ka trenet kajas?

Avatar

By Indulis 05.09.2007 16:47:48

Member · 130 comments

tauta iesakiet. baze joprojam nav, bet ambicijas ir, tadel prata mulsuma bridi esmu pieteicies Tartu garajai distancei. tagad nevaru izskirties, vai gatavosanas procesam labak butu svetdien mieriga gara nobraukt kartigu sosejas treninu ar pulsu ap 70%, jebsu doties uz Api un izdauzities 55km distance ar visam no ta izrietosajam sekam.

prats teic, ka labak mierigi pa soseju, bet kajas nes un nes uz Vidzemes pusi. varbut kads var argumenteti nopamatot pareizo izveli? pielauju, ka ne man vienam sads jautajums ir aktuals.

Avatar

By LOOK 05.09.2007 17:10:09

Member# · 2,703 comments

Nevaru būt objektīvs šajā jautājumā, taču ja bāzes joprojām nav šodien, tad ar vienu izbraucienu pa šoseju nekas neizmainīsies. Savukārt izbraucot Apes maratonu organismam būs superkompensācija, to var izmantot uztaisot vēl pa ned. vidu kādu treniņu pa grantīti un tādejādi puslīdz sagatavoties Tartu.


Karbons vienkārši brauc ātrāk!

Avatar

By Biker 11.09.2007 11:35:10

Member+ · 954 comments
Indulis wrote

tauta iesakiet. baze joprojam nav, bet ambicijas ir, tadel prata mulsuma bridi esmu pieteicies Tartu garajai distancei. tagad nevaru izskirties, vai gatavosanas procesam labak butu svetdien mieriga gara nobraukt kartigu sosejas treninu ar pulsu ap 70%, jebsu doties uz Api un izdauzities 55km distance ar visam no ta izrietosajam sekam.

prats teic, ka labak mierigi pa soseju, bet kajas nes un nes uz Vidzemes pusi. varbut kads var argumenteti nopamatot pareizo izveli? pielauju, ka ne man vienam sads jautajums ir aktuals.

Pilnīgi noteikti varu pateikt ka pa 1 vai 2 nedēļām neko neuztrenēsi, it sevišķi ja nav bāzes! Tagad vari sākt likt bāzi nākamajam pavasarim, pilnīgi nopietni.
Un ja nav bāzes, tad nebūs arī super duper kompensācijas, jo nav jau ko kompensēt (lasi - nekas nav uztrenēts).
Vienmēr labāk ir nedabraukt, nekā pārbraukt. Tākā vienkārši pabraukājies pagaidām, pa ļaunu nenāks.


Galvenais ir motivācija.

Avatar

By pauls 11.09.2007 15:34:15

Local.Auth · 300 comments
MartinsR7 wrote

to biker-> bet kā lai panāk, ka organisms mačā izmanto taukskābes par enerģiju? to var uztrenēt? cik esmu lasījis, tad mačā, kad vid. pulss ir tā ap 170 enerģija tiek ņemta pārsvarā no ogļhidrātiem, no taukiem tikai nedaudz, jo tie ir grūtāk pārveidojami enerģijā, salīdzinot ar ogļhidrātiem. tauki daudz vairāk tiek dedzināti ar mazo pulsu lēnajos treniņos.

posts varbūt nedaudz novēlots, taču ar tēmu iznāca iepazīties tikai tagad...

... organisms vienlaicīgi izmanto visus 6 enerģijas ieguves veidus (ATF, KF, anaerobā glikolīze, aerobā glikolīze, aerobā tauku un olbaltumvielu "dedzināšana"), atšķirās tikai to % attiecība - atkarībā no organisma enerģētiskā patēriņa (slodzes) intensitātes un ilguma. ATF, KF, glikozes resursi ir ierobežoti, anaerobā glikolīze ir ļoti neekonomiska, tādēļ izturības sporta veidos daudz nozīmīgāka ir organisma spēja iegūt enerģiju aerobās glikolīzes un lipolīzes (aerobā tauku "dedzināšana"), veidā. Par glikozes resursiem šeit, šķiet, viss ir skaidrs. Par lipolīzi - te viss ir nedaudz sarežģītāk: nenoliedzami ir tas, ka, jo ilgāk sportists strādā prevalējošas aer.lipolīzes režīmā, jo lielāka viņa konkurētspēja distancēs, kuras (riteņbraukšanā) ilgākas par 20-30min (nevis 2+ stundas!). Aerobās lipolīzes spējas ir uztrenējamas, tomēr profesionālajā sportā tās galvenokārt tiek uzlabotas ar farmakoloģisko preparātu palīdzību. Par tiem gan šeit neizvērsīšos, jo pielietojamie līdzekļi nav viennozīmīgi nekaitīgi - tos nepareizi lietojot var iedzīvoties dažādās, pat visai smagās problēmās. Vienkāršas lietas, ko varu ieteikt - lietot  ar nepiesātinātām taukskābēm bagātu uzturu (sacensību dienās gan eļļu labāk nedzert big_smile) un tādu lietu kā kviešu dīgsti, to produkti, vai eļļa (dažreiz nopērkama aptiekās) kā arī visdažādākie bišu produkti.


train low, train high - not too hard, not too easy !

Avatar

By Indulis 18.09.2007 10:25:06

Member · 130 comments

paldies LOOK un Biker par ieteikumiem. diemzel, laika brauksanai daudz nesanak, jo nesen atsaku treninus cita sporta veida, kapec ari pirms tam spiedu uz svaru cilasanu. nobraucu Api, iepriekseja diena 1h parullejot pa asfaltu, lai kajas pieradinatu pie pedalu griesanas. sanaca ciesami, tapec tapat rikojos ari pirms Tartu. rezultata no 8. koridora beigam finiseju starp pirmajiem 1400. nekas spidoss, bet ar tadu bazi laikam jau nav slikti. lidz 65-70km gaja labi, bet tad gan baze beidzas. beigas braucu un domaju - kaut tikai finiss nebutu pret kalnu.

Avatar

By Edzja 28.09.2007 15:15:30

Guest

A kas Tev liedz braukt tikai prieka peec?? Tautas klasee daudz taadu kas brauc tikai prieka peec!! Jo saproti lai apmierinaatu savas ambiicijas peec laba rezultaa naaksies treniniem veltiit loti daudz laika. Kaa minimums 1-2h 5-6reizes nedelaa, saakumaa un pec tam veel ilgaak!!
tiee 500-800 km sezona, ja nopietni sanaak kaadi 10-15 trenini iesaaceju liimenii,
Personiigi peec pasa pieredzes (nu jau 3gadus nopietni nebraucu) lai brauktu labi sezonaa vaacu ap 12 000 km (no februaara beigaam liidz novembrim), veelaa rudenii skriesana, uz ziemas pusi un ziemaa sleeposana un svaru zaale,kaa arii basketbols, no pavasara tikai braukksana, lai iestraadaajaas kaajas. Vienu gadu braucu arii ziemaa, bet tur kur es dziivoju taas ziemas bargas, nu tad uz pavasari to richuku negribeejaas redzeet, taapeec ziemaa labaak pamainiit ritenbrauksanu ar ko citu, nu ja vien neesi PRO brauceejs. Ar to darbu ko izdariiju Sporta klase Junioru vecumaa Unibankaas savaa grupaa braucu triiniekaa, Elitee 10 -niekaa. 
Tachu tam visam apaksa bija triis gadu trenesanas sosejaa pirms tam. Un arii paraleeli baikam treneejos lielaakoties uz sosejas, baiks retu reizi tehniskai brauksanai tikai.

Avatar

By Indulis 28.09.2007 17:14:55

Member · 130 comments

problema ta, ka braucot pa soseju prieka nav nekada. lidz ar to tie kilometri nekrajas. otrs iemesls protams ir prioritates dzive, kadel ari laika velo treniniem ipasi neatliek.

macos braucu vairak del piedzivojuma un rezultata ne del vietas. ir jau patikami ienemt pec iespejas augstaku vietu, tomer galvenais pamocit sevi. un nakosreiz meginat labak.

paniku seit foruma sacelu tikai tadel, ka ieprieksejos Sportlat macos man tiesam gaja garam pilnigi visi dzimumi un vecumi, lai ari es it ka ar kaut kadu fizisko kulturu pirms tam biju nodarbojies.

Avatar

By Edzja 02.10.2007 09:26:10

Guest

Tur jau taa lieta ka ar richuku brauksi labi tikai tad ja brauksi daudz!!!

Avatar

By artians 05.10.2007 19:19:58

Member · 131 comments

Es domaaju un taa arii vienmeer visiem saku, ka ja tu nebrauc vismaz 1,5-2h tad riteni ara vispar nav ko nemt. Jo ja tu izbrauc pusotru vai vienu stundinu, to jau var saukt tikai par pabraukasanos ta ka jaizlemj pasiem ko tad isti grib.

Avatar

By costx 05.10.2007 23:31:20

Member+ · 387 comments

A dažreiz tā pabraukāšanās ir tieši tas kas vajadzīgs...
Kas lēni nāk, tas labi nāk...