Saphena magna vēnas operācija

Avatar

By Ansis 12.02.2012 23:56:55

Member++ · 3,687 comments

Par cik šajā sadaļā forumieši dalās pieredzē ar veselības problēmām, ieskaitot operācijas, nolēmu uzrakstīt, kas notika ar mani.
Es pēdējos gadus sāku sliktāk skriet un vājāk mīt riteni. Uzķēru, ka mani sāk ierobežot kreisās kājas labsajūta, pamanīju, ka apakšstilbā ir izspiedušās dažas virsējās vēnas. Galu galā aizgāju uz doplera ultrasonogrāfijas izmeklējumu, rezultāts bija šokējošs - saphena magna vēna ir mirusi, tā jāoperē ārā, kamēr nav sākusi radīt problēmas. Visticamāk, ka tā mira varoņa nāvē, gatavojoties otrajam triatlona Ironman 2009.g.:(
Saphena magna ir galvenā virsējā vēna, kas sākas no cirkšņa un stiepjas līdz pat potītei: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_saphenous_vein . Liekas dīvaini, ka kāja var normāli funkcinēt bez tās. Cilvēkiem, kuriem tā vēna ir jau beigta, ārsti atbild: jums jau tā vēna nestrādā! Taisnība, pēdējo gadu laikā man kreisā kāja bija kļuvusi par kādiem 10% vājāka.
Vēnu operācijas, kuras ir ļoti pieprasītas arī skaistumkopšanas jomā, ienākot lāzerķirurģijai, Latvijā ir kļuvušas par komercnozari. Standarta cena lāzeroperācijai ir 420-450 Ls par kāju, taču komercklīnikās šī cena krietni apaug ar maksām par konsultācijām, izmeklējumiem u.tml. Ejot caur operējošās slimnīcas pacientu apriti, izdodas ietaupīt vairāk kā 50 Ls.
Komercija prasa rakstīt, ka šīs operācijas ir nesāpīgas, un pielietot lokālo anestēziju. Manam četrgalvu kājas muskulim lokālā anestēzija darbojās nepietiekami, operācija bija sāpīga (bija gan iespēja prasīt intravenozo pilno narkozi). Tāpat parasti raksta, ka operācija ir stundu gara, patiesībā 1:30-2:00.
Lai arī kā, tās pašas dienas vakarā, kad narkoze bija atlaidusi, ar krietnu pretsāpju zāļu devu dupsī mani atļāva vest mājās. Bija jāiemācās iešpricēt sev vēderā zem ādas (rūdītie vēnā laidēji var vīpsnāt...), jo kurss paredz 5 prettrombu špricītes, pa vienai dienā.
Atlabšana noris diezgan ātri, pa dienām. Kājai ar katru dienu vajag riebīgi smelgt aizvien mazāk. Tā ir jāiestaigā, pakāpeniski pagarinot pastaigas laiku un intensitāti. Es pašlaik esmu šajā stadijā.
Zaudētos 10% no kājas darbspējas atgūt man neizdosies... tomēr noskaņumam jābūt citam, apzinoties, ka tā nelaime ir izravēta ar visām saknēm. Ja viss noritēs kā cerēts, pavasarī redzēsiet mani uz starta līnijas!

Avatar

By Inars 13.02.2012 10:30:50

Member+ · 1,303 comments

Pievienojos optimismam un lai viss izdodas!
Jautājums: cēloņi nebija pamanāmi jeb, kā jau katrs normāls cilvēks, sīkumiem nepievērsi uzmanību.

Avatar

By Ansis 13.02.2012 11:19:42

Member++ · 3,687 comments
Inars wrote

Jautājums: cēloņi nebija pamanāmi jeb, kā jau katrs normāls cilvēks, sīkumiem nepievērsi uzmanību.

Gatavojoties Ironman 2009, es katru otro-trešo dienu skrēju ap 25 km tempā 4:30/km, reizi nedēļā braucu ar šosejnieku 180+ km tempā 30-32 km/h. Pēc pašsajūtas likās, ka līdz katram nākamajam garajam treniņam esmu restaurējies, bet tā vēna apakšstilbā sāka uzblīst. Uzmanību pievērsu - es to smērēju, skrēju pa jūras ūdeni, taču tas nepalīdzēja. Vēl divas vasaras nomocījos, līdz šoziem ķēros klāt radikāli.