Par spiekiem un to garumu...????

mmm… saja laucinja ta ari nekad neesmu ticis skaidriba par cik ratus nekad neesmu spiekjojis.

Lasot gudru literaturu un meklejot neta - atradu paris jedzigus kalkulatorus, kas ljauj izdomat cik garus spiekjus vajag likt ratam, tatad mani noverojumi, bet vai patiesi - vadoties pec sii kalkulatora: http://www.dtswiss.com/SpokesCalc/Calculator.aspx

Man iznak ka aizmugurejai rumbai vajag 277mm un 275mm… bet ir ari citi kalkulatori, kur cipars sanak citads, jo tiek nemta vera diska deformacija to nospriegojot utt. vel jenjem vera, ka liekot 3x krusta spiekji drusku ieliecas krustu vietas lidz ar to garums var but vajadzigs vel drusku garaks.

Galvenais, kas mani interese - vai ir iespejams njemt garakus spiekjus (mana gadijuma piemeram 282mm) un vnk iespiekjot (vajadzibas gadijuma nokniebt lieko galu lai nebakstas kamera?)??? Vai varbut var njemt isakus spiekjus un garakas galvinjas? Kaa tas viss ietekme rata izturibu?

Par rumbu, aploci un spiekjiem - runa ir par:

Mavic Crossmax 28h aploku - ERD 559mm
Tune Mag 135mm rumbu
DT Aerolite spiekji

Pēc dtswiss kalkulātora ir saspieķoti ntie rati un vienmēr ir sanācis ok
Ja ņemsi tik garus spieķus var nepietikt vītne:(

Arī spieķojot esmu rēķinājis pēc dtswiss kalkulatora, un viss bija kārtībā.
Iespējams, ka ‘advancētākie’ kalkulatori ņem vērā aploces deformāciju, bet vai tie ņema arī vērā spieķa iestiepšanos un spieķa galvas iesēšanos rumbā, kad tas tiek nospriegots? Tā kā cik garš, tik plats.

Par spieķu garuma rezervi - rezervi nevagaj, drīzāk pat otrādi. Iemeslu jau mineja Artis. Piem., ja kalkulators sarēķina 261 mm tad stabili jāņem 260, nevis 262. Esmu pieļāvis šādu kļūdu, kā rezultātā rats jāpārspieķo ar īsākiem spieķiem. ;)

DTSwiss ir OK, man ir precīzāks “custom” kalkulators, bet tāpat bieži vien kad jāsteidzas lietoju DTSwiss. (nē, savējo nevienam nedošu.)
patiešām ir jāņem 1 mm īsāki spieķi, jo tie ir elastīgi.

hm ! A,man intresē. cik tad garus spieķus vajag priekš 27 collu reiz 11(630*18) ?

www.bikeschool.com
ljoti labs kalkulators