Rīgas Satiksme īpaši pēdējā laikā aktīvi apkaro velo vešanu sabiedriskajā transportā.
Protams, velo domāts braukšanai, nevis vizināšanai trolejbusā, tā kā diez vai sapratīgs cilvēks bez nopietnas vajadzības lūkos velo tur iedabūt. Bet mēdz būt neparedzētas situācijas: satraumējies braucējs, nopietns tehnisks velo defekts (piemēram, salūzis pārslēdzējs), ko uz vietas novērst nav iespējams, bet tuvākais serviss (vai mājas) ir kilometriem tālu.
Vēl viena potenciālo pārvadātāju kategorija ir vecāki, kas vēlas savus bērnus aizvest uz braukšanai piemērotu vietu (piemēram, parku - uz bērnu sacensībām vai tāpat pabraukāt), bet mazais braucējs pats saviem spēkiem tik tālu ceļu mērot nespēj (nemaz nerunājot par to, ka Rīgas ielas un arī veloceliņi vispār mazuļiem uz velo nav piemēroti, bet kaut kā taču jāaudzina topošā riteņbraucēju paaudze!) :)
Rīgas domes saistošie noteikumi “Rīgas sabiedriskā transporta (tramvajs, trolejbuss un autobuss) lietošanas noteikumi” (atrodami arī RS mājaslapā) neparedz aizliegumu pārvadāt velo. Ir gan minēts, ka bagāžas gabarītu summai (augstums, garums, platums) jābūt ne lielākai par 300 cm (mazie velo tur stabili iekļaujas), turklāt ir atrunāts, ka minētie gabarītu ierobežojumi neattiecas uz virkni kategoriju, tai skaitā “vienas sporta inventāra vienības vai mūzikas instrumenta pārvadāšanu, ja transporta līdzekļa tehniskās iespējas to pieļauj”. (Velo taču attiecas uz sporta inventāru?)
Tas viss gan netraucē RS izvērst karu pret velo, Vēl vakar dzirdēju stāstu, ka velo esot izsviests no autobusa ar pamatojumu … ka tas esot jāiesaiņo (noteikumos par to ne zilbes!).
Varbūt nākošais etaps būs prasība iesaiņot arī bērnu ratiņus un uz pasažieru apaviem uzvilkt slimnīcu “bahilas”?
Tad jautājums - vai zemākstāvoša institūcija (RS) drīkst izstrādāt savus noteikumus, kas neatbilst augstākstāvošas institūcijas (RD) izstrādātajiem saistošajiem noteikumiem?
Piemēram, papildus likumiem policija varētu izstrādāt savus noteikumus par to, kā tieši viņi apiesies ar aizturētajiem vai cik lielus kukuļus no tiem ņems.
Nu vispār paldies jau par to pašu - vēl pirms pāris nedēļām dažas Uzvaras parka bērnu mammas dabūja noklausīties visu par savu nekaunību vest autobusā bērna mazo ritenīti. :)
Štādu pisuļku viņi ir publicējuši savā mājaslapā, ar visu iepakošanu uttt:
Saskaņā ar Ministru kabineta 2007.gada 11.decembra noteikumu Nr.843 punktu Nr.61 šā gada 15.jūlijā ir stājušies spēkā noteikumi, kas nosaka velosipēdu pārvadāšanu sabiedriskajā transportā (autobuss, trolejbuss tramvajs) – Velosipēdu pārvadāšanas kārtība sabiedriskajos transportlīdzekļos.
Velosipēdu atļauts pārvadāt tajā gadījumā, ja tas ir iesaiņots vai iepakots pārvalkā, kastē, plēvē u.tml. tā, lai nesmērētu citus pasažierus un transportlīdzekļa salonu. Tāpat noteikumos ir atrunātas tās pasažieru kategorijas, kuras var pārvadāt velosipēdu, piemēram, pasažieri ar funkcionēšanas ierobežojumiem (velosipēds, kas aizvieto invalīdu ratiņus). Velosipēdus ir atļauts pārvadāt pilngadīgas personas pavadībā esošam bērnam līdz 7 gadu vecumam bērna trīsriteni, bērna divriteni, kas nodrošina to pārvietošanos.
Ar pilnu noteikumu tekstu iespējams iepazīties mājas lapas sadaļā Normatīvie dokumenti.
Es dēļ viena šofera, kurš arī man atteica uzņemt par pasažieri un velo ielikt bagāžā, lai tiktu uz Veterānu čempionātu ITT, spiestā kārtā iznāca neierašanās uz gonku. Brauciena mērķis bija Grobiņa.
noteikumi jau ir seni kā pasaule, liekas, kāds RD vai RS ir uzkāpis uz vārīgas vietas, ka šie tagad šo punktu ir atraduši un sākuši piemērot![/quote]
Šis variants ir ar krietnu bārdu - paveries uz jaunāko RS mājaslapā pie normatīvajiem dokumentiem (pēdējie labojumi vēl šogad jūnijā).
Starp citu, arī par slēpēm un to galu apsegšanu jaunajā variantā vairs nav ne zilbes - ziemā gan vēl nācās padiskutēt ar kontrolieriem par to, kāda jēga ir uzmaukt uz slēpju galiem plānu maišeli, kas reāli neko neaizsargā (bet tā šie vēlējās). Bet var jau būt, ka uz rudeni RS uzceps kādus specnoteikumus par slēpju pakošanu maisā vai kastē. :D
Vajadzeja nolaist gaisu autobusam[/quote]
dusma bija baigā, jo tanī mačā bija plānots cīnīties par uzvaru, un taā reizē kolēģim kā par nelaimi iepriekšējā vakarā noplīsa mašīna, tāpēc biju spiests spēlēt ruleti, paņems/nepaņems, un pārliecinājos par to ka autobusu satiksmei nokļūšanai uz mačiem nedrīkst uzticēties.
Butiskākie punkti skan no jaunajiem noteikumiem tā:
Par velosipēdiem šo noteikumu izpratnē ir uzskatāmi divu vai vairāku riteņu transportlīdzekļi
vai cita veida mehāniski vai tehniski pārvietojami līdzekļi, kas paredzēti personu (izņemot
invalīdu ratiņi) vai lietu pārvadāšanai.
Sabiedriskajā transportlīdzeklī atļauts pārvadāt velosipēdu:
3.1.ja tas ir iesaiņots vai iepakots pārvalkā, kastē, plēvē u.tml. tā, lai nesmērētu citus
pasažierus un transportlīdzekļa salonu;
Incanti, vai sporta ričuks ir paredzēts personu pārvadāšanai?
Vai, ja es noņemu priekšējo ratu veļuks nepaliek par vienriteni?
Pilsētas sabiedriskajā transportā tiešām nevajag bāzties ar savu riteni, tas rada neērtības citiem pasažieriem. Neērtību radīšana noved pie iekšēja nemiera cilvēkā, kas var pāraugt agresijā vai pat konfliktā. Piemēram, ja es braucot uz darbu nosmērētu bikses ar eļļu, uzduroties zobratam vai netīrai riepai, es vēl to kaut kā pieciestu, bet kāds cits, domāju, velosipēda īpašnieku varētu pamatīgi izklapēt… to nevienam nevajag…
Neviens jau nebāžas pilnā trolejbusā ar savu eļļaino riteni! Runa ir par to, ka var sanākt situācija, kad sabiedriskais transports ir vienīgais variants ārpus iešanas ar kājām, stumjot velo pie rokas. Un tādā gadījumā līdzi noteikti nebūs plēve vai kartona kaste.
Bērnu ratiņi ziemā mēdz būt tīri?
A “davai” beigsim liekuļot. RS vienkārši jāpielago savi transporta līdzekļi velosipēdu pārvadāšanai un viss.
Bet nē, vienkāršāk uzrakstīt noteikumus, ar kuriem kaut ko aizliegt!
[quote=ktn]Acīmredzot, līdzšinējā mazo bērnu, viņu vecāku un nelaimīgo braucēju ar salauztajiem pārslēdzējiem uzvedība spieda pieņemt mērus! ;)
Kaut gan, man jau liekas, ka zolīdam cilvēkam patukšā transportā problēmām nevajadzētu būt arī bez iepakojuma ;)[/quote]
Baidos, ka tas ir saistīts ar bagāžas maksas atcelšanu RS transportā.
Un man nudien nav gadījies redzēt riteni pilnā trolejbusā, autobusā vai tramvajā - parasti riteni ved patukšā vagonā, kad neviens pasažieris tam nav tuvāk par metru vai pat vairāk. Toties bērnu ratiņi gan tiek stumti iekšā kur var un kur nevar - un no smērēšanas viedokļa rada krietni lielākas problēmas.
[quote=novērotājs][quote=ktn]Acīmredzot, līdzšinējā mazo bērnu, viņu vecāku un nelaimīgo braucēju ar salauztajiem pārslēdzējiem uzvedība spieda pieņemt mērus! ;)
Kaut gan, man jau liekas, ka zolīdam cilvēkam patukšā transportā problēmām nevajadzētu būt arī bez iepakojuma ;)[/quote]
Baidos, ka tas ir saistīts ar bagāžas maksas atcelšanu RS transportā.
Un man nudien nav gadījies redzēt riteni pilnā trolejbusā, autobusā vai tramvajā - parasti riteni ved patukšā vagonā, kad neviens pasažieris tam nav tuvāk par metru vai pat vairāk. Toties bērnu ratiņi gan tiek stumti iekšā kur var un kur nevar - un no smērēšanas viedokļa rada krietni lielākas problēmas.[/quote]
A ko tagad bērnu ratiņus arī lai aizliedz vest? Tu par ko vispār runā? Grūti izjaukt velo un aptīt ar skoču? Atsaldeņi!
A ko tagad bērnu ratiņus arī lai aizliedz vest? Tu par ko vispār runā? Grūti izjaukt velo un aptīt ar skoču? Atsaldeņi![/quote]
Relax, don’t do it!
Ratiņi bija tikai piemērs, nesatraucies.
Tev un man izjaukt viegli, bet mana draudzene neizjauks savu gazeli.
Jābūt vienkārši vietai kur tos velo likt.
karlux
Nevis jāaizliedz bērnu ratiņi, bet jābeidz apkarot velo! Ja transportlīdzeklis ir pustukšs, velo nevienam nekādas problēmas nerada - bet RS dunduk…, sorry, kontrolieri kasās principā, lai parādītu, kādi šie vareni.
Diez vai visi velobraucēji tagad stūķēs kabatās plēves rulli - a ja nu kas nopietns atgadās (pašam vai velo) un savajagās transportēt autobusā…
Kā jau teicu, nopietns pieaudzis braucējs bez īpašas vajadzības RS transportā ar velo nelīdīs.
[quote=Rats]
Tā pat vari saskarties ar netīriem bērnu vai invalīdu ratiņiem. Ko tad darīsi???[/quote]
Beidziet ēsties klāt invalīdiem, māmiņām ar ratiņiem un vienkārši kādam neveiklam onkam ar netīriem zābakiem. Problēma ir tā, ka velosipēdu aizlieguši vest sab. tr, tādēļ nav jābļauj, ka redz tiem drīkst!
Drīzāk būtu jēmēģina sarunu ceļā panākt to, ka velosipēdu atļauj pārvadat nesapakotu gadījumos, ja:
-velosipēdam ir redzami bojājumu kādēļ ar to nav iespējams pārvietoties
-ja velosipēda vadītāja veselības stāvoklis liedz pārvietoties uz velosipēda