tik garš un var sekot tikai tad, kad garā taukskābe sašķelta sīkos gabalos oksidācijas ceļā muskuļu šūnās. Un arī tas notiek tad, ja ir iestājies galīgs ogļhidrātu deficīts.
Nu re, tā jau ir loģiskāk. Bet vajag arī pieminēt, ka tauki rodas arī no tiem taukiem kuri tiek uzņemti. Tāpēc, manuprāt, no cukura nav jābaidās, ja nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, visi cukuri ir ogļhidrāti, kas dod lielu enerģijas daudzumu, un ogļhidrātiem pārvērsties par taukiem ir daudz sarežģītāk. Tautā nez kāpēc ir pieņemts ka cukurs ir visa ļaunums.
ņemam McD un CocaCola - labākās vakariņas pēc smaga vakara treniņa. Miegs ar uznāks uzreiz.
Tu šito nopietni? :D
Jā. jo tur paliek tikai divi varianti - vai nu iet gulēt, vai “kapāt” tālāk :)
Un es cerēju, ka tas ir joks :D negaidīju, ka pieauguši cilvēki reklamēs šito ķīmiju …Not bad, tā tik turpināt.
Smutijs
[quote=Bibo]Visur raksta, ka nedrīkstot ēst pēc 8, 9 vakarā.
Bet kā rīkoties, ja ātrāk nesanāk un treniņi/izbraucieni beidzas tikai ap 22:00?[/quote]
Te jautājums kāda tev tauku attiecība. Ja esi tievs kā skals tad neko neēst laikam nav laba doma. Bet ja gribi tievēt tad neēšana uz nakti pēc treniņa ļoti labi iedarbojās. Tad labi ja ievēro 16/8 ēšanas principu. Parasti neēd no 20:00 līdz 12:00 un tad ēd vismaz piecas reizes bet nedaudz, lai nejustos paēdis. Dzeram gan daudz, jo atbrīvotie atkritumi no organisma jāved laukā lielos kvantumos. Tas aktivizē organismā augšanas hormonu kas sāk ēst nost paātrināti taukus. Ja piedalies sacensībās tad šādi pārāk aizrauties nevar. Domājams lai murgi nerēgojas kaut ko vieglu ieēd un ej gulēt :D
var ēst pēc treniņa vakrā un vajag
kas un kā , labi izrunāts Jāņa Mūsiņa try2win tam veltītā raidījumā
https://soundcloud.com/train2win/train2win-podcast-20-uzturs-izturibas-sporta-kristine-podvinska