Atjaunošanās

Lasu iepriekšējo tēmu, t.i - enerģija/atjaunošanās un nevaru saprast, risinājums tur nekāds nav uzrakstīts, tikai vienīgais par to izgulēšanos.

Tātad, atsāku braukt tā normāli pēc sava grafika tikai pirms 3~ nedēļām, tad biju kādus 2mēnešus “dzinis haļavu” , tagad man ir tā, ka gandrīz viss ir labi, trenniņi sastādīti atbilstoši manām spējām, kvalitatīvs miegs, bet tagad, man ir jauns grafiks un tur trenniņos man jāpavada 2 - 3 stundām uz velo, tad pēc šiem trenniņiem man spēks ir, tikai nākamajā dienā dažreiz ir tā, ka visu dienu miegs nāk, kaut vai esmu kvalitatīvi izgulējies, tātad JAUTĀJUMS IR TĀDS : Kādus augļus, dārzeņus vai ēdienus lietot, lai es ātrāk atjaunotos? Neiesakiet lūdzu nekādus pūlverīšus, nepatīk man tādi, patīk viss, kas ir dabīgs. Paldies un ceru uz Jūsu atsaucību.

Olbaltumvielas muskuļiem, tās uzņemu ar “DK Daugava” Paniņām. 1kg = 0,25Ls Sanāk 32g olbaltumvielu un 5g tauku. Parasti izdzeru kādus 3L

• par to miegu ir tā, ka vislabāk, ja ir savs ritms, man liekas. Vienādi celies un ej gulēt.
    Jāēd daudz visādu dārzeņu… Piemēram burkāni un selerija sakne (cepta ir garšīgāk)

Režīms man ir, tās “DK Daugava” paniņas var nopirt ražots Latvīja veikalos ?

tiešām nezinu. Tas “Dk Daugava” veikals ir Alfa, Olympia vēl ir diezgan daudzi veikaliņi pa pilsētu.
Pats iepērkos Brīvības 73 (nu kaut kas ap to)
Kā brokastu ēdienu varu rekomendēt auzu pārslu (pilngraudu) putru ar “Dk Daugava” vājpiena biezpienu. (Atkal liels olbaltumvielu daudzums un maz tauku)

Ma pagajušo vasaru viens čalis ieteica Auzu pārslas ar fruktozi ( cukura vietā, jo ta labāk uzsucās) parlej ar karstu ūdeni un “stampā iekšā” :D
Protams pilngraudu pārslas, nopērkamas arī lielāiepakojumā ( Herkuless, Rigas Dzirnavnieka)

Auzu putru ēdu parasti no rītiem, 6dienās un 7dienās, ja plānojas garāks treniņš, tad ēdu arī pirms treniņa.

Viss jau būtu labi ar tām pārslām, bet es pēc viņām ātri jūtu izsalkumu. Darbā pusdienlaiku ir problēmas sagaidīt.

Pa maz ēd :D Man ir tā, ka ap 8 ēdu brokastis un pēc tam līdz 13 - 14 ēst negribas. Pie tam vēl ir garīgā slodze (lekcijas).

Taisniba,par maz! Auzu parslas nav tas ediens par ko butu jauztraucas, ka to varetu apest par daudz :)
Pat ja kads dietalogs varetu teikt ko pretejo.
Vienigais sagatavojies, ka varetu pastiprinati slapt ( vairak udeni bus jauznem)!

Pa maz ēd :D Man ir tā, ka ap 8 ēdu brokastis un pēc tam līdz 13 - 14 ēst negribas. Pie tam vēl ir garīgā slodze (lekcijas).[/quote]
Cilvēks jau neuzrkstīja, cikos viņam ir pusdienlaiks? Ja nu 18:00? :)
Man ir līdzīgi - paēdu ap 08:30 un līdz 13:00 ļoti grūti noturēties! Bet tā ir tikai, kad strādāju offisā, brīvā dabā ar izsalkumu nav nekādu problēmu.

[quote=DzintarsP]Ma pagajušo vasaru viens čalis ieteica Auzu pārslas ar fruktozi ( cukura vietā, jo ta labāk uzsucās) parlej ar karstu ūdeni un “stampā iekšā” :D
Protams pilngraudu pārslas, nopērkamas arī lielāiepakojumā ( Herkuless, Rigas Dzirnavnieka)[/quote]

Nu re kur arī ir problēma! :)

Praktiski visiem ātri pagatavojamiem ēdieniem (tikai pielej karstu ūdeni) jau iepriekš ir bijusi termiska un arī cita veida apstrāde, kas ir mainījusi produkta struktūru tādā veidā, ka tas ļoti ātri pārvēršas cukurā. Īpaši, ja klāt ir vēl cukurs (fruktoze arī ir cukura paveids), tad organisms īsā laikā saņem lielu cukura devu un jūtas paēdis, taču tā kā produkts ļoti ātri sagremojas, tad pēc īsa brīža cukura līmenis nokrītas un ēdājs jūtas izsalcis. Tas pats ir spēkā rolton makaroniņiem, baltmaizei, brokastu pārslām (tipa Kellogs, bet mazāk musļiem) un citām lietām.

Lai nejustos izsalcis, būtu jāēd pārtika, kas ir mazāk apstrādāta un lēnāk pārvēršas cukurā.

Te nedaudz Bikeradars.com par šo tēmu raksta: http://www.bikeradar.com/fitness/article/nutrition-avoiding-your-own-fuel-crisis-17443

Būs vien jāpiekrīt fusio. Skaidrības labad, brokastis ēdu ap 7:00, pusdienas ir no 11:00 līdz aptuveni 13:00. Darba dienu varu plānot, kā pašam tīk, ja gribu arī pusdienlaikā varu doties treniņā. Darbs ir vairāk intelektuāls nekā fizisks. Tās auzu pārslas jau arī vari apēst tik cik vari. Bet ēdot auzu pārslas jau pēc 2h jūtu izsalkumu. Tā vietā dabūju labu recepti no kanādieša drauga, saucas “Power pancakes”. Viņš tās sāka ēst pēc tam, kad strādāja ļoti fizisku darbu zāģētavā, un bija problēmas sagaidīt pusdienlaiku. Es Vairāk par divām apēst nevaru. Tiesa nezinu cik labas viņas ir, lai ātrāk atjaunotos.

P.S. Ja ir interese varu vēlāk pievienot recepti.

Interese ir. :)

Recepti studijā! :)

Šeit var vienkāršā valodā palasīties par to, kāpēc ātri rodas izsalkums pēc ēdieniem ar augstu cukura saturu un ka ir iespējams principā no tādiem atteikties http://veselibas-eksperiments.blogspot.com/ (jāsāk lasīt no apakšas)
Pieļauju, ka sportojot no ātri pārstrādājamajiem ogļhidrātiem atteikties nevar un arī nevajag, bet tā, vispārējiem ēšanas paradumiem nāktu tikai par labu.

[quote=fusio][quote=DzintarsP]Ma pagajušo vasaru viens čalis ieteica Auzu pārslas ar fruktozi ( cukura vietā, jo ta labāk uzsucās) parlej ar karstu ūdeni un “stampā iekšā” :D
Protams pilngraudu pārslas, nopērkamas arī lielāiepakojumā ( Herkuless, Rigas Dzirnavnieka)[/quote]

Nu re kur arī ir problēma! :)

Praktiski visiem ātri pagatavojamiem ēdieniem (tikai pielej karstu ūdeni) jau iepriekš ir bijusi termiska un arī cita veida apstrāde, kas ir mainījusi produkta struktūru tādā veidā, ka tas ļoti ātri pārvēršas cukurā. Īpaši, ja klāt ir vēl cukurs (fruktoze arī ir cukura paveids), tad organisms īsā laikā saņem lielu cukura devu un jūtas paēdis, taču tā kā produkts ļoti ātri sagremojas, tad pēc īsa brīža cukura līmenis nokrītas un ēdājs jūtas izsalcis. Tas pats ir spēkā rolton makaroniņiem, baltmaizei, brokastu pārslām (tipa Kellogs, bet mazāk musļiem) un citām lietām.

Lai nejustos izsalcis, būtu jāēd pārtika, kas ir mazāk apstrādāta un lēnāk pārvēršas cukurā.

Te nedaudz Bikeradars.com par šo tēmu raksta: http://www.bikeradar.com/fitness/article/nutrition-avoiding-your-own-fuel-crisis-17443[/quote]

Es jau mineju, ka pilngraudu parslas, nevis atri varamas. Ar karstu uzeni aplej lai nav sasas jastampa ieksa ( no rita loti parocigi, ja negribas varit brokastu putru kuras pagatavosana prasa 40 min, jo sadi uzlej pa virsu kafijai/tejai paredzeto udeni, pagaidi minuti un jau ir edams ( pacietas, bet edamas))

[quote=Antuanete]Recepti studijā! :)

Šeit var vienkāršā valodā palasīties par to, kāpēc ātri rodas izsalkums pēc ēdieniem ar augstu cukura saturu un ka ir iespējams principā no tādiem atteikties http://veselibas-eksperiments.blogspot.com/ (jāsāk lasīt no apakšas)
Pieļauju, ka sportojot no ātri pārstrādājamajiem ogļhidrātiem atteikties nevar un arī nevajag, bet tā, vispārējiem ēšanas paradumiem nāktu tikai par labu.[/quote]

apakšā tas video ir baigi labs :D Tik mīlīgi bērniņi, bet viņiem liek ciest :D :D

Apēdot no rīta pilngraudu pārslas normālā porcijā (pēc katliņa spriežot vismaz 0,5l) par pusdienām atceros tikai pēc pulksteņa…

Varbūt tās pārslas tiek miksētas ar kaut ko citu, no uztura viedokļa nereti bada sajūta ir nevis dēļ tā, ka tiek ēsts par maz, bet dēļ tā, ka tiek ēsts nepareizi… divi veselīgi ēdieni vienā reizē var izvērsties sliktāk, nekā viens veselīgs.

Es parasti cenšos rītā tukšā dūšā apēst augļus un tad pēc kādas pusstundas seko brokastu kārta. Kaut kur lasīju, ka augļi pārstrādājas nevis kuņģī, bet mazliet zemāk, tāpēc viņi tur ilgi nemarinējas un ātri aiziet tālāk. Bet ja kuņģī kaut kas jau ir, tad tiem augļiem iet grūti un labuma nekāda. Utj…

Tada spīdzināsana ar to cukuru.
Piekritu, ka nevajdzētu parcensties, lai gan pats pie 400 ml tejas kruzes lieku 3 tejkarotes cukura, mīlu saldumus kopš bērnības ( varētu izēst visu Staburadzes un Laimas veikaliņu :) )
Turklāt, man neškiet, ka tas mani slikti ietekmētu, jo pat zobi, manos 20 gados man ne reizes nav laboti, jo nav bijusi šāda vajadzība. Liekā svara ari nav!

Galvenais pie kā pieturos, jābūt aktīvam, ja ir uzņemtas kalorijas, tad tās ir ari jāpatērē!
Varbūt tā saldumus mīlu, jo vispār nepatērēju cūkgaļu ( negaršo), tai skaitā speķi utt. Šī iemesla dēļ ģimenē tiek lietota tikai putnu gaļa ( reizēm liellopu).

Par atjaunošanos, ko est, varu ieteikt uzkost pēc maltītes pelējušo sieru ( tads ar zaļiem gabaliņiem) nevis smirdīgais ( pūdētais), lai gan ari tas varetu but labs, diemžēl neesmu tā cienītājs. daudziem negaršo, bet katrā ziņā satur daudz kaloriju un ir spēcinošs.
Protams nevaig viņu ēst kā ēdienu ( specifiskās garšas dēļ nezinu nevienu kas to varētu, lai ari pašam garšo, bet daudz nevar, bet laiku pa laikam pa mazam gabaliņam)

Recepte ir diez gan vienkārša, un atstāj diez gan daudz vietas improvizācijai.
Tātad pēc paša proporcijas (es lieku vienādi) liek:
auzu pārslas,
rudzu miltus,
kukurūzas miltus vai smalkos putraimiņus (kā mannā, tikai dzeltenīgā krāsā), bet tā nav prosa.
Jauc ar pienu, es liku arī nedaudz sāli un cukuru. Droši vien arī Latvijā var dabūt saldētas ogas, tad nu tās arī cepot piemetu klāt. To visu pēc tam var ēst ar vaniļas mērci vai putukrējumu, kas nu kuram tuvāks. Ja pieliek vairāk kukurūzas miltus, tad tas plācenis sanāk poraināks.
Laikam jau vairāk atgādina maizi, kā pankūku, bet ir labs. Nezinu cik labs tāds uzturs ir, lai atjaunotos, bet labu laiku jūtos paēdis. Parasti visu to masu uztaisu pusdienu kastē (tās, ko var veikalos nopirkt), pēc tam no rīta ātri var samaisīt ar pienu cik vajag, un pārējo nolikt sliktākiem laikiem.

Sorry par topica pagrozīšanu, bet arī zināmā mērā saistīts ar atjaunošanos - ir tāda lieta, ka pēc gonkām ilgāku laiku (apm. 2-3h) ir nelaba dūša. Laikam jau no slodzes, jo parasti gonkās, lai arī esmu beigu gala braucējs, cenšos to lietu darīt kārtīgi. Problēma tā, ka pēc tām gonkām neko priekš atjaunošanas nevar dabūt iekšā, jo vienkārši viss šķiet škebinošs. Citi uzkož putru, vai iecērt kaut kādu brīnumkokčiku un ir ok, bet man tas nepavelk nu nemaz (gluži pretēji…:)).

Nu, ja kādam ir kāda ideja, vai lietojamo produktu ieteikums (kurus neesmu vēl mēģinājis), tad thanks par palīdzību.