Neesmu pieredzējis mtb brauksānas lietās, tādēļ, spečuki un visi pārējie, padalieteis pieredzē, ar cik platām stūrēm (vai garām???) brauciet? Vai ir taisnās vai tomēr izliektās? Vai bez ērtuma apsvēruma ir citi iemesli, kādēļ braucas ar tieši tādu? (neskaitot arī variantu - man jau bija tāda uzlikta) Varbūt ir bijis ar ko salīdzināt?
Labāk paskaties (pameklē netā), ar kādām stūrēm (platums, garums, zīmols) brauc pasaules spice (elite), un atrod atbildi uz savu jautājumu…jo uzruna - “lasītāj”…noteikti nepalīdzēs…
Par platumu runājot www.wrenchscience.com starp visu citu var aprēķināt arī otpimālo stūres platumu. Kā paši šis lapas “zinātnieki” skaidro, stūrei jābūt vienā platumā ar pleciem. Tā kā standarta stūres šķiet ir virs 50 cm platas, tad ja esi tievais sērkociņš :) tad iespējasm stūre jātaisa šaurāka. Bet nu tur tad visu var izlasīt.
Ja precīzi to varēsi pats izdarīt, zāģē. Es savas stūres tā apzāģēju, no katras puses pa 15mm nost, un uzreiz ir ērtāk. (Tas saprotams tikai pie mana plecu platuma). Bet Tu vispirms pabrauc ar tādu pašu neapzāģētu, ja ir ērti tad kāpēc jāzāģē…
Metāla stūrēm apzāģēšana ir parasta lieta. Daži ražotāji pat galos iegravē iedaļas, lai nav pašam jāsamēra, cik no katra gala apzāģēt. Un ir speciālie griežņi, lai iznāktu ideāli taisni nogriezts. Ja tas nešķiet svarīgi, var pēc vectēvu metodes - skrūvspīlēs un ar rokas metāla zāģīti.
Ja tā ir super-duper vieglā sporta stūre, uzmanīgi paskaties, vai gali nav no iekšpuses stiprināti, kas atļauj skrūvēt virsū radziņus. (Spriežot pēc 66 cm, šis nebūs tas gadījums.)
Tātad, vai ir kādas jaunas tendences stūres platuma mērīšanā un praktiskā pieredzē ar vajadzīgo max/min stūres platumu? Interesē priekš 28" ar kuru braucu arī MTB trases.
No manas pieredzes varu teikt, ka jo kārtīgāki bezceļi, jo platāku stūri vajag, un vēlams izliekto. Ja braukšana ir pa stingru segumu, tad labāk +/- plecu platumā un taisno.
Kas ir nepieciešams Tev, nāksies vien pašam izdomāt.
šo sezonu pabraucu ar 600, pirms tam ar 640, nu sākumā šķita, ka pa šauru, bet tikko pabraucu ar iepriekšējo velo ar 640 nu vecīt baigi plata stūre kā ar tādu stūrē:D. tas ir uz 26.
Es domāju tikai un vienīgi pieraduma jautājums, bet internetā raksta par plecu platumu tikai un vienīgi… un tas es domāju ir arī pareizais atskaites punkts pēc tam jau var visādi eksperimentēt…
bet ja nopietni, tad katram savs, es esmu laimīgs ar savu 580 uz 29er, citu negribu. Ir braukti dažādi attālumi ar dažādiem reljefiem, nekad vēl neesmu aizdomājies, ka kautkas būtu par platu/šauru.
Manuprāt par stūres platumu ir būtiskākas lietas - piem. beņķa augstums, bet arī tas nav būtisks ja brauc tik pēc piena 5 km.
precīzi despec, stūres platums ir viena lieta, bet daudz svarīgāk ir īstais stūres attālums un augstums! Kas interesanti, vivusā un sebā iespējams tie atšķirās:D
bet ja nopietni, tad katram savs, es esmu laimīgs ar savu 580 uz 29er, citu negribu. Ir braukti dažādi attālumi ar dažādiem reljefiem, nekad vēl neesmu aizdomājies, ka kautkas būtu par platu/šauru.
Manuprāt par stūres platumu ir būtiskākas lietas - piem. beņķa augstums, bet arī tas nav būtisks ja brauc tik pēc piena 5 km.[/quote]
Nemaina, bet pirms pleca būs kontakts ar stūri. Un turpinājumā lidojums pār stūri, vai ar pleciņu kokā. Vietās kur līkumainas takas vijas starp priedītēm, plata stūre ir pieskaitāma pie mīnusiem. Bet ja brauc pa platiem ceļiem, tad jau var arī kā choperim stūri uzlikt.
Ar 520mm un 69er man vislabāk patīk tieši mežā - tiec cauri visām sķirbām un astesgals patīkami izslīd asākos pagriezienos. Šosejai ir domāts šosejnieks, un ar šauru stūri neērti braukt, jo rokas 1 pozā (nav vietas ragiem) :)