Jauna ķēde.

Nopirku XT ķēdi, un tagad tāds jautājums: Vai ķēdes sākotnējo eļļojumu mazgāt nost vai var arī atstāt un braukt ar to pašu? (tāds lipīgs, liekas ka tomēr labāk mazgāt nost. Kā Jūs domājat?) Paldies.

To lipīgo draņķi ir jāmazgā nost un tad jāliek virsū normālu eļļu.

Tā arī darīšu! ;)

Par to jau vienā diskusijā mazliet tika runāts. Varbūt vēl kādam ir viedoklis?

rūpnīcas eļļojums ir jāatstaj cik ilgi vien iespējams, ne ar vienu citu eļļu tu ķedi tik labi neieeļļosi, nost mazgāt iesaka tikai vietējie “targaši”, lai ķēde ātrak kļūtu “metama” :)

Ar to drazu tikai salips smilti un tamlīdzīgi mēsli un ķēdei būs liela pretestība. Ja brauc pēc piena, var jau atstāt. Es to drazu no visām ķēdēm ņemu nost, gan pazūd pretestība, gan nelīp klāt sūdi. Ķēde ir jātīra un jāieeļļo pēc katra brauciena jebkurā gadījumā.

Tā draza ir ļoti ideāla lai nobeigtu kaseti vai priekšējos zobratus. Pamēģini uzlikt jaunu ķēdi ar to drazu, izbraukt caur mežu, smiltīm un paskatīties cik smuki tiek deltēti zobrati no kā var lieliski izvairīties lietojot sausam vai slapjam laikam paredzētu ķēžu eļļu, kuru pēc katra brauciena notīri, uzklāj jaunu.

Kaspar, taa vari riikoties tikai Tu un vel dazji, bet 99% neapgruutinaas sevi ar ko taadu.
Lielaakaa dalja dara visu to, lai jebkura detalja nobeigtos maksimaali aatri - nemazgaa velo, ja ieeljljo, tad biezji vien ar kautko ne to, ko vajadzeetu, utt utt, par juuras uudeni un kaarcheri nemaz nerunaajot…

Varu pateikt, ka Shimano džeks pats pateica, ka rūpnīcas smēri nevajag mazgāt nost. Kādu laiku atpakaļ par to bija rakstīts bikeradarā. Tur ta ideja bija daudz nopietnāka par to, lai ķēde nesarūsējusi nonāktu līdz gala patērētājam.

Es ar šodien tādu ķēdi iegādājos, un nav ar ko uzmontēt? Veicī pārdevējs teica ka ar āmuru un naglu! Man kaut kā šis paņēmiens neiepatikās. Ir kādam Jelgavā dzīvojošam tāds instruments lai var civilizēti uzlikt un pēc nepieciešamības noīsināt to ķēdi?

Šeldons Brauns kādreiz rakstīja, ka rūpnīcas eļļu no ķēdes speciāli mazgāt nost nevajag.

…bet ne jau kaut kādu - tikai ar Shimano oriģinālo āmuru un naglu :)

[youtube]keM2c3-Ewr4[/youtube]

Šeldons Brauns bija gudrs vīrs, bet vai viņš varēja garantēt, ka kādus 10 gadus vēlāk tā arī būs rūpnīcas eļļa, nevis kaut kāds aizsargsmāķis? Ņemot vērā saražoto un pārdoto ķēžu skaitu, aizstājot īstu ķēdes eļļu ar vnk aizsargsmēri, ražotājs noteikti ietaupa vērā ņemamu summu.
Nezinu kā tīrā šosejā un tīrā lietū, bet pa smilšainām takām izbraukt ar to rūpnīcas smēri neliekas prāta darbs. Smilšu graudi līp klāt biezā slānī, viss tur maļas skrapstēdams un ārā netīrās. Tas tā nav ne ar vienu ķēdes eļļu, kas uz nomazgātas ķēdes tiek uzklāta pareizā devā.

sk. Instrukciju (to, kas līdzi, vai google… ir arī LV)
Instrumentu vajag labu un instrukciju jāizlasa vairākas reizes, citādi būs powerlinks ;)

Ir.

Ir gadījies sen atpakaļ palikt uz ceļa ar pārrautu ķēdi, tad nu ar akmeņiem kaut kā iekalpēju posmu kopā lai aizbrauktu līdz mājām.

Es vēljoprojām smejos par to, kurš gudrītis liek monoblokos, rumbās keramiskos gultņus lai ietaupītu <1w, ja jauna ķēde ar to lipīgo draņķi atņem stipri vairāk nekā tiek iegūts ar keramiskajiem gultņiem.
Ja es strādātu servisā, noteikti darītu tāpat kā Vanags, taču ja ir runa par maniem velosipēdiem ar kuriem tiek braukts gonkā, tad es katru nedēļu pat pārjaucu pārslēdzēja rullīšus un vienam velosipēdam lietoju piecas ķēdes uz maiņām, kura gabalā maksā ap 40Ls lai tikai nedeltētu titāna un alumīnija kaseti un būtu pēc iespējas mazāka drivetrain pretestība, bet katrs jau dara kā grib, arī es agrāk netīriju to drazu nost un braucu ar ķēdi kamēr kasete ir metama, bet ja velosipēda cena ir pielīdzināma jauna auto cenai, tad tomēr jāsāk domāt par ļoti pedantisku attieksmi uz lietām un pareizu kopšanu.

Paši tak zinam faktu, ka biezāka eļļa labāk turas slapjos apstākļos un vairāk attiecīgi arī pievelk smiltis un tamlīdzīgu drazu. Tas draņķis noteikti slapjos apstākļos turēsies krietni ilgāk nekā jebkura slapjā laika eļļa ar vasku, bet tiklīdz tiks lietota sausos apstākļos ar salipušām smiltīm, zobrati ātri vien nodils.

Tevi droši vien māte dzemdēja ar tām 5cām ķēdēm komplektā :D

ja var atļauties dārgu velo, tad var atļauties arī nomainīt dilstošās daļas

katru nedēļu jaukt rullīšus un ņemt to zelta riteni gultā

Nav nepieciešams apvainot citus. Labāk būtu uzrakstījis kā dari pats un kāpēc. Kaspars savu viedokli pamatoja.

Es arī domāju, ka tā smēre jāmazgā nost. Es piecas ķēdes uz maiņām neliktu, bet divas pārmaiņus gan varētu lietot.

Es personīgi kad mainīju pēdējo ķēdi, tad nost to aizsargkārtu nenoņēmu. Pēc kādiem km 200 - 300 man liekas viņa pati jau ar eļļošanu un tīrīšanu bija nogājusi pilnībā nost. Braukšanai pa pilsētu īstu ļaunumu man šķiet viņa nodarījusi nav.

Bet vispār pēc šitā topika izlasīšanas, šorīt savu ķēdi un zobratu ar spriegotāju kārtīgi no netīrumiem aptīrīju :D :D

jaunu ķēdi lieku virsu un neko netīru, neredzu vajadzību, tāpat pēc katra dubļaina treniņa velo tiek mazgāts un ķēde eļļota. nekādu ārkārtēju nodilumu neesmu manījis. esmu pedants normas robežās, ar velopederastiju virs normas nenodarbojos.

attiecībā uz kasparu ir ironija

pīs

Es braucu ar tādu pašu, tā pat pirmā ķēdes mazgāšana pienāk nedēļas laikā.
Galvenais ir mazgāt ķēdi un kaseti samērā regulāri, es to daru pirms un pēc sacensībām.
Ieguvums no tā, ķēde labāk slēdzes.

Rullīšus ar’ nevajag aizmirst.