Velo somu subjektīvs salīdzinājums

Par cik velo sezona nav aiz kalniem un man jau ir no 01.03 sākusies, tad nu padalīšos ar velo somu subjektīvu salīdzinājumu, ja nu kāds kaut ko meklē un nezina ko ņemt saviem ceļojumiem:

1. visas somas ir ± vienādas, neskatoties, ka vaude raksta 24l, visas viņas ir ± 20L , daža platāka, daža šaurāka, daža cietāka, bet kopumā = vienādas
  2. visas ir ūdensdrošas;
  3. plecu siksnas neesmu izmantojis nevienai, bet ortlieb ir forši ka var priekšā viņu nostiprināt, ja kādam tas aktuāli.
  4. Ortlieb un vaude var dabūt papildus iekšējos “organaizerus” , var rezerves daļas/ līmi, gumijas uzlikas lai neskrāpē bagāžnieku trubas, ko šīs dara ar prieku un pāris mm jau nodiluši Alumīnija trubās… utt dabūt, ja nu kas.

Ortlieb man ir vecā classic, bet man patīk tas vecais stiprinājums, seškantis multi toolis jau parasti ir līdzi un man neprasās pēc kaut kādām ātrajām regulācijām - tas padara viņu trauslāku un tam 2.1 redzēts ka citi sūdzas, ka tā plāksnīte sliede - lokās, jo ir plāna nevis pusapaļa un bieza, kā vecajām. No neērtībām uz dažiem bagāžniekiem var būt ka neērti aiztaisīt to sprādzi jo mēdz iekrist zem bagāžnieka, jo viņa ir aizmugurē ( vienīgajai no visām, ck saprotu ar domu ja neaiztaisi - lai siksnu neierauj spieķos). Tehniski viss ok daudzus gadus izmantojot…ir iekšā maza kabata sīkumiem ar rāvējslēdzēju, kas ir +.Ortlieb var arī piemaksājot dabū smukas"dizaina" somas.

tālāk acid soma (TRAVLR PURE 20/2 modelis) - vienkārša robusta, kā maiss, nekādu kabatu vai nodalījumu, materiāls liekas subjektīvi biku plānāks un ne tik ciets, bet kalpo labi un ne reizes nav nekas atāķējies vai saplīsis. Uzkarināšana vienkārša un droša, jo gana robusta. ātrā regulēšana pa labi/kreisi klipšiem strādā tad ja nomazgā somu vai padauza ar kaut ko…jo laikam putekļi utt…viss tur iecementējies labi :D Kopumā nav slikti ja viņu cena ārzemēs ir gandrīz 2x zemāka kā ortlieb. 3 sezonas man viņas ir ekspluatācijā un gana daudz skarbus braucienus redzējušas.

tālāk Vaude, jauniņās manā lietošanā, plastmasas aizmugure ir forši, bet tas padara viņas smagākas/cietākas. Klipšu mehānisms ir kā bmw ja salīdzina ar pārējām, nez kā strādās ja saies smiltis putekļi, pieļauju , ka wd40 tur vajadzēs :D . Nu ļoti viss tur precīzi un stingri. regulējas ērti. Šai plus, ka apakšas āķim liels diapazons…ko as brauc pa “apli”. Bet man ne ar vienu somu nav bijusi ar to problēma, bet iespējams ka dažiem bagāžniekiem tā var būt. Iekšā ir lielāka kabata nodalījums kā Ortlieb, kas sīkumiem var noderēt. Dēļ cietā sāna, kompakti nesalocīsi - ja tas aktuāli.

pēdējā ir 3 in 1 Monsterando - mugursoma/ velo soma, viņai arī ir plecu siksna un iekšēja izņemama dator somiņa. Bet nav piemērota nopietniem braucieniem - sēž augstu -ja piekrāmēta pilna - smaguma centrs augstāk, un lauziens uz stiprinājumu …kaut kādu kniedi jau aizvietojunar skrūvi…tas upuris “mugursomai”…nav cietā iekšmala …ja nav tūrisma bagāžnieks - var ieraut tukšu spieķos. Pazaudēju vienu regulēšanas puļķi klipsim…ok netraucē lietot, var arī “samorezu” ieskrūvēt ja kustās. Šī noder , kad velo atstāj un ej ar kājām kaut kur staigāt, ārzemēs piem. Meklēju kādu laiku šāda tipa labāku, bet nav variantu - pamatā visām apakšā klipša skava ,nevis īsts velo somas stiprinājums. Ber varbūt kautas pagadīsies kaut kad …

Par Vaude varu papildināt

Klipšu mehānismi strādā man jau gadus 3 ikdienā, pilnīgi nekādu problēmu ne ziemā, ne vasarā

Ātrās regulēšanas gan augšējiem klipšiem, gan apakšējam āķim joprojām strādā bez problēmām. Ar laiku patvaļīgi aizslīd, aptuveni reizi mēnesī pārregulēju atpakaļ. Bet instrumentus nevajag, tāpēc tas ir tāds sīks kaitēklis, ne nopietna problēma.
Regulēšanas diapazons arī ļoti labs, var pielāgot kur un kā gribi.

Izturība ir ļoti OK, principā gandrīz nenokaujamas. Teju katru dienu vedu no veikaliem 5-10 kg jau 3 gadus, no problēmām:
Pamanījos salauzt vienu apakšējo āķi. Kā- laikam taisīju baigo XCO ar 10+ kg somā, pie tam vienpusēji - attiecīgi pakaļa uz sāniem šūpojās drusku par daudz.
Labā lieta - var nopirkt principā visas aktuālās rezerves daļas (skatīt vācu i-bodes).
Vēl izdila materiāls apakšā (izliekuma vieta, kur liec zemē) - pats audums vesels, bet virskārta padilusi, attiecīgi kompromitēta ūdensdrošība. Aizlēju ar līmi, turās.

1 Like

Paldies par papildinājumu, vaude ir gana daudz sūdzības netā ka šuves nākot vaļā, dažiem gan apmainot pa garantiju.

Tad nu papildnu ar veidokli par stūres somu Force, (8L šķiet ? ) - izskatās ūdens droša, bet stiprā lietū biku ielaiž mitrumu pa šuvēm gan jau…labāk pārvadāt garas lietas, jo nav forma pašai…(telti, guļam lietas - nu to ko bieži nevajag un drošībai ielikt maisā) Var rīvēties gar rāmi, tapēc tur es parasti plato izolācijas lentu uz velo logo uzlīmēju. Piekļuve somai no abiem galiem un nost tā nav jāņem. lukturim īpaši netraucē. Nu viedoklis tāds divejāds, nav ne ērtākā , ne labākā. + , ka var graužamos turēt zem tām gumijām :D

Tad šad tad izmantoju aļika 2x5L dakšas ūdens drošas somas, bet par cik tās arī slinkums bieži ņemt nost (dēl tā ka ar siksnām turas - keidžos, būtu labi kaut kādi ātrie stiprinājmi…ir doma pāriet uz gumijas sprādzēm jo tās siksnas nav ergonomijas kalngals) - tajās arī labi uzglabāt lietas, ko nevajg bieži vilkt laukā, drēbes rezerves, guļam lietas…utt… palīdz atvieglot velo “aizmuguri” .
paši keidži turas vai nu uz m5 skrūvēm,ja dakšai ir tādas - vai uz plastmasas savelkamu skavu.

Es lieku 50 litru drybag uz aizmugureja bagaznieka (vins ir ari lets + var izmantot dazadas citadas aktivitates celojot braucot ar laivam)

1 Like

jā to es arī reizēm izmantoju - dzeltens priekšpēdējā bildē - nezinu 30l apm. šim ir gaisa atsūkšnas vārsts, kas palīdz ievakumēt mantas, un viegls …tie gumijotie pasmagi un aļika variantā baigo smaku izdala kamēr jauni :D