Sveiki,
Esmu nesaprašanā par aizmugurejā pārslēdzēja darbību.
Situācija sekojoša.
trosīte, apvalciņi nomainīti, jauni;
2007 gada XT šifteri, litoti ~2 gadus;
Shimano XT Rear Derailleur RD-M771 SGS (parastais, ne shadow), šo pavasari pirkts, nelocīts, nedauzīts.
Gailītis iztaisnots pie meistara ar speciālu instrumentu, (bija nedaudz līks)
ķēde jauna HG-73,
kasete SRAM 970 ir ok.
Nevar normāli uzregulēt. Slēdzas labi vai nu kasetes apakša vai kasetes augša. Izskatās, ka solis ir kautkāds nepareizs.
Mana versija, ka pārslēdzējs ir sū…s.
Ko lai dara, kā atrisināt situāciju?!
Varbūt jāliek SRAM slēdzējs, bet kā tad būs ar šifteriem? Varbūt likt shadow tipa, bet pārslēdzējā tiešām ir problēma?
Pārskrūvēju, tagad itkā strādā. Bija jau diezgan pareizā vietā tā trosīte. Tagad varbūt ir vēl pareizākā. Tur ir tāda kā reljefaina vieta trosītei uz RD korpusa un uz paplāksnes. Mēģināju pēc iespējas precīzāk uzlikt.
Bet nu ir nojauta, ka braucot radīsies atkal kautkādas novirzes :) Jo uz galējām pozīcijām trosei ir zināms lauziens posmā no palāksnes līdz apvalciņa vietai. Daži čomi teica, ka šis vispār neesot labs pārslēdzējs. Sāku pamazām arī uz šo viedokli nosvērties.
Zināms lauziens galējās pozīcijās veidojas visiem klasiskās konstrukcijas RD…
Principā katram RD ir sava raksturlīkne - t.i., pa kādu gabaliņu jāievelk trosīte, lai RD kāja ar skritulīšiem pabīdītos līdz nākamā zobrata plaknei, kuras seko pa vienādiem attālumiem. Tā raksturlīkne ne tuvu nav taisne, jo RD ir tāds mehānisms, kas pārveido rotācijas kustību ar fiksētu vilces punktu bīdē. Normālā (pareizā) gadījumā šifterim ir tieši vajadzīgā, nekonstantā trosītes padeve, vnk sakot, šifteris ar RD ir salāgoti. Vai Shimano XT ap 2007. gadu būtu mainījuši raksturlīkni RD vai šifterim, nezinu. Drīzāk nē, jo tad tāda problēma būtu visiem, kas cenšas precīzi noregulēt.
Man ir M-770 arī ne “šadovs” un 11-26 kasete. nevarētu sūdzēties ka kaut kas neslēdzas jo ir stipri mazāks lielākais zobrats.
Iepriekš minētajam slēdzim max ir 34t un tika minēta sram 970 kasete kura ir 12-26t vai arī 11-32t tapēc šaubos ka vaina būtu kasetes izmēros.
Kasete 11-32. Max ir pieļaujams 34 kasetes zobrats. Nedomāju, ka tur ir problēma. Ar iepriekšējo ķēdi bija XT kasete 11-32. Arī bija problēmas. Bet tad gailītis bija mazliet līks, un domāju visu noraktīt uz to, bet nekā.
Bet nu tagad iet, vismaz griežot klaņus ar roku :) Jāizbrauc, tad redzēs pa īstam.
[quote=66t]Man ir M-770 arī ne “šadovs” un 11-26 kasete. nevarētu sūdzēties ka kaut kas neslēdzas jo ir stipri mazāks lielākais zobrats.
Iepriekš minētajam slēdzim max ir 34t un tika minēta sram 970 kasete kura ir 12-26t vai arī 11-32t tapēc šaubos ka vaina būtu kasetes izmēros.[/quote]
770-tais, tas nav gadijumā reversais ?! Reversajam jau tur atkal viss savādāk, nav īsti jēgas salīdzināt.
Man ar šādu pašu pārslēdzēju un SLX šifteriem bija tieši tāda pati problēma. Kasete bija SRAM PG950 11-28, XT ķēde un nokon troses.
Ar lielām pūlēm varēja saregulēt tā ka slēdzas visa kasete, bet arī pie tā bija tā ka vienā brīdi ķēdei vajadzēja mazliet “piepalīdzēt” pārcelties uz augšu.
Tā arī problēmu neatrisināju.
Iespējams tas ir vispārējas niķis šiem pārslēdzējiem.
Man arī bija Nokon aizmugurējā daļā pie pārslēdzēja. Domāju, ka tas vainīgs, bet vaina nebija tur, jo nomainot uz parasto apvalku, problēma palika.
Kautgan nokonam ir zinama deformācija, jo viņš sastāv no daudziem posmiņiem un katram posmiņam savienojumā ar nākamo ir kautkādas deformācijas. Ar spēku pavelkot trosi, var redzēt, ka Nokona posms saspiežas pa kādu 1mm, vai 2mm. Secinājums, ka pie piesērējušas troses (slēdzas ar spēku) Nokons neder. Nokonam vajag, lai viegli, brīvi slēdzas.
[quote=Atis]Man arī bija Nokon aizmugurējā daļā pie pārslēdzēja. Domāju, ka tas vainīgs, bet vaina nebija tur, jo nomainot uz parasto apvalku, problēma palika.
Kautgan nokonam ir zinama deformācija, jo viņš sastāv no daudziem posmiņiem un katram posmiņam savienojumā ar nākamo ir kautkādas deformācijas. Ar spēku pavelkot trosi, var redzēt, ka Nokona posms saspiežas pa kādu 1mm, vai 2mm. Secinājums, ka pie piesērējušas troses (slēdzas ar spēku) Nokons neder. Nokonam vajag, lai viegli, brīvi slēdzas.[/quote]
Tev taisnība, taču tā nebija arī problēma manā gadījumā. Troses jaunas un teflona iekšējais apvalks arī. Visu to pašu nomainot uz SRAM pārslēdzēju un šifteriem strādāja(-ā) nevainojami.
Nekas nav pret shimu, bet šī kombinācija man lika vilties.
[quote=Atis][quote=66t]Man ir M-770 arī ne “šadovs” un 11-26 kasete. nevarētu sūdzēties ka kaut kas neslēdzas jo ir stipri mazāks lielākais zobrats.
Iepriekš minētajam slēdzim max ir 34t un tika minēta sram 970 kasete kura ir 12-26t vai arī 11-32t tapēc šaubos ka vaina būtu kasetes izmēros.[/quote]
770-tais, tas nav gadijumā reversais ?! Reversajam jau tur atkal viss savādāk, nav īsti jēgas salīdzināt.[/quote]
Nē parastais, no apakšas uz augšu un slēdži arī slx
Kā jau te kāds minēja, uz SRAM sistēmu un miers, troses gājiens starp ātrumiem ir lielāks, slēdzas precīzāk pie nejēgu regulēšanas, respektīvi minot gonkā uz dullo var saregulēt tā, lai mierīgi nobrauktu sacensību. Ja šimano tā groza, tad parasti sanāk aizgriezt, ka neslēdz vairs uz kāda zobrata.
man bija līdzīga problēma ar vecu lx+deore, problēmu lieliski atrisināja jauns xtr+slx ar xtr trosēm.
jaunas troses vajag pabraukt un pieregulēt pēc kāda laika.
Vārdu sakot ir rezumē par šo problēmu. Ir izbraukts viens garš treniņš pa dažādiem segumiem un secināts, ka tieši Anša pieminētā skrūve ir rūpīgāk jāpievelk, ieliekot trosi ļoti precīzā pozīcijā, jo tas arī principā viss ko biju pamainījis. Tagad viss labi slēdzas.