Atspēriena tehnika un smērs, to nozīme.

Avatar

By diletants 09.02.2013 16:12:37

Member · 3 comments

Cik liela nozīme klasikā ir pareizi sagatavotām slēpēm un cik - tehnikai? Ja slēpei ir nepareizais atspēriena vasks, bet atspērienu tehniski izpilda pareizi, vai tad vienalga var normāli tikt uz priekšu? Nesen sāku slēpot un ievēroju, ka citreiz slēpojas pat ļoti labi, bet citreiz pārvietojos gandrīz tikai ar roku spēku. Tas parasti saistās ar veiksmīgi vai mazāk veiksmīgi izvēlētu smēri. Taču papildus zinu arī to, ka tehnika nav pareiza (laikam ir tas, ko sauc par novēlotu atspērienu). Tāpēc sāku prātot, ka varbūt laba slēpju saķere ar sniegu var maskēt sliktu tehniku un tajās reizēs, kad neatbilstoši sasmērēts, spilgtāk parādās soļa nemācēšana.
Un vēl viens jautājums - ar klasikai paredzētām slēpēm slidsolī diez vai var pabraukt, bet vai ar slidsoļa slēpēm var pabraukt klasikā?

Avatar

By parazutis 09.02.2013 16:27:13

Member+ · 757 comments

man jau liekas, ka ar klasikas slēpēm slidsolī ir vienkāršāk pabraukt nevis otrādi. Slidsoļa slēpe ir cietāka un nevarēsi piespiest pēdu.
Ja esi iesācējs, uzliec griptape un nezini bēdu uz sezonu. Klīsteri protams neaizvietos, bet gripwaxu gan
Īsti nevaru saprast ko varētu dot pareiza tehnika, ja pēda vienkārši nestrādā...

Avatar

By dendy 09.02.2013 16:33:52

Member · 35 comments

Cik zinu,top-slēpotāji nekad netaisa pēdu , lai tā notur 100% - tas parasti atstāj iespaidu uz slīdamību.Bet laba pēda ir priekšnoteikums lai iemācītos pareizu klasikas tehniku. Lai būtu pilvērtīgs atspēriens jābūt pareizam smērām + līdzenai sļokai(pamatam pa kuru slēpo). p.s ar slidas slēpi klasiku parasti tikai stumj, bet ar klasiku , ja pēda netur , brīnišķīgi var slidot:)

Last edited by dendy (09.02.2013 16:37:48)

Avatar

By gusj 09.02.2013 17:48:16

Member+ · 270 comments

ar tehniku mūsdienu slēpošanai klasikā ir saprotams tikai un vienīgi pārmaiņus viensolis kalnā, kuram ir laba tehnika tas teiksim tā vieglāk uziet kalnā un ir pārāks savas tehnikas dēļ pār citiem fiziski līdzvērtīgiem. Tālāk protams seko fiziskais, kas ir vajadzīs gan priekš jebkuras stumšanās, gan priekš skriešanas skujā, gan priekš tā paša pārmaiņus viensoļa. Jāsaprot, ka tehniski tu vari būt Valžaņins vai Hjelmeseds, bet ja tev nav attiecīga līmeņa fiziskais, tu tāpat tajā kalnā zaudēsi čaļiem ar sliktāku tehniku. Tālāk varam aiziet līdz slēpju sagatavošanai. Protams, lai tehniski uzietu kalnā nepieciešams atspēriens, kurš sākas ar slēpes turēšanu jeb pareizo smēru. Bet atkal viss nav tik vienkārši, jo ja tev ir labāka tehnika, tu pilnīgāk izspied pēdu un vari močīt ar sliktāk turošām slēpēm.
Vienvārdsakot, pēdai jeb sagatavotām slēpēm nozīme ir, bet ja ir problēmas ar tehniku un vēl fizisko, tad rezultāts tāpat būs pašvaks. Lai saprastu, kā tad ir ar to tehniku ir nepieciešama labi sagatavota špūre, kādas lielākoties Latvijā nav.
Otrs jautājums, protams, tāds pajocīgs. Ar klasikas slēpēm slidsolī nomaukt vispār nav nekādu problēmu. Ar slidsoļa klasikā arī īstenībā problēmu nav (var nostumt), viss atkarīgs no trases profila un fiziskā. Vasaloppet 90km un Marcialonga 70km klasikā džeki stumj ar slisoļa slēpēm bez stresa, jo Worldloppet maratonu profils to atļauj. Pasaules kausos ar A kategorijas kāpumu katrā aplī tas nav iespējams.

Avatar

By six6 09.02.2013 17:54:18

Member+ · 1,287 comments

Klasika ir tehniski saražģītāka kā slidsolis + jāmāk sasmērēt. Ar slidsoļa slēpēm ir vieglāk braukt klasiku, kā ar klasikas slidsoli(man vismaz), ja tehnika ir, tad slidsoļa slēpi var izspiest, var piemēram izkāpt no spūres, tad kalnā uzlekt būs vieglāk. Esmu ievērojis, ka liela daļa aprobežojas klasikā ar pārmaiņu soli, pa līdzenu, pa lezenu kalnu iz leju, bet ir vēl vismaz 2-3 soļi, ja nemaldos infoski.lv ir šie soļi parādīti video, un tir čalis māk klasiku, var pamācīties, pafilmēt sevi un salīdzināt. Pieļauju iespēju, ka katram ir savas fiškas kas un kā, šis ir no manas pieredzes.

Avatar

By 4444 09.02.2013 18:14:02

Member+ · 379 comments

Ir viena lieta ar ko būtu jāsāk jau pašā sākumā un ko neviens nav šeit pieminējis. SVARS! Respektīvi, pareizi izvēlēta slēpe atbilstoši slēpotāja svaram. Ja slidsolī vēl tas nebūs tik ļoti iztekts, tad klasikā vienkārši slēpe nepildīs savu funkciju (iespēja izspiest, lai pēda saskatros ar zemi un būtu efektīvs atgrūdiens, vai otrādi) un tad jau ir pilnīgi po vai tu esi ļoti tehniski vai fiziski labs.

Avatar

By cesars 09.02.2013 21:12:51

Member · 18 comments
Avatar

By diletants 09.02.2013 21:43:09

Member · 3 comments

Paldies! Jautājums par slidsoļa slēpēm bija, jo paziņa ar tādām slēpo klasiskajā stilā, pie tam tikai pārmaiņu solī. Diez ko labi nesanāca:) Es arī pārsvarā slēpoju pārmaiņu solī, bet ar klasikai paredzētām slēpēm (pēdas daļa ir svaram piemērota).
Ļoti labi video, ir ko mācīties.

Avatar

By gusj 11.02.2013 08:08:25

Member+ · 270 comments

Varbūt šo Vietalvā filmēto video vietā var atvērt netā jebkuru WC posmu klasikā, tur principā ir trīs soļi - pārmaiņus viensolis (video nezkāpēc nosaukt par divsoli), vienlaikus viensolis (solītis plus stūmiens) un bezsolis (vienkārši stumšanās) plus skriešana skujā. Protams, zināt klasikas soļu evolūciju arī ir vajadzīgs, bet gluži tas nav tas, kā slēpo tagad.

Avatar

By oho 11.02.2013 09:46:18

Member · 1 comments

Atvaijnojiet, bet gusj šodien ir atklājis jaunu soli slēpošanā. Līdz šim klasikā bija zināmi vienlaikus bezsolis(stumšanās), vienlaikus viensolis, vienlaikus divsolis, pārmaiņus četrsolis, un PĀRMAIŅUS DIVSOLIS!!!

Avatar

By gusj 11.02.2013 10:43:38

Member+ · 270 comments
oho wrote

Atvaijnojiet, bet gusj šodien ir atklājis jaunu soli slēpošanā. Līdz šim klasikā bija zināmi vienlaikus bezsolis(stumšanās), vienlaikus viensolis, vienlaikus divsolis, pārmaiņus četrsolis, un PĀRMAIŅUS DIVSOLIS!!!

smile