Vai kāds ir salauzis karbona stūri..?

Ja kāds pats vai arī ir redzējis kā iznīcina karbona stūri, varētu padalīties ar lietas apstākļiem (modeli, situāciju). Gribētos zināt, ko tauta domā par karbona detaļām,stila pēc var pirkt,negribās uz mutes nolikt. :)
Runa ir par MTB.

man komandas biedrs parlikaas paari ragiem un ragi noluuza ar gabalinju no stures kur bija stiprinaati.
otrs komandas biedrs salauza cesu seb machaa karbona sedeklja stuti
katraa zinjaa, nav iipasi dzirdeets ka vinjas luust, ik pa gadam jaamaina, bet neko tur dariit nevar

ja zavali, tad jamaina, bet ta salaut nevar…vietakais un izturigakais no piejamiem materialiem:)

Salauzt nezinu - bet konkrēti radīt plaisas var - ja pārcenties un pārāk stipri pieskrūvē bremžu rokturus, ātrumpārslēdējus vai dualcontrolierus. Ir redzēti piemēri.

Lūdzu nejaukt šosejai domātās daļas ar MTB. Vienīgais ko man ir nācies redzēt salauztu ir FSA stuti (31,6 mm, garums 400 mm). Salauztu stūri redzējis neesmu. Karbona daļas sen jau ir pielīdzunāmas metāla daļām, un tās bērnu slimības 90to gadu sākumā ir jau vēsture. Pilnīgi aplams ir uzskats ka karbona daļas nogurst (līdzīgi kā metāls), tās nereti nokalpo ievērojami ilgāk, kā varētu domāt. Svarīga karbona detaļu īpašība - imūna pret temperatūras svārstībām (respektīvi arī salā var vizināties bez bažām).

nedrīkst skrāpēt, nedrīkst savilkt pārāk cieši, nav pieļaujami punktveida sitieni.
citādi karbons rullē.
esmu redzējis ko radziņš izdara ar stūri kritienā- sasmalcina tās galu salmos. tā gan bija lētā gala karbona stūre.

es pats it kā zinu, ka tā lieta ir diezgan droša, tomēr raustos ņemt stūri. stuti gan laikam paņemšu ar laiku.

Fubar - ja runa nav par papīra stūrēm tipa EASTON utml. zem 100 gramiem, tad bažām nav pamata. Karbona stūrei ir pavisam cits fīlings. Pamēģināsi un atgriezties pie Alu negribēsies.

p.s. to slikto slavas fonu rada visādi taizemiešu pakaļdarinājumi, kuriem neviens nekādu garantiju nekad nav devis. Pats labi zini ka Trek saviem karbona rāmjiem dod mūža garantiju, ja tas būtu apšaubāmi tad šāds solis netiktu sperts.

Pašam ir nācies Swix testos salauzt karbona airodinamisko distanču nūju. Mazliet stiprāk uzspied un tā smuki sadalās divās daļās.
Bet par scale karbona rāmjiem neko sliktu negribu teikt :)

Pastāstiet lūdzu kā karbona detaļas izrurību var ietekmēt tas ka viņa ir nedaudz saskrāpēta.
Manuprāt sēdekļa stute bieži vien tiek nedaudz saskrāpēta, ja maina beņķa austumu. Man ir Ritchey PRO Carbon
27.2 mm stute, ir nedaudz apskrāpēta, vai tas ir bīstami? Jāmaina nost?

nedaudz var būt, lai gan teorētiski var izveidoties dziļa plaisa no seklas. praksē seklas skrambas turās ilgi.
bet ja sadauza/ dziļi saskrāpē to epoksīda kārtu, kas ir apkārt, tad 99% ka salūzīs tajā vietā.

Pats braucu ar karbona stūri. Liekot virsū ragus, tā mazliet ieplaisāja, bet par to īpaši neuztraucos. Lietoju FSA, kur ir iepīti krvlara diegi, kas nodrošina to, ka vienā jaukā dienā stūre tā momentā nenolūzīs (respektīvi, varētu vispirms parādīties brīdinājuma plaisas). Esmu uz viņas arī kārtīgi nolicies… izturēja un nu jau 3. sezonu lietoju. Nekādu bēdu! :)

Vai karbona stūrei sagaidāma labāka labāka roku amortizācija kā alumīnija izstrādājumam?

Jā, tāda ir viena no karbona sūtībām! :)

un, vēlams, neliec radziņus karbonniecei!
vienīgā, kas tos kaut cik atbalsta ir Ritchey WCS

Esmu domājis par karbona sēdekļa stuti. Par cik ir hard tail, tad tā karbona stute varētu nedaudz palīdzēt apsorbēt triecienus.
Vai ir mīkstāk braukt ar karbona stuti vai nav? Varbūt kāds var pateikt no pieredzes. Jā, un varbūt kāds ir salauzis?

Noteikti nav!!! Pēc izjūtām braukšana būs cietāka.
Karbons ļoti efektīvi slāpē vibrācijas, taču pats nav elastīgs (salīdzinājumā ar Alu).
Ja ir vēlme panākt triecienu absorbēšanu, tad piemērotākā būs titāna stute. Līdzīgi kā atspere, tā nedaudz šūposies. Ar karbona stuti noteikti būs viscietākā sajūta. Karbona stūres priekšrocības ir tieši vibrāciju slāpēšana, ļoti aktuāli garos grants vai bruģa nobraucienos.

p.s. viss augstākminētais attiecināms lielā mērā arī uz rāmjiem.

[quote=Atis]Esmu domājis par karbona sēdekļa stuti. Par cik ir hard tail, tad tā karbona stute varētu nedaudz palīdzēt apsorbēt triecienus.
Vai ir mīkstāk braukt ar karbona stuti vai nav? Varbūt kāds var pateikt no pieredzes. Jā, un varbūt kāds ir salauzis?[/quote]
Starpība ir jūtama- tiešām absorbē triecienu labāk! Par salaušanu- nu mani saskrāpētajai Ritchey PRO Carbon 27.2mm būs kādi 7 Tkm nobraukti, sacensības un treniņi,
vēl turās…:), bet svars man ap 70 kg, ja godīgi- šaubos ka lūzīs.

Paldies, iedvesmoji mani pirkšanai. Bet LOOK raksta, ka ar karbona stuti ir viscietākā sajūta. Kaut kā negribas ticēt.
Kā inženieris zinu, ka karbonam (oglekļplastam) elastības modulis “E” ir diezgan mazs. Vismaz mazāks kā tēraudam. Kā alumīnijam arī droši vien. Tad pie tās pašas slodzes un diametra vairāk izlieksies karbona stute. Ja nu vienīgi sieniņas karbona stutei ir biezāks kaut kādu ilgizturības apsvērumu dēļ. Stiprības rādītāji karbonam (oglekļplastam) arī ir lielāki. Tā kā man īsti nav saprotams, ko esmu palaidis garām.

Pilnīgi reāli. Ja paņemam kaut kādu brīdi gonkā (vai kur citur) par atskaites punktu, tad nekādu starpību starp Alu un carbon nejutīsim. Ja paņemam visu gonku kopumā, tad ar karbonu ir komfortablāka braukšana, jo tas labāk slāpē mikro vibrācijas, kuras mēs vienā brīdī sajust nespējam, bet gonkas laikā tās uzkrājas mūsos. Karbona gadījumā to mikro vibrāciju līdz dibenam aizies mazākā skaitā nekā tas ir ar Alu.

P.s. Normālos apstākļos kvalitatīvu karbona stuti ir grūti salauzt.

Var var salauzt (stuti), ja tik gribas vai arī nav īstā diena :D

A stūrei ir krietni mazāka slodze, takā varbūtība to salauzt ir daudz mazāka, ja nu netiek taranēts vilciens…