Negadījums LČ triatlonā Ventspilī

Sveiki!
Mūsu kaimiņu foruma dalībniekiem notikusi ļoti liela nelaime: nedēļas nogālē piedaloties Latvijas čempionātā triatlonā Venspilī, krita un smagu traumu [galvas kausa lūzumu] guvusi sacensību dalībniece Olga Titova. Lūk negadījuma aculiecinieka stāsts:
„Es, Mārtiņš Pevko, biju aculiecinieks šim negadījumam…tas notika Parka ielā pie mājas Nr. 5 vai 9. Es un Toms Flaksis burtiski braucām ļoti līdzīgā tempā, viņš mani apdzina taisnēs, es atkal viņu apdzinu paātrinājumos pēc pagriezieniem. To es stāstu tāpēc, ka izbraucot no parka pa diognāli uz Parka ielu Toms F. mani atkal apdzina, es centos neatpalikt, braucu kādus 5 - 8 m (mazliet paralēli no viņa) aiz Toma, šķērsojām pirmo goļošo policistu, kad pamanīju, ka pretimbraucošais sportists savas braukšanas joslas pusē pirms uzbraukšanas uz guļošā policista ar uz leju nodurtu galvu (man ir 2 varianti) - vai 1) lika pudeli turētājā uz rāmja stap kājām, vai 2) brauca ar elkoņiem atbalstījies uz guļamstūres, JO uzbraucot uz guļošā policista (paugurs uz augšu) man un Tomam pretimbraučais sportists zaudēja kontroli pār stūri (atkal 2 varianti) - vai 1) liekot pudeli turētājā pazaudēja acu kontaktu ar ceļu, vai 2) elkonis no sitiena pret guļošo policistu noslīdēja no guļamstūres (man pašam tā bija pirmajā aplī), un 45% ļeņķī diognāli iebrauca pretējā braukšanas joslā un tiešā trāpījumā virsū Tomam. Trieciena spēks un troksnis (krakšķi) bija nežēlīgs. Uzreiz sapratu, ka pretimbraucošais sportists dabūja pamatīgāku triecienu, jo ar galvu (saliecies) ielidoja Toma ritenī. Tāpat man likās, ka pretimbraucošais ir augumā mazāks un vieglāks, jo tas pret Toma augumu un ķermeņa masu faktiski izšķīda.Man smadzenes sekundes simtdaļās raidīja signālu, ka es būšu nākamais sadursmes upuris, jo tas notika manā acu priekšā. Izvairījos par milimetru tiesu. Parāvu stūri pa kreisi un izdevās apbraukt. Labi, ka pretim nebrauca vēl kāds sportists, jo biju iebraucis pretējā joslā. Paskatījos atpakaļ - abi augumi gulēja nekustīgi un pats galvenais, ka taisnā līnijā uz muguras. Sapratu, ka vismaz tas ir labi. No velo nost nekāpu. Pēc 5 sekundēm jau biju pie ceļu policista, kas dežurēja Parka un Vasarnīcas ielas stūrī un kliedzu, lai izsauc ātro palīdzību. Kad redzēju, ka viņš nesteidzas skriet uz savu auto, lai pielietotu rāciju, es viņam pārliecinoši (lai viņš man piedod) kliedzu, ka tas ir ļoti nopietni, jo ir notikusi velobraucēju frontālā sadursme. Policijas profesionālās leksikoloģijas lietošana iedarbojās un policists aizskrēja uz savu auto. Es turpināju distanci. Braucot atpakaļ pa Vasarnīcas ielu redzēju, ka notikuma vietā Māris Priedēns bija noliecies pār joprojām uz zemes bezsamaņā guļošā sportista. Piebremzēju un jautāju vai ok, vai nevajag ko palīdzēt. Māris pamāja ar galvu, ka nē. Toms jau bija atžirdzis un stāvēja uz savām kājām. Nodomāju, ka saprotams, ka ātrā palīdzība tik ātri vēl nevarēja atbraukt un turpināju distanci (velo 2 aplis). Trešajā aplī atkal braucot pa Vasarnīcas ielu virzienā uz mix zonu redzēju, ka ātrā palīdzība vēl nav atbraukusi, mani sāka pārņemt izmisums un tāda zināma līdzatbildības sajūta, jo savām acīm redzot to sadursmi skaidri zināju, ka traumas ir smagas un ar ātrajiem kavēties nedrīkst. Ceļa malās stāvošajiem cilvēkiem (to nebija daudz, jo lija lietus) un tiesnešiem jautāju, kas šī ir par ielu - visi brīnījās un nezināja, iegaumēju mājas numurus. Braucot tālāk gar parku pa Loču ielu redzēju, ka ātrās palīdzības ekipāža stāv pie dežurējošā policijas auto un kaut ko sarunājas. Nopriecājos, ka varēšu nosaukt vismaz mājas numuru un norādīt uz negadījuma vietu. Piebraucu klāt, ieteicu, lai ar signālu un bākugunīm brauc pa velotrasi, jo tās būs visātrāk atrast negadījuma vietu, policists neatļāva un ekipāža aizbrauca pa apkārtceļiem. Teikšu atklāti - no zināma šoka un emocionālā pārdzīvojuma nebiju spējīgs tā kārtīgi turpināt sacensības, kaujas spara skala bija nokritusies uz nulli. Nokāpu no velo un abi ar Tomu F. ar kājām gājām uz auto uzvilkt sausas drēbes. Sarunā ar Tomu noskaidroju, ka pretimbraucošais sportists ir sieviete. Vēlāk izrādījās tā ir Olga Titova. Dievs lūdzu sargā viņu un dziedina viņas veselību!
Man ir 2 secinājumi notikušā sakarā - 1) vienmēr, es pasvītroju, vienmēr vajag apstāties un painteresēties, kas noticis, ja redzat uz zemes nekustīgi guļošu sportistu vai cilvēku. Dažreiz tas ir dažu minūšu jautājums, lai izglābtu kāda dzīvību. Īpaši velosportā, kur ir lieli ātrumi un attiecīgi paaugstināts dzīvības risks. 2) nedrīkst atslābt un zaudēt uzmanību uz velo, visas darbības uz velo ir jādara ar lielu pārliecību un koncentrēšanos.”

Patlaban meitene atrodas Venspils slimnīcā, kur mediķi cīnās par viņas dzīvību. Lai veiktu operāciju, no Rīgas tika izsaukts viens no Latvijas labākaijiem neiroķirugiem E.Puķītis. Cik man ir zināms, operācija norītēja veiksmīgi, bet Olga vēl joprojām atrodas bezsamaņā un ir pieslēgta pie dzīvības uzturēšanas aparāta. Viņas transportēšanai uz Rīgu un turpmākajai rehabilitācijai ir nepieciešami [arī] materiāli līdzekļi, precīza summa pagaidām nav zināma, bet nav ne mazāko šaubu, ka tā būs mērama tūkstošos latu. Skaidrs arī tas, ka tādas naudas jaunai ģimenei nav. Sakarā ar to, mēs savās velo aprindās vācam naudiņu Olgas dzīvības glābšanai. Laipni aicināti sekot šim cildenajam piemēram un samest naudiņu, cik nu kurš var.
Saņēmēja [Olgas mamma]: Natālija Titova 010851-10983
IBAN: LV94RIKO0001301501733 (DNB Nord Banka)
Ar norādi: Palīdzība Olgai

Paldies!

Diskusijām par Olgas Titovas veselības stāvokli var sekot līdzi šeit:
http://forum.mtb.lv/viewtopic.php?t=2481&postdays=0&postorder=asc&start=32

Es arī ziedošu naudu Olgas aprūpei, un iesaku to darīt arī pārējiem no velosportistu saimes. Pie minētā konta vēl der pateikt, ka tas ir Hansabankas (ne visi ir finanšu speciālisti, kas pēc IBAN ietvertā HABA to uzreiz apķer).

Es pats esmu piedalījies Ventspils triatlonā vairākas reizes, un šoreiz nepiedalījos tikai tāpēc, ka dažas dienas iepriekš biju sasitis kāju. Ventspils triatlona velo trase ir pati bīstamākā Latvijā. Ja painteresētos par oficiāli pieņemtajiem drošības noteikumiem (?), man liekas, tā neizturētu nevienu kontroli. Padomājiet paši: vismaz 3 ieliņas, 3 taisnleņķa pagriezieni, kuros ar šosejniekiem brauc abos virzienos, vidū nav nekādas sadalošās joslas, pat marķējuma - braucot abos virzienos, ir atļauts izmantot visu ielas platumu! Bez tam vēl ātruma ierobežojošie vaļņi uz vienas ieliņas. Sporta divriteņu tehniskās kontroles nav kā tādas - tātad protams ir atļauts braukt ar guļstūrēm ar uz priekšu vērstiem ragiem.
Pārāk daudz ar ko tika riskēts…

Ak Dies! Lai meitene turās!

Šausmas… Jau eju uz hanzanet.

Lūgums Grey vai moderatoriem - varbūt šo paziņojumu iespējams kaut kā izcelt, lai tas vienmēr būtu augšā (kamēr tas ir aktuāli).

Jā, man arī tā gribētos.
Triatlona mājas lapā www.triatlons.lv šis lūgums pēc palīdzības jau ir izcelts no diskusijām uz pirmās titullapas augšdaļu. Tomēr jāapzinās, ka to lapu regulāri skatās ne visai daudzi.

Gan triatlons.lv, gan mtb.lv, gan skriesim.lv, gan velo.lv.

Saule, baidos, ka tas paliks aktuāli vēl ilgu laiku. Domu atbalstu, raksts IR jāizceļ! Kurš tad cits palīdzēs, ja ne mēs!..

Es varu uzrakstīt šo lūgumu personīgi Normundam Lisovskim - www.raid.lv foruma vadītājam. Domāju, ka viņš neatteiktu to ielikt savā lapā, kuru apmeklē visai daudzi, t.sk. alpīnisti, kas iepriekš pieminētās lapas apmeklē visai maz.

Lūdzu, izdari to!

…Lai veicās veselības atgūšanā!!

Olga, turies!!!

es uzrakstīju gan Normundam Lisovskim uz www.raid.lv, gan Kristapam Liepiņam uz www.adventurerace.lv . Viņi regulāri kontrolē e-mail, bet ja tuvāko dienu laikā nebūs nekādas atbildes, zvanīšu.

Fizisku un garīgu spēku! Mēs ar Tevi Olga!

Lai arī Olgu nepazīstu personiski, tomēr vēlu visu to labāko -veseļojies, noteikti būs labi! No ziņām mtb.lv forumā var spriest, ka iet uz labo pusi, jo Olga ir atslēgta no mākslīgā elpināšanas aparāta! Ticu, ka Olga (ja jau startē tādā sporta veidā kā triatlonā) ir ļoti stipra un noteikti izķepurosies! Turies!!!

līdzjūtība meitenei…

palasīju diskusiju:
http://forum.mtb.lv/viewtopic.php?t=2481&postdays=0&postorder=asc&start=16&sid=cf41e04c45dd4be5022f3aea772230a2

Минут через десять появилась мама Оли. Пока она ехала были задействованы по телефону все возможные силы для спасения Оли наилучшим из всех способов.А именно. Олин дед,её мамы папа,до относительно недавнего времени был директором Латвийского Центра Медицины Катастроф. Он профессор,очень известный в Латвии и за её пределами врач. (фамилия не Титов)
Олина родная тётя глав.врач больницы Гайльэзерс. Хирург. Оказалось,что доктор выехавший из Риги учился с Олиной тетей на одном курсе когда-то,они хорошо знают друг друга и деда он тоже знает.

mani nedaudz samulsināja lūgums šī topika sākumā finansiāli palīdzēt…

es neskaitu kapeikas svešā kabatā un esmu līdzējis daudziem, bet šķiet, ka ir ģimenes vai sīkie, kuriem tā (palīdzība) ir praktiski nepieejama…

Olga ir veiksmīgi pārvezta uz Rīgu, lūk ko Mihails raksta:
Оля переезд перенесла нормально-со слов врачей Центра Медицины Катастроф осуществлявших перевоз. В данный момент пока находится в реанимации 1 Гор.больницы,позже будет в Страдиня в нейрохирургии.

Meitene ir stipra. Veseļojies!
Noturību Mihailam un Olgas Mammai!

“Olgas ģimenes vārdā milzīgs paldies visiem cilvēkiem, kas atbalsta mūs šajās smagajās dienās. Jūsu atbalsts ļoti palīdz mums un es esmu pārliecināta, ka visi tie labie vārdi, novēlejumi dod to enerģiju un spēku, kas glābs Olgu!! Ar tādu atbalstu Olga noteikti izcīnīs savu galveno uzvaru - atveseļosies un atkal būs mūsu rindās. Paldies visiem un lai dievs dod jums visiem veselību un veiksmi!”
Olgas māsa.

Labas ziņas, Olgas stāvoklis pamazām uzlabojas. Lūk ko raksta Mihails:

1/09/2008.
Не вижу кнопок.
Сегодня у нас небольшая,но очень и очень важная победа! ОЛЕНЬКА ОТКРЫВАЕТ ГЛАЗКИ!
Один глазик пока ещё “плавающий”,второй получше. Я подошел к ней, позвал и она посмотрела на меня! А когда я подносил руку погладить её по щечке,то Оля перевела взгляд на руку. Я держал её за руку,второй рукой гладил и она смотрела на меня. Ей это ещё очень тяжело дается,но она старалась. И так губками шевелила,как будто хотела что-то сказать,а когда я ей стал говорить чтобы молчала и не волновалась,то из правого глазика покатилась слеза. (её глаза,из моих на тот момент уже двоих было) А когда доктор сказал,что пора выходить и стал с ней прощаться,то сжала пальчиками мои пальцы. С огромным трудом я вышел от неё. Сейчас просто всего трясет.
Доктор сказал одно однозначно-Оля не в коме. Она не в сознании,но и не в коме. Слава,Господу,слава Вам! Двигаемся дальше.

spēku un veselību novēlu gan Olgai, gan tuviniekiem un paziņām.

Tiešām ļoti iepriecinoša vēsts! Turam visi ikšķus, lai arī turmāk viss noritētu veiksmīgi!

Ольге желаю скорейшего выздоровления, а Мише, вместо покатушек, побыстрее найти работу и заработать необходимые деньги для столь любимой женщины, самому!Удачи!