Riteņbraucēji un sabiedriskais transports Rīgas ielās..

Šodien LNT ziņās bija sižets par kādu starpgadījumu starp velobraucēju un autobusu:

http://www.tvnet.lv/onlinetv/lnt/zinas/article.php?id=304436

Ir gadījušās arī pašam līdzīgas situācijas, kad autobusu vadītājs apdzenot konkrēti nogriež ceļu, lai gan iepriekš neko sliktu neesmu darījis, un neesmu pārkāpis noteikumus. Tēma vispār tāda sāpīga, jo no Rīgas centra tik vienkārši izbraukt nav.

es ar riteni pa pilsētu ļoti reti braucu, bet arī man ir iekrājusies ne ļoti laba pieredze ar autobusiem un mikriņiem (un tas pie visa tā, ka uz ielām cenšos būt pieklājīgs un uzmanīgs). kaut kā viņi riteņbraucējus kā sugu nepanes (laikam škrobe, ka pārvietojamies paši un ātrāk par viņiem).

Šeit es nepiekrītu, ka tiek terorizēti tikai velobraucēji.
Pats izmantoju sabiedrisko ziemas laikā, un bieži vien esmu priekšā, dzirdod kā šoferis bubina “lohs, nemāk braukt” un t.t.
Es teiktu 50/50 ir labi un sliktie šoferīši. Turklāt gan jau, ka viņiem dienas garastāvoklis atkarīgs no tā, kā iesācies rīts.

Gribētu jūs redzēt, strādājot par sabtransa šoferu, diendienā stāvēt korķos un bremzēt pie katras pieturas. var jau saprast viņus.

Esmu novērojis sekojošo - jo “biezāks” auto, jo pieklājīgāks vadītājs…

Man gan vienigais nopietnais accidents notika tieshi ar 7. BMW Jurmala - krustojuma nogrieza celu. Citadi pieturos pie principa, ka pasham vien sevi jasarga. Daudzas reizes ir izdevies izvairities no iespejamam sadursmem tikai tadel, ka laicigi noverteju riskus un turu acis plati vala!

[quote=Delfins]…
Gribētu jūs redzēt, strādājot par sabtransa šoferu, diendienā stāvēt korķos un bremzēt pie katras pieturas. var jau saprast viņus.[/quote]
Bet tas tak ietilpst viņu darba pienākumos apstāties pie katras pieturas :)) Ja darbs rada nervu spriedzi, tad varbūt nevajag bojāt sev un citiem veselību bet pamainīt darbu…

Man ar ir nācies motivēt dažus šādus autobusu šoferīšus, ja kas tadag zinu ka vienam salonā pa tvērienam ir normāls stienis un bija vēl viens gudrinieks kurš pēc aizrādījuma mēģināja vēlreiz uzbraukt…

Bet priecē tas ne jau visi šoferīši ir tik nejauki… :)

Viens kurjers stāstīja, ka zāles pret sab.trans. maitām esot pagrieziena vai kādas citas lampiņas izsišana. Rezultātā - lampiņa ārā, policijas protokola protams nav, prēmijas nav, mācība ir! Nevajag pat mutu dzesēt. Bet tas nu gadījumiem, kad tevi tiešam speciāli nokrešo… :| Citādi uz neko tādu neaicinu!

Bieži vien iespējams, ka sab.trans šoferis nav īsti parēķinājis velo ātrumu vai uzrāvienu un cerējis, ka paspēs apdzīt un iekārtoties kabatā pirms velo atbraukšanas. Līdzīgi gadījumi redzēti pat ĻOTI civilizētās valstīs.

Es esmu ievērojis ka braucot pilnā ekipējumā - formā un ieskaitot ķiveri - vadītāji ir DAUDZ pieklājīgāki, un bieži vien palaiž mani - apdzenot atstāj pietiekami daudz vietas, pirms krustojumiem griežoties pa labi palaiž, u.tml.

Ja braucu pēc piena grīļojoties tad tik tiešām acis jātur pašam vaļā un jāuzmanās.

Cik jābūt stulbam, lai apdzītu (kaut to pašu velopēdistu) pirms kabatas!? doh…

[quote=Aģents]Es esmu ievērojis ka braucot pilnā ekipējumā - formā un ieskaitot ķiveri - vadītāji ir DAUDZ pieklājīgāki, un bieži vien palaiž mani - apdzenot atstāj pietiekami daudz vietas, pirms krustojumiem griežoties pa labi palaiž, u.tml.
Ja braucu pēc piena grīļojoties tad tik tiešām acis jātur pašam vaļā un jāuzmanās.[/quote]
PILNĪGI PRETĒJS bija rezultāts pētījumam Zviedrijā. Tur nenopietniem velobraucējiem brauc garām ar lielāku līkumu, jo tie kā nekā potenciāli bīstamāki.
Nu te atšķirība laikam kuļturā… Būsi spizdīgs gailis - tevi pamanīs, busi vienkāršs un pelēks, tevi iejauks dubļos…

man arī ir sajūta, ka esot krāsainajā formā uzmanība tiek pievērsta vairāk, piebremzējot, palaižot utt.
bet tas varbūt tāpēc, ka mūsu ir salīdzinoši maz un katrs eksemplārs izraisa nopētīšanas vērtu interesi :)

sabremzē, izlasa reklāmas un brauc uz veikalu cēsu 31 :D

uz muguras velokreklam jaliek uzraksts ka mani parstav tadsuntads advokatu kantoris…velams pec iespejas prestizhaks

es jau labu laiku piekopju tradīciju paceļot roku pateikt paldies šoferiem, kuri paliež vietās kur varētu nepalaist vai nebūtu jāpalaiž, kaut vai uz gājēju pārejām. un naivi ceru ka es šādi sēju labestības sēklu sabiedrībā :)

man sievastēvs ir sabtansporta vadītājs, pie lielāka promiļu skaita sākas sarunas par kretīniem-velobraucējiem kuri nekad neskatoties kur braucot, mainot trajektoriju, u.t.t., bet viņam aiz muguras esot 50 cilvēki, kuri straujāk bremzējot varot nokrist. bet tas viens nabaga kretīns zem riepas šķiet būs tikai ieguvums tautai, tā teikt- lai nesavairojas :)

Vienalga, visnegantākie ir “mikrobu” vadītāji…

Principā par to pašu tēmu:
http://www.dothetest.co.uk/

mja, problēmas sākas ne ar sabiedrisko transportu, bet ar to, ka nav īsti skaidrs, kur man kā riteņbraucējam likties… nu kādā veidā vispār var kaut kur tikt ar ričuku? piemēram, pāri akmens tiltam braucot centra virzienā… un kur pēc tam, ja vajag Vecrīgā? SVIESTS! Ja ES komisāri būtu vērtējuši arī šādas sabiedrībai svarīgas sfēras, ES mums diezgan pelnīti būtu bijis neredzēt vēl ilgi pēc 2004. gada 1. maija… un ne jau tikai trulās (tieši un pārnesti) apmales, bet absolūti ar riteņbraucēju, tīrāko no transporta, nerēķinoša infrastruktūra. PILNĪGS SVIESTS! Nesaprotu, kādiem nerviem jābūt kurjeriem…

Es gan jūtu tendenci uz labo pusi,protams atrodas indivīdi,kas garīgo uz kādu pusstundu sačakarē.Man uz šosejas pagāšvasar no mazāksvarīga ceļa izgrieza auto,pret kuru es mīksti atspiedos,viņš man parāda ka es idiots,rezultātā mans kulaks sāk darboties pa motora pārsegu,ļumpakaļa sabijās parādīja fakuci un prom bija.

Nē nu skaidrs, ir indivīdi, kas uzskatā, ka velo ir mazāk tiesību, pat ja tas brauc pa galveno. Tādiem attieksmi nemainīsi.
Ir bijis pārs gadījumi, kad iespiež… bet kopumā, jābūt gailim uz ceļa, ja gribi izdzīvot.

nu ar to gaiļa attieksmi drīzāk var provocēt uz pretējo - ka visi autobraucēji velobraucējus par tādiem arī uzskatīs… tālāko secini pats. šodien diezgan lielajiem nobrauktajiem kilometriem bija divi patīkami starpgadījumi, kad autovadītājiem tika uzsmaidīts un parādīts paldies, jo reāli velo nav gājējs un pār pāreju nav laižams, un viens ne visai patīkams, kad uz Uzvaras/Kuģu stūra A6 mēģināja izpildīties pāri sarkanajam, es pagadījos priekšā, rezultātā - 5 cm no bufera un patīkamas žestikulācijas nevienam nesaprotamā valodā.

drīzāk ir jāmēģina atrast, arī ikdienas stresā, balanss starp abu pušu tiesībām un pienākumiem. jo daudzi no mums ir gan vieni, gan otri - tikai mainītās lomās otru pusi ne visai izprotam. :((