Downgreids no 9 ātrumiem uz 8

[quote=draft]Pirmkārt- ikdienā braucot es nu nekādi neizmantoju kasetes 9 zobratus, arī ar 8 pilnīgi pietiktu;
Otrkārt- ir sajūta, ka SLX Shadow tipa aizmugurējais pārslēdzējs ir tāds cimperlīgs uz regulēšanu, un prasa saudzīgu attieksmi;
Treškārt- bieži vien ir slinkums, un nav laika visus tos pričendāļus apkopt, tīrīt un regulēt, eļļot, laicīgi mainīt ķēdes, utt.

Šajā konkrētajā gadījumā mani vairāk interesē performances / cenas / lietojamības / izturības attiecība.[/quote]
ja tev nav antipātiju pret gripšiftiem, tad minētajā attiecībā labs, necimperlīgs un nesaudzīgu attieksmi paciest spējīgs risinājums varētu būt sram x.0 3x8 gripšifti (jā, tādi ir) kopā ar kādu-nu-budžets-atļauj sram pakaļas pārslēdzēju (x.0/x.9/x.7) un 11-28 kasete pakaļā (tev tagadējā, kuras visus 9 zobratus tu, kā tu saki, neizmanto, ir 11-32 vai 11-34, vai ne?).

runājot par cimperlīgumu, vienkāršību lietošanā un tādām lietām, lietotāju atsauksmes par sram un shimano dārgo galu vispār ir līdzīgas kā mac vs windows/pc - “vienam patīk māte otram meita”, bet daudzi, kas no shimano pārgājuši uz sram, par shimano rauc degunu :)

par klaņu saderīgumu 8 un 9 ātrumu sistēmās man ir garāks viedoklis, ko man nebūs slinkums uzrakstīt kaut kad vēlāk, šobrīd aprobežošos ar “tev visam tur vajadzētu saderēt”.

Teorētiski jā, praksē iztiek.
Galvenais ir atcerēties, ja ir n zobrati, tad jāsalāgo ir pēc n-1, jo vienu galējo pārslēdzēja pozīciju vienmēr var uzsēdināt uz diapazona ieregulējošās skrūvītes (ja vecais šifteris velk par daudz). Tāpēc, ja priekšā ir 2, jāsalāgo tikai pēc 1 (lielākā), mazāko uzsēdina uz skrūvītes - ideāli.
Ja priekšā ir 3, mazāko atkal sēdina uz skrūvītes, jāsalāgo 2 lielākie. Es nekad neesmu regulējis Shimano tripple ar miksētu 8/9 sp šifteri/klani, bet prognozēju, ka ar to zaudēs vienu šķērsenisko kombināciju, ne vairāk. Cik tad daudzi par to Latvijas mērogā uztraucas un smalki interesējas?

Starp citu, Šeldonā var lasīt, ka Dura Ace, pārejot no 8 sp uz 9 sp, nolēma nemainīt savu skaisto klani, bet sāka ražot mazos zobratus ar zobu rindu novirzītu vairāk uz iekšu:
http://www.sheldonbrown.com/dura-ace.html
Šeldons raksta “This type of “skating” is very rare…” pie kā man gribētos piebilst, ka ar lētākām Shimano grupām (kur mainījās zirnekļa ķepu biezums, bet šajā kontekstā vienalga, kā pārbīda zobu rindu) arī ļoti reti, toties gandrīz vienmēr sacensībās - kad maigi slēdz, bet stipri min. (Sacensībās es toreiz braucu tikai duatlonos un triatlonos, tāpēc nejautājiet, kādi man rezultāti riteņbraukšanā:)

cik ir gadījies pamēģināt- gripšifti gan diezko nepatīk, līdz ar to ir skaidrs, ka izmantošu “tradicionālā” tipa slēdžus.

Bet tad atkal rodas nākamais viltīgais jautājums- vai tad likt tos Shimano Alivio šifterus, un Shimano pārslēdzēju aizmugurē, vai tomēr labāk kaut ko no SRAM šifteru/trigeru un pārslēdzēju klāsta? Ar SRAMu arī ir tā, ka nav gadījies pamēģināt. Ja nu izrādās varen labs? :)
Un par cik kasetei lielākais zobrats būs 25 vai max 28 zobi, tad pārslēdzējs visdrīzāk būs jāskatās tāds ar vidēju kāju, lai tur lieki nekas nekratās.

ar gripšiftiem tāds joks, ka viņi redz sramam ir pat glaunajā iksnullē dabūjami, tā ka daungreids īsti nebūtu nekāds daungreids, varētu ar 3x8 ātrumiem spīdin spīdēt ar iksnulli. augstākais plaukts, kur sramam dzīvo 8 robu trigeri, ir sx5/x.5. nekāda vaina, lieliski šifteri, nedārgi. ir viņiem brālīši attack - priekš shimano pakaļas slēdžiem. vari uzlikt tādus un atstāt savu cimperlīgo slx pakaļu.

Re kā pavilkās diskusija par sramu!
Tad man arī ir interese. laiciņu atpakaļ vēlējos nomainīt savus šifterus ( shimano zemā gala) pret sram gripšiftiem ( jo vēlējos iespēju regulēt priekšējā pārslēdzēja stāvokli vairāk nekā tikai 3 pozīcijās. Prasības takā nebija man nekādas augstās ( deora līmenis, tātad x5 - x6), taču aizmugurē atstātu esošo lx pārslēdzēju. Sāku interesēties pa veikaliem, tur sāka man teikt, ka SRAM nesader kopā ar Shimano, saderot tikai zemā gala ( līdz x.3). Līdzīgi ( telefoniski) teica arī TREK veikala pārdevējs. Varbūt kāds var arī pateikt kapēc ir nesaderība, jo kā noprotu, tad kasetēm starpa zobratiem atstarpe ir vienāda, tātad pārslēgšanas solim arī jābūt vienādam.

āķis ir iekš ‘actuation ratio’. Sram tas ir 1:1, Shimano 2:1. Atsevišķiem SRAM lētā gala, piem TRX ir 2:1

bardaks jums te kaut kāds.
trx, tāpat kā mrx, attack un rocket ir sram’a 2:1 šifteri priekš shimano pārslēdzējiem.
pārējie, zemo galu (trešos) ieskaitot, ir 1:1.