Piemeerotaakaas bremzes mtb/ielas/shosejas velo krustojumam :)

Es tagad kaadu briidi jau praatoju jaa/nee disku bremzeem, bet nevaru saprast vai tas dos veelamo efektu.

Ar velo paarvietojos paarsvaraa pa pilseetas ielaam/shoseju un shad tad pa kaadu mezha taku/juuras krastu :)

Probleema (nosaciiti) sleepjas tajaa faktaa, ka schiet taas v-bremzes vareetu buut asaakas un speeciigaakas briizhos kad sliipumaa uz leju ar palielu aatrumu meegjinu straujaak bremzeet… Piemeeram naakot lejaa no taa pashu vanshu tilta ar gana pienaaciigu aatrumu etc, un nemaz nerunaajot par gaujas senleju - tur vel neesmu paspeejis tikt ar sho velo :)

Manaa gadiijumaa bremzeem ir diezgan ko tureet, ~95 + velo kg (: Tad nu domaaju, vai vienkaarshi uzlikt labaakas v-bremzes piemeeram avid single digit 7 ar kaadiem labiem kluchiem (patreiz tur staav avid single digit 3), vai tomeer leenaa garaa domaat par disku bremzeem?

Saprotu ka shii bremzhu teema te ir izrunaata krustaam scheersaam 101 reizi, tomeer mans velo ir vairaak kaa mtb/ielas/shosejas velo krustojums ar 1.4" slikiem etc… attieciigi neko lieku tur arii iisti man nevajag :) Tajaa pat laikaa ielidot kaadaa negaidiitaa scheerslii deelj bremzhu nespeejas arii negribeetos…

Dotajaa briidii esmu itkaa vairaak nosliecies par labu, labaam v-bremzeem + brake booster (kuru iznjemot xtr carbon nekur neatrodu rigaa), bet arii lasot cauri shim forumam iisti nesaprotu kaadas labaak njemt shaadaam vajadziibaam.

Atceries vienu, strauji bremzējot ar max. jaudu pārlidosi pāri stūrei (to risina pakaļu velkot uz aizmuguri un bremzējot vairāk ar pakaļējo)
Efektivitāte abām ir relatīvi vienāda, atškirība ir tikai tāda, ka dubļos DB ir drošāk, jo starp klučiem praktiski vienmēr ir tīrs (putekļi neskaitās)

Pilsētā manuprāt pofig kādas bremzes. TDF no kalniem no 80kmh droši bremzē ar v-breikiem un vēl visi dzīvi ;)
jebkurā gadījumā bloķēts rats nav labi. manuprāt DB šeit soli priekšā (bremzēšanas virsma atrodas mazākā radiusā, tāpēc vajadzīgs lielāks spēks pilnai bloķēšanai, tāpēc tiek samazinātas tam iespēja)

Nu tur jau taa lieta, ka lai nonaaktu liidz noblokjeetam prieksheejam ritenim, man ir visnotalj nopietni pie taa jaapiedomaa, turklaat tam vajag saliidzinoshi mazu aatrumu, tachu kameer liidz tam nonaak - jaa bremzeeju, tomeer vienalga schiet, ka vareetu tomeer arii straujaak :)

Nav jau taa, ka man ik pa briidim buutu taadas situaacijas kur man shii “iespeejams straujaak” bremzeeshana butuu nepiecieshama, tomeer atceroties savas mazliet agraakas velo gaitas - taa laiku pa laikam gadiijaas ar visu to ka toreiz sveeru juutami mazaak :)

Respektiivi - lai ikdienaa bremzeetos vieglaak un lai buutu sirds mieriiga par to, ka esmu dariijis daudzmaz visu lai taas bremzes buutu iespeejami labas :)

P.S. Un jaa - par to peecpuses vilkshanu uz aizmuguri un bremzeeshanu ar pakaljeejo ratu - man benkjis ir gana augstu un stuures iznesums gana garsh lai es to taa iisti vis nevareetu izveikt neceljoties kaajaas pedaalju viduspoziicijaa, savukaart nedaudz izkustinot pedaaljus es vairs netiktu atpakalj paari benkjim :D Otrkaart tas 1.4" sliks aizmuguree gana labi sliid sliid… :)

Uzliku sev AVID SINGLE DIGIT 7 - 2008 ar SPEED DEAL SL klučiem, ļoti apmierināts! :) Bremzēju ar vienu pirksti un kad gribu nobloķēt ratu tad diviem (nu patīk man skaņa!!! ;] )… ar priekšējo bremzēju tikai ar vienu pirksti un ļoti uzmanīgi… SPEED DEAL SL vai 7 un varbūt arī 5 salīdzinoši ar parastiem TEKTRO klučiem dot lielāku spēku un modulaciju.

Varbūt uz nākamo vasaru megināšu disku bremzes… bet pagaidām neredzu jēgu to uzlikt.

Pameegjini aiznjemties “bremzhu testam” velo ar disku bremzeem. Nebuus jau gluzhi kaa uz sava, bet vispaariigu priekshstatu var ieguut.

Par sevi varu teikt, ka, peec paarieshanas uz hidrauliskajaam disku bremzeem, V-bremzes vairs netiek apspriestas :) Turklaat pastaav jau veel varianti- mehaaniskaas disku bremzes, hidrauliskaas…emmm… aploku bremzes.

Iemācies novērtēt situāciju daudz ātrāk. es pēc stapgadījuma ar fūru tagad cenšos jau no 30m iepriekš izkalkulēt situāciju.
Sliki vispār nekad nebremzēs strauji. dzīvē pārbaudīts - no 55kmh bloķēts aimugurējais iet kā pa ledu. Neglābs ne DB, ne V-breiki. iemācies braukt bez bremzēm (minimāli)

Palasot rumb komentaaru, taa vien schiet ka avid sd7 vareetu tieshaam buut tas ko man vajag :)

Es gan diezgan daudzus gadus neesmu sekojis liidzi velo lietaam, bet agraak speeciigaakaas no v-bremzeem skaitiijaas paralel push - tagad cik skatos shii sisteema shimano ir saglabaata tikai XT un XTR bremzeem, kaa arii taas atsauksmes nav taas labaakaas - kaadeelj?

Otrs - varbuut kaads no jums zin kur mekleet tos v-bremzhu buusterus alias pakavus? Liidz shim veikalaa ir izdevies atrast tikai shimano carbon buusteri kursh man neschita piemeerots cenas deelj ~30Ls :D Citaadaak man taa normaali bremzeejot lokas valjaa daksha (aizmuguree juutami mazaak) :(

Runaajot par DB - cik nu es esmu lasiijis pa forumiem un dzirdeejis atsauksmes no cilveekiem, tad esmu nonaacis pie sleedziena, ka mehaaniskaas DB taa iisti nerullee un ja jau liek DB tad tikai hidrauliskaas. Tas ta vel taa… vieniigais mani maac shaubas, vai DB dod ritenim tik briivi griesties kaa v-bremzes? Nav taa ka kluchi visu laiku nedaudz sliid pa rotoru?

Runaajot par hidrauliskajaam aplochu bremzeem - tas bija mans tiinja velo sapnis :D Reaali - nav man taadas vajadziigas… diezgan smagas, prasa nemitiigu reguleeshanu un kaa no daudziem arzemju forumu lietotaju aprakstiem var spriest - biezhi vien apkopes laiks ir vienaads vai lielaaks par braukshanas laiku… nu nee - tas nav prieksh manis :D

Runaajot par sliku bremzeeshanu - jaa pakaljeejais sliid, itsevischi pie taada aatruma, bet nu mani nepamet sajuuta ka ar shiem 1.4" slikiem es varu nobremzeet ar prieksheejaam bremzeem daudz speeciigaak kaa ar 1,9" semislikiem, kas arii man ir buutiskaakais jo reaali lai apstaatos vienmeer bremzeeju ar prieksheejaam bremzeem, pakaljeejaam atstaajot piebremzeeshanas lomu pie lielaakiem aatrumiem un bremzeeshanai liikumos :)

Savukaart runaajot par situaacijas paredzeeshanu - ir situaacijas kuras tu nevari paredzeet… teiksim braucot gar auto kolonnu, kaads priekshaa atver durvis utml… :)

Mehāniskām DB ir labums tāds, ka var “sačinīt” uz vietas. Pats nopirku Avid BB7 priekš otrā komplekta.

nu takš padomā loģiski pats… Un aizej uz veikalu patestē.

Pakavus vari apskatiities Rotos’a forumaa, shkjiet ka tur laiku pa laikam kaads piedaavaa. Tepataas paardod sadaljaa vari apskatiites. Vai uzprasiit vieteejiem foruma mega-diileriem :)

Savulaaik lietoju mehaanisko Hayes Mx2 ar 203mm rotoru disku priekshaa un avid SD 7 aizmuguree. Vispaar nebija ne vainas. Bremzeejaas ljoti labi. Protams, mehaaniskaa DB piespiezh uzliku diskam tikai no vienas puses. Bet reguleeshanas un apkopes zinjaa bija mazaaka pi#@ nekaa ar hidrauliku.

Veel veeraa njemams faktors ir cik daudz resursu jaaiegulda, lai paarietu uz DB? Ja jaamaina rumbas un arii raamim nav stiprinaajuma… tad ir jaadomaa, vai ir veerts.

Nu lai paarietu pilniibaa uz DB ir jaamaina abas rumbas un jaameklee prieksheejaa daksha ar DB stiprinaajumu vietu. Un tad jau panestos, pie reizes to un to, un shito… ar attieciigu ciparu :) Attieciigi shii iemesla deelj uz taam v-bremzeem vairaak skatos, chakars mazinjsh vai nekaads cena ar saliidzinoshi zema ja neiet uz XTR bremzeem etc…

Buutiibaa labu v-bremzhu iegaade jau neizsleedz iespeeju naakamajaa gadaa paariet uz kaada cita tipa bremzeem :)

Bet taa es arii iisti nesapratu kas ir tas “sliktais” paralel-push tipa bremzeem?

Varbūt labi vien ir, ka Tev tas bremzes nav pārāk stipras, jo šādi nesoties lejā no kalna un strauji bremzējot ar priekšējām bremzēm var sanākt tikai #@%&(%E$#@

Nu tas nav domaats, ka ikreizi braucot kriitu galeejiibaas un bremzeeju kaa pa nazhiem, balanseejot uz frontaalas liidzsvara robezhas. Vienkaarshi ir reizes kad taas bremzes schiet paaraak “gumijotas” un tas vajadziigais bremzeeshanas speeks naak tikai peec briizha… taapat arii gana liels tas spiediena speeks uz bremzhu rokturiishiem ir jaaizdara. Negribeetos lai taa notiktu nepiemeerotaa briidii…

Gribeetos vienkaarshi - vieglaak un eertaak lietojamas efektiivaakas bremzes, tas arii viss :)

Šķiet, ka Tavs risinājums varētu būt labākas V-bremzes. Starpība ar DB drīzāk būs nevis iespējamajā apstāšanās ātrumā, bet gan spēkā ar kādu jāspiež bremzes. Tas protams pie nosacījuma, ja aploki nav izteikti dubļaini vai saķere starp brmežu klučiem un aplokiem nav mazinājusies vēl kādu citu iemeslu dēļ.

Fizika ir tavs palīgs, nevar apstādināt ķermeni viena momentā, ja ir liela kinētiskā enerģija. imho šitā tu tikai “ēdīsi” zemi. Ar v-bremzēm to dabūt daudz vienkāršāk ;)

ja tev jāmaina gan rumbas, gan dakša, nelauz galvu un brauc tālāk ar V-bremzēm. Lētāk būs nopirkt jaunu velo.

ZZK bija nopērkamas tādas trīskrāsainas maināmās v-bremžu gumijiņas - strādāja LIELISKI arī dubļos, arī nelaikos (bez problēmām brauktas pāris garās Polijas gonkas). Un nebija arī nekas “gumijots”.
Cik saprotu tas tavs “gumijotais” efekts ir pakaļējām bremzēm? Tas tad ir no trošu apvalciņiem. Tie dēļ sava garuma nedaudz vertikāli saspiežas. Lieto labus apvalkus un pēc iespējas īsākus.

A disku bremžu ieguvums rupji runājot ir par dārgu naudu atļauties bremzēt tikai ar vienu pirkstu.

“gumijotais” efekts ir kaa prieksheejaam taa aizmgureejaam bremzeem un ir sastopams bremzeeshanas saakumaa, peectam viss taa kaa “nospriegojas” un aiziet speeciigaaka bremzeeshana. Iespeejams sho efektu veido gan padoshanaas trosiites/to apvalkos, gan dakshas lociishanaas/padoshanaas moments. Varbuut aizmuguree tas “gumijojums” ir mazliet lielaaks… nezinu, jo aizmugure saliidzinoshi viegli sablokjeejas :) Pa lielam shis viss ir juutams tikai uz asfalta, jo pa zemes/grants etc segumu tas sliideeshanas slieksnis tiek sasniegts vel pirms “saspriegojuma” momenta - attieciigi nav tik buutiski.

Buutiibaa paliek atklaats jautaajums - ar ko tad ir labaakas/sliktaakas “paralel push” tipa v-bremzes attieciibaa pret parastajaam v-bremzeem? Un kaadus tieshi kluchus izveeleeties… aarzemju forumos daudz tiek slaveeti kool stop sarkanie…

Paralēlās ir smagākas un dārgākas. Par klucīšiem es jau uzrakstīju. Ja vēl uzliek Avid Speed Dial bremžu kloķīšus, tad var norugulēt sev tīkamo bremzēšanas spēku/ātrumu gan priekšai, gan pakaļai atsevišķi.

Man arī sākumā bija avid single digit 3, un pēc nobrauktiem aptuveni 400 km, tās palika “mīkstas”. Sīkāk pētot secināju, ka padodas gan rāmis un dakša, gan pašas bremzes. Svars aptuveni tāds pats, kā tev. Es pārgāju uz avid bb7 disku bremzēm un esmu pilnībā apmierināts ar tām. Tavā gadījumā tiešām šķiet labāk ņemt labas v-bremzes.
Par tām “paralel push” tipa v-bremzēm, esmu dzirdējis, ka lx bremzes grabot.

Pāris mēnešus braukāju ar Magura HS-33 (tipa hidrauliskās aploču bremzes) priekšā un nevaru sūdzēties ne par ko (izņemot pats sākumā biju kaut kā tizli pieskrūvējis - nu bet tas ir cits stāsts). Uzstādīšana/regulēšana/apkope utt. ir viegla/minimāla un darbība ir perfekta. Šis bremžu modelis pēc WMTB skaitās labākais, kas vispār ir aploču bremžu grupā. Magura šo ražojot vairāk kā 20 gadus, līdz ar to produkts ir novests līdz pilnībai. Pēc pieredzes minētajiem trūkumiem nevaru piekrist.

Jāsaka gan, ka man pašam nav pieredzes ar DB, pirms tam braucu ar Avid Single Digit 5, kas darbojās manām vajadzībām daudz maz pietiekoši.

Es teikšu tā: ja gribās, tad vajag! Pretējā gadījumā ieviešas cilvēkam kompleksi, sāk kliegt uz sievu, sist bērnu… Uzliec tomēr tās hidrauliskās disku bremzes! Pofig naudu, tam tā domāta lai to tērētu!