Nevajadzēja mainīt ķēdi ...

… vajadzēja ieplānot arī zobratu maiņu laikam.
Ričuks ar diezgan vienkāršu aprīkojumu (vecs Anlen no ZZK), 3x7 ātrumi. Pārslēdzēji Accera.
Fakts tāds, ka 5 un 6 zobrats aizmugurē pārlec pēc ķēdes maiņas.
Aizmugurē skaidrs, tur salīdzinoši elementāri laikam tā kasete nomainās. Vajag gan laikam kaut kādu speciālu atslēgu?

Bet priekšā ir kaut kas ļoti līdzīgs šim

Tur laikam zobrati mainās kopā ar visiem klaņiem? Kaut kas jauns jāmeklē komplektā?

Kasetei ar integrēto brīvrumbu vajadzēs šādu:

Nomainīt - jā elementāri.

Par klaņiem - ir redzēti arī briesmīgāki. Ja nelec pāri priekšā, kāpēc klaņus mainīt? Nomaini kaseti un skaties, kas notiek.

Šie klaņi acīmredzami atsevišķi zobratus nenomainīsi, skrūves neredzu.

Priekšējo braukt un braukt. Liec veco ķēdi atpakaļ un brauc līdz galam .

Nopērc Depo, K-rautā, Kuršos v.tml. normālu 6 mm apaļo vīli, ar skrūvspīlēm un veciem ķēdes gabaliem atskrūvē aizmugurējos zobratus pa vienam un izvīlē. Priekšā, ja tie ir uz kniedēm, lielo arī viegli izvīlēsi, vidējo un mazo varētu ar pirksta frēzi, bet… kurš ņemsies:(

Neaizmirsti, ka bez tā viena tūlīša vajadzēs arī otru, ja ir kasete nevis brīvrumba, citādi atskrūvēt nebūs viegli:

kaseti mierigi var atskruvet ar veco kedi +dvieli,nu pec laika ~ 5min,var ari spiles izmantot,bet gandriz jebkadu var atskruvet ,vismaz visi kuri man ir bijushi atskruveju ar sho metodi

un ja tev butu jauna kede kasete,zobarati -nekas nelektu. Panem atstaj veco kedi labaak

To divi zobrati tiešām pamatīgi padiluši, ka nekā padsmit gadi jau.
Kasete uz 7 ātrumi, cik skatījos, maksā kādi 7Ls. Tad ko tur vīlēt.
OK, priekšu ta nemainīšu. Bet vai tā man tagad nebojās to jauno ķēdi, ja aizmugure būs jauna?
Ta vēl jāpadomā, varbūt lētāk ratu līdz servisam aizvizināt, lai to kaseti samaina, nekā pirkt štrumus. Ka nekā man te Vanags 100m.

Pag, skatos ir kasete ar brīvrumbu, un ir tikai kaste. Vai man derēs tikai kasete, vai var būt tā, ka man vajag obligāti kopā ar brīvrumbu un nekā savādāk?

http://www.gandrs.lv/brivrumbas/mf-tz21/

Jauna kasete jaunu ķēdi nebojās. Veca ķēde bojātu jaunu kaseti. Vai kasete ir ar vai bez brīvrumbas varētu pateikt, ja ieliktu bildi (rats noņemts no velo un nofotogrāfēta kasete)… Principā skaties, vai mazajam zobratam ir priekšā uzgrieznis, vai nav. Papēti bildes, kaut vai tajā pašā Gandra lapā, sapratīsi, kā izskatās brīvrumba, kā kasete.

Ja tev jaunā ķēde virsū, tad labāk kaseti/brīvrumbu pērc ar tādu pašu lielāko zobratu, kā jau ir, lai nav pigori ar ķēdes garumu. Mazākais vēl varētu būt citādāks.

Man tas gals kasetei vairāk pēc šī izskatījās, t.i. nebija uzgrieznis priekšā

Tā ka laikam nebūs kopā ar brīvrumbu.

Skaidrs, ka jauna kasete nebojās jaunu ķēdi. Es vairāk domāju par to priekšējo zobratu, veco, ka tas atkal visu pēc tam nemaitā. Kā nekā lētākais klanis ar visiem zobratiem, līdzīgs esošajam, arī maksā tik kādi 15Ls.

Man liekas, ka šai bildē redzamajai to gredzenu, kas uzskrūvēts virs mazākā zobrata, puiši nosauca par uzgriezni. Tā IR kasete.
Brīvrumba ir, ja mazākais zobrats pats kalpo par uzgriezni - nekāda papildus gredzena, kas savelk zobratus uz cilindra, nav.
7 Ls kaseti pašu par sevi varbūt nav vērts vīlēt, bet ir vērts ar to iemācīties to darīt - ja arī uz priekšdienām domā krāmēties ar zobratiem un iet uz dārgākiem risinājumiem.

[quote=Ansis]
7 Ls kaseti pašu par sevi varbūt nav vērts vīlēt, bet ir vērts ar to iemācīties to darīt - ja arī uz priekšdienām domā krāmēties ar zobratiem un iet uz dārgākiem risinājumiem.[/quote]
Dārgāks risinājums jau ir otram ričukam. Šitās tāds uz darbu braucamais, un vairāk kilometriem pa asfaltu.
Es padomāšu, bet man bail, ka tam dārgākajam risinājumam es arī to nedarīšu, būšu pa slinku.
Bet paldies visiem, tagad bik skaidrāks.

Ja ir nodilusi priekša, bet tad biežāk rauj līdzi ķēdi (chain suck), nekā lec pārī.

Lai uzmontētam aizmugurējam zobratam ātri pateiktu, vai tā ir kasete, vai brīvrumba atliek tikai pagriezt atpakaļ pedāļus. Ja noņemšanas šlices griežas līdzi zvaigznei, tā ir kasete. Ja tās stāv uz vietas (griežas kopā ar ratu, nevis zvaigzni), tā ir brīvrumba.