Nevaru atskrūvēt skrūvi velosipēdam:/

Avatar

By NEspecialists 10.07.2007 12:17:12

Member · 157 comments

Dabā tas izkatās tā:
http://bildez.lv/foto/nespecialists/ele … 1184075261
Tas ir vecais padomju velosipēds, kuru gribu sataisīt labā tehniskajā un vizuālajā kārtībā. Visu noskrūvēju nost ar lielākām vai mazākām pūlēm, bet to pedāļu ass kontrējošo skrūvi neizdodas nekādā variantā pakustināt: mēģināju arī ar to santehniķu atslēgu, pūtu iekšā visādus rūsas noņēmējus, karsēju 15 min. ar celtniecības fēnu, bet jau otro dienu tā **uka skrūve nekust no vietas. Pacietība jau galā. Varbūt kādam ir varianti vai zināmi paņemieni, lai to *ūda skrūvi var dabūt beidzot ārā?!

Avatar

By aidja 10.07.2007 12:30:53

Member · 45 comments

Ir nepieciešami divi dikti smalki instrumenti- zubilo, un molotok, boļšoj!

Avatar

By burkanbeins 10.07.2007 12:57:49

Member · 1,082 comments

wwooooooo congrats ar projektu!! neaizmirsti padomju laika pumpi kaut kur dabūt, zvaniņu, riepas ar baltām maliņām big_smile big_smile

Avatar

By NEspecialists 10.07.2007 13:57:47

Member · 157 comments

Atskrūvēju beidzot ar dorņa, fēna, skrūvspīļu un āmura palīdzību:)
P.S Es ietaupīšu daudz naudas, atremontējot viņu, jo padomju rezerves daļas tēvam ir pilna garaža. Bez tam tas ir sieviešu rāmis un to es paredzēju savai mammai, kura 2x nēdēļā nobraukā šurpu turpu 3km ar visādām pekelēm.

Avatar

By burkanbeins 10.07.2007 14:26:40

Member · 1,082 comments

visinteresantākā ir aizmugures rumbas konstrukcija... un neaizmirsti bremžu ķepiņu pieskrūvēt pie dakšas, un visus tos pričeņdāļus iekšā labi ieziest smile) rāmi vēlams zaļu ar metālikas efektu smile

Avatar

By airavs 10.07.2007 15:16:55

Member · 1,643 comments

tāds smuki parūsējis tas monobloks izskatās smile

Avatar

By Atis 10.07.2007 16:41:20

Member+ · 1,591 comments

Atceros, ka raksturīgākā ķibele parasti bija ar tiem ķīļiem. Pedāļiem izļurkājoties parasti tika sabojāta monobloka ass un jauni ķīļi arī nepalīdzēja. Tā kā gandrīz vienmēr, cik esmu saskāries ar padomju velosipēdiem, ir jāmaina monobloka ass. (tas jau nav īstenībā bloks, jo to var izjaukt). Pie kam, no savas pieredzes varu ieteikt, tos ķīļus pēc pirmā kārtīgā brauciena vēl vienu reizi uzsist, un pievilkt. Tad tā lieta kalpos ilgi un bez problēmām.

Avatar

By burkanbeins 10.07.2007 17:10:30

Member · 1,082 comments

tad, kad centra ass (nu par monobloku to var tikai no šodienas retrospektīvas saukt wink) mazliet paļurkāta, vai nekvalitatīvi uztaisīta un neiet īsti kopā ar ķīļiem, tad ķīļus līdz galam varēja pievilkt, uzliekot ķīļa uzgriežņa galā tik platu paplāksni, lai tā ir platāka par ķīļa galu - nu, vienvārdsakot, ņemam ķīli, ar dorni vai kaut ko citu tupu iedzenam ar āmuru iekšā pedālī cik dziļi varam, uzliekam otrā ķīļa pusē vairākas šaibas - sākot ar platu, un pēc tam šaurākas, lai tie (vēlams) divi m6 uzgriežņi ķīli vēl labi pievilktu...

vislabākais risinājums ir paņemt un piemetināt pedāli pie ass - un tad, ja centra ass ir genuch pēc pāris gadiem, ar fleksi nost, jaunu asi un jaunus pedāļu klaņus, un atkal aziet wink)

riktīgs crosscountry portāla oldschool mēģinājums big_smile

Avatar

By costx 10.07.2007 17:14:09

Member+ · 386 comments

Ja kaut ko vajag - sameklēšu kādu detaļu tev no sava vecā tūrista (to pašu asi).

Visumā malacis!

Last edited by costx (10.07.2007 17:14:34)

Avatar

By Krigers 10.07.2007 17:20:10

Member+ · 465 comments

Ehh, nostalgie smile
Jā, tieši ar klaņu un ķīļu ķibelēm saistās 'visgaišākās' atmiņas.
Problēmu risinājām, aplokot ap t.s. monobloka asi platāku/šaurāku biezāku/plānāku skārda sloksni un uzdzenot klani virsū. Montāžas procesā ļoti noderīgs bija kuvaldas tipa instruments. big_smile Pēc tam ieliktais ķīlis uzvedās kārtīgi.

Avatar

By IrenaB 10.07.2007 21:18:52

Member+ · 320 comments

Jā, es pat biju atradusi vietiņu, kur varēja dabūt tādus ķīļus, kas neizgāja cauri, un iepirku uzreiz kādu duci smile) Jo daži citi ķīļi itin viegli gāja cauri (lai gan ass bija pilnīgi jauna, ne reizi vēl neķīlēta). Tā bija reāla problēma, patiešām. Šī iemesla dēļ esmu redzējusi arī metinātus variantus smile)
Taču lielāko kaifu man sagādāja pakaļējās rumbas (ar bremzi) remontēšana. Velomehānikas klasika. High Mech. (Vienīgi, krievu variantā bija diezgan sūdīgs metāls un tāpēc tas bremžu gredzens bija bieži jāmaina.)

Avatar

By Ansis 11.07.2007 00:10:58

Member++ · 3,685 comments

Par šīs diskusijas primāro jautājumu (kas ir jau atrisināts, žēl pat...) - jebkuru centra gredzenu var atgriezt vaļā, pamatīgās skrūvspīlēs iespiežot pamatīgas vajadzīga izmēra ķepiņas, uz kurām uzsēdina atskrūvējamā gredzena izcilņus. Pats rāmis tiek uzlikts horizontāli, tam virsū uzsēdina kādu puiku:) Un tad divi vīri griež pašu rāmi spīlēm uz riņķi. Manā bērnībā vienas sanatorijas mehāniskajās darbnīcās divi lielākie meistari - Koļeņka un Saņoks tā atgrieza vaļā pilnīgi visas šāda veida konstrukcijas. Puika bija Vlaģiks.
Klaņu stiprināmās tapas, kas, pirktas jaunas, līda iekšā tām paredzētajos caurumos dažādos dziļumos, bija mīkla arī man. Nācās piemeklēt tādas, kuras nelīda iekšā pārāk dziļi un puslīdz labi piespieda klani pie ass.

Avatar

By burkanbeins 11.07.2007 11:29:39

Member · 1,082 comments

ak tu vai man česiņ, nu tīri vai asaras acīs big_smile big_smile big_smile big_smile

bet labs gan big_smile

hehehe big_smile man pat atmiņā diezgan precīzi iespiedusies viena arļonoka (nejaukt ar corratec super bow big_smile big_smile) pārzāģēšana... hehe nu ja, nezinu, kādu motīvu vadīts - bet nu vajadzēja viņam izņemt šo te centra asi. par katru cenu. nu nenāca vaļā, ne pa kam. ja nu vienīgi būtu bračku pasaucis un uzsēdinājis virsū uz rāmja, jo darbnīca ar skrūvspīlēm bija, bet bračka bija sīkais (2 gadi jaunāks) - un tai laikā kādi 10 gadi šim bij. tātad - nederīgs, pie tam tā īsti nebūtu bijis naparņika, ar ko rāmi pagriezt - nu tas tā, retrospektīvā. nu tad ņēmu, apgriezu to rāmi otrādāk un sāku zāģēt centra ass (monobloka big_smile big_smile) apakšā slīpi uz pusēm. tika ņemts talkā senča asais caurumsitis, kas diezgan pat negribīgi vēl vecā parauga arļonoka cieto metālu skaldīja. tad pēc kādas dienas ņemšanās ass tika atklāta, bet tā arī netika izskrūvēta, bet palika tur pat iekšā. pieņemu, ka galvenais motīvs, kāpēc zāģēju to rāmi, bija "apskatīties, kas tur iekšā" big_smile big_smile jo viss cits ričukā jau bija pārjaukts. lieki teikt, ka pēc tam kādus vairākus gadus šis te izkropļotais skaistulis atdusējās sētmalē, gaidot nodošanu lūžņos. bet bēniņos senču mājās vēl joprojām ir kādi 2 jaunā tipa arļonoki - un viens sieviešnieks. varbūt stila pēc vajadzētu celt gaismā?