Sveiki!
Ir doma nākošnedēļ ja nebūs pārāk auksts paskriet, taču problēmas rada sniegs, jo tas var tikt iekšā apavos ( gluži gumijas zābakos vai vāļinkos skriet negribētos). Taču mokasīnus beigt arī negribās ( tie noder braucot ar velo). Ideāli būtu ka varētu skriet botās, tikai kā pasargāt no sniega iekļūšanas un tad arī samirkšanas ( jo domāju, ka -10 grādos nebūtu patīkami skriet apledojušās pēdās).
Visticamāk skriets tiks pa mežu ( nevēlos elpot smirdīgo Rīgas gaisu), pa trotuāru kur pieblietēts un patīrīts nebūtu problēmu.
PS sacensībās skrienu ar šiem http://www.celotajs.com/nodalas/016.htm
Tās “bahilas” īsti nederēs, jo galveno problēmu rada tieši tā vieta kur ir šņores.
Cik nu pats ziemā esmu skrējis, tad esmu to darījis orientēšanās bučos, kas pēc izmēra ir analogs botām. Tas nekas, ka sniegs tiek kur nevajag, jo kamēr skrien, tikmēr pēdām silti. Cik tad nu ilgi skries, stundu? Tik ilgam laikam var arī botās. Galvenais pēc tam uzreiz pārvilkt.
Tagad sporta veikalos pārdod slēpošanas zeķes, 8-10 Ls, Swix, Halti… bet tās tev nebūs pašas piemērotākās treniņa skrējienam pa irdenu sniegu, jo tām zeķēm uzsvars ir likts, lai nesvīstu pēda. Tās priekš ziemas zeķēm ir visai plānas, tāpēc dziļš irdens sniegs lien iekšā kurpē no augšpuses.
Pēc manas pieredzes, treniņskrējienam -5…-10 C pa irdenu sniegu labākās ir biezas sintētiskās vilnas zeķes. Tādā aukstumā treniņa tempā pēda nesasviedrēs zeķi mitru no iekšpuses. Par cik tā zeķe ir bieza un pūkaina, sniegs kurpē no augšas iekšā netiks. Daudzi atceras no bērnības, kā uz pūkainām biezām zeķēm izveidojās sniega “krellītes”, bet no iekšpuses zeķe palika sausa! - ja ārā bija normāli mīnusi.
Pagaidām man plāns skriet ar sintētiskām vidēja biezuma zeķēm kam pa vrsu uzvilktas vindtex zeķēs ( pagaras), tās atloku ar rezervi uz augšu, pāri apava malai un atkal nofiksēt atlocījuma augšpusi ar vindex velobiksēm bez lencēm un “pampera”.
cerams ka problēmu kā teica Eduards skrienot botās nebūs, jo negribētos savilkt auklas pārāk cieši tikai tāpēc, ka ja būs vaļīgi, tad sniegs pa sējuma vietu var tikt iekšā.
Tās “bahilas” īsti nederēs, jo galveno problēmu rada tieši tā vieta kur ir šņores.[/quote]
Skaties bahilas ar āķīti, ko aizkabina aiz šņores - nekāds sniegs nekur neiet.
Bahilas ir labas pie zināmiem nosacījumiem - pirmkārt, apavi ir ūdensnecaurlaidīgi, otrkārt, ar labi nodrošinātām šņoru vietām. Lieku bahilas uz Salomon XA Comp botām, un vismaz no purngala nekāds sniegs iekšā netiek, jo nav pa kurieni. Toties problēmas rada aizmugure - brienot pa dziļu sniegu, bahila raujas augšā un sniegs birst apavos. Tā ka skriešanai pa svaigu sniegu bahilas var nebūt ideālais risinājums, pa taciņām vai sniegainiem ceļiem gan. Vēl var deju piederumu veikalos iepirkt biezās getras un pārvilkt pāri papēdim - kā jau Ansis minēja, pie mīnusiem sniegs saķersies pie vilnas, bet slapjums cauri nenāks.
Es vakar savās botās ievilku SealSkin zeķes kurām apakšā pavilku garās slēpošanai domātās zeķes, nostaigājām pa mežu kādas 7 stundas temperatūrā no -10 līdz pat -18 un kājas nebija ne nosalušas, ne slapjas, bet no sniega iekļūšanas botās tas protams nepasargā :)