Monoblokiem ar četrkanti( arī octalinku) klaņu stiprināšanai ir pieejami vairāk kā 10 izmēri, bet monoblokiem ar ārējiem gultņiem ir tikai 2 izmēri (68/73). Vai tos pārējos izmērus, ārējo gultņu gadījuma, panāk mainot starplikas biezumu? Ja es gribu nomainīt no čertrkanša uz ārējo gultņu monobloku, kā es varu zināt cik biezas starplikas jāliek, lai saglabātu to pašu chainline kāda bija lietojot četrkanšu monobloku? Vienkārši jāmēra vai ir kaut kāda atbilstības tabula?
Monobloki, kuriem ir vairāk kā 10 izmēri, ir domāti visiem variantiem: MTB vai Road, 2x vai 3x u.tt. Ārējo gultņu monoblokam viens ass gals ir sastiprināts ar klani, tātad ir viennozīmīgi zināms, kāds klanis. Tālāk pieņem, ka šo klani liek uz attiecīgā tipa rāmja; līdz ar to arī chainline tiek viennozīmīgi iepriekš “prognozēts”. Principā tas strādā.
Problēmas rodas, ja veido nestandarta velo, un ar precīzu gultņu savilkšanas spēku. Shimano izdomāja plastmasas skrūvi (fiņķiku), kas, pārāk stipri pievelkot, salūst, un pēc Shimano konstruktoru domām, tā ir ļoti labi atstrādāta sistēma. Sram nāk līdz vairākas plānas plāksnītes, un tikai pieredzējis mehāniķis ar stingru roku un labu izjūtu instalēšanas piegājienā izvēlēsies optimālo plāksnīšu skaitu.
Sākt vajag ar izvērtējumu, vai velo nav “vārnu baidāmais”, kas patiesībā nav Hollowtech klaņu vērts…
Ja nu tomēr sadomāju “vārnu biedējamam” uzlikt Hollowtech klaņus, kā es varu pārliecināties (pirms klaņi ir nopirkti) ka chainline tiks saglabāts?
Vai nu atrod to šo klaņu tehniskajā specifikācijā, vai ieej kādā veikalā, kur ir velo ar tādiem klaņiem, un palūdz atļauju izmērīt.
Ja rāmim caurule ir 68 mm, bet klanis universālais 68/73, tad, kombinējot gredzenus vienā un otrā pusē, chainline pielāgosi. Tikai tā var sanākt, ka viens klanis iet tuvāk rāmim kā otrs.