Intervija ar Latvijas MTB izlašu galveno treneri Normundu Noreiko

Avatar

By LRF Prese 25.02.2013 16:49:26

Member · 20 comments

Lrf.lv izdevās aprunāties ar „NN sporta kluba” un Latvijas MTB izlašu galveno treneri Normundu Noreiko, kurš pastāstīja par komandas aktualitātēm, MTB sacensībām Latvijā un pasaulē, kā arī par izaicinājumiem izlašu galvenā trenera amatā.

Kā norisinās „NN sporta kluba” gatavošanās jaunajai sezonai?

Šobrīd treniņi notiek Latvijā. Nedēļas ciklā mums ir sešas treniņu dienas, skolnieki un studenti trenējas vienu reizi dienā pēc mācībām, pieaugušajiem trīs reizes nedēļā ir arī rīta treniņi. Iespēju robežās, maksimāli daudz cenšamies braukt ar divriteņiem āra apstākļos, pēcpusdienas treniņos sporta zālē pārmaiņus izmantojam vieglatlētikas un spēka dinamikas elementus, dažādas izturības rakstura sporta spēles. Vienu reizi nedēļā pēcpusdienas treniņš ir peldbaseinā.

Vai plānota pavasara nometne ārpus Latvijas ?

Jā, marta mēnesī dosimies uz savu ikgadējo pavasara nometni Slovākijā. Pirms astoņiem gadiem izdevās atrast ideāli piemērotu vietu šādam pasākumam, nevienu iepriekšējo gadu neesam izlaiduši, tātad šī jau mums būs devītā nometne jaukajā Slovākijas ciematā Dudince. Laika gaitā daudzi mani kolēģi izrādījuši interesi par iespējām piebiedroties mūsu pavasara nometnei, visiem esmu palīdzējis ar viesnīcas rezervēšanu, turklāt pa īpašām cenām, jo laika gaitā ar viesnīcas īpašnieku esam kļuvuši draugi. Pirms diviem gadiem, piemēram, tur vienlaicīgi uzturējās 57 Latvijas riteņbraukšanas pārstāvji, varējām pat sarīkot Latvijas pavasara čempionātu.

Kā mainījies komandas sastāvs salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu?

Mūsu komandu jauniešu un junioru vecumā savulaik ir pārstāvējuši daudzi no šobrīd vadošajiem Latvijas riteņbraucējiem : Toms Skujiņš, Indulis Bekmanis, Reinis Andrijanovs, Andris Smirnovs, Andris Vosekalns, Artis Pujats un citi, taču savu tālāko sporta karjeru viņi izvēlējušies saistīt ar šosejas riteņbraukšanu, tādēļ šobrīd pārstāv komandas, kurām šī disciplīna ir prioritāte. Tā paša iemesla dēļ šogad mūsu komandas sastāvā nebūs arī Krists Neilands, kurš iekļauts ,,Rietumu Delfin” vienībā. Jauniešu un junioru sastāvs mums vienmēr ir bijis visspēcīgākais Latvijā un tā būs arī turpmāk. Minētajās kategorijās arī šogad mūsu līderi ir Dāvis Perševics, Arnis Lazdiņš, Kristaps Būdenieks, Didzis Krogzems, komanda ir papildināta ar tādiem jauniem braucējiem kā Ulvis Horens Korbergs, Edvarts Višķers, Emīls Višķers un Nauris Melnbārdis. Elites grupā mūsu galvenais spēks, protams, ir Pēteris Janevics, arī Ervīna Smoļina vārds īpašus komentārus neprasa. Mūsu ,,seniori” Oskars Gailišs un Raimonds Brokāns regulāri izcīna godalgotas vietas savās vecumu grupās, tādā veidā ceļot komandas prestižu sacensību kopvērtējumā.

Kad plānotas pirmās sacensības?

Šī gada ziemas sagatavošanās posms tiek aizvadīts Latvijā, tādēļ sacensību sezonu nevaram uzsākt agrāk par aprīļa mēneša beigām. Pēc atgriešanās no Slovākijas nometnes piedalīsimies Pavasara šosejas meistarsacīkstēs Dobelē (20. – 21. aprīlis), bet pirmās MTB sacensības komandai šogad būs SEB maratonu posms Cēsis – Valmiera.

Kā sezonai gatavojās viens no mūsu perspektīvākajiem MTB riteņbraucējiem Pēteris Janevics?

Pēterim pagājušā gada rudenī atkārtoti tika veikta ļoti sarežģīta pleca operācija, kura šoreiz izdevusies veiksmīgi. Līdz šim, pēc katra kritiena vai vienkārši stipra trieciena traumētais plecs izleca no vietas, turklāt vēl ar lielām sāpēm, tad bija jāapstājas, jānokāpj no divriteņa, ar īpaši atstrādātu kustību un otras rokas palīdzību jāieliek plecs atpakaļ. Pēc vieglāka trieciena roka sāpēja apmēram divas dienas, pēc smagāka kritiena kādu nedēļu. Nu viss ir kārtībā, tādēļ droši varam cerēt uz vēl augstākiem sasniegumiem, jo visas šeit minētās likstas Pēterim gadījušās arī lielajās starptautiskajās sacensībās. Sagatavošanās procesā šogad ir nelielas izmaiņas, jo izlēmām atteikties no februāra nometnes Spānijā. Pēterim šogad veiksmīgi jānobeidz mācības 12. klasē, tādēļ centīsimies veikt atbilstošu treniņu procesu tepat Latvijā.

Kādām īpašībām Tavuprāt ir jābūt, lai sekmīgi startētu pasaules mēroga MTB sacensībās?

Lai lielajās starptautiskajās sacensībās veiksmīgi brauktu XCO krosu, bez augsta sportista funkcionālās sagatavotības līmeņa noteikti ir jābūt perfektām braukšanas iemaņām. Esmu pārliecināts, ka vismaz 50 % no rezultāta īstā krosa trasē izšķir tieši sportista braukšanas tehnika. Īpaši tas attiecināms uz sarežģītiem nobraucieniem, kā arī uz Dabas radīto un mākslīgi veidoto trases šķēršļu pārvarēšanu.

Kad Tu pievērsies MTB riteņbraukšanai?

Par riteņbraukšanas treneri strādāju kopš 1981. gada. Sākumā biju treka un šosejas speciālists, tad vienkārši šosejas, jo jaukie treku laiki Latvijā deviņdesmito gadu sākumā pilnīgi izbeidzās. Bija iestājies totāls panīkums, kura laikā es pat trīs gadus paguvu nostrādāt Polijā. Tieši tur es pirmo reizi ieraudzīju MTB divriteni un ar interesi noskatījos pirmās sacensības. Kad Igo 1997. gadā sāka organizēt savus MTB pasākumus Latvijā, man kļuva nepārprotami skaidrs, ka šai riteņbraukšanas disciplīnai ir liela nākotne un ka es tur noteikti piedalos.

Cik nopietni MTB braucēji izmanto šosejas riteņbraukšanu?

Visas sezonas garumā 70 procentus no kopējā treniņu skaita mēs veicam ar šosejas divriteņiem. Pēteris Janevics iepriekšējos gadus ir bijis ne vien Latvijas MTB, bet arī šosejas izlases komandas dalībnieks. 2012. gadā Pēteris kļuva par Latvijas čempionu šosejā gan grupas, gan arī individuālajā braucienā, kā arī bija labākais no mūsējiem Pasaules un Eiropas šosejas čempionātos. Dažāda kaluma Latvijas čempionāta medaļas savās vecumu grupās šosejā izcīnījuši arī Krists Neilands, Emīls Dreijers, Arnis Lazdiņš, Dāvis Perševics. Daudzi esošie un bijušie mūsu kluba braucēji ieguvuši šosejas sacensību medaļas arī iepriekšējos gados.

Nesen atkārtoti tiki ievēlēts par Latvijas MTB izlašu galveno treneri, kādi būs galvenie izaicinājumi šinī amatā ?

Esmu MTB izlases vecākais treneris jau 10 gadus, tādēļ pienākumi un darbības galvenie virzieni man ir labi zināmi. Jau sen esmu sapratis, ka labus MTB braucējus izlasei neviens neuzdāvinās, tie man ir jāatrod, jāizaudzina un jāsagatavo pašam. Šo darbības plānu cenšos īstenot, katru gadu iesaistot savā klubā ne vien labākos Rīgas reģiona jauniešus, bet arī talantīgākos puišus no visas Latvijas. Noteikti esam uz pareizā ceļa, par ko liecina līdz šim nebijušie augstie rezultāti pagājušā gada sacensību sezonā, Pētera Janevica un Krista Neilanda 13. un 14. vietas Eiropas čempionātā un Pētera 16. vieta Pasaules kausa izcīņas posmā. Ar šo gadu esam iesākuši īstenot treniņu un sacensību procesa plānu, kura mērķis ir Latvijas MTB braucēju veiksmīgs starts nākamajās Olimpiskajās spēlēs.

Latvijā ir ļoti daudz MTB braucēji, cik no viņiem ir gatavi startēt augsta mēroga sacensībās?

No visiem šobrīd esošajiem Latvijas MTB braucējiem, īstajās augsta ranga Olimpiskā formāta krosa sacensībās fiziski, psiholoģiski un , galvenais, tehniski gatavi veiksmīgi startēt pagaidām ir tikai divi braucēji – Pēteris Janevics un Matīss Preimanis. Cenšos darīt visu iespējamo, lai jau tuvākajā laikā šādu braucēju skaits vismaz nedaudz pieaugtu.

Kādi plānoti izlases galvenie starti starptautiskā mēroga sacensībās?

Kā jau ierasts, noteikti startēsim Eiropas un Pasaules čempionātu abās disciplīnās, šogad ieplānota arī piedalīšanās piecos Pasaules kausa XCO posmos. Jau trešo gadu tiek rīkots Eiropas jaunatnes XCO čempionāts, kurā vēl neesam piedalījušies, jo līdz šim mums vienkārši nebija šāda vecuma braucēju, kurus būtu vērts turp aizvest. Tagad ir, tādēļ noteikti piedalīsimies.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Riteņbraukšanas federācija