ja nav braukts ar klipšiem tad ideālais variants ir Shimano M520. ja ir tad nez, jāskatās kādas prioritātes, jo katrai sistēmai savas priekšrocības un trūkumi
Kad sāku nopietnāk pievērsties velo braukšanai sacensībās (pērnā gada pavasarī), tad iegādājos Shimano M520. Lēti, labi, ērti lietojami. Man gan bija pagadījies kaut kāds brāķis ar tiem stiprinājumiem pie kurpes, jo viena kāja šad tad mēdza lekt vaļā, kad cēla riteni uz augšu. Šogad pavasarī iegādājot Shimano XT (nezinu numuru, ir tikai XT uz sāniem). Cenas ziņā (ļoti rupji, jo precīzi cenas neatceros) bija ap 40 Ls pret 520-to 25 Ls. Tā lūk XT pedāļus atstāju sacensībām, M520 braukšanai uz darbu un citādi (ir divi velo - pedāļus visu laik nemainu). Un lūk arī salīdzinājums. Nezinu kāpēc un kur rodas tā sajūta, taču XT pie vienām un tām pašām kurpēm darbojas daudz labāk un ērtāk nekā M520. Bet par M520 nesūdzos - strādā ideāli, tikai XT vēl ideālāk. :D Un, starpcitu, nopērkot XT pedāļus un nomainot stiprinājumus kurpēm, kas nāca līdzi šiem pedāļiem, pazuda arī problēmas ar lekšanu ārā no M520. Tā kā bija man brāķis. Ja salīdzina šos divus, tad neskatoties uz to cenu starpību, man XT patīk labāk. Un ieteiktu tos ņemt arī citiem, ja vien nav iespējams paņemt vēl labākus :)
Ja tu citē mani, tad neliec pēdiņās <strādā labāk> tekstu, jo nekur iepriekšējā komentā vnk nav šāda vārdu salikuma :D
Ko nozīmē? Vnk - vieglāk ieklipsēt, vieglāk izklipsēt, ceļot ratu uz augšu nav brīvkustības. Dodu salīdzinājumu no pieredzes. Katram pieredze savādāka, tāpēc arī viedokļiem būtu jābūt dažādiem. Citus novērojumus un atšķirības neesmu pamanījis. Neviens no abu veidu pedāļiem nav nedz sabojājies, nedz arī domājis par to… :)
Es tomēr ieteiktu M540 (pats arī tos lietoju). Salīdzinot - M540 ir no metāla, taču M520 ir plastmasas detaļas. Secinājumi…plastmasa ātrāk izbeigsies. Cenas starpība salīdzinoši neliela.
man nekas nelec ārā… imho, no 2 vietām ieklipsēties ir pietiekami (+1 žetons par monētu :))
nekāda diža pieredze ar citām nav bijusi, bet liekas SPD ir tīri ok, ja mērķis ir daudz braukt pa mežu ar stabili piesprādzētu kāju, nevis DAUDZ klipsēties un MAZ braukt pa asfaltu.
Te nu jāsaprot, kur tie pedāļi tiks lietoti - garšos pilsētas dūmus vai meža dubļus… (SPD nav ne vainas ne pirmā, ne otrā variantā)
nepareizi pieskrūvēts stiprinājums pie apava, kā rezultātā kāja “dabiskā” stāvoklī ieņem tādu leņķi no kurš ir tuvu tam, lai izklipsētos - neliela kustība (kas ir normāli) un kāja ir ārā.
Šķiet labi ka ir salīdzinoši liela platforma, jo var pagriezt arī ja nav ieklipsēti un salīdzinoši stabilas sajūtas ja dodies no kalna lejup.
Manuprāt ir ilgmūžīgi. Viens pāris šobrīd ir no 2007.gada un viss bumbās.
Otrs pāris ir 2 vasaras lietots un sajūtas kā jauniem (viss stingri turās, neļurinās). Viegli izņemt, viegli ielikt. → Problēmu nekādu.
Ir problēma - nevar aiņemties velo no kolēģiem ar Shimano tipa pedāļiem - tie šķiet statistiski ir plašāk pārstāvēti.
Man arī ir Time Atac, un varu teikt tikai to labāko. Ir sanācis pabraukt ar riteņiem, kam ir SPD pedāļi, un likās daudz neērtāk kā Time. Lielā platforma ir labs bonusiņš, ja pēkšņi kaut kur jāaizbrauc “pēc piena” un negribas vilkt velokurpes. Tie, kas ir braukuši ar dažādām sistēmām, apgalvo, ka no Time labāk tīrās ārā dubļi.
Mīnusi - jau minētā Time pedāļu raritāte (ja ir vajadzība samainīties riteņiem, jānēsā līdzi atslēga un seškantis), kā arī cena. Kad nopirku jaunas kurpes, klučus arī nācās ilgi meklēt un tai brīdī Rīgā neviens veikals netirgoja; labi, ka Cello izlīdzēja :)