Pārslēdzējs no augšas uz apakšu - no apakšas uz augšu

Situācija tāda. Stāv virsū SHIMANO DEORE LX. Iet jau pēdējie km šim slēdzējam un doma ir iegādāties jaunu. Modelis varētu būt SHIMANO XT.
Paskatījos, tiek piedāvāti ar īso un garo kāju un ar slēgšanu no augšas uz apakšu un no apakšas uz augšu.
Cik mana saprašana, tad man vajag garo kāju jo ir +/- standarta zobratu bloks.
Bet kā ir ar pārslēgšanos? Kas ir labāk no apakšas uz augšu vai otrādi? Kādi ir “+”, “-” katram variantam?

gadiijumaa tam netradicionalajam variantam nevajag xtr shifterus uz stures…
nezinu, cik es esu braucis, manuprat ir ertak ka sledzas no apakshas uz augshu, jo tad ar vienu pirksta spiedinu varu uzraut augshaa pa 4 zobratiem.

Man savukārt vairāk patīk, kad slēdzās no lielā uz mazo. Precīzāka slēgšanās, un pirms kalna vieglāk saspiest ātrumus uz vieglāku. Un arī tad paliek tā pati iespēja ar vienu spiedienu pārslēgties par 3 ātr. uz leju. Slēdžus uz stūres jāizmanto tie paši.

Noteikti maini uz xt. Pirms pāris nedēļām nomainīju LX 2006 uz XT un šodien pārbaudīju kaujā (seb cēsu gonkā) - uzlabojums ir ievērojams, tai skaitā slēgšanās kāpumos ir ļoti laba.

IMO labāk izvēlies variantu, kad velko pārslēga sviru notiek pārslēgšanās uz lielāku zobratu - gadījumā, ja būs problēmas ar netīrām trosītēm, sabojātiem apvalkiem, kritiskāk ir spēt kāpumos pārslēgties uz lielāku zobratu.