Tēma izkaisīta pa dažādiem topikiem, kur lielākoties ir cepiens par nepieklājīgiem braucējiem utt.
Izrādās, ka pieklājības un uzvedības noteikumi riteņbraukšanā sen jau izdomāti, tikai ne visi tos zina (ne visus audzina treneri, un ne visi ņem pierē). Attiecīgi rodas starpgadījumi, kuri varētu nebūt. Viena lieta ir pārgalvīga braukšana, braukšanas tehnikas un līdzsvara trūkums, vienkārša rupjība. Cita lieta, ir ka braucēji var nezināt elementāras lietas (sākot ar apsteidzošo palaišanu trasē, un beidzot ar brīdināšanu par kritienu/bīstamību priekšā).
Šoreiz mans jautājums par braukšanas kārtību grupā (lielākoties uz šosejas, bet arī MTB un īpāsi plakanākos maratonos liela daļa distances tiek veikta bariņos).
Cik daudz braucējs ir atbildīgs kas notiek viņam aiz muguras? Mētāšanās un trajektorijas pēkšņa un bieža maiņa - tas skaidrs, ka jābūt uzmanīgam (pirms veic manevru, pamet aci blakus kas notiek).
Bet ja brauc pa savu trajektoriju, sēž astē citiem, nu tad taču nav laika skatīties vēl atpakaļ kas tur notiek. Attiecīgi ja kāds uzbrauc tev virsū no aizmugures (pat bremzējot pirms līkuma), vai saduras ar pakaļējo ratu, vai tu par to vari justies atbildīgs, domāt par aizmugurē notiekošo, utt. ???
Ceļu satiksmes noteikumos ir vienkārši - tas kas ir tev aizmugurē, tā ir attiecīgi aizmugurē braucošā problēma, ja viņš Tev uzskrien virsū, viņš vainīgs.
Grupā sēž uz kaļosa un nesprēgā, gribās kādam sprēgāt, lai iet otrivā un tur arī sprēgā.
Ceļu satiksmes noteikumi šeit neiederēsies un aprakstit ari nav viegli un neticu ,ka tā uzreiz pieleks. Labak pabraukt kopā trenniņos ar ļaudim, kas var parādīt , apskaidrot braukšanu grupā. Bet uz LV šosejām pārsvarā var redzēt vientuļos vilkus, kas pārsvarā trennējas vieni un tad mačos brinas kā braukt grupā. Nav nojausmas kurā pusē braukt, kā noteikt veja virzienu un citas fiškas.
Tev tomēr visu laiku jādomā par aizmugurē braucošo. Jo jebkura Tevis veikta nepārdomāta rīcība var izraisīt kritienu vai sadursmi. Tev vienkārši jājūt, kas notiek aizmugurē. Tev jārēķinās, ka aizmugurē braucošais cenšas braukt maksimali tuvu tava riteņa aizmugurējam ratam, tas nozīmē, ka jācenšas strauji nebremzēt, kājas ceļoties nemest riteni atpakaļ, iespēju robežas parādīt šķeršlus un pārejai Tevis jau aprakstitais.
Šaja situācija pēc apraksta var spriest, ka esi pa strauju nobremzējis un līdz ar to Tev tika uzbraukts virsū no aizmugures.
Redz riteņbraukšanā tas, kas ir aizmugurē braucošais ir mazāk aizsargāts par to, kas brauc pa priekšu. Izdarot strauju manevru var ar pakaļējo ratu aizķert kādam priekšējo - un tas jau ir drošs kritiens tikai tāpēc, ka kādam priekšā savajadzējās pamanevrēt.
Braucot grupā trajektoriju mainīt drīkst tikai pārliecinoties, vai tas ir droši! Un nav jau tik grūti paskatīties pār plecu un palūgt, lai palaiž ārā, vai pabrīdināt par manevru. Arī maksimāli jāizvairās no straujas bremzēšanas.
Sacensībās braucot esmu redzējis arī pieklājīgus sportistus, kas palūdz, lai palaiž, parāda pirms manevra ar roku un brauc smuki taisni - ar tādiem ir prieks braukt vienā grupā un sacensties.
Domāsim par citiem - sportam jābūt patīkamam!
Kas nav saprotams?
Varu uzrakstiit vaardniicu.
Ja vienkaarshi ir doma pakaitinaat Kasparu, tad taa cita lieta. Paliidzeet nevaru.
Uztraukties par izmirstoshas un nevienam nevajadziigas valodas (spriezhot peec dazhaadu referendumu rezultaatiem) piesarnjoshanu ar rusicismiem - tam ir citi forumi.
Lai labi ripo!
Ja apdzen, aprēķini spēkus un nenomet uzreiz ātrumu apdzītā braucēja priekšā, bet mēģini attālināties. Savādāk kļūsi par traucēkli apdzītā braucēja priekšā.
Braucot cieši aizmugurē, ir jāapzinās pašam, ka priekšā braucošais nespēs tev paziņot par visiem šķēršļiem un zibenīgiem to apbraukšanas manevriem. Es vienmēr esmu gatavs 100% atbildēt pats, uzbraucot šķērslim. Jābūt arī gatavam strauji bremzēt. Ja kautkas neapmierina - ietur pāris metru distanci.
[quote=anlens]
Šaja situācija pēc apraksta var spriest, ka esi pa strauju nobremzējis un līdz ar to Tev tika uzbraukts virsū no aizmugures.[/quote]
Raivis pilnīgi normāli tajā brīdī brauca, bet kautkādam čaiņikam gribējās lidot pēc pirmā pusapļa grupas vidū.
[quote=anlens]
Šaja situācija pēc apraksta var spriest, ka esi pa strauju nobremzējis un līdz ar to Tev tika uzbraukts virsū no aizmugures.[/quote]
Man pāris dienas atpakaļ problēma bija nevis bremzējot bet braucot… Bet ne par to stāsts.
Par tiem Satiksmes noteikumiem - es jurists būdams cenšos visu salikt pa plauktiem, kas un kā, tādēļ pieminēju kā piemēru.
Piekritīšu arī Inaram, par to ka priekšā braucošais ne vienmēr paspēs patikt vai parādīt par problēmu priekšā.
Jā, ir arī pieklājīgi braucēji, tur jau nav problēmas. Šosejā redzēts (un justs), ka ja kādam stumies sāniski virsū, viņš pieliek roku pie muguras, pietur, un viss nokārtojas. MTB tas ne vienmēr būs iespējams, jo nesoties pa grantēti-akmeņainu kalnu lejā, stūre jātur ar abām rokām :)
Tev jārēķinās, ka aizmugurē braucošais cenšas braukt maksimāli tuvu tava riteņa aizmugurējam ratam, tas nozīmē, ka jācenšas strauji nebremzēt…
Ja man priekšā sākas masveida kritiens (zavals) un tajā sekundes daļas laikā, kurā parasti ir jāpieņem lēmums, ko tagad darīt, lai tajā neiesaistītos, diez vai man būs vēlēšanās par aizmugurē, centimetra attālumā aiz mana riteņa sēdošo indivīdu domāt. Ja apbraukt vairs nebūs kur, es domāju, jebkurš bremzēs. Un bremzēšanas straujums te būs tāds, lai neuzskrietu virsū priekšā esošajiem. Diez vai kāds te domās par to lai viņam neuzskrien virsū no aizmugures.
Centimetra attālumā no priekšā braucošā var “sēdēt” treniņā, braucot kopā ar pazīstamiem cilvēkiem. Grupas sacensībā ir jāskatās, aiz kā var braukt un kam labāk pat blakus neatrasties. Visus tāpat neiemācīsi.
Ja priekšā braucošais bremzēja un ieliki viņam pakaļā, pats vien esi vainīgs. Treneris reiz mācīja, ka vislielākā iespēja neiekļūt “zavalā” ir braukt pa priekšu.
[quote=Girc]
Ja man priekšā sākas masveida kritiens (zavals) un tajā sekundes daļas laikā, kurā parasti ir jāpieņem lēmums, ko tagad darīt, … [/quote]
“Sādā gadījumā, ir jāpagriežas pret aizmugurē braucošo, jānoņem brilles (lai viņs redzētu ar acu kontaktu ka Tu uzrunā tieši viņu), un skaidrā dikcijā jāsaka: " Atvainojiet, cienītais, bet man priekšā patreiz notiek " zavals” … piedodiet, masveida kritiens,… un es tūlīt veikšu ārkārtas bremzēšanas manevru. Lūdzu esiet uzmanīgs". Pēc tam ar labās rokas maigu kustību sāciet bremzēt tā, lai nekādā gadījuma nesatrauktu aizmugurē esošos.
Un tas viss jāizdara sekundes simtdaļā.
[quote=Girc]
Ja priekšā braucošais bremzēja un ieliki viņam pakaļā, pats vien esi vainīgs. [/quote]
Lūk arī analoģija ar satiksmes noteikumiem automašīnām :)
Ja gribi kļūt par īstu riteņbraucēju,iemācies velo slengu,kurā runā ne viena vien riteņbraucēju paaudze.Ari latvieši.
Un tad es būšu “īstāks” un pilnīgi noteikti ātrāks braucējs, vai ne? :)
100% :)). bet galvenais-gudrāks:)
[quote=raiter][quote=Girc]
Ja man priekšā sākas masveida kritiens (zavals) un tajā sekundes daļas laikā, kurā parasti ir jāpieņem lēmums, ko tagad darīt, … [/quote]
“Sādā gadījumā, ir jāpagriežas pret aizmugurē braucošo, jānoņem brilles (lai viņs redzētu ar acu kontaktu ka Tu uzrunā tieši viņu), un skaidrā dikcijā jāsaka: " Atvainojiet, cienītais, bet man priekšā patreiz notiek " zavals” … piedodiet, masveida kritiens,… un es tūlīt veikšu ārkārtas bremzēšanas manevru. Lūdzu esiet uzmanīgs". Pēc tam ar labās rokas maigu kustību sāciet bremzēt tā, lai nekādā gadījuma nesatrauktu aizmugurē esošos.
Un tas viss jāizdara sekundes simtdaļā.
[quote=Girc]
Ja priekšā braucošais bremzēja un ieliki viņam pakaļā, pats vien esi vainīgs. [/quote]
Lūk arī analoģija ar satiksmes noteikumiem automašīnām :)[/quote]
Nu ko tad jautā kas jādara braucot , ja visu uztver ironiski ?
Tad brauc pēc satiksmes noteikumiem, roku ari neaizmirsti parādīt pie nogriešanās un bremzēšanas.
vakar trek nakts braucienā šādu problēmu nebija. vai jūs par sebiem runājat?
Es centos veidot topiku ar skaidrojoši audzinošu rkasturu. Šķiet tomēr sāk rādīties, ka atkal cepiens ne tais sliedēs aiziet… :(
Jo pareizāk un ideālāk būs, jo garlaicīgāka gonka… iemesls ir vienkāršs - adrenalīna deva.
Kur sports ar ātrumiem, tur kolīzijas ir vairāk vai mazāk likumsakarīgas. Galu galā jāmācās braukt taču arī… treniņos neko tādu nedabūsi, ja vien treniņpartneri nav saķīvējušies.
Ja tev nav ko darīt, pārbortē man riepas.
pieņemu, ka šeit pārsvarā apgrozās prātīgie un kulturālie braucēji, tādēļ šī diskusija mērķa auditoriju nesasniegs. katru gadu viens un tas pats. jēgas maz.