Zinu, ka līdzīga diskusija jau ir bijusi, taču gudri cilvēki neapvainosies un padalīsies pieredzē. Manam ričukam stūres platums ir 62 cm. Zinu, ka pastāv tautā pieņemts uzskats, ka stūrei jābūt plecu platumā, taču, ko darīt, ja esmu slaidais:D. Man plecu platums ir tikai 44 cm. Es taču nevaru braukt ar tik šauru stūri. Tomēr pēc pagājušā gada Tukuma posma, kad viens “meistars” jau pilsētā man no aizmugures iebrauca stūrē, pēc kā es uz asfalta apmetu vairākus kūleņus, ilgstoši ārstējos un no traumām neesmu atlabis vēl joprojām, es esmu sapratis, ka tā platā stūre ir arī bīstama. Kāds varētu būt optimālais izmērs manā gadījumā, ja braucu ar 49,5 cm (tas varētu būt 19,5 collu) rāmi. Iepriekš pateicos.
Tā tad tā, neviens nebrauc ar stūri, kas atbilst standartiem, bet ar kādu ir ērti, vai uzskata par vajadzīgu, daži zāģē īsas, lai aerodinamiskāk, daži brauc ar platām, lai stabilāka braukšana.
Tik pat labi Tevi varēja notriekt ar šauru stūri, galvenais jau ir stingri viņu turēt.
es braucu ar 66cm platu stūri, un nedomāju, ka esmu tik plats, jūtos stabili uz riteņa, skatos traektorijas kādās dzenu, lienu priekšā tikai tad, ja esmu pārliecināts, ka to varu.
Iesaku to ievērot, un sanāks izpalikt bez tām visām muļķībām ;)
nuno, uzēd masu, tad tevi vairums nespēs notriekt!
bet nu par tēmu runājot, neesmu nekad sasprindzis par stūres platumu, šobrīd braucu ar tādu, kādu veikalā paņēmu, jūtos ērti, liekas, ka 600 mm plata.
[quote=despecs]nuno, uzēd masu, tad tevi vairums nespēs notriekt!
bet nu par tēmu runājot, neesmu nekad sasprindzis par stūres platumu, šobrīd braucu ar tādu, kādu veikalā paņēmu, jūtos ērti, liekas, ka 600 mm plata.[/quote]
Nav tik traki. Mans svars ir 73 kg. Nedomāju, ka esmu kaut kāds sīkaļa. Bet notrieca mani nobraucienā, pirms pagrieziena, kad es sāku sabremzēties. Džeks kaut ko pārrēķinājās un laikam neredzēja, ka es bremzēju… Starp citu, notriekt var jebkuru, ja no aizmugures lielā ātrumā iebrauc stūrē, tāpēc ieteikums uzēst masu izliekas nekorekts.
Pirmajās sacensībās, kurās piedalījos, jau pēc dažiem km lidoju pāri stūrei dēļ tā, ka saķērāmies ar stūrēm. Domāju, ka tas bija dēļ mana tizluma un nemācēšanas braukt, nevis dēļ stūres platuma. + emils
Stūrei nav jābūt plecu platumā. ja brauc XC, tad nevajag platāku par 60cm. Vairums pasaules Elites džeki brauc 54-58, protams, ir reti izņēmumi(lai te kāds izlēcējs nesāktu man tagad ar šiem izņēmumiem krist uz nerviem), ar platākām brauc tikai Freeride, All mountain vai DH. Šosejā brauc ar 40-44cm.
Varbūt jau būt ka es patiešām esmu tizlenis, kā Tu man liec manīt, tomēr, lai nu kā, bet jaunībā es nopietni 10 gadus trenējos riteņbraukšanā, tāpēc tehnika ir tā lieta, kas man ielikta uz mūžu. Tikai jautājums bija par optimālo stūres platumu, nevis par to, kāpēc es nokritu. Krīt visi, gan tizleņi, gan krutie asi. Jautājums tikai kad un cik smagi.
Paldies! Lūk šo es gribēju zināt! :)
60cm priekš xc manuprāt ir absolūts maksimums, ar platākām tikai uz pludmali :)
nuno, ļoti atvainojos, bet tas tiešām nebija domāts tā. :)
Ir zinātniski pierādīts, ka tie, kas raustās, iekuļas sūdos biežāk nekā tie, kas neraustās. Bet, ir ļoti šaura robeža starp neraustīšanos un vieglprātību, kas atkal noved pie sūdiem.
Iesaku necepties par to stūres platumu.
Plecu platums ir orientējoši vēlamais un labākais no ieteikumiem.
No pieredzes - pārāk šauru stūri kārtīgā krosā būs grūti manevrēt.
Iesaku izmēģināt (pirms zāģē galus stūrei) - pārskruvē slēdšus un bremžu hēbeļus uz iekšpusi, un sabīdi rokturus šaurāk (uz 48 cm piemēram. Pabrauc 5 km pa granteni/šosi, un 5 km pa meža taku. pēc tam paskruvē platāk vai vēl šaurāāk.
Tad atbilde būs rokā :)
Pec pieredzes- ja sture sauraka par plecu platumu, tad pieceloties kajas ir grutak noturet lidzsvaru tam ricukam…pats braucu ar 50(Plecu platums) lidz 60 cm platam… saurakas un paltakas liekas neertas. Runaju tikai par taisnajam.
Es te tagad nesprašanā.
Vecjam stūre ir kādi 54cm plata. Nav nekāda vaina.
Jaunajam 64cm. Doma jau bija apgraizīt. Bet tad vēl palūrēju, ka tipa merida team velo standartā nāk 66cm, tātad vēl platāka. Sāku domāt, varbūt tos 64cm arī atstāt.
Vai vienkārši tur ar tādu kārtīgāku rezervi uzliek, lai katrs profiņš var pēc vajadzības piegriezt?
[quote=jurisf]Es te tagad nesprašanā.
Jaunajam 64cm. Doma jau bija apgraizīt. Bet tad vēl palūrēju, ka tipa merida team velo standartā nāk 66cm, tātad vēl platāka. Sāku domāt, varbūt tos 64cm arī atstāt.
Vai vienkārši tur ar tādu kārtīgāku rezervi uzliek, lai katrs profiņš var pēc vajadzības piegriezt?[/quote]
MTB visur pasaulē tā arī tulkojas kā kalnu velo. 15-30 minūšu nobraucienā 66cm būs ērtāk kā 56 cm. Šeit ir Latvija un nobrauciens ilgst 1 minūti. 60cm ir pietiekoši
Hmm… būs man ar intereses pēc jāpamēra. Man nez kāpēc 22" ričukam īsti nepietiek vietas visu uz sūres sabāzt. Moš ar kāds pirms manis apgraizījis. :)
[quote=jurisf]Es te tagad nesprašanā.
Vai vienkārši tur ar tādu kārtīgāku rezervi uzliek, lai katrs profiņš var pēc vajadzības piegriezt?[/quote]
Neko nevajag griezt, nopērc citu stūri ! Un Visiem xc top clases velo stūres ir 66cm , 68cm ! Man ir 64cm, bet domāju mainīt uz 60cm, jo nav vajadzīga tik plata pie mums !
Man jau teica, ka karbons tagad jāņem, ka nav ko niekoties :)
Bet tā, pabraukšu, paskatīšos, kā ir.