Moniq jautā

[quote=Moniq]Labvakar ! Esmu bijusha profsportiste (vieglatl.). Tagad apmeram gadu atpakalj saku nodarboties ar velo.
Ljoti gribas sanjemt no treniniem maksimalo efektivitati, bet shaja joma pagaidams “peldu”.
Izturiba ir laba, bet gribetos paaugstinaat videjo aatrumu. Kadi konkreti treninji varetu noderet? Un kaadam nedeljas apjomam tam jaabuut?[/quote]

Ak Dievs, tāds jautājums diskusijās… respondenti nepaspēs neko daudz Tev izklāstīt, kad jau savā starpā sāks strīdēties!
Man ir viens jautājums. Vieglatlētika nozīmē kustību brīvību; riteņbraukšanā, kur kājas griež uz riņķi pedāļus, šīs brīvības ir daudz mazāk. Tad kāpēc atteikties no tādas kustību brīvibas, kas agrāk ir labi iemācīta? Piem., es nodarbojos ar triatlonu, pēc rezultātiem skaidri redzams, ka mana stiprākā disciplīna ir skriešana. Lai arī kā man patiktu visas velo lietas, man nav nodoma atteikties no skriešanas!
Vai tiešām negribas dzert no slavas un uzvaru biķiera vieglatlētikā?.. piem. uzvarēt kādā no Latvijas maratoniem. Tas ir pavisam reāli sasniedzams, jo Ļena tiem savus spēkus nešķiež, un Sveta, nupat izaugusi, arī vairs ne. Un nevienai citai šajos gados rezultātu maratonā nav!

ko Tu Ansi dāmai prātu pūderē…sakaidri un gaiši pateica ka grib braukt ar ričuku.tie kas skrien lai skrien veseli…;)

Ne mazāk skaidri viņa pateica, ka nāk no vieglatlētikas profiem (?).
Var taču cilvēkam uznākt fiksā ideja… kas var izrādīties dzīvot nespējīga. Kā teica viens Gudrais, pazudušai avij vajag rādīt ceļu atpakaļ uz mājas ganībām…

Visu ko es sava laika vareju sasniegt, es sasniedzu. Tas bija lieliski. Un bija sen. (trenejos pie ta pasha trenera kur Prokopcuka). Bet runa, jautajums ne par to. Vai kaads vareetu paskaidrot tomeer iepriekseejo jautaajumu?

Esmu nedaudz pārsteigts, ka profam (tas nekas, ka cita sporta veida) tādas dabas jautājums. Velosportā fiziskajai sagatavotībai tas pats, kas citos sportos, tas taču nemainās. Zema intensitāte- vispārējā izturība, augsta intensitāte un intervāli- ātrums finišam un citiem izrāvieniem, un īsiem stāviem kāpumiem, vidēja intensitāte (ap anairobo slieksni) attīsta spēju noturēt lielāku vidējo ātrumu.

Viens no labākajiem resursiem internetā
http://www.mtb-marathon.co.uk/training/training.php

Tas par trenēšanos. Tur ir no visa kā, arī tehniku, psiholoģiju un tā tālāk, un tā jo projām. Visi lapas raksti smukā noformējumā izlasāmi kā PDF dokuments http://www.mtb-marathon.co.uk/home/2005%20Mag.pdf

Tads jautajums bijushaam profaam taapeec, kaa tajos laikos treneejos 2-5 reiz diena. Bez nekaadam pulsometraam, un zoonas skrienam tikai peec laika robezhaam. Piem. pirm. - aeroba, otr., panno., tresh., fizika., cet., sprinti., piekt., 10*1km, seest., un sv. atpushana - 25-35 km. Taapeec sheit man gruutaak orienteeties. Tagad taadas iespeejas protams kaa nav. Izejot no taa, vajadziiga piem. sheema kaadam 4-5 dienaam nedelja.

Nu tad liels paldies ! Shtudeeshu :)

Var palasīt arī

Par zemas intensitātes treniņiem:[quote=Vains]Ja grib vienā tempā izturēt distanci, tad jābrauc 2-2,5 h treniņi samērā mierīgā tempā. Ja tas ir izdevies var sākt strādāt ar intervāliem anaerobā sliekšņa vai bišķi zem līmenī - tas ievērojami palielinās vidējo ātrumu. Un tikai tad varam pāriet pie intervāliem virs anaerobā sliekšņa - tas mums ļaus gan labi nosprintot finišā, gan ātri uzbraukt kalnā, gan pēc starta varēsim atļauties iebraukt uz kādu brīdi anaerobajā zonā un vēlāk nenomirt, bet lieliski nobraukt visu gonku.[/quote]

Strekolovska audzēkne?
Strekolovskis vēl šodien trenē pēc 70-to gadu metodēm. Es ar viņu uzturējos Bregencā (Austrijā) vienā viesnīcas istabiņā, un viņš labprāt stāstīja par savām metodēm. Pie viņa skolniecītes skrien mēnesī līdz 600 km kilometrāžu. Tā tiešām pēc kāda laiciņa var sasniegt augstus rezultātus, bet padomājiet par pārējo…

par pārējo domā pēc tam,ja domā pirms tam tad iet mācīties!diemžēl tāda ir realitāte…

te forumā jau taču rakstīja, prof. sports nav veselīgi…

PS: un cik 2-2.5h treniņu nedēļā veikt?

[quote=Delfins]te forumā jau taču rakstīja, prof. sports nav veselīgi…

PS: un cik 2-2.5h treniņu nedēļā veikt?[/quote]
KAUT 2REIZ DIENĀ 7DIENAS NEDĒĻĀ,SVARĪGĀKAIS RĀDĪTĀJS IR INTENSITĀTE.

Mēs visi šajā forumā par šo tēmu “peldam”, vienīgais profs starp mums ir cello. Taču ir pāris patiesības kuras mēs zinam visi:

1. jo lielāka kilometrāža būs nobraukta pirms sezonas (izturības nostiprināšanai), jo stabilāks un augstāks būs sezonas vid. rezultāts, par cik tam ir nepieciešams laiks, sacensību periodā to pagūt vairs nevar
  2. spēku var uztrenēt ar intervālu treniņiem (skat augstāk - Vaina citāts)
  3. bez spēka un izturības, velobraukšanas specifika prasa apgūt racionālas braukšanas metodiku (optimāls kadenss, kāpumu veikšanas tehnika utt.)

p.s. bet pamatā ir tēze braukt, braukt un vēlreiz braukt un tad arī analizējot var nonākt pie nojausmas kas ar to velo ir jādara.

[quote=Ansis]Ak Dievs, tāds jautājums diskusijās… respondenti nepaspēs neko daudz Tev izklāstīt, kad jau savā starpā sāks strīdēties!
Man ir viens jautājums. Vieglatlētika nozīmē kustību brīvību; riteņbraukšanā, kur kājas griež uz riņķi pedāļus, šīs brīvības ir daudz mazāk. Tad kāpēc atteikties no tādas kustību brīvibas, kas agrāk ir labi iemācīta? Piem., es nodarbojos ar triatlonu, pēc rezultātiem skaidri redzams, ka mana stiprākā disciplīna ir skriešana. Lai arī kā man patiktu visas velo lietas, man nav nodoma atteikties no skriešanas![/quote]
Tas ir tikai TAVS subjektīvais viedoklis. Patiesībā skriešana ir mega garlaicīgs pasākums, un tie kuri agrāk ir trenējušies to labi apzinās. Braukt ar velo salīdzinot ar skriešanu ir lidojums, tāpēc nevaru piekrist Tevis teiktajam par brīvības pakāpi.

LOOK, ar jēdzienu “brīvības pakāpe” es biju domājis ķermeņa kustību brīvības pakāpi. Pēdas izlikšana priekšā, pareiza pēdas izspiešana uz aizmuguri, pareiza plecu un elkoņu tehnika. Tā ir sporta karaliene vieglatlētika!
“Gara brīvības pakāpi” es neapceru. Tā ir augsta gandrīz visu profesiju pārstāvjiem… neaizskarama lieta.

[quote=Ansis]Strekolovska audzēkne?
Strekolovskis vēl šodien trenē pēc 70-to gadu metodēm. Es ar viņu uzturējos Bregencā (Austrijā) vienā viesnīcas istabiņā, un viņš labprāt stāstīja par savām metodēm. Pie viņa skolniecītes skrien mēnesī līdz 600 km kilometrāžu. Tā tiešām pēc kāda laiciņa var sasniegt augstus rezultātus, bet padomājiet par pārējo…[/quote]
::)) es arii biju taada “skolniecinja” kura skrien meenesii ap. 800km, un man vel bija pamaz. Protams kaa rezultaats bija sasniegts augsts. Paspeeju iziet no “speeles”, kaameer veseliiba vel bija saglabaata ( neskaitot traumas no slodzeem).

LOOK rakstija:
Patiesībā skriešana ir mega garlaicīgs pasākums, un tie kuri agrāk ir trenējušies to labi apzinās. Braukt ar velo salīdzinot ar skriešanu ir lidojums, tāpēc nevaru piekrist Tevis teiktajam par brīvības pakāpi.

Jaa “nedaudz” paareedos ar skrieshanu. Un tagad, kad atklaaju sev velo, domaaju kaapeec tas nebija daudz agraak… Bet taapat es vairs nevaru dziivot bez taas lidojuma sajuutas::))

Nu varu piedaavaat treneeties skrienot. :)

Es ar velo atsevishkji netreneejos - tik braucu machos. Ok rezultaati nav kruti, bet arii mani skrieshanas rezultaati nav kruti. Takaa domaaju, ka braucu tuvu savaam speejaam.
Nepiekriitu, ka skriet ir garlaiciigi. Man vairaak patiik machi!
Machi ir tie, kas dod lidojuma sajuutu, treninji ir tie, kas ir garlaiciigi.
Man lidojuma sajuuta ir tad kad varu mochiit un nejuutu nogurumu.

Skrieshanas slodzez man bija tik daudz, kaa vairs to negribu dariit.
Bet piedaliities ritenjbraukshanas treninja kaadreiz vajadzeetu.