Riteņbraukšanas zelta vēstures tuvplānā Dainis Ozols

Avatar

By LRF Prese 26.02.2013 16:46:48

Member · 20 comments

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija aizsāk iknedēļas projektu Zelta riteņbraukšanas vēsture, kurā katru nedēļu tuvāk iepazīsimies ar kādu no Latvijas riteņbraucējiem, kurš ar saviem panākumiem ne vien nesis Latvijas vārdu pasaulē, bet arī iedvesmojis un sportošanu savus līdzcilvēkus. Pirmajā rakstā tuvāk iepazīsimies ar Barselonas Olimpisko spēļu bronzas medaļnieku smiltenieti Daini Ozolu.

Dainis Ozols dzimis 1966. gadā Smiltenē.  Klusais, bet ļoti talantīgais puisis riteņbraukšanā sāka trenēties pie viena no Latvijas cienītākajiem treneriem Jāņa Akmentiņa. Pirmos panākumus Dainis izcīnīja dažādās vietējā mēroga sacensības Latvijā. Turpinājumā Ozols riteņbraucēja gaitas turpināja Murjāņu sporta ģimnāzijā. Daiņa galvenās īpašības ar kurām viņš izcēlās no citiem ir spēja sekmīgi braukt kalnos. Ozols kļuva par PSRS un Latvijas čempionu elitē, kā arī lieliski startēja Miera velobraucienos. Ozola kontā vēl virkne uzvaras dažāda mēroga sacensībās.

Dainis par sevi pasaulei visskaļāk lika runāt 1992. gadā, kad Barselonā norisinājās vasaras Olimpiskās spēles. Mūsu sportistam izdevās panākt līderu grupu, bet nedaudz vēlāk kopā ar holandieti Ēriku Dekeru  un itāli Fabio Kasartelli jau veikt atrāvienu. Visi trīs sportisti noturējās kopā līdz pat finišam, kurā Dainis Ozols finišēja trešajā vietā, izcīnot bronzas medaļu. Uzreiz pēc finiša Ozols toreiz teica: "Nekāds sprinteris neesmu, tāpēc biju priecīgs, kad redzēju, ka katram pa medaļai iznāks". Ozola izcīnītā medaļa bija liels pārsteigums ne vien sporta pasaulei, bet arī pašam sportistam.

Pēc šī panākuma Dainis startēja arī Atlantas un Sidnejas Olimpiskajās spēlēs. Smiltenes riteņbraucējs izcīnījis virkni uzvaras un godalgas dažādā mēroga sacensībās Beļģijā, Vācijā un Polijā. Ozols startēja arī prestižajā "Vuelta Espana" daudzdienu velobraucienā. Profesionālā braucēja karjeru Dainis Ozols beidza pēc 2000. gada. Pēc karjeras beigām Ozols strādājis arī par Latvijas riteņbraukšanas komandas "Rietumu Bankas" treneri. Šobrīd Dainis Ozols dzīvo un strādā Smiltenē, kā arī aktīvi piedalās SEB kalnu divriteņu maratonos, Vienības velobraucienā un citās sacensībās.

Ar pilnu rakstu iepazīties var: http://www.lrf.lv/zelta-vesture/1958-dainis-ozols.html

Last edited by LRF Prese (26.02.2013 16:58:51)

Avatar

By andris 26.02.2013 21:36:56

Member++ · 403 comments

Video no YouTube's ievietots mūsu riteņbraukšanas goda plāksnē - iekš Poligona pie topika Must see.