Shimano HG73 (?) ķēdes

Esmu ievērojis, ka pēdējā laikā forumā itin bieži kāds piedāvā iegādāties HG93 ķēdes par patīkamu cenu – ap 14 latiem.

Īss pārstāsts iz paša nesenas pieredzes.
Šeit pat forumā ieraudzīju sludinājumu, ka tiek pārdotas vairākas Shimano HG73 ķēdes. Kopumā esot desmit gabalas, kuras kāds draugs pasūtījis, bet tad atteicies maksāt vai tamlīdzīgi, tāpēc ar cena tāda maza, pašam neesot kur likt.

Velosaimiecība man samērā liela, pieteicos uz četrām. Smiltenes SEB posmā puisi satiku un darījums notika. Ķēdes, droši vien no kādas ārzemju vairumbāzes sūtītas, iepakotas čaukstīgas plēves maisiņos, kas tika ņemti laukā no pasta bandroles.

Tā kā ar dēlu kopā gatavojāmies braukt Rouges tūri, biju abiem braucamajiem uzlicis jaunas kasetes un nomainījis iepriekšējā sezonā krietni pabrauktos vidējos, bet savam velo arī lielo XT zobratu, jauna ķēde, protams, nāca kā aicināta. Atceros, pie sevis nodomāju, ka posmu savienojošā tapiņa gan iegāja vietā viegli jo viegli, bez kāda knikšķa…

Rougē īsti neveicās, otrās dienas beigās neveiksmīgi saslēdzos un pret stāvāku kalnu savu ķēdi pārrāvu. Kāds tur brīnums, tiešām saslēdzos stulbi. Trešajā dienā ķēde pārtrūka vēlreiz, pie tam aizlidojot trūkušajam posmam. Liekot to kopā, nācās izņemt vēl vienu posmu, jo tas vienkārši sadalījās sastāvdaļās. Veiksme reizēm uzgriež muguru…

Raujot un vienojot ķēde bija kļuvusi krietni īsāka, ņēmu atkal jaunu, nākamā sacīkstes Kamparkalnā. Protams, kalnā braucot, drusku pārleca, nav prāta darbs ar tikko jaunu ķēdi braukt sacīksti. Tomēr piestrādājās gana ātri un mača laikā nekādu problēmu.

Tikām juniors mājās bija izbraucis treniņu un žēlojās, ka pārlecot lielais zobrats, it kā nevajadzētu, bet tiešām, tāds pavisam nodilis izskatījās. Jāpamēra ķēde, nodomāju un uzmetu kalibrējamo… kaut ko tādu nebiju redzējis, ne jau par 0,5 vai 1% bija izstiepums, bet vairāk kā pusposma tiesa. Aizdomas apstiprinājās, kad uzliku kalibrējamo uz savējās, tieši tas pats. Pēc 100 kilometriem! Pamērīju pēdējo atlikušo, vēl nelietoto no lētā pirkuma,- viss kā nākas, tātad tiešām izstiepusies rekordtempā.

Sludinājumos jaunas ķēdes nemeklēju, aizgāju nopirkt veikalā. Lēti pirksi, dārgi maksāsi, jo nācās nomainīt arī abas pirms tam jaunās kasetes, kā arī vienu lielo zobratu. Kopējie zaudējumi ap 150 latu apmērā.

Varbūt tikai man nepaveicās, tomēr skatieties uzmanīgi, ko pērkat! Tikai kā lai atšķir īstu Shimano HG73 no krutkas?

Šķiet, ka kādu laiku atpakaļ A Vanags jau brīdināja, ka jāskatās ne tikai cipariņi, bet arī izcelsmes valsts. Toreiz gan netika minēts, ka tās sliktākās ķēdes ir til sliktas, ka pa 100km izstiepjās.

Tiešām žēl, ja forumā kāds apzinātI tirgo sū**s. Pēdējā laikā esmu pārdevis vairākas HG93 un nevienu sūdzību neesmu saņēmis, kā arī savus personīgos datus neslēpju :) Uz ķēdes posmiem rakstīts SHIMANO, CN-HG93 un JAPAN. Jaunas ķēdes ir iesmērētas ar ļoti lipīgu smēru (eļļu) - brālis teica, ka ķēdi tādā stāvoklī var lietot, ka tā eļļa nav jātīra nost (smiltis gan līp klāt nenormāli, bet tas viss līdz pirmajai tīrīšanas reizei).

Īsā morāle - jāskatās gan ko pērk, gan arī no kā pērk :)

Cik esmu pircis, LV veikalos tās ķēdes maksā gandrīz tikpat cik internetā. Domāju, uz 4 gab. būtu iedevuši arī smuku atlaidīti. ;)
Latvijā ir Shimano dīleris, var uzjautāt tam vai vienkārši pirkt uzticamā veikalā, kuru nosaukumus diez vai būs jāsauc.

Spēja atšķirt krutku no oriģināla ir katra cilvēka dzīves skola, dažam pat uzraksts uz telefona neliek aizdomāties, ka tas ir Vācijā subsidēts telefons, kuru šeit tirgo kā jaunu :D

Ne pārdevējs, ne prece aizdomas neradīja. Ķēde ar jauki lipīgo smāķi, kā jau tai pienākas. Japan gan uzrakstīts nav, bet nupat parakos kastē ar lietotajām, kur to vesela kaudze, arī tām nav uzraksta Japan bet ir Shimano un ir HG73

Atvainojos, manā gadījumā bija runa par HG73, veca galva

P.S. Manis rakstītā nolūks nebija pasūkstīties par dzīvi, bet pabrīdināt :)

Pagājušajā gadā Vienības brucējiem izdalīja 10Ls atlaižu kartiņas iepirkumiem Veloservisa veikalos. Es tieši paņēmu XT ķēdi pa smiekla naudu.

Braucu ar LV pirktām HG-73, ir JAPAN virsū, pirkts x-sports, velolietās (kad tur vēl bija ķēdes par ļoti jauku cenu 14,xx Ls ar čeku).