Šosejas velo VS MTB ar slikiem/šosejas riepām

manuprāt šis arī ir vienīgais iemesls.
bet vai tāpēc, lai treniņā nobrauktu vairāk, vajag pirkt jaunu velo?
vai tad galvenais nav nevis nobrauktie km, bet nobrauktais laiks?
kāda atšķirība treniņa ziņā vai braucu 2h ar MTB vai 2h ar šosejas velo?[/quote]
vai ar “DESNA” 2h 10km…un brīnos kā tie citi brauc ātrāk par mani…
piemērs: ar MTB 2h mežā nobrauksi 30km ar šosejnieku pa asfaltu 2h nobrauksi 50-60km,
1)cits km/h
2)cits pedalēšanas ātrums
3)ja startē mačos šis pats pedalēšanas ātrums atsaucas uz Tavu rezultātu
4)mežā SF(sirds frekvence) ir daudz augstāks ir jautājums vai to vienmēr vajag…utt
šeit atgriežamies pie mātes un meitas kura kuram labāk patīk.tas būtu vienam mežs citam asfalts.
laikam katram jābrauc tur kur viņš gūst lielāku gandarījumu,ir izņēmumi ,LV cilvēki 50 kuriem jābrauc pa asfaltu un MTB pa svētdienām!

šitā tēma laikam uz citu sadaļu jāpārceļ…

cello, piekrītu taviem argumentiem.

bet es savā komentārā domāju braukšanu 2h ar MTB pa šoseju vs 2h ar šosejnieku pa šoseju.

un no manas puses tas ir jautājums, nevis apgalvojums.

[quote=dc]…bet vai tāpēc, lai treniņā nobrauktu vairāk, vajag pirkt jaunu velo?
kāda atšķirība treniņa ziņā vai braucu 2h ar MTB vai 2h ar šosejas velo?[/quote]
Vismaz man zināms prieciņš par braucienu ir tikpat svarīgs, kā kaut kāds fizioloģiskais labums, tāpēc netaisos braukt ar nepiemērotām riepām (vai piem. neeļļotu velo) tikai dēļ tā, ka šādi sanāk lielāka slodze.

topiks ir OK, sadaļa nepareiza.

Ir dažādi aspekti.

Ja MTB ir vairāk sacīkstei domāts… XTR tur, laba dakša, DB, karbons un t.t. … kamdēļ visu šito amortizēt, ja var trenēties ar lēto šosi (ar kuru nobrauksi 10x vairāk, nekā ar MTB)… Tad jau sanāk jāpērk otrs MTB treniņiem. Bet šosejā tiešām vairāk produktīvāks - izbaudīsi, gan dabu, gan vēju, gan ātrumu. Pie reizes nebūsi “piesiets” pie vienas “platformas”

protams, ja ir labs budžets, visi augstāk minējumi kaķim zem astes. Minies ar ko gribi (kas ir) un tik spēj mainīt.

manuprāt šis arī ir vienīgais iemesls.
bet vai tāpēc, lai treniņā nobrauktu vairāk, vajag pirkt jaunu velo?
Piekrītu part iem laikiem un pulsiem. Neesmu tehnikas specs, nezinu vai MTB un šosejniekam klaņi ir vienāda garuma, bet robi jau tomēr arī slēdzas savādāk. Līdz ar to šosejieks uzvedīsies savādāk, un trenējoties nedeļu ar vienu riteni, vīkendā gonkā ar MTB pēkšņi var sajukt pārnesumi…
Nez vai prāta darbs pirkt šosejnieku tikai treniņiem. Rati (vai arī tiekai riepas) izmaksās lētāk (riepas mainīt tikai čakaris.
P.S Pēc Sējas Sportlata uzliku savam MTB slikus - braucu pa šoseju, un arī pa granteni mežā var iebraukt un treninšam kalnā uzmīties… Nekāda vaina.

Pamēģini- ar daudz-maz normālu šosejnieku, pabrauc kādu stundiņu pa šoseju, jaukos laika apstākļos…, ja neesi
baigais īpatnis, tad gribēsi arī šosejnieku. Prāta vai ne-prāta darbs…:) XTR grupa, piemēram, SEB tautas klasē ir prāta darbs…kurš var atbildēt?:)

Treniņiem pa asfaltu lēts šosejnieks noteikti būs labāks nekā dārgs baiks ar foxiem un xtr kaut vai dēļ tās līkās stūres, kas garos treniņos dod relatīvu komfortu. Bez tam tagad nesezonaa vienkaršs šosejnieks maksā tik cik sezonā xtr klaņi.

Ja salīdzinām MTB un šosejnieku, tad jā, bet ja tikai ratus nomaina (riepas arī varētu būt stipri līdzīgas) … nu nesaprotu tomēr es šito padarīšanu… PAR CIK KM/h ies ātrāk dēļ ratu gaisa pretestības? kaut vai teorētiski rēķinot.
Vai nebūs tas ieguvums 1-2 km/h ?
…un vispār - dēļ kā 28" pa šoseju ripo labāk nekā 26" ? man liekas ka teorētiski vajadzētu būt otrādi - lielāks rats ir lielāka gaisa pretestība (ja pieņemam ka aploka platumi un spieķu skaits vienādi). Kā tur ir ar rites pretestību vienāda izmēra riepai uz mazākas aploces - vai arī nav mazāka nekā lielākam ratam (teorētiski, jo praktiski laikam tā atšķirība ir stipri maza)) ? tad jau sanak tieši pretēji… ??

Tāpat man vēl nav skaidrs:
Situācija - 2h un vienāds pulss.
Ar šosejnieku nobraucu lielāku attālumu, ar mtb mazāku (variantā pa mežu, varbūt arī šoseju, ja pieņemam, ka 26" ripo lēnāk).
Tad kas treniņiem tad ir labāk - 2h ar šosejnieku, jeb 2h ar mtb?

Onkulim! Fizikas aprēķinus neminēšu (lai to dara Ansis), bet uzsēdies uz riteņa ar 28" ratiem un šaurām riepām un sajutīsi atšķirību.

ja brauc ar vienādiem pārnesumiem, 28’’ raram ir lielāks aploka garums, tātad lielāks nobrauktā ceļa garums viena apgrieziena laikā.

[quote=scott]Tāpat man vēl nav skaidrs:
Situācija - 2h un vienāds pulss.
Ar šosejnieku nobraucu lielāku attālumu, ar mtb mazāku (variantā pa mežu, varbūt arī šoseju, ja pieņemam, ka 26" ripo lēnāk).
Tad kas treniņiem tad ir labāk - 2h ar šosejnieku, jeb 2h ar mtb?[/quote]
Vienīgais nopietnais arguments ko esmu dzirdējis par labu teniņiem uz piķa ir, ka pulsa svārstības ir mazākas un lineāra slodze labāk trenē sirdi un muskuļus, pie vienāda vidējā HR

Uz šosejas puls nelēkā tā, kā braucot pa mežu.
Un pareizi, ka 28 collu ratam ir garāka riņķa līnija, tādējādi ar vienu minienu vairāk noriposi.
Es trenējos vairāk uz šosejnieka un baiku tikai sesdienās svēdienās un svētku dienās :D

A kur ir problēma neraustoties ar MTB braukt pa zemes ceļu? Nav jau uzraiz jābrauc tikai pa mežu un kalniem. Arī HR nemainīgs, slēdzam cītīgi ātrumus un arī slodze uz muskuļiem būs vienāda, un tā nav jātusē pa LV šaurajām šosejām.

mežā ir ātrāk nobeigt pārsledzēju, jo jāparslēdzās 3x biežāk. tāpāt visas pārējās slodzes gan uz dakšu, gan pašu rāmi, stūri, stuti. Šosejā tas viss daudz vienkaršāk, mazāka apkope, mazāka iespēja k-ko salauzt - it īpaši dakšu. Mežā ja brauc ar full-HT (ar cieto dakšu), tiks čakarētas plaukstas/rokas - nu nafig tas vajadzīgs?

Daudz interesantāk un drošāk (nenotrieks mašīna).

Piekrītu tam, kur rakstīja par braukšanu ar slikiem pa mežu. Pats tā darīju iepriekšējos gadus (ar 1.3" un “full-HT”), un nebija ne vainas. Protams, kopš pārkāpšanas uz īstāka MTB, to gan vairs negribas darīt. :)

Bet vispār tas droši vien ir patikšanas un vajadzības jautājums. Treneris saviem audzēkņiem visdrīzāk liks braukt pa šoseju (iepriekš jau aprakstīto iemeslu dēļ), bet es kā svētdienas braucējs daudz labāk braucu pa zemes ceļiem, celiņiem un takām, uz šosejas parādoties vien nepieciešamības gadījumā. Nu nav tur droši, lai arī līdz šim nekas TĀDS nav noticis.

Un tas, ka mežā velo ātrāk tiek nojāts – nu, bet… bet… tam jau tas domāts! :)
Es labāk nopērku lētāku velo, ar kuru braucu no sirds un remontēju pēc vajadzības, nekā kaut ko dārgu, ar kuru pēc tam žēl braukt.

quote=x-f Bet vispār tas droši vien ir patikšanas un vajadzības jautājums. Treneris saviem audzēkņiem visdrīzāk liks braukt pa šoseju (iepriekš jau aprakstīto iemeslu dēļ), bet es kā svētdienas braucējs daudz labāk braucu pa zemes ceļiem, celiņiem un takām, uz šosejas parādoties vien nepieciešamības gadījumā. Nu nav tur droši, lai arī līdz šim nekas TĀDS nav noticis (…)
.[/quote]
Diskusijā par velosipēda izvēli jau savas domas rakstīju. Bet par to trenešānos mežā vs šoseja - iesākumā arī domāju tāpat, ka pa mežu var baigi satrenēties utt. Bet tad (šeit pat forumā) izlasīju viedos vārdus par tiem stabilajiem pusliem un slodzēm uz šosejas, pamēģināju, un pilnīgi piekrītu, ka kājām un sirdij šoseja nāk vairāk par labu. Uz grants ceļa tādu vienmērīgu slodzi arī nav iespējams sasniegt (jāuzmanās no bedrēm, akmeņiem un smiltīm)… Toties grantij lielāka pretestība:)
Protams, MTB braukšanas spējas uz šosejas neattīstīsi, priekš tam jau pa kārtīgiems sakņainajiem kalniem jābraukā.

es domāju ka tas viss ir atkarīgs no rezultātiem ko katrs indivīds grib sasniegt. Ja tu gribi pamatīgi strādāt pie bāzes - resp., strādāt ar zemo pulsu apjoma darbu tad nekas labāks par šoseju nav un ar ko braukt tas jau ir katra paša ziņa. Vieglāk ar šosejnieku, pierastāk ar MTB, bet nu kas katram tuvāks…
Mežā gandrīz nekad nebūs iespēja pulsu noturēt +/- trīs sitieni. Un ja tev pa granteni ir jākratās ~3h tad sēžamvietai un rokām tas nav pats patīkamākais. Lai nu kā, bet par pro līmeņa mtb braucēji pilnīgi noteikti trenējas arī uz šosejas. Par ieguvumiem te jau bija minēts. Secinājumi un izvēle paliek paša ziņā.

Vēl tāda nianse, mežā nevar uzgriezt tādu collu, kā šosejā. Un neaizmirsīsīm, ka seb maratoni pārsvarā ir šosejas gonkas. Un ko darīt sebā, kad treniņos nebūs griezta tā colla?

P.s. bija man viens tāds brīdis, kad teicu, ka pa šoseju nekad nebraukšu. Nu 90% treniņi ir tikai pa šoseju. Nu nav forši 3 un vairāk stundas kratīties pa granti vai pa mežu. Visam savs laiks…