Stūre

Uz doto brīdi uz velo ir 62 cm plata stūre ar 25 mm pacēlumu. Biju domājis mainīt uz taisno tīri vizuālā baudījuma dēļ. Jautājums tīri no praktiskā viedokļa - kura būtu labāka (ērtāka) braukšanas ziņā. jautāju tāpēc, ka negribas lieki eksperimentēt (lasi pa lieko naudu izmest ;-) ). Un otrs jautājums, kā pareizi noteikt stūres platumu, kas nepieciešams katram bruacējam (pēc kādiem parametriem to nosaka). It kā jau patreiz ir ok, bet tajā pašā laikā arī ne visai. Un vēl, ja maina stūri ar pacēlumu uz taisno stūri, vai jāmaina arī iznesums uz lielāku? Atbildes gaidu no tiem, kas ir izmēģinājuši šoš stūres variantus.

Kad nopirku riteni tam orģināli bija stūre ar pacēlumu. Laika gaitā to nomainīju pret taisno ( ar pavisam nelielu liekumu), šāda tipa:

Pamatojums kādēļ es liku bija,lai pietiek vietas visiem “pričendāļiem” ( pulsometrs, spidometrs, stiprinājumu vieta 2 lukturiem) un vizuālais.
Nezinu kā tur ir ar to garumu ( kā vajadzētu būt pēc grāmatām), bet ņēmu tādu, lai rokas novietojot uz tās ikdienas braukšanas pozīcijā tās būtu plecu platumā, tā nu man sanāca 600 mm garumā.

Par iznesumu ir tā, ka nāksies mainīt, ja neatbildīs stūres resnums vietā kur tai pievienos izmesumu. Iespējams ka kāds teiks, ka ja nopirkta šaurā stūre, tad var likt papildus alumīnija caurulītes, lai palielinātu stūres diametru tai vietā, bet nekas tāds vēl nav redzēts.

Zinu ka ir 2 stūres diametru ( šaurais un platais), cik kurš liels gan nemāku teikt.

Tīri par braukšanu:
Kad uzliku jauno, tad tā sanāca stipri zemāk nekā vecā. Pirmajā braucienā bija smagi, pirmās 30 minūtes rokas sāpēja, nešķita ērti, bet tā kā līdz darbam bija jātiek, tad braucu, radās tāds kā nespēks pat ( droši vien jo arī mugura bija pieradusi pie iepriekšējās pozīcijas), bet pēdējās 10 min ķermenis jau bija apradis un viss bija ok, atakaļ vairs nemainītu.

Arī šis diskomforts katram var būt savādāks, man sākums kā jau teicu bija smags, bet tagad neko nejūt, pielāgojos :)

es ar ņemtu šo specialized, viegla un samērā lēta.
man tomēr labāk patīk ar pacēlumu ;)

Pirku uz dūlo… 560mm … nav ne vainas. visam vietas pietiek.
Par ērtumu - cik cilvēki tik viedokļu… te pat nav ko diskutēt. Uzliec vienu, izbrauc pa mežu, uzliec otru- izbrauc un tad izdari secinājumus. Bet mans domāt ja izliekums ir identisks, tad nekādas atšķirības - visu izšķir iznesuma garums un uzsēde

Tad ko tev vajag - vizuālo vai ērtumu? Ērtākā braukšana ir ar pludmales velo un tiem stūres pacēlums un izliekums ir ne mazais ;)
Taisnā stūre ļauj zemāk/sportiskāk noliekties. Uz taisnas stūres var salikt vairāk/ērtāk visādus pričendāļus.
Izliektās stūres visādi DH un smilšu čupu lēcēji izmanto, liekas tie ieliektie ragi nedaudz atļāva deformācijas. Bet varbūt kļūdos - viņiem vienk. vajag pacēlumu, lai redz kur brauc, jo iznesumi nav gari un leņķi nekādi.

Tas drīzāk atkarīgs no braukšanas specifikas. Ar šaurāku stūri it kā sanāk mazāka gaisa pretestība. Platāku stūri būs grūtāk izsist no rokām visādiem ceļa pārsteigumiem. Es tagad īsti neatceros, bet liekas tieši xc disciplīnā labāk kotējas platāka stūre.

Lielāku ko? Diametru, leņķi vai Iznesuma garumu?
Ja stūrei diametrs tāds pats tad iznesums, protams, derēs vecais.
Ja nepatīk, ka dēļ taisnas stūres tagad būs zemāk jāliecas, tad būs jāmeklē iznesums ar lielāku leņķi, vai jāpierod, kā nekā mazāka gaisa pretestība sanāk un tas tak ir sportiskāk ;)
Iznesuma garums, domāju, ja vecais problēmas nesagādāja tad labāk neko nemainīt. Ja bija grūti/neērti aizsniegt stūri, vai likās ka stūre ir par tuvu, tad var ko mainīt, bet tas jāskatās kompleksi ar rāmja atbilstību augumam. Jo iznesuma tie divi cm neko daudz nemainīs.

Tie 2 cm iznesumam daudz ko maina, ja ir nopirkts tāds iznesums, kuru var apgriez otrādi un iegūt vai nu zemo, vai augsto uzsēdi.
jebkurā gadījumā ķermenis ar laiku pierod, ja nav galīgi šķība kombinācija :)

Ar platāku stūri drošāk jutīsies smiltīs, toties burzmā un garos velkamajos gabalos tie cm var pamatīgi traucēt. 560 mm stūre ir pilnīgi pietiekama standarta situācijai MTB versijā.

Liektā stūre labāk absorbē vibrācijas. Teorētiski. Šķērsstienis pa vidu dod papildus izturību pret lauzienu un kritienu gadījumā. Tas gan DH variantā parasti un motocikliem.

Ja kāds pateiktu vēl papildus argumentus vienai vai otrai stūrei, es būtu ļoti pateicīgs, jo bieži nākas atbildēt par taisno vai liekto stūri.

Man pašam patīk taisnā stūre, jo vismaz psiholoģiski šķiet, ka stūrēšana notiek nepastarināti - “bez līkumiem”. Plus vēl tas, ka vietas uz stūres nav pārāk daudz un tie līkumi dažreiz ierobežo izvietojumu loriņiem.

Ja runājam par performances braucējiem, tad brauc gan ar liektajām, gan taisnajām. Brauc gan ar fullīšiem, gan hardtailiem. Gan 26, gan 29. Gan 3x gan 2x un retos gadījumos pat 1x. Tas ir apsolūti individuāli, kāda stūre pašam patīk un ar kādu jūties droši/ērti. Personīgi es ar liekto nevaru pabraukt un vienmēr lieku stūri cik zemu vien iespējams(~15cm-20cm drops), ar retiem izņēmumiem - ja tas ir kross ar stāviem nobraucieniem.

Ļoti gribētos lūgt, foruma lietotājus nerakstīt kaut kādus neskaidrus apgalvojumus, novērojumus un teorētiski napstiprinātas hipotēzes. Jautājums tika uzdots diezgan skaidri un tas prasa konkrētu atbildi. Nevienu neaizvainojot, gribu vērst uzmanību ka, iepriekšējos postos ir ļoti daudz ūdens un dezinformējoši apgalvojumi. Lūdzu painteresējieties nedaudz dziļāk, pirms sniedzat padomus.

Nedaudz fakti par stūrēm:
a) taisnā stūre vienmēr ir vieglāka nekā liekta stūre,
b) liektā stūre būtiski labāk absorbē triecienus nekā “taisnā”,
c) liektā stūre līdz zināmai robežai ir izturīgāka nekā “taisnā”,
d) taisnā stūre vienmēr atradīsies zemāk par liekto,
e) liektā stūre būtiski uzlabo velo vadāmību,
f) attālums no sēdekļa abām stūrēm ir praktiski vienāds,
g) liektai stūrei nav nepieciešami radziņi.

tālāk katra punkta iztirzājums:
Punktā a) ideja slēpjas apstāklī, kad taisnā stūrē ir gluži vienkārši mazāk materiāla, to var izgatavot plānāku un parasti tās ir šaurākas.
Punktā b) slēpjas fakts ka liekto stūri teorētiski iztaisnojot, tās garums palielinās par ~2 cm katrā pusē, tamdēļ stūres gali ir elastīgāki. Sadarbībā ar vibrāciju slāpējošu materiālu, tiek panākta triecienslāpējoša funkcija.
Punktā c) aprakstītais fakts ir saistīts ar stūres biezumu.
Punktā d) nav grūti saskatīt patiesību, jo liektai stūrei rokturi neatrodas nosacīti uz vienas ass, kā tas ir taisnai stūrei.
Punktā e) ir apslēpta būtiska lieta no biomehānikas sfēras, proti, rokturu novietojumam liektām stūrēm 3D telpā ir trīs(!!!) parametri.
Pacēlums - rokturu ass nobīde no iznesuma stiprinājuma,
Izliekuma lenķis horizontālā plaknē un izliekuma lenķis vertikālā plaknē. Pēdējie divi parametri nosaka ērtu izvērstu(!!!) elkoņu pozīciju, kas tiešā veidā ietekmē vadāmību. Jo tehniski sarežģītāki braukšanas apstākļi, jo vairāk jūtams effekts.
Punktā f) fakts ir nolasāms ar neapbruņotu aci, ja pareizi novietota liektā stūre, tad rokturi tikai paceļas uz augšu, un praktiski nepārvietojas horizontāli.
Punkts g) ir ļoti saistīts ar e) punktā aprakstīto lietu.

Izvēloties stūres platumu, būtu vēlams, ņemt vērā vairākas lietas:
a) šaurāka stūre apgrūtina elpošanu,
b) šaurāka stūre apgrūtina vadāmību,
c) platāku stūri vienmēr var apzāģēt,
d) ar platāku stūri var veikt eksperimentu, un noteikt sev vēlamo stūres platumu, pārvietojot rokturus uz stūres.
e) mīts, ka platākai stūrei ir lielāka gaisa pretestība, kas var ietekmēt rezultātu. (neviens nespiež turēt rokas skrienamos gabalos max plati, stūres galos),
f) mīts, ka uz liektās stūres nevar izvietot visu “kokpitam” nepieciešamo.

Par radziņiem nepiekritīšu, tas ir individuāli… piem. man patīk mainīt pozu plaukstai, tīri psiholoģiski besī, kad drīkst turēt tikai tā un nekādi savādāk.

Delfīn, atvaino, bet Tu esi augstāk minētajā tekstā palaidis garām būtiskas lietas.
Radziņu esamība iespējams ir idividuāla lieta, taču radziņu esamība uz liektās stūres robežojas ar kaut ko pārāk individuālu.

p.s. stūres, pareizāk būtu apskatīt kopā ar iznesumu, līdzīgi kā sēdekli ar stuti.
p.p.s Kādā no pēdējiem MB žurnāliem bija tēma - riser vs flat, iespējams elektroniski var pamaklēt (tēma tiešām ir aktuāla).

Jebkurā gadījumā pareizo atbildi (stūres izvēli) dos tieši tests ar vienu un/vai otro stūri dzīvē.

Par “f” punktu tomēr nepiekritīšu, pats nolēmu sev jaunu stūri pērkot ņemt “taisno” jo uz riser stūres gluži vienkārši nebija visam vietas tā lai roka justos brīvi un netraucēti turklāt fiziski riser stūre bija platāka… par radziņiem tas pats - tīri pozīcijas mainīšanai garākos braucienos :)

Savukārt par punktu “b” nezinu… varbūt ar “cieto” dakšu tas ir labāk jūtams, bet patreiz nejūtu nekādu starpību šajā sakarā.

[quote=IMAGin]Par “f” punktu tomēr nepiekritīšu, pats nolēmu sev jaunu stūri pērkot ņemt “taisno” jo uz riser stūres gluži vienkārši nebija visam vietas tā lai roka justos brīvi un netraucēti turklāt fiziski riser stūre bija platāka… par radziņiem tas pats - tīri pozīcijas mainīšanai garākos braucienos :)

Savukārt par punktu “b” nezinu… varbūt ar “cieto” dakšu tas ir labāk jūtams, bet patreiz nejūtu nekādu starpību šajā sakarā.[/quote]
nu nu, uz manas bontrager liektās stūres ir vieta garajām ručkām, šifteriem, bremzēm, dakšas lokauta puļķim, starp ručkām un bremzēm ir savs pusotrs cm tukšums, tā pat starp šifteriem un lock out puļķi.

tieši tā, skrienamajos gabalos rokas uzliekot uz zemākās stūres daļas nav atšķirības no taisnās stūres, var mierīgi kaplēt.

šīs sezonas sākumā braucu ar cieto dakšu + liekto stūri. man nebija pat pretenziju, visu patīkami absorbēja.

par tiem radziņiem un patikšanu mainīt pozīciju uz stūres. kurš liedz rokas likt kā grib arī bez radziņiem. var tak stūrēt ar delmu arī, nav nepieciešams iekrampēties stūrē, neesam jau roboti, kuri var tikai tā un nekā savādāk.

[quote=LOOK]Ļoti gribētos lūgt, foruma lietotājus nerakstīt kaut kādus neskaidrus apgalvojumus, novērojumus un teorētiski napstiprinātas hipotēzes. Jautājums tika uzdots diezgan skaidri un tas prasa konkrētu atbildi. Nevienu neaizvainojot, gribu vērst uzmanību ka, iepriekšējos postos ir ļoti daudz ūdens un dezinformējoši apgalvojumi. Lūdzu painteresējieties nedaudz dziļāk, pirms sniedzat padomus.

Izvēloties stūres platumu, būtu vēlams, ņemt vērā vairākas lietas:
a) šaurāka stūre apgrūtina elpošanu,
b) šaurāka stūre apgrūtina vadāmību,
[/quote]

tiesaam taa par a punktu ?
par a, saubos. man sosejniekam(oldshool) 40 cm , bet ir oki. jaa, musdieniigajiem , kkadi 55 cm , bet saubos vai tik traki.za to man kalniniekam , galiigais variants(manuprat vairs vairs nevar :D ) , gandriiz 75 cm liektaa.jaa, vadamiba protams cita, bet vism cik es esmu braucis, domaaju ka man galiig pietiktu ar 60

Nu ja ir maza roka/plauksta tad var jau būt, ka pietiek visam vieta. Arī riser stūrēm vidus daļa nebūt ne visām nav vienāda platuma ;) Man uz FSA CarbonPro 660mm riser stūres nepietika vietas rokām ja uzliku radziņus - rādītājpirksts un īkšķis visu laiku saskārās ar slēdža ķepām un tas nemaz NAV komfortabli :) Turklāt ātrums slēgi bija aizdzīti līdz absolūtai atdurei slīpajā daļā, to pat nedaudz pačakarējot. Un tas tā bija man… citiem ir redzētas arī krietni masīvākas plaukstas. :)

radziņus liektajai stūrei likt ar nav prāta darbs, viņas parasti ir platas un var aizķer kādu blakām braucošo, vai kādu zaru.
man ļoti daudz reizes aizķēra blakus braucēji aiz ragiem, ka beigās viņus noņēmu, tagad braucu bez un nemaz netaisos likt.
http://bildez.lv/bildes/emsens/sture/orig/1291664447.jpg
pasaki, ka man tur maz vietas uz stūres? :D

Nu ja acis neviļ, tad tu lieto sram/avid matchmaker? Tas iespējams to “lieko” centimetru vai vairāk dod :)

Lūk kā tas izskatījās manam velo:

Un šī bija vienīgā ērti lietojamā kombinācija, uzliekot radziņus pirksti skārās/ķērās slēdzēju ķepās. Un ja sakrāva virsū “ziemas” mantas kā gaismas ar visiem slēdžiem etc… tad vispār bēdu ieleja. Tagad ar šaurāku taisno stūri šādu problēmu nav - vietas ir gana un vel pāri paliek :)

njā, Tava stūre ātri paliek resna, un shimano šifteri un hayes bremzes nav tie ekonomiskākie, ja vēlas taupīt vietu uz stūres ;)
avid bremzēs shimano šifteri arī labi gāja iekšā un maz vietas aizņēma.

[quote=kalvanis]
tiesaam taa par a punktu ?
par a, saubos. man sosejniekam(oldshool) 40 cm , bet ir oki. jaa, musdieniigajiem , kkadi 55 cm , bet saubos vai tik traki.za to man kalniniekam , galiigais variants(manuprat vairs vairs nevar :D ) , gandriiz 75 cm liektaa.jaa, vadamiba protams cita, bet vism cik es esmu braucis, domaaju ka man galiig pietiktu ar 60[/quote]

Pirmkārt jau painformēšu, ka šosejā brauc ar 40/42/44cm platām stūrēm. Ir arī nelielā skaitā pieejamas 38 un 46, bet ar tādām parasti neviens nebrauc. 38 vairāk būs bērniem. Boonens kas ir virs 1.90m un 80Kg brauc ar 44cm stūri. (Es arī, tas lai jums būtu iemesls padiskutēt :D)
70cm+ riser stūres ir paredzētas DH/freeride. Ar tādām XC arī neviens nebrauc, tās vienkārši ir par platu.
Bet nu tiešām stūre nav tas, par ko tik ļoti satraukties. Grib pamēģināt liekto, pa 5ls var nopirkt jaunu. Iepatīkas, nopērk kādu dārgāku modeli. Nav jau rāmis vai rati.
Kā jau teicu, esmu izmēģinājis liektās, bet abiem baikiem tagad stāv taisnā, jo ar liekto vienkārši nespēju braukt. Gaumes lieta.
Ar šosejas stūrēm ir stipri grūtāk.