Femoropatellāra hondropātija

Avatar

By lasus 29.09.2017 11:38:53

Member · 9 comments

Pirms 4 mēnešiem sanāca pabraukt 10km ar smagi par zemu sēdekli (stute noslīdējusi) pie palielas jaudas, pēc kā sāka sāpēt labais celis.
Tālākā notikumu hronoloģija:
nedēļa atpūtas -> divas nedēļas ar velo uz darbu (sāpes turpinās) -> dr. Arnolds Skirmanis -> magnētiskā rezonanse -> secinājums: neliela femoropatellāra hondropātija (aka runner's knee).

Ārsts izrakstīja zāles (glikozamīnu, piascledine) un fizioterapeitu. Tagad jau kādus 3 mēnešus regulāri vingroju (fizioterapeita sastādīta programma) un regulāri braucu ar ričuku (katru dienu uz/no darbu kopā ~20km + nogalēs kādus 50-60km pa šoseju), bet celis joprojām liek par sevi manīt - it īpaši pēc lielākiem watiem/biroja krēsla ar saliektiem ceļiem/no rītiem (naktī acīmredzot kaut kas celim nepatīk). Sāpes nav stipras, bet visu laiku liek par sevi manīt un traucē dzīvot.

Jautājums - vai kāds šeit forumā ir saskāries ar līdzīgu diagnozi un var padalīties ar padomiem/pieredzi kā ar šo tikt labāk galā, jo pagaidām īsti labāk nepaliek.
P.S. - 32 gadi

Last edited by lasus (29.09.2017 11:41:54)

Avatar

By 321 29.09.2017 11:40:56

Member · 6,349 comments

Jā es varu piebilst ka tā nedrīkst braukt, ir kas ir smagi sabojājuši ceļus un 10 gados īsti nav atkopti, labi ka staigāt var uz veikalu. Teica ka ceļojumā nevar aizbraukt jo nevarēs staigāt. Ar velo gan var braukt

Avatar

By JanisRo 29.09.2017 14:34:05

Member · 558 comments

ir divi velo žurnāla numuri, kas izdoti latviski - (1)VeloStarts un (2) kaut kas saistībā ar MTB. Laikam tai otrā bija šis jautājums drusku apskatīts, cēloņi, sekas, ko darīt.
Visticamāk gan ka tas žurnāls būs mazāk noderīgs par fizioterapeitu, ja tas kaut minimāli orientējās jautājumā.

Žurnālus manīju MySportā


Kāpēc tad jūs braucat ar to riteni, ja jūs visu laiku krītat? (© dakteris)

Avatar

By gamma 29.09.2017 15:04:13

Member · 97 comments

Skirmanis ir ļoti labs speciālists. Diezin vai forumā uzzināsi, ko tādu, ko viņš nezinātu...
Varbūt ir vērts vismaz dažas reizes pavingrot fizioterapeita uzraudzībā, ne tikai pēc viņa programmas. Mazām niansēm vigrinājumu izpildē ir liela nozīme. Vai fizioterapeits ļāva turpināt braukt? Varbūt kādas pāris nedēļas ir jāliekas mierā.
Esmu gājis uz fizio.lv, varu rekomendēt.

Avatar

By lasus 29.09.2017 18:42:28

Member · 9 comments

Gan ārsts, gan fizioterapeits atļāva braukt, pie nosacījuma, ka sēdeklis ir normālā augstumā. Fizioterapiju kāreiz arī eju fizio.lv reizi divās nedēļās atrādoties fizioterpeitam un pildu uzdevumus kāreiz viņa uzraudzībā.
Nav pamata neticēt ārstam/fizioterapeitam, vairāk interesēja pieredze no kāda, kas šai kaitei gājis cauri.

Avatar

By 321 29.09.2017 21:37:49

Member · 6,349 comments

Ja neviens neatrodās uzmet priv ziņu iedošu kontaktus

Avatar

By kalnups 29.09.2017 23:11:41

Member · 130 comments

Neesmu ārsts, grūti pateikt, vai tā ir līdzīga diagnoze, bet padalīšos as pieredzi par kaula tūsku.
Marta sākumā skrienot sapūlēju + sasaldēju ceļgalu. Tūska bija visai nopietna - bija grūti pastaigāt, sāpes ceļgala bļodiņas apvidū, it īpaši kāpjot lejā pa trepēm un pēc sēdēšanas ar saliektām kājām iztaisnojot ceļgalus.
Pie ortopēda gāju tikai pēc 2 mēnešiem, jo sāpes ik pa brīdim pārgāja, bet atgriezās. Izteikti vairāk sāpēja pēc lielākas slodzes, skrienot un pēc alkohola lietošanas. Ārsts ieteica lietot ķīmisku preparātu (nosaukumu nepateikšu), bet uz to neparakstījos, jo veselība/ķermeņa līdzsvars tajā brīdī bija pirmajā vietā.
Jūlijā apmeklēju jaudīgu dziednieci, kura ieteica ceļgalam likt magnētisko lentu, amaranta eļļas kompreses, lietot kalnu kalcija +d3 vitamīnu, kā arī atturēties no alkohola un nopietnas slodzes. Mēneša laikā sāpes pilnībā pārgāja un atkal varu atgriezties pie pamatīgām slodzēm riteņbraukšanā.

Avatar

By jaja 29.09.2017 23:52:39

New Member · 1,271 comments

Neko prātīgāku par fizio terapiju nevaru iedomāties. Tas gan jādara regulāri (5x nedēļā) + vitamīni minerālvielas ar ko specifisku priekš locītavām. Atminos reiz satraumēju elkoni. Dzija tas ~ 8m kamēr pārstāju no tā just ko nelāgu.  Locītavas dzīst ilgāk par parastu gaļu vai kauliem. Tādēļ krītot esmu pieradinājis sevi krist uz lielajām muskuļu  grupām. Un nenodarboties ar balansēšanu līdz pēdējam mirklim, kaj jau sāk plīst dzīslas un locītavas.


Te kaut kas būs, kaut kad.

Avatar

By averza 30.09.2017 09:07:53

Member++ · 5,039 comments

Man te saka, ka vajag krietni samazināt slodzes apjomu, turpināt vingrot (bet nepārcensties arī ar to).

Avatar

By Tourist 30.09.2017 10:09:41

Member · 438 comments

Mana pieredze: ~26 gados pēc nelielas slodzes skriešanā, basketbolā un svaru zālē celis sāka sāpēt tā, ka tramvajā nevarēju iekāpt. Ārstēja ar zālēm, kas nav uztura bagātinātāji, un injekcijām ( ne celī). Turpmāk krasi ierobežoju slodzi un problēma pazuda.   Ja neesi sportists, iesaku  ierobežot slodzi uz ilgu laiku, nu teiksim 3 mēn pa virsu kad jau jūties komfortabli.  Pārej uz citām aktivitātēm: peldēšana, 8) varbūt skrituļslidas, skrejritenis.Un esi vesels!

Avatar

By toms79 30.09.2017 14:23:27

Member · 465 comments

Šitas ir tas pats, kas tenisista elkonis apmēram?

Ja jā, tad pašdisciplīna ārstē vislabāk kopā ar vingrošanu un pareizas tehnikas apguvi.


Avatar

By Inars 30.09.2017 22:07:37

Member+ · 1,303 comments
toms79 wrote

Šitas ir tas pats, kas tenisista elkonis apmēram?

Ja jā, tad pašdisciplīna ārstē vislabāk kopā ar vingrošanu un pareizas tehnikas apguvi.

Tenisa elkoni sadakterēja dziedniece 3 minūtēs. Vēl šodien, kad par to atceros, smaidu.
Kad vēl senāk jaunībā otram elkonim nolauzu galu, pēc saskrūvēšanas un kaula pieaugšanas, ar krievu lampu aparātu tika sildīts-starots. Tādā pat veidā no sašūta acs plakstiņa pilnībā pazuda rēta.
Šodien liekas, ka pie milzu attīstības lēciena medicīnā, price/performance nemaz nav tik efektīvs. Katrs indivīds, protams, uztver visu atšķirīgi, efektivitāte var būt atkarīga arī no tā.

Lai neaizbrauktu no tēmas, rudenī apaukstētu, sāpošu celi smērēju ar tauksakni. Bet nu tas tā, kā paārstēt iesnas ar zāļu tēju.

Avatar

By anthropophagus 01.10.2017 23:49:06

Member · 291 comments

Mana diagnoze bija patellofemorāla hondropātija. "Hondropātija" ir diezgan plašs jēdziens, jo jebkurš skrimšļa bojājums tiek saukts par hondropātiju. Manā gadījumā šādi tika apzīmēta plaisa skrimslī, kuru pēc rezonanses apskates atklāja mans ārsts. Man joprojām nav īsti skaidrs, kā pie tās tiku. Sākumā tika veikta augšanas faktora ievadīšana celī (googlē var meklēt kā PRP injection). Šīs procedūras ideja ir tāda, ka šis augšanas faktors "aizaudzē" nelīdzenumus skrimslī. Tā ir diezgan jauna, salīdzinoši dārga padarīšana, kura mēdzot paveikt brīnumus. Manā gadījumā tā nebija, tāpēc nākamais solis bija operācija, kuras laikā šī plaisa tika izslīpēta. Pēc tam sekoja ilga, cītīga vingrošana, kā rezultātā sevi uzskatu par diezgan veselu cilvēku.
Šis nav tas pats, kas tenisista elkonis.
P.S. Ja nav žēl 220 Eur, ieteiktu pamēģināt PRP injekciju. Tev gan kādu mēnesi vajadzēs iztikt bez nopietnas slodzes celim (staigāt drīkstēsi), taču potenciālais rezultāts, manuprāt, ir tā vērts. To veic Orto klīnikā. Man injekciju veica Valdis Andersons, pie kura uz konsultāciju izdevīgāk iet Sportmed (Barona kvartālā). Vēl, protams, var mēģināt visas tās Go on un kādas tur vēl injekcijas, bet tām nav paliekoša efekta. Šīs procedūras laikā no vēnas paņem asinis, ar iekārtas palīdzību atdala plazmu, kuru injicē celī. Apdrošināšanas to nesedz.

Last edited by anthropophagus (02.10.2017 23:45:54)