nesen veroties kādā sludinājumā man radās filozofiskas pārdomas par disku bremžu rotoriem.
protams, jo vairāk caurumu un robu rotorā, jo tas ir vieglāks, taču kā ir ar bremzēšanas jaudu? es to saprotu šādi: bremzēšana notiek berzes dēļ, bremžu klučiem špiežoties pret rotoru, taču jo vairāk robo rotorā, jo tā virsma ir mazāka, līdz ar ko arī berze mazāka un samazinās brezmēšanas jauda. ja skatamies uz vieglajiem rotoriem (Ashima, 160mm, 82.2gr), tad šķiet ka no to berzes laukuma nekas nav palicis.
man uzticamāki šķiet šādi rotori (Avid, 160mm, 114.2gr:
šoreiz runa pat nav par svaru, jo ietaupīt izdotos tikai 32 gramus, bet tieši par bremzēšanas spēku. varbūt kāds gudrs cilvēks var “iedzīt grīdā mietu”?
Pēc tavas loģikas, bremžu rotoram ir jābūt pilnīgi gludam, bez caurumiem, tad būtu vislabākā saķere (100%)
Es gan domāju,ka bremžu klucis papildus strādā beržoties pret ventilācijas caurumiem.
Mans subjektīvais viedoklis ir tāds, ka tas pirmajā attēlā redzamais tieši pie lielām slodzēm var vienkārši izjukt (t.i. paredzēts svara vērotājiem un braukšanai Latvijas apstākļos :) ). Pats esmu bremzējis tā, ka rotors paliek tumšā krāsā. Tas bija Avid rotors. Un vēl joprojām viss kārtībā.
Man jau liekas ka caurumiņi, kas ir ap to vietu kur strīķējas klucīši kalpo disku un klucīšu tīrīšanai no drazām.
A dzesēšanai kalpo tie spieķīši, kas zemāk.
Un teikt, ka kārnāks rotors labāk dzesējas ir viens rungas gals. Kārnāks rotors attiecīgi arī ātrāk uzsilst ;)
Bet bremzēšanas spēks ir atkarīgs no diska diametra, jo lielāks, jo spēcīgāk bremzējas.
Es gan nekad neesmu manījis ka disku bremzēm pietrūktu spēka sabremzēt braucamo.
Nedomāju ka tur tie spēki ir baigi no svara. Nu uzspied stiprāk un es nestādos priekšā kādai tev ir jābūt masai un ātrumam lai nevarētu cilvēcīgi sabremzēties.
[quote=kuuminsh]Es gan nekad neesmu manījis ka disku bremzēm pietrūktu spēka sabremzēt braucamo.
Nedomāju ka tur tie spēki ir baigi no svara. Nu uzspied stiprāk un es nestādos priekšā kādai tev ir jābūt masai un ātrumam lai nevarētu cilvēcīgi sabremzēties.[/quote]
Nu tā nu gan īsti nav … viss ir atkarīgs no paša masas un arī pašām bremzēm … tā kā var gadīties arī situācijas, ka ar “cilvēcīgu” sabremzēšanos vien nepietiek :))) un izšķirošss var izrādīties katrs bremzēšanas ceļa metrs …
M965[/quote]
Tieši tā :)))) … ručka līdz galam, rotos smird … bet nebloķējas :)))) nav tā ka nevar sabloķēt vispār, bet, piemēram, palaižot straujāk kādā nobraucienā man ar saviem 95 kg ir ar to bijušas problēmas, labi, ka viss labi ir beidzies … :D
Manuprāt kluču un diska saskares laukums būtu no svarīgs(pec iespejas lielāks) ja klucis spiestu uz rotoru tikai no vienas puses, radot tikai berzi, bet tā kā bremzēm kluči spiež no abām pusēm virsmas laukums nespēlē svarīgāko lomu, bet gan materiāli no kuriem izgatavo gan klucus, gan diskus. Protams es piekritu tam ka jo lielāks roors jo lielāks būs bremzēšanas spēks, tas būs atkarīgs no centrtrieces un centrbēdzes paatrinājuma un spēka.
Runājot par caurumiem, tad tie tiešām varetu derēt tikai klucu notīrīšanai un mazāk ventilācijai, un jo vairāk vaurumu jo atrak varetu nodilt kluci.
mans subjektivais viedoklis attieciba uz dzesešanu ir tāds, ka es šaubos ka kādreiz vajadzēs bremzēt tik spēcīgi un intensīvi(ilgi) ka būtu jāuztraucas ka rotori varetu sakarst lidz tadai pakāpei ka nespētu pildīt savas funkcijas. Tāpēc droši var, manuprāt, pirkt tādu rotoru kas piestāv vellim un patīk pašam īpaši neuztraucoties par to kvalitāti.
M965[/quote]
Tieši tā :)))) … ručka līdz galam, rotos smird … bet nebloķējas :)))) nav tā ka nevar sabloķēt vispār, bet, piemēram, palaižot straujāk kādā nobraucienā man ar saviem 95 kg ir ar to bijušas problēmas, labi, ka viss labi ir beidzies … :D[/quote]
Ar sablokētu ratu, tā pat ka mašīnai nau iespējams ātrāk nobremzēt, tieši otrādi palielinās bremzēšanas ceļa garums( tādēļ mašīnām ir ABS, kas novērš sabloķēšanos)
rīteņu bloķēšana noder tikai pie ekstrēmiem apstākļiem, agresīvai braukšanai un dažādu manevru veikšanai, bet nekādīgi tad ja ir cīņa par metriem, pat centimetrem bremzēšanas ceļā.
runa nav par bremzēšanas ceļa garumu, efektivitāti utt. … bija jautājums “ar kuru bremzi nevar sabloķēt ratu” sekoja atbilde, no kuras galvenais secinājums bija, ka XTR M965 bremzes ir s*** :)))) kā arī tas, ka ir tomēr disku bremzes, kuras nav tik efektīvas cik tām būtu jābūt :)… par ABS darbības principiem, tā efektivitāti utt. es domāju, ka jebkuram ir skaidrs un neviens to neapstrīd … Atvainojos topika autoram par to, ka panesās offt … ;)
ABS mašīnai ļoti retos gadījumos samazina bremzēšanas ceļu! Dažos gadījumos pat palielina! Teiksim, uz sausa grants vai smiltīs labāk bremzēt ar sabloķētiem ratiem, lai tie ierokas zemē.
ABS funkcija- saglabāt mašīnas vadāmību bremzēšanas laikā. Tas, kas mēģinājis ar sabloķētiem ratiem griezt mašīnas stūri, zinās, par ko es runāju :)
[quote=elektrolitr]ABS mašīnai ļoti retos gadījumos samazina bremzēšanas ceļu! Dažos gadījumos pat palielina! Teiksim, uz sausa grants vai smiltīs labāk bremzēt ar sabloķētiem ratiem, lai tie ierokas zemē.
ABS funkcija- saglabāt mašīnas vadāmību bremzēšanas laikā. Tas, kas mēģinājis ar sabloķētiem ratiem griezt mašīnas stūri, zinās, par ko es runāju :)[/quote]
Arī ar nesbloķētiem ratiem stipri zūd vadāmība pie straujas un spēcīgas bremzēsanas un uz grants vai šķembu segimiem. Respektīvi es uzskatu ka XTR M965 bremzes darbojas lidzigi, cenšas saglabāt maksimālo saķeres un bremzēšanas spēka attiecību, jo bremzēsanas ceļša visisakais ir ja bremzes tur uz tās robežas maksimuma, kuru pārsniedzot tās sabloķējas. Un es šaubos ka ABS ir kautkāds sakar ar auto vadāmību bremzēsanas laikā, pamēģiniet paši pastūret auto vai velo spēcīgi bremzējot ar priekšējām bremzēm, redzesiet ka man ir taisnība.
tur ar tām M965 bremzēm ir cits stāsts … bet nu viennozīmīgi viņas nav tik “gudras” un nedarbojas līdzīgi ABS principam … tur nu gan man ir taisnība :))) … es domāju, ka FOX arī man piekritīs ;)
Vari shaubiities ja veelies, bet primaari ABS tika izstraadaats tieshi shaadam noluukam - auto vadaamiibas saglabaashanai strauji bremzeejot :)
Atljaushos mazliet paciteet…
[quote]An anti-lock braking system, or ABS (from the German, Antiblockiersystem) is a safety system which prevents the wheels on a motor vehicle from locking while braking.
A rotating road wheel allows the driver to maintain steering control under heavy braking by preventing a skid and allowing the wheel to continue interacting tractively with the road surface as directed by driver steering inputs. While ABS offers improved vehicle control in some circumstances, it can also present disadvantages including increased braking distance on slippery surfaces such as ice, packed snow, gravel, steel plates and bridges, or anything other than dry pavement.[/quote]
Un tieshi sheit mineetajos sliktajos celja segumos pirmo paaudzhu ABS bija/ir lielas probleemas. Ja uz sausa asfalta bremzeeshanas celja garums tika samazinaats par schiet ~20%, tad nonaakot uz kaila ledus… mammiit miiljo - pagarinaajaas 2x!!! :D
Tas taa mazliet offtopika par paraleelju vilkshanu ar ABS :)