Braucamais MTB iesācējam (SEB Tautas)

Patreiz ir pirms daudziem gadiem pirkts (~ 10 gadi) iekš ZZK Anlen braucamais bez amortizatoriem. Toreiz maksāja kādus 180Ls. Tā intensīvi ar to braucu pēdējos pāris gadus. Vienīgā sacensību pieredze - pagājušā gadā Tautas brauciens Siguldā pa šoseju. Šogad ar esmu pieteicies. MTB jomā vienīgā pieredze ir ņemšanās pa Jūrmalas kāpām. Lai gan ir braukāts arī pa Saukas ezera apkārtnes grants ceļiem.
Tā kā šosejai tie pasākumi ir diezgan epizodiski, un, iespējams, ne tik interesanti, ir doma nākamā gadā nobraukt visu SEB MTB sezonu tautas klasē.
Šogad vēl pieteicos uz 21. augusta MTB pasākumu Jūrmalā, lai apostītu situāciju, tā teikt.
Līdz ar to ir doma, ka tomēr vajadzētu arī iepirkt ko nopietnāku, lai gan Jūrmalā vēl plānoju nobraukt ar to pašu veco (cerams, neizjuks :) ).
Kā ir ar to tautas klasi? Varbūt tur tomēr tādu nikno MTB nemaz nevajag? Esmu skatījies, ka ir tādi “pusMTB”, kas laikam saucās cross vai tml. Piem. Merida Crossway sērija.
Cik te jau šo to palasīju, priekšā varbūt nemaz amortizātoru nevajag (aizmugurē vispār laikam lieks šādai klasei?). Te gan arī, ja tas ir regulējamais (pamatā tie tādi arī laikam ir), tad uzliek maks cietību, un miers, ja to trase atļauj. Ja prasās pēc tā, tad uzregulē mīkstāku.

Varbūt arī šajā forumā prāsās pielipinātās tēmas ar kaut kādām optimālām komplektācijām kādām izplatītākajām klasēm?

Nu tā, ko nu es sapratu, tad vēlies braukt dažās sacensībās un pa kāpām. Tiem cross riteņiem parasti ir šauras riepiņas, kas mīkstajās smiltīs galīgi neder, tāpēc iesaku padomāt par MTB. Ar amortizatoriem ir tā, ka nav jēgas viņu likt ja ar redzi un veselību viss ir kārtībā, uz dakšas rēķina var ieekonomēt kilogramu, kas pa smiltīm ļoti daudz ko dod.

Pamatā jau skatās pēc tā, cik naudas vari atvēlēt. Domājams, ka esošais sacensību slodzi varētu neizturēt, bet pilnīgi mierīgi var braukt arī ar sākuma līmeņa velo. No otras puses - nav jākaunās, ja vari atļauties sacensību līmeņa velosipēdu, bet nespēj braukt par augstām vietām, tik vien, cik pašcieņas traumas brīžos, kad tevi apdzen puišelis džinsās ar maksimas velo :)

Vēl jau ir otrs variants, kad startē no beigām un siekalojies, cik labi riteņi ir beigu gala braucējiem ;)

Nu jā, budžetu piemirsu, vairāk par 400Ls toč negribētu tērēties. Vismaz patreiz, pirmajai sezonai. Pēc tam jau varētu arī domāt ko un kā.
Vēl jau ir variants turpināt mocīt veco, moš tas vecais alumīnija rāmis nemaz nav tik slikts.
Galu galā, uz uzvaru nemaz neceru sākumā, un baigi dzīties netaisos, kamēr nav normāla pieredze. Pēc pāris gadiem varētu sākt domāt par skriešanu.
Un arī nekur baigi mētāties nedomāju, šogad vēl nobraucu to Siguldas šoseju, un ar to šosejai varētu būt beigas. Pēc tam tikai MTB. Un tad jau laikam nav variantu, jāņem normāls MTB.

OK, kāda jēga iespringt uz disku bremzēm? Tās laikam dubļos labākas?

augums kāds?

1,75m , svars ap 70kg, 34 gadus veca miesa

Apskaties fotogalerijas. Tur var redzēt ar ko brauc :) Sporta rāmji un disku bremzes sākas ap 600Ls. Pie tava auguma par 400 ls var dabūt mazlietotus, jau labi aprīkotus velo (izmērs 18").

Izmēģini gan veco, īpaši netaupot. Ir pieredze, ka tur un neplīst. Ja neizturēs, uzspēsi vēl uz aizejošā gada modeļiem par labām cenām.

Ja jau 10 gadus vecs Anlens, tad gribot negribot tas jau būs morāli novecojis, pat ja uzturēts tehniski labā kārtībā.
Iesaku aiziet uz veloprofu un 400Ls budžetā iekļausies ļoti labs velosipēds ar ko varēsi braukt gan pēc piena, gan gonkās. Dārgāks arī nemaz nav nepieciešams.

tā jau te LV brauc pēc piena ar 400 Ls vērtajiem :), ražotājs nedod garantiju pat vienam braucienam pēc piena :)

šogad ja kautko ņemt tad tikai uz pēcsezonas atlaidēm, kad jau met pakaļ.

Man domāt, ka 16 collas ir par mazu 175 augumam. Un ss nav tā labākā vieta kur pirkt velo.

175 var braukt ar 18 vai 19’’

To es te pēc tabulām tā esmu sapratis, ka man 18 vai 19 vajag.
A kā ta ar pašiem riteņiem/riepām, tās visiem rāmja izmēriem vienādas?

175 uz 19’'?
uz tūristu ģeometrijas jā, bet uz sporta rāmja nu nekādīgi.

nu domaju ka nekadu problemu

Sestdien pabiju iepazīšanās braucienā uz Jūrmalas pasākumu. Prispičila, un šodien nopirku klipšu kurpes un pedāļus. Kā jau diskusijās rakstīts - nolikos arī. Bet par laimi patreiz tikai sētā, zālītē. Patreiz grūtāk pat iet grūtāk ieklipsēties nekā izraut kāju.
Par jaunu velo vēl jāštuko ko un kā, jāpagaida arī ziema, moš būs kas lētāk, lai gan tagad jau daudziem ir bijušas izpārdošanas, un viss bez maz vai iztirgots.

Tam izmēram ir tikai tāda nozīme, ka pēc tā var novērtēt, cik garu sēdekļa stuti vajag.
Ar augumu 175 cm skaties, lai rāmja augšējā truba, mērot no centra līdz centram, nebūtu garāka par 56…57 cm. Tas ir tikai mans uzskats, es braucu no 2003.g.
Lielākam rāmja trijstūrim ir vairāki praktiski labumi. Lielāka bāze “netraucēs”, ieplanējot smilšainā bedrē. Var arī ar plašāku vēzienu iecirst velopudeli turētājā - tas ir svarīgi, kad tai darbībai nav daudz laika.

Vēl aizvien rullēju ar to Anlenu. Sacensībās gan šogad nav sanācis vēl piedalīties, doma ir iespringt uz augustu, jo līdz šim kaut kā visu laiku tās nedēļas nogles aizņemtas. Nevaru saprast, varētu uz Vietalvu pamēģināt, bet sestdienā uzņēmuma sporta spēles …
Pa šiem gadiem tikai šopavasar pirmo reizi nomainīju ķēdi :)
Tā kā šis tas ir iekrājies, ir doma tomēr iztērēties kādam labākam braucamajam.
Budžets varētu būt ap 500Ls (varētu jau vairāk, bet kaut kāds psiholoģisks limits, un sieva šo tā tāpat nesapratīs)
Lietotu negribu.
Gribu kaut ko krāsainu (esmu mākslinieks dvēselē)
Jāņem jau laikam ar mīksto dakšu priekšā, aizmguri dorši vien ka nevajag mīksto, nav jēgas.
Augums, kā jau iepriekš minēju, ~175cm.
Šo tad tiešām praktiski tikai sacensībām, retiem tehniskeim treniņiem
Fiziskajiem paliek Anlens.
Skatījos, bija kauč kādas oranžas Merida, bet tur rāmis vai nu 16 vai nu 22".
Tad atradu šādu
http://www.evelostore.lv/lv/velosipedi/mtb/cannondale-trail-sl4
tam laikam L rāmis man derētu.
bode man ar nebūtu tālu, pats pa dienu Šmerlī.
Moš te kādi veikalu darboņi var ko piedāvāt.

reku trekiem cenas jau lejā
http://trekveikals.lv/jaunumi/137-sacensibu-velosipediem-izpardosana
viens no tiem lien gandrīz tavā kategorijā, diez kā ar tiem izmēriem.

PS ņemot vērā dakšas kvalitāti šajā cenu kategorijā, es tomēr rekomendētu cieto ;)

ja sacensībām, tad tavā cenu kategorijā es skatītos uz šo http://www.ss.lv/msg/lv/transport/bycycles/mountain/bxhdcx.html protams ar nosacījumu ka tur viss ir normālā stāvoklī un kāds negrib tikt vaļā no galīgi nobraukta riteņa