uzzīmē pats savu veloceliņu!

[quote=boot.lv]Pateicoties Light Lane konceptam veloceliņš būs pieejams jebkur

Bieži vien ziņās varam dzirdēt informācija, ka uz ceļa notriekts kāds riteņbraucējs un nereti šīs avārijas ir ar letālu iznākumu, tieši tāpēc aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta dažādu drošības tehnoloģiju izstrādei.

Divi dizaineri - Alex Tee un Evan Grant ir izstrādājuši konceptu ierīcei, kura nosaukta par Light Lane. Principā šī koncepta pamatideja ir pavisam vienkārša - tumšajā diennakts laikā velosipēdists ieslēdz pie sava braucamrīka pievienoto lāzera ierīci, kura uz asfalta projicē veloceliņu nodalošās līnijas.

Pagaidām gan nav zināms, vai šis koncepts nonāks līdz masveida ražošanai, taču, ja ar šādu ierīci būtu aprīkots katrs velosipēds, tad būtu iespējams ietaupīt ievērojamas summas, kuras šobrīd tiek tērētas veloceliņu marķēšanai.[/quote]
http://auto.boot.lv/index.php?pg=202&news_id=7798

Doma jau nav slikta, un ja dzīvē izskatās tikpat krāšņi, kā fotogrāfijā, tad jau tīri neko. Bet ir vairāk mīnusu nekā plusu.
Pirmkārt dienas laikā tas nedarbosies (diez vai saulē to kaut ko saskatīt būs iespējams) taču mēs pa ceļiem pārsvarā pārvietojamies diennakts gaišājā laikā.
Otrkārt, tas kas darbojas rietumos, nedarbojas austrumos (t.i. arī Latvijā) - ja mūsu autovadītāji jau tā nepamana sarkanus īstos veloceliņus un velosipēdistus, baidos ka divas virtuālās strīpas uz asfalta tos neatturēs braukt kā pagadās…
Treškārt … :D …- celiņam ir mīnuss -tas visu laiku ir taisns :D. Tobiš, ja pēc ballītes brauc mājās, tad īstie celiņi tevi kaut kur aizved. Baidos, ka šis celiņš “sagurušu” braucēju aizvedīs taisni grāvī :D

…man jau patīk kā mēs visu mākam noliegt…nekam neder…mīnusi…ehhh latvieši. Un jo tālāk dzīvoju, jo vairāk pārliecinos. Nu neļausim tak cittautiešiem nepareizi mūs saprast (lasi - nepadari to par lamuvārdu).
…un tomēr, ja tas ir nopērkams - es pirktu! Forša štelle!

Bet kā ir gadijumā, ja velobraucējs nebrauc gar pašu ceļa malu? Tad projecētais veloceliņš būs ielas vidū?
Vispār jau štele interesanta!

man jau liekas, ka šīs ierīces pamatdoma nav velobraucēja īpašas privileģētās teritorijas iezīmēšana (“tipa - svētais veloceliņš”), bet gan padarīt velobraucēju redzamāku. un ar šo funkciju tā labi tiek galā (un izskatās arī smuki).

forši, interesanti.
lai vai kā ar praktiskumu, es tādu gribētu. un man liekas, būtu arī praktiski.

Tas gan tiesa. Stilīgi jau nu noteikti!

a , es tā padomāju - tas vispār ir iespējams ar lāzeri uzprojicēt tādu gaismas attēlu? un kā tas no drošības viedokļa - ja nu kādam iespīd acīs (kad velosipēdists nogāžas, piemēram)?

Lāzeri, kas paredzēti šādiem nolūkiem, parasti nav tik jaudīgi, lai nodarītu kaitējumu acīm!
Protams pie īslaicīgas apstarošanas.

nu bet tam tomēr jābūt diezgan jaudīgam, lai labi iezīmētu to celiņu.

Bet neviens jau neliek gulties šķērsām pāri velo braukšanas trajektorijai un ķert lāzeri ar acīm :D (Nu vienīgi, ja Tu brauci priekšā un nostiepies :) )

Vairumam brīvi nopērkamo lazerierīču jauda nepārsniedz 5mW un tā kā stars ir izvērsts, tad jaudas bīvums (mW/cm^2) ir vēl mazāks. Lai ar šādu ierīci dabūtu acs bojājumu, starā jāskatās vairākas sekundes!

Diez vai šāds projekts būtu nodots publiskai apskatei (kur nu vēl ražošanai un ekspluatācijai), ja tā realizēšanai būtu nepieciešami jaudīgi lāzeri, tikpat labi jaudīgs lāzers nodara kaitējumu arī ādai, apģērbam utt., utjp.