Laikam slikti meklējāt.
nu džeks sacepies par bāzes garumu, lai būtu reāls arguments par to, ka “to jau nekur neraksta, un es, bēbis, neko nesajēdzu” :D uzkāp, pamēģini pabraukt, paskaties tos ineta linkus, kas te augstāk bija. ticamākais, ka vairumam, kas šeit saka 18 un 19 collas, būs taisnība - un, ja būs kaut kas neērts, regulē sēdekļa stāvokli gan horizontālo, gan vertikālo, un iznesumu - tikai tam atkal savas blakus nianses.
būtu diezgan naivi domāt, ka izmaļot cauri xc forumus vai sazinjebkādas i-neta vietnes Tu nopirksi ideālo rāmi ar perfekti tev piemērotu ģeometriju. nobrauksi kāudu gonku, kā pats saki, sajutīsi sāpes mugurā, vai skaustā, vai neērtības, vai kāju pārāku guršanu, pārsēdīsies uz cita tāda paša izmēra rāmja - ebt ar citiem sēdekļu un stūres leņķiem, ar citu stingrību un svaru - un pavisam savādāk mīsies. tā kā gvelzt par to var gari un plaši (atvainojos par tieši latvisko tekstu :)), bet reālas dzīves ilgstoši testi būs tie, kas novedīs pie pareizā rezultāta.
nu šeit laikam pārāk skarbi izteicos - “ar perfekti tev piemērotu ģeometriju” domāju nevis velo, uz kura jutīsies ērti, braucot pa pilsētu, vai veicot pārbraucienu 10 km līdz rimčikam (nu vairāk par 10 km jau nekur Latvijā vairs nav līdz rimčikam ;)) ;D)) - ar ideāli piemērotu es domāju sajūtu, kad jūti, ka ritenis zem tevis lido, ka esi uz tā brīvs, un tai pat laikā saaudzis ar to, ka valdi to un apzinies kā daļu no kopuma, ko varētu nosaukt par “mēs ar riteni kustamies”
eee… tas var būt rāmja izmērs, rāmja ražotāja nianses (sēdekļa stieņa leņķis - nu agresīvai/nopietnai braukšanai 72 līdz 73 grādi pret iedomāto horizontālo līniju būs ideāls, kaut arī viss ir subjektīvs - un man pašam ir 74, dikti stāvs, un patīk kaut kā.) tas var būt iznesuma un stūres leņķis.
un tad pienāk tas brīdis - uzsēdies uz cita ričuka - un saproti, o!
svars ir ļoti no svara. ja piederi pie weight weenies (nu visticamāk ka nē, ja tikko iesāc), tad tīri emocionāli būs grūtāk braukt, zinot, ka svars ir stipri pāri 12 kg, pat pie 13. bet ne tikai psiholoģiskais, arī tīri fiziskais. apskaties www.bikefitting.com un palasi, arī citās vietās. nu nav te nekā sarežģīta (uzsēdies un nobrauc 20 km straujā tempā pa dažādu trasi), un tai pat laikā viss ir sarežģīts - smejies vai ne, bet 0,5 cm sēdekļa augstuma izmaiņas dod jūtamas izmaiņas gan mugurai, gan kājām.
un atceries - iedeālais ritenis vēl nav uzbūvēts. ja ir gribasspeķis ;) tad mīties var ar jebko. faktiski sliktam rāmim ir sava priekšrocība - minies ar tādu gadu, divus, mēģini nobraukt labi gonkās - pēc tam pārsēdies vieglāka un labāka rāmja - un esi riktīgi uztrenējies. slikts rāmis = labs velotrenažieris pie noteikuma, ka LABAIS rezultāts gaidāms tad, kad pārsēdies no sliktā uz LABO rāmi.
:D
Tad jau man līdz rimčikam būs riktīgs izbrauciens + jātiek ar iepirkumu somām mājās…kādi 100 km būs (gandrīz 10, tik viena nulle klāt)!
Skaidrs, ka izbraucot vienu gonku daudz kas būs skaidrs, bet veikalā man nepiedāvāja tādu fīču!
Tagad braucu ar 15kg (vai visus 16kg) smagu 19" c-to-t velo, tāpēc izsveru visus par un pret, lai nekļūdītos iegūstot jauno rumaku!
Paldies visiem, kuri palīdzēja!
ōd
Brauc…
Tagad braucu ar savu 4-to Mtb un tikai tagad esmu apmierināts (pagaidām), atšķirība velo uzvedībā atkarībā no garumiem un leņķiem ir ļoti jūtama, visu manu braucamo ģeometriskie parametri atšķīrās minimāli bet uzvedība radikāli atšķirīga, grūti pat izskaidrot kāpēc! Materiāls, precizitāte, leņķi, iznesums, dakša, sēdeklis, PSIHOLOĢISKAIS… Tas ir gandrīz kā meklējot sievu! Jānobučo daudzas vardes pirms atrod princesi! :)
Nu, Tu, Kārli, nodevi! :)
Ceru, ka man paveiksies saprecēties labi!
ōd
nuuu, es ziemaa ilgi nervozeeju - njemt 17’ vai 19’?
peern braucu ar 19’
tagad atkal ar 17’
un starpiibu juutu, jo ar 17’ ritenis ir daudz vieglaak savaacams un kontroleejams.
iznesums man nav nekaads mega garais, jo nevajag. ja Tev prasaas garsh iznesums, tad uzreiz njem labaak lielaaku raami.
augums man 171, kaajas nav no iisaakajaam :) tieshi kaaju garuma deelj peern likaas 19’ piemeerotaakais. bet nekaa - zhongliereeju uz garaa raamja ar izstieptaam rokaam.
tas taa tiiri no praktiskaas pieredzes :)
nu jā jā - akurāt, bet meičām (spriežot pēc nika ;)) ir savādāk - vajadzīgs laikam mazāks izmērs. - nu interesanti bija vakardien. iedevu vairākiem tā pavairāk (nu ne gluži aplīti pa asfaltu, bet pāris kāpumus un kādus pāris km arī pa granteni) tikko savākto ar 19" rāmi - nu atzinības sekoja viena otrai ērtības un ģeometrijas ziņā. pirms tam ar šiem pašiem verķiem bija bijis rāmis ar 18" - nu maniem 1m 87 cm stipri par mazu. otrs ritenis ar 20" - un tieši tas man pašam, savukārt, liekas vis-lidojošākais.
peidevām vakardien pēc wrench science aprēķinājām, ka man vajag (it kā!!!) 19" - bet es pēc divdesmitnieka jūtos pārāk liels priekš 19". toties otram breksim, kam roka īsākas, bet kājas garākas - kloķu zinātne izdeva 20", kaut viņam personīgi ērtāks liekas 19".
tas vēlreiz apliecina, ka ieteikt netā (nu pie tam bez kāju, rumpju un smagumu izmēru zināšanas) ir mēģināt nošaut vienu no zaķiem - aptuveno “puslīdz braucamo” izmēru jautātājam. bet īstais, ērtais un saaugamais jāatrod pašam - pēc iespējas lielāks gabals, nu tehniska vai netehniska trase, visdažādākais segums - un pēc tam var domāt. un galvenais, mēģināt piefiksēt savus iespaidus par to visu.
mazāks rāms varētu likties “elastīgāks” - vieglāk manevrējams un veiklāks protams, bet tā īsti to var spriest pēc pilnīgi to pašu verķu salikšanas uz otra rāmja. arī psiholoģiski mazākais ir vieglāk savācams. interesanti, ka 20iniekam, ar ko braucu, sēdekļa leņķis ir 74 grādi - ļoti stāvs, stāvākais, kāds jebkad bijis - bet man šķiet ērti. un manevrētspēju ietekmē rāmja garums (nu minimāli, bet viens no faktoriem) - bet galvenais būs stūres trubas (nu dakšas) leņķis. jo dakša stāvāka, jo ričuks vieglāk pagriežams un priekšējais ritenis nedod rezonansi uz stūres griešanu, padarot to grūtu. vēl tas pats iznesums - bet garš iznesums, kā jau kāds tika teicis, ir negatīvāks no citiem aspektiem. bet tāpēc jau leņķi, masas un visi citi štrunti ir atšķirīgi - lai katram būtu iespējams savs vislabākais. ja jau būtu iespējams viens ideālais, tad taisītu visi rāmjus pēc vienas šnites. bet ļautiņiem ir atšķirīgas kājas, rumpji, pleci, muguras, utt - i vot vam vibor :DD
Ar riteni neprecies, labāk ar meiteini! ;)
Ar riteni neprecies, labāk ar meiteini! ;)[/quote]
:)
Tā tik vārdu spēle par Kārļa tekstu!
ōd
meitenes, viena ražotāja rāmis var būt centimetru vai divus īsāks par cita ražotāja tāda paša izmēra (tās 17 vai 19 utt. collas) rāmi un tikpat garāks par vēl cita ražotāja xc rāmi. piemēram, 6500/8500 augšējā truba ir [slinkums meklēt precīzu ciparu] trīs četrus cm garāka par gt avalanche, daudzi citi rāmji ir kaut kur pa vidu. attiecīgi, saziciknutur garāka vai īsāka riteņu bāze. ak jā, avalanche gan paši gt dēvē par all mountain, gt zaskar ir garāki. visi citi izmēri un leņķi arī mēdz būt dažādi.
Ar mazu aplīti vispār neko nevar pateikt, vajag vismaz 10km pa mežu un grantenes trepi, lai rastos izjūtas (kurš veikals to būtu ar mieru ļaut). Pats tieši tā arī iepirkos, bija labs piedāvājums, izbraucu līkumu pa pilsētu, likās OK, un nopirku. Jau pirmajā nopietnajā izbraucienā sāka sāpet mugura. Pārliku visu uz lielāku rāmi (20" uz 188cm augumu) un pazuda visas muguras problēmas, liekās pat labāk vadāms.