Kuzmin Ski Technology

Avatar

By velonoobs 03.01.2014 01:03:28

Member · 36 comments

Vai kāds ir dzirdējis par šo brīnumu, vai varbūt pat pielieto šo tehnoloģiju?

Sāku interesēties par vaskiem un metodēm, jo gribas pašam iegādāties pamatkomplektu un apgūt šo mākslu. Vazājoties pa internetu uzgāju tādu Leonīdu Kuzminu, kurš Skandināvijā ar kolēģiem veicis neskaitāmus pētījumus par slēpju slīdamību. Rezultāti pārsteidzoši, ka vaskošana esot mazāk efektīva kā nevaskota moderno slēpju (polietilēna) slīdvirsma.

ynflrgdwxkbaluedb3s2_thumb.jpg

Protams, neskaitot pētījumus, vienīgie argumenti ir, ka viņa sieva 1998. gada Nagano spēlēs ieguvusi 2 medaļas tieši ar skrāpētām, nevis vaskotām slēpēm. Pētījumi paliek pētījumi, tomēr diezgan interesants risinājums, kas, ja izrādās tiesa un tiktu atīts, ļoti iegrieztu veselai industrijai.

Arī man kā svētdienniekam viela pārdomām, vai pirkt gludekli, vaskus un birstes par 100+ EUR un darboties ik pēc pāris reizēm, vai tomēr skrāpi par 10x mazāku summu, ar ko sagatavošanai 2x sezonā jāvelta pa 10 minūtēm?

Vairāk lasāmvielas: http://www.kuzmin.se/pgs/scien_princ_engl.html

Avatar

By jurisf 03.01.2014 08:22:58

Member · 946 comments

Iespējams, ka tas tiešām strādā, bet šis teikums pasaka, ka mēs nekādu garntiju neuzņemamies
"XRiller is truly universal tool. It enables the possibility to produce the most optimal pattern for all possible snow conditions. Just go ahead by trial and error; "
http://www.kuzmin.se/pgs/xriller_en.html

Avatar

By dizpark 03.01.2014 11:46:37

Member · 908 comments

Ļoti pateicīgs temats interneta pārspriešanai. Vienam māte, otram meita, trešam kleita. Kuzmina pētījumi arī ir jāskata kontekstā ar to, ka viņš pārdod tos savus štrumentus, un skaidrs, ka viņa pētījumi ir tādi, kas šādu štrumentu lietošana attaisno. Domāju, ka neatkarīgu pētījumu šajā jomā nav vai to ir maz. Vai arī , ja tādi pētījumi ir (top valstu izlases), tad autori ar šādu pētījumu rezultātiem nedalās.

Bet viedoklis,ka vaskošana ir pētījumos nebalstīta tradīcija, nav nekas jauns. Ir tāda "skola" arī kalnu slēpošanā, kas saka,ka vaskošana ir industrijas uzspiest fufelis, un ka virsmas struktūra ir galvenais.

Šī nu vienreiz ir tā lieta, kur mēs varam seko kāda interneta guru ieteikumam vai lielo (vai ne tik lielo) ražotāju rekomendācijām ... vai pārbaudīt paši, kas mums strādā un kas nestrādā. Un labā ziņa, ka sēpotājam pašam veikt šādus testus ir gaužām vienkārši (bet ne obligāti lēti un ātri). Par laimi mums ir divas slēpes - ņemam un ievaskojam vienu slēpi ar Swix vasku saskanā ar lietošanas instrukcijām, bet otru par piemēru nobraucam tikai ar Zardoz Nowax un aidā uz mežu vai kalnu un skatāmies, kas notiek. Vai arī vienu slēpi strukturējam ar kuzmina skrāpi u.t.t.  Tas kļūst sarežģīti tāpēc, ka šāda pārbaude būtu jāveic dažādos sniega un temperatūras režīmos. Un vēl tas, ka potenciāli tiek izčakarēts laiks uz slēpēm(ja atšķirība slēpju uzvedībā ir pārāk liela, tad tas kļūst par mokošu eksperimentu - bet ir jātur līdz galam, lai saprastu, vai vienas slēpes ātrums un otras lēnums ir tikai sākotnēja parādība vai saglabājas līdz dienas vai slpēojuma beigām).

Avatar

By velonoobs 03.01.2014 21:13:13

Member · 36 comments

Ļoti ticams, ka neatkarīgi pētījumi varētu nemaz neeksistēt, un pat ja ir, neviens ar tiem riņķī neblāmējās, jo ātri vien iesi bojā kādā avārijā, vai apēdīsi nepareizo ibumetīnu. Man gan liekas, ka jebkurš ar izglītību specifiskos ķīmijas - fizikas novirzienos par slīdamību varētu tīri priekštatu līmenī salīdzināt polietilēna un parafīna ķīmiskās, fizikālās īpašības, molekulu izvietojumu un mijiedarbību ar sniegu (H2O).

Būtisks aspekts gan ir finansiālā puse. Ir tomēr starpība nopirkt štrunta skrāpi pa 50EUR (galīgi nav lēti priekš tā, ko iegūsti), ar kuru vari pucēt slēpi 4-5 sezonas vai vairāk. Turpretī vaskošanas izmaksas ir oi oi oi. Gludeklis vien jau maksā ~50EUR, un pats prastākais. Tad vēl vajadzīga vieta, kur to visu darīt, pašas smēres, birstes. Arī laiku tas prasa ievērojami vairāk un veselībai labāk no tā arī nepaliek. Jautājums sekojošs: Ja izmaksas ir teiksim 1 pret 5, noteikti nebūs tā, ka vaskota slēpe slīdēs 5 reizes labāk.

Pat ja Kuzminam taisnība un pētījumi ir ticami, neviens jau tagad nemetīs ārā savas smēres, lai skrietu pēc skrāpjiem. Tomēr tā ir vesela industrija, Swix, Toko u.c. darboņi. Biatlons, visas neskaitāmās slēpošanas un tramplīnlēkšanas... Tur taču veseli furgoni strādā pie slēpju apkopes. Darbu zaudētu visi, ražotāji, smērētāji u.c. Man šī padarīšana  liekas itin līdzīga svarcelšanas, bodibildinga industrijai. Lielie uztura bagātinātāju ražotāji sponsorē elites atlētus, kuri reklamē, ka redz liels es kļuvu un Mr. Olympia uzvarēju pateicoties šai superduper zivju eļļai un šim proteīna pulverim, no kura muskuļi vai sprāgst paši laukā. Nevienam parastajam mirstīgaja protams, ka nav ne zināšanu ne priekštatu par šīs nozares patieso virtuvi - cik kurš sev potē testosteronu, HGH, insulīnu un citus AS (anaboliskos steroīdus), kuri arī ir atslēga uz muskuļu masu un spēku (par darbu gan nevajag aizmirst un nevar noniecināt šo sportistu darbaspējas).

Update:
Šeit ir pilnais Kuzmina darbs: http://epubl.ltu.se/1402-1757/2006/03/L … 603-SE.pdf
Šeit cilvēks no Toko mēģina apgāzt dažas no Kuzmina hipotēzēm: http://skinnyski.com/gear/display.asp?Id=4430

Kam ticēt? Domāju, ka patiesība ir kaut kur pa vidu...

Last edited by velonoobs (04.01.2014 00:19:07)

Avatar

By six6 01.02.2014 11:57:47

Member+ · 1,287 comments

Pats esmu ticies ar Kuzminu, viņš mani pārliecināja, atgumentēti katram manam jautājumam bij pretim atbilde. Kā nekā čalim ir doktora grāds viņš ir inzinieris. Runāju arī ar dažiem 80-90to gadu slēpošanas meisteriem, visi kā viens atzina, ka ir laikapstākļi un sniega kondīcija, kad Kuzmin ejot vislabāk. Kā arī visi teica, ka ar smēriem tomēr var sasmērēt labāk, šeit domājot paatrinātājus, pulverus un visas dārgās lietas. Arī jaunās paaudzes slēpotāji zin šo produktu un izsakās tāpat.
Kā arī pats Kuzmins teica, ka parasti neviens baigi nelielās kurš ko dara ar slīdvisrmu, tapēc atliek tikai minēt, kurš ko ziež, kurš ko skrāpē.
Vienīgi viņš teica, ka kāds norvēģis esot PČ Oslo uzvarējis ar viņa metodi, kā arī amīši esot daži kas brauc.
Man pašam ir šīe cikliņi, pēc pirmā testa biju pārsteigts par slīdamību. Parasti šādos apstākļos, kad paliels mīnuss slēpes negrib slīdēt, nu šoreiz gāja. Katrā ziņā ir jātestē, jātestē dažādos sniegos, dažādos apstākļos utt.