Labs raksts par sportisko garu riteņbraukšanā:
links uz tvnet.lv
Patika vieta par utra moderno riteni - 25 Kg!
Taatad tomeer var pabraukt :)
… a pirmā posma 467km garums?
Jaa posmi toreiz riktīgs turisms bija, baigi garie. Tauta pa nakti valēja pat.
Kapēc cilvēkiem bija tāds naids pret riteņbraucējiem, kas piedalījās TDF?
Naids pret savas komandas konkurentiem.
[quote=Deryl]Patika vieta par utra moderno riteni - 25 Kg!
Taatad tomeer var pabraukt :)[/quote]
Uzreiz atcerējos Rīmeņa komentāru no Pekinas olimpiskajām spēlēm par minimālo svaru rāmim - 6 kg :)
nez vai vēl pēc simts gadiem sačos brauks ar 1-2kg šosejniekiem?
Man patika tas teikums “ja līdz Parīzei mūs nenogalinās…”:D
Tas skan apmēram tā: SEB 1.posmā tuvojoties Valmierai, mežā pie Sietiņieža, satrakotie līdzjutēji uzbruka atrāviena grupai, no kuras paglābās tikai Kaspars Austa. Pārējie četri sportisti saņēma palīdzību, pēc tam kad Alfa bija izklīdinājusi līdzjutējus ar asaru gāzi…
Tieši tāpēc pārāk liela fanošana par kādu noteiktu komandu man liekas slimīga un prasās pēc ārstēšanas.
Bet skaitļi tiešām liek aizdomāties cik cieti cilvēki bija agrāk 467km pa grants ceļiem ar 25kg velosipēdiem. Un nebija ne sporta dzērienu, ne enerģijas želeju, ne komandas trenera iedoto brīnumaino tabletīšu…
Pēc 100 gadiem diez vai sportos vispār, jo pilnīgi viss, uz planētas Zeme un uz Zemes iedzīvotāju kolonizētajām planētām, būs virtuāls.
Sportisti “izkops” tikai prāta spējas, fiziskās nebūs nepieciešamas.
Tieši tāpēc pārāk liela fanošana par kādu noteiktu komandu man liekas slimīga un prasās pēc ārstēšanas.
Bet skaitļi tiešām liek aizdomāties cik cieti cilvēki bija agrāk 467km pa grants ceļiem ar 25kg velosipēdiem. Un nebija ne sporta dzērienu, ne enerģijas želeju, ne komandas trenera iedoto brīnumaino tabletīšu…[/quote]
peikritu tev, tacu nevaig parspilet ar tiem 25 kg, jo Ulmanlaiku velo ( ar ko laukos bij prieks pabraukt) ar visu savu terauda rami svera tikai 15 kg, tadelj, var pilnigi drosi teikt, ka sportam paredzeti nebija smagaki. Bet to laiku vechiem cepuri nost, jo tagad esam tik izlepusi, ka nokapjot no saviem 10 kg baikiem un uzkapjot uz 2 - 3 kg smagakiem uzreiz sakam domat, par to, ka vispar ar tadu iespejams pabraukt, jo skiet, ka janes vesel tonna pie kajam piesieta.
Kas nemaz nav labi… ;)
Tagad lasīšanā esmu ticis līdz vietai, kur aprakstīts, kā pie pārslodzes rezultātā organisms pārstrādā muskuļaudus enerģijā, t.i., noārda muskuļus. :D
Šis raksts bija publicēts vienā Ilustrētajā Pasaules Vēsturē, ar daudz bildēm. Bija arī rakstā minētā 1904.g. TdF shēma, viss TdF tikai 6 garos posmos! Garākais bija mazliet virs 600 km. Toreiz izpratne par sporta pārtiku bija tik zemā līmenī, ka daudzi velobraucēji garā etapa vidū visā nopietnībā dzēra vīnu (pour etre le premiere je bois du vin).
Par velo svaru 25 kg - esmu lasījis, ka ap 1904.g. tādi tie bija. Dzintars piemin Ulmaņlaiku 15 kg, bet līdz Ulmaņlaikiem tur vēl apm. 30 gadi starpā!
cik veca bija tā ilustrētā zinātne. Gribas arī izlasīt.
Ja grib izlasīt to žurnālu, var meklēt Foodbox ēstuvē (tur arī gardākie “turku” kebabi Rīgā) uz Barona/Lāčplēša stūra :-)