Uz doto brīdi ir nodilusi XTR M 970 kasete, tāpēc iesakiet - kas Latvijā priekš SEB, Sportlat un TREK maratona būtu labāks variants - likt to pašu XTR vai arī paprovēt šosejas kaseti.
XTR 11-32 (~224g) vai Dura Ace 12-27 (~176g), abas protams - 9speed.
Vai vispār kāds Mtb mačos brauc ar šosejas kaseti, kādas atsauksmes un viedokļi?
Es jau otro gadu braucu ar 12 - 27, gan ultegru, - ideāli. Vienīgais 12 nomainīju uz 11 šogad. Esot parādījusies Shimano 11-28,tuvāk LX līmenim, bet arī laba.
Stiprajā galā- daudziem esmu redzējis šosejas kaseti,pats gan nelietoju.
Kā izbijušam šosejniekam-vēlme.Pārkomplektēt kaseti uz šoseinieka zobratu skaita.
Arī es jau otro gadu braucu ar šosejas kaseti(12-25). Nejūtos apdalīts. Lielākais pluss ir tas, ka ir vieglāk atrast vajadzīgo pārnesumu. Tagad ir doma, ka vajadzētu likt SLX downhill kaseti 11-28.
Visu savu apzinīgo mtb mūžu biju braucis ar šosejas kaseti 12-27, te ziņkāre tomēr ņēma virsroku un uz Valmieru uzliku 11-32.Nu ko,…braukt var,bet baigā starā neesmu, ko brīnišķīgi varēja arī ieraudzīt uz kasetes kur neizmantotie zobi bija stingri noputējuši,tie bija 11un 32!? Zinu ka nespēju izgriest 11,bet 32arī neievajadzējās,nu lūk!
Iepriekšējo reizi mainot kaseti uzliktu SRAM 970DH 11-26. SEBos un priekš braukāšanās ir ok. Tā kā esmu visai viduvējs braucējs, sačos tur kur savajadzētos 32, parasti tauta jau ir nokāpusi no ričukiem un stumjas, tā kā 32 robi nepalīdzētu. Žagarkalnā var mierīgi uzmīt arī ar 26. Krosus neesmu braucis, bet pieļauju, ka ar 11-26 kaseti sanāk stipri vairāk slēgties turp un atpakaļ, tur kur ar 11-32 kaseti pietiek pārslēgties par vienu ātrumu, ar 11-26 jāslēdzās par diviem.
Parastai 11-32 XT vai PG990 kasetei biežāk izmantotie vidējie “darba” zobrati ir 14-16-18-21-24. PG970DH kasetei 13-15-17-19-21. Visi pārnesumi principā pa vienu zobu mazāki. Tas nozīmē, ka var braukt ātrāk, bet visi robi subjektīvi ir smagāki nekā pierasts ar parasto 11-32. Ieguvuma no samazinātā diapazona principā nav, ātrumi tāpat slēdzās pa diviem zobiem, pie tam subjektīvi ir vai nu grūtāk mīties, vai samazinās ātrums. Varbūt ilgākā laikā pie tā var pierast… Es uzliku atpakaļ ierasto XT 11-32.
Tieši tas pats būs pieminētajai DuraAce 12-27. Tāpēc ieteikums, ja tiešām gribās samazināt diapazonu, izvēlēties DuraAce 12-21 vai 12-23, kurām tiešām robi mainās pa vienam zobam 12-13-14-15-16-17-18-19-21
Un kā ar faktu, ka šosejas kasete lēnāk slēdzas? Jo viņai tur tie cēlājrobiņi 2x mazāk kā mtb kasetei. Kaut kur tēmās bija aprunāts šitas. Nu tas slikti nostrādā tad kad ar mazu kadenci centies pārslēgties. Parketa mačos pie apsimta kadences jau viss buus OK ;)
To, ka sliktāk slēdzas esmu pārbaudījis uz savas ādas. Otram ratu komplektam, ko izmantoju treniņiem pa šoseju, es uzliku sram pg970 11-21. Tam, ka slēdzas sliktāk, manuprāt ir vairāki iemesli, tas, ko pieminēja KKTK un arī tas, ka mazākiem pārnesumiem(lielāks zobrats aizmugurē) spriegotāja zobratiņš atrodas tālāk no kasetes. Zemajā galā (11-12-13) slēdzas ļoti līdzīgi, kā mtb kasete, bet augstajā galā ir pavisam švaki.
Ir nobraukts nepilns tūkstotis km ar 12-27 - subjektīvi domāju vairs 11-32 neizmantot, nobraucu gan 2. SEB posmu, gan arī Phillips Pļaviņas. Kalnos, kuros nevaru uzbraukt ar 12-27, domāju, ka arī 11-32 nepalīdzētu.
Ja nevaru uzbraukt kādā kalnā ar 32/25, tad tikai tādēļ ka riepām vairs saķere nav pat sēžot. Neesmu redzējis, kurš nopietns braucējs vispār izmanto lielās collas.
Tagad godīgi pasaka, kurš reāli gonkā ir izmantojis 22/28(vai lielāku) pie nosacijuma ka stūmēji neskrien garām.
KKTK, tā tiešām ir, un arī es to uz savas ādas esmu pieredzējis, bet mīt vienkārši spēcīgāk vajag, tad arī pārslēgs ātri :)
Varu pieteikties kā lielo aizm. zobu izmantotājs. Kalnos tiešām izmantoju. Nesaprotu, cilvēki kuri stumjās augšā pa kalnu, ir tikuši kasetei pusē, ja ir spēka tīt ātrāk ieslēdz vieglāku pārnesumu un esi augšā. Viss notiek. Stūmējiem eju garām Neesmu nekāds spēcīgais, kājās cenšos necelties, uzskatu tā ir saudzīgāk pret savu spēka sadalījumu un ar kalnu pieveikšanu nav bijušu problēma, ja ne baigi ātri, tad vismaz nokāpt reti vajag. Skrienošs stūmējs iespējams mani apdzītu, bet spēka zaudējums un čakars kāpt nost, un tad virsū, kopumā neatspēko. Šo gadu SEB esmu 300. iekšā
Ja ir kalni, tad reizēm sanācis braukt ar 22/32. Tikai ārzemēs un daudzdienās. Ja ir spēks, tad arī tajos apstākļos VAJAG braukt ar augstāku pārnesumu. Šobrīd ir 12-27 kasete, un ja sanāktu braukt uz ārzemēm, tad to pašu arī atstātu. Trenējies esmu :)
Jūs spriežat par Latvijas plakanuma sindromu, taču citur ir arī kalni. Patreiz tendence ir nevis samazināt kaseti, bet pāriet uz 2x9 vai 2x10. Savukārt kasetes kapacitāte smagos kalnos ir 11-34. Kautkā nav manīts ka šosejas kasetes masveidā izmantotu maratonos, nemaz nerunājot par krosiem (šeit es nedomāju SEB).