Nu jau kādu laiku esmu pabraucis ar RS Tora un vakar aizdomājos, ka no visiem slēdžiem lietoju vien lockout.
Vēl dakšai ir iespēja regulēt atsitiena ātrumu (rebound) un gājiena garumu, bet, godīgi sakot, nav skaidrs pēc kādiem principiem? Ir sajūta, ka trāpot uz “trepes” granteniekos velo labāk uzvedas ar ātro rebound bet kādos apstākļos ieteicams lēnais? Uz šosejas tāpat lockout prasās.
Mans, neko daudz nejēdzot no dakšu regulēšanas, jo pašam stāv Suntour XCR, teiktu, ka uz šosejas jau nu noteikt jābrauc ar lock out, ti, cieto :) Būtu interesanti palasīt citu viedokļus tieši par regulēšanu!
Noteiktas ģeometrijas rāmis prasa noteiktu dakšas gājienu (80mm/100mm utt). Nepareizs dakšas garums izjauc visu rāmja ģeometriju, sēdēšanas pozīciju utt. (Tevi met pāri stūrei vai deguns gaisā)
Tātad, jāatrod optimālais un tā arī jābrauc? Jeb ir jēga relatīvi gludos un ātros posmos (normāls grantenieks par piemēru) likt mazāku gājienu, bet lēnākos un bedrainākos - max.?
Jēga nav, jo jebkurā gadījumā pedalēšanas spēks (galvenais spēka vektors) tiks virzīts nepareizi.
Dakša pa zemu - pedalējot (spēka vektors virzīts uz aizmuguri) celsi pakaļu augšā un deguns dursies zemē
Dakša pa augstu - pedalējot (spēka vektors virzīts uz priekšu) celsi ritenim priekšu augšā
Dakša pareizi - pedalējot (spēka vektors virzīts uz leju) būs optimāls izsvarojums
Vienīgais ar ko var variēt ir stūres augstums, roku saliekums
XC - mazāks gājiens (80 - 60 mm)
All mountain - 100-120 mm … nobraucieniem, kalniem.
U-turn - var regulēt braucot (laikam) līdz ar ko nevajag izjaukt dakšu.
Kad sodien izbraucu ar savu velluku atklaju divainu paradibu, ara bija +2 gradi un dregns, nesapratu kape mani amortizatori klust cieti, ieksa gandriz nespiedas un 0 pozicija nostajas tikai tad kad nokapu no velluka, bet kad velluku noliku majas siltuma pec kada lika vis atkriezas vecajas sliedes, es nesaprotu kadel tadas izmainas? kads varbut varetu palidzet ar padomu, ko iesakt?
paldies!
domāju ka viss kārtībā, jo eļļa pie zemākām temperatūrām paliek biezāka un vairs tik raiti neplūst caur dempfera vārstiem, pieļauju ka velo dakšas eļļa krietni manāmāk maina savas īpašības pie zemas temperatūras, salīdzinot, piemēram, ar motoreļļu.
Man ir: SR Suntour XCM-MLO 80mm travel, bet ieprieks itka sadu problemu nebija ari vesakos laikapstaklos, sodien tikai pirmoreizi pamaniju, varbut var kautko paregulet ar +,- reguletaju uz dakšas?
Ja neko nejaucu, tad pēc tehniskās specifikācijas šai dakšai ir elastomērs, nevis eļļa, kas atbild par atsitienu. Vismaz tā izskatījās rasējumā iekš Suntour lapas.
Tā kā, nekā ieprieciņoša, to labot var tikai jauna dakša.
Labāk pakrāj naudiņu un nopērc kādu normālu dakšu, reku forumā tirgojās Marzocchi pa 89, vai ļoti laba Manitou pa 85.
Man ir ļoti līdzīga SR Sountur dakša un galvenais iemesls, kāpēc dakša paliek cieta un nestrādā ir smiltis un citi netīrumi, kas tiek iekšā dakšā. Pēc savas pieredzes zinu, ka iztīrot un sasmērējot dakšu pa jaunam, tā strādā vismaz uz pusi labāk. Turklāt, tā ļoti viegli jaucas. Sākumā vari pamēģināt regulatoru maksimāli pagriezt uz - , lai dakša paliek mīkstāka.