Kājas !

Vēršos pēc padoma par treniņiem.
Šosezon pirmajā gonkā SPORTLATā Sējā, pirmoreizi saskāros ar nebijušām sajūtām: 3.aplī (kaukur 5 km līdz beigām) “izbeidzās” kājas. Sajūta tāda ka visi musīši pilni ar pienskābēm un citiem toksiskiem atkritumiem, mīšanās pie slodzes sagādāja nenormālas mokas un sāpes kājās. Kalnā vilkos kā gliemezis, pa līdzenumu rāpos kā bruņurupucis. Pat atpūšoties (braucot lēni bez slodzes) labāk nepalika -pirmajā kāpumā atkal tas pats. Pulss uz to brīdi jau bija ok (pirmajā aplī pulss gāja pa maksimālo), pašajūta laba, spēks un gribasspēks pietiekoši - bet kāju nav :(
Pagājšgad biju superformā. Janvāri līdz feb. vidum smagi noslimoju, faktiski netrenējos. FEB.-MAR. biju uz ruļļa 2h nedēļā. No marta vidus arī pa āru patrenējos. (Citus gadus uz sezonas sākumu nekas nebija darīts, bet šitādas sajūtas nekad nebija bijušas).
Vai kāds var izskaidrot kas notika ar manām kājām, ko es izdarīju gonkā/treniņos nepareizi? Un ko man tagad trenēt, lai līdz SEB 1.posmam šo problēmu novērstu? ( negribētos palikt 60-taja km ar “makaroniem” kāju vietā).

Neko gudru nepateikšu, jo neesmu ne sporta ārsts, ne treneris, bet es pabrauktu kādu treniņu mežā, vai arī trenētu ātruma izturību…

Neko arī nepateikšu, bet, intereses pēc - sporta dzērienu lietoji? Pirms starta banānus un kārumus sarijies? Mana amatiera - grāmatu tārpa viedoklis ir tāds, ka tev izbeidzās (izdega) ogļhidrāti un organisms palika bez kalorjām. Vienvārdsakot, pārforsēji. Iespējams, tu trenējies nepareizi, zaudējot spēkus, nevis uzkrājot.

No rīta speciāli nepieēdos. Brokastis 8:00 un Kaut ko iekodu stundu pirms starta. Energo- un citus spec dzērienus nelietoju, dzēru tikai ūdeni… Iespējams, ka tā:(
Trenējos pārsvarā bāzi, pa mežu un kalniem braucu tikai pēdējas 2 nedēļas( kad beidzās sniegs).

Nav laba doma nelietot sporta dzērienu. Vielas, kuras organisms nesaņem no speciālā sporta dzēriena, organisms paņem no muskuļu šūnām un kauliem. (Sporta dzēriens nav gluži tas pats, kas enerģijas dzēriens)

Arī doma speciāli nepieēsties nav skaidra… tieši sacensību dienā kārtīga auzu putra, pirms tās un pirms starta - augļi, kas ātri pārveidojas un nonāk asinīs glikozes veidā… barošanas punktos iekožam, līdzi kāda šokolādīte. Enerģija ir vajadzīga!

mana vieglatlētikas pieredze saka, ka problēma ir šeit:

pieņemsim 400m pēdējo taisni par analogu - pirmos 300m bliez “pa maksimālo”, bet beigās kāju un roku vietā ir lupatas un gribēšana krietni pārsniedz varēšanu. Kā no tā izvairīties? Ja neesi pārliecināts par savu fizisko sagatavotību, tad nebliez sākumu kā traks. Mans izskaidrojums, kāpēc iepriekš tā nebija ir tāds, ka sezonas pirmās gonkas gribēji bliez tāpat kā pēdējās, bet loģiski, ka ar tādu gatavošanos tas nebūs iespējams. (izturības bāzi ar 2h aktivitātēm nedēļā neieliksi - svarīga ir regulāra slodze (var būt ne tik liela, bet regulāra gan)).
Droši labojiet un papildiniet, ja velo kaut kas ir savādāk ;)

[quote=raiter]Vēršos pēc padoma par treniņiem.
Šosezon pirmajā gonkā SPORTLATā Sējā, pirmoreizi saskāros ar nebijušām sajūtām: 3.aplī (kaukur 5 km līdz beigām) “izbeidzās” kājas. Sajūta tāda ka visi musīši pilni ar pienskābēm un citiem toksiskiem atkritumiem, mīšanās pie slodzes sagādāja nenormālas mokas un sāpes kājās.[/quote]

1. neiesildījies vai iesildījies par maz
  2. pirmo apli brauci pārvērtējot savas spējas
  3. spēka treniņu par maz

brauc garākus treniņus ;)

[quote=Grey][quote=raiter]Vēršos pēc padoma par treniņiem.
Šosezon pirmajā gonkā SPORTLATā Sējā, pirmoreizi saskāros ar nebijušām sajūtām: 3.aplī (kaukur 5 km līdz beigām) “izbeidzās” kājas. Sajūta tāda ka visi musīši pilni ar pienskābēm un citiem toksiskiem atkritumiem, mīšanās pie slodzes sagādāja nenormālas mokas un sāpes kājās.[/quote]

1. neiesildījies vai iesildījies par maz
  2. pirmo apli brauci pārvērtējot savas spējas
  3. spēka treniņu par maz[/quote]
    Iesildījos labi, par to nesūdzos.
    Pirmo apli braucu grupā kurā startēju. Pulss aizgāja kosmosā (kā jau ierasts pirmajā sezonas gonkā). :)
    PAr spēka treniņu ņemšu vērā. Piestaigāšu uz zāli.

gribēju iepostēt viens no pirmajiem, bet tā kā neesmu nekāda autoritāte, nokautrējos :). redzu, ka manas domas apstiprināja vismaz divi no komentāriem - par maz spēka izturības treniņu. kā pats raksti, pa ziemu mazliet liki bāzi (teiksim tā - 2h nedēļā, to var nosaukt par tādu pakustēšanos, nevis bāzi). tā kā sirds slodzi vēl atceras, bet kājās spēka nav. tāpēc arī liekas, ka spēks ir (jo pulss ir normāls, ausīs sirds neskan), bet kājas ļenganas.
pats šodien arī pirmo reizi iebrauc mežā - īpaši necentos, bet skaidri jutu, ka spēka priekš kāpumiem nav (lai gan pulss debesīs nemaz nekāpa). tā kā pabrauksi nedaudz pa mežu, kādu reizi uzbrauksi siguldniekā un līdz pirmajam sebam būsi zvērs :)

Jāpiekrīt, ka 2h nedēļā nekas nav. Bāze ir 10 h nedēļā, kaut kas tā, un katru reizi ne mazāk par 1h, es pat teiktu, bāze sākas no 1,5h. Īsāki treniņi ir intensīvai slodzei, spēkam. Verdikts - bāze nav ietrenēta, literatūrā par šo gadījumu būtu teikts, ka bāze jāsāk likt par jaunu. Es gan tikai vispārīgi komentēju, tomēr literatūrā izlasītais lika saprast daudzas lietas, par kurām agrāk bija miglains priekštats. Iesaku nopirkt un izlasīt kādu labu un modernu grāmatu par gatavošanos sportam. Varbūt Eduards Rens zinās teikt skaidrāk, tas gan šķiet, tikai pa maksu…

offtopic: vajadzētu pārcelt šo tēmu zem veselības, jo citiem gan jau arī varētu tas interesēt

Par tādām kājām atliek tikai pasapņot!

Izlasīju Lensa grāmatu. protams ka negatavojos TdF, bet bija viela pārdomām, un tieši pēc tam sāku PLĀNOT trenēšanos, iegādājos rulli, un atlicināju laiku.
Saprotu, ka daļa forumā ir puiši, kuriem ritenim un sportam atliek 10h nedēļa un vairāk.
Esmu daudzbērnu tētis un direktors uzņēmumā. 9h darbā birojā un negulētas naktis pie bēbja gultiņas … un jebkurš treniņplāns lido miskastē :D Tāpēc esmu laimīgs par tiem rezultātiem kādi ir.
Bet mīsktas kājas vakar bija nepatīkams pārsteigums. Paldies par ieteikumiem. Edīšu pirms gonkām, vairāk bāzes un spēka treniņa, gan jau būs labi :)

http://www.xc.lv/mtb/forums/viewtopic.php?id=6933

Varbūt der palasīt, ko te pirms kāda laika ieteikuši citi, īpaši ņemot vērā lokālās autoritātes.

Akurāt sestdienas Sportlatā divi cilvēki, kuru pieredzei un viedoklim es uzticos, stingri uzstāja, ka vismaz stundu pirms starta nevajadzētu ēst vai pat iedzert sporta dzērienu - tādējādi par ātru tiek ierosināti gremošanas procesi un distancē var palikt bez enerģijas. Dzert pulverūdeni vajagot, ātrākais, 5 min pēc starta. Optimāli ir paēst vieglas, ogļhidrātiem bagātas brokastis un līdz startam dzert tikai ūdeni.

[quote=raiter]Iesildījos labi, par to nesūdzos.
Pirmo apli braucu grupā kurā startēju. Pulss aizgāja kosmosā (kā jau ierasts pirmajā sezonas gonkā). :)
PAr spēka treniņu ņemšu vērā. Piestaigāšu uz zāli.[/quote]Nevis uz zāli jāpiestaigā, bet jātaisa treniņi pa kalniem - trenējot tās muskuļu grupas, kas specifiski vajadzīgas. Un, ja esi pareizi iesildījies, tad pirmajā aplī pulss neaizies kosmosā.

Akurāt sestdienas Sportlatā divi cilvēki, kuru pieredzei un viedoklim es uzticos, stingri uzstāja, ka vismaz stundu pirms starta nevajadzētu ēst vai pat iedzert sporta dzērienu - tādējādi par ātru tiek ierosināti gremošanas procesi un distancē var palikt bez enerģijas. Dzert pulverūdeni vajagot, ātrākais, 5 min pēc starta. Optimāli ir paēst vieglas, ogļhidrātiem bagātas brokastis un līdz startam dzert tikai ūdeni.[/quote]

Jā, labi aizrādījumi, precizēšu. Pirms starta - biju domājis tad, kad izkāpj no auto, sāk krāmēties ārā un sildīties, tātad, ~2-1h pirms nostāšanās uz starta līnijas. Pulverūdenim instrukcijā rakstīts vienkārši - dzert tieši pirms slodzes, slodzes laikā, un, ko nevajag aizmirst - pēc slodzes. Vispār, katram pašam tas ir jāizjūt un jāatrod sev piemērota teorija, kurai sekot līdzi.

Kaitina šitie “viens teica tā, otrs teica šitā”. Piemēram, vairumam vieglas, ogļhidrātiem bagātas brokastis var asociēties ar nelielu (svara ziņā vieglu) porciju, kamēr es tīri labi saprotu, ka ar to ir domāti pārtikas produkti, kas viegli sagremojas, bagātīgās devās, piemēram, tā pati auzu pārslu putra, kuru minēju. Tāpat arī par ēšanu pirms starta - viens ar to ceptas desiņas ar kečupu, otrs - ābolu un banānu, kuri pie nosacījumiem izšķīst 20 min laikā… ej nu tad saproti, kuram ieteikumam klausīt…

Bet vislabāk ir tiešām atrast kāda atzīta autora grāmatu un vadīties pēc tās. Grāmatas tāpēc arī ir grāmatas. Tipogrāfijā nonāk iespiešanas vērta informācija, kamēr es te tikai atreferēju izvilkumus, neaprakstot kontekstu. Mans mērķis ir lai jautātājs nonāk līdz tai grāmatai.

[quote=MrKey]

Kaitina šitie “viens teica tā, otrs teica šitā”. (…)

Bet vislabāk ir tiešām atrast kāda atzīta autora grāmatu un vadīties pēc tās. (…).[/quote]

Lenss grāmatā aprakstīja gandrīz veselu nodaļu par tēmu “Ko ēd Lenss”. Bet nu es tik daudz kukurūzas apēst nevaru:)

Lensu neesmu lasījis, šobrīd vairāk lasu šitos gabalus:
Base Building for Cyclists: A New Foundation for Endurance and Performance (Paperback) ~ Thomas Chapple
The Mountain Biker’s Training Bible (Paperback) ~ Joe Friel
vēl arī ir velotrenini.lv, kur ir pieejama būtiskākā informācija no daudziem avotiem, turklāt latviski.