karbona raamji

man piedaavaa cietu karbona raami un miikstu (elastiigu) karbona raami.
jautaajums → kaada vinjiem atskiriiba, un kas kaadaa gadijuma ir labaaks

Nav dzirdēts ka viens un tas pats ražotājs piedāvātu dažādus karbona paveidus vienādiem rāmjiem. Savukārt ja ražotāji ir dažādi, tad jau izvēle jāizdara starp tiem, nevis starp materiālu īpašībām.

Korbonam IR jābūt stingram…
Pielabojiet mani, ja kļūdos :)

nu re ka razo gan, bet luudzu ja kaads zin tad varbuut atskiriibas…

naw mikstu vai cietu karbona…ir tikai ciets karbons, var tikai mainities axsts un krasa;)

nu vispār jau ir gan cietāki un mīkstāki rāmji. viss atkarīgs no konstrukcijas, izmantotā materiāla, izgatavošanas tehnoloģijas un trubu biezuma.
jāskatās ko tu gribi- stingrību vai papildus amortizāciju.
tāpat ir arī ar stutēm, iznesumiem un stūrēm.

Jāpiekrīt, ka dzirdēts nav, bet redzēts gan ir. ir vairāki zīmoli, kam ir vairāki (dažādi) karbona rāmji. Nezinu kā tur ir ar cietību, bet svars gan viņiem atšķiras par 100-200gr. Un galu galā ALU rāmju katram ražotājm ir vismaz 3, tad kāpēc lai nebūtu dažādi karboni???!!

Angļu mēlē tā lieta saucās stiffness.
TOUR TEST veicis dažādus rāmju un kaļosu testus. Teiksim, ka tev sprintojot rāmis kustās līdzi ar monobloku un klani pa kādu centimetru, tad liela daļa tevis pieliktā svara nonāk tur, kur saule nespīd. Bieži vien tie pārsimt grami ir labāk nekā braukt ar mīkstu rāmi. Ja viss būtu tik jauki, sen jau visi braukātu ar Scott CR1 prototipa rāmjiem un dakšām, kaļosiem ar 10 spieķiem, un 300g crankarmiem. Laivaikā, jāskatās kāds tev svars. Ja esi <60kg, vari ņemt vieglu rāmi. Ja esi smagāks, aizmirsti par vieglu rāmi, ņem izturīgu.

Latviski saucās stingums.

Ehh, vārdiņu stiffness pieminēju, lai cilvēkam vieglāka meklēšana. Rāmju testi ir daudz. Tik jāmeklē.

man liekas ka stingumu vairāk izmanto citās jomās, piem. medicīnā runājot par līķīšiem.

Šajā testā apkopoti rezultāti par daudziem karbona rāmjiem…

http://www.mountainbike-magazin.de/carbon-hardtails.459655.htm

Interesanti, ka labākos rezultātus neuzrāda paši slavenākie brendi :)

Rāmja stinguma ziņā vislabākais šajā testā ir Simplon Gravity TRA
Tretlager-Steifigkeit 158,0 N/mm
Lenkkopf-Steifigkeit 134,6 Nm/°
SGI 230,8

Lai gan citā testā stiprāks par šo izrādījās Canyon Ultimate CF 6.0 FBI
Tretlager-Steifigkeit 159,3 N/mm
Lenkkopf-Steifigkeit 146,2 Nm/°
SGI 259

man liekas ka stingumu vairāk izmanto citās jomās, piem. medicīnā runājot par līķīšiem.[/quote]
Nē latviski būs tieši tā. Esmu inženieris un zinu kā šīs lietas saucās. Nevajag lietot vārdus mīksts, ciets. Mīksts ir svists, kad to izņem no ledusskapja un ilgāk patur uz galda.

nu es ar esmu šo to no inženierzinātnēm apguvis (inženierģeoloģija)
un stiffness līdz šim esmu zinājis, kā stingrību.
stingums iekš latvju valdoas tiešām apzīme vairāk tādu kā sasalumu/stīvumu.
lai gan profesionālā žargonā gan jau ka to saprot citādāk.

Mehānikā un būvniecībā, dažādu veidu konstrukcijas un mezglus, ja tajos nav locīklas vai enģes, apzīme ar vārdu “stings mesgls, vai konstrukcija”

Stingrs var būt rokasspiediens vai audzināšanas veids…

man kaa jautaajuma vaicaataajam ir tiiri interesanti palasiities pa stingriibu, mos buusit man ar ko iemacijusi :D
labi, vairs neko man nevaig zinaat :p

[quote=wrongway]nu es ar esmu šo to no inženierzinātnēm apguvis (inženierģeoloģija)
un stiffness līdz šim esmu zinājis, kā stingrību.
stingums iekš latvju valdoas tiešām apzīme vairāk tādu kā sasalumu/stīvumu.
lai gan profesionālā žargonā gan jau ka to saprot citādāk.[/quote]
Es šo terminu zinu no būvmehānikas. Stingums raksturo kāda mehāniska priekšmeta padošanos slodzei. Jo stingāks, jo mazāk padodas slodzei, deformējas. Piemēram būvmehānikā kāda šķērsgriezuma stingums liecē ir vienāds ar elastības moduli reizināts ar inerces momentu. Domāju, ka būvmehānika varētu būt tuvāka nozarei “velo būve” nekā inženierģeoloģija, kas apskata iežus, gruntis un to īpašības. Vislabāk šo visu varētu apstāstīt kāds mašīnbūves nozares speciālists.

Būvmehānika man saistās ar Radiņu un Bulavu.

Labāk nepiemini tos ārprātīgos večus… :) Ne viens vien no viņiem ir atrāvies :D