Patīkami uzrakstīts, prieks par to, cepums raksta autoram.
idejas nav peļamas, taču ir uzsvērts arī tas, ka jāmaina pašu cilvēku domāšana, bet Latvijā šķiet ka te monopoltiesības pieder Degvielas uzpildes stacijām, jo šodien ieraugot kādu ar vellosipēdu leilākā daļa ļaužu vienkārši pasmiesies kā par kārtējo krīzes upuri ( pat nav svarīgi kā būsi ģērbies vai ar cik dārgu riteni brauksi)
Atzīšos, arī es, kad mani pēc lielā puteņa no rīta uzrunāja sētniece ( ķipa vai es traks tagad ar riteni ), pietam es stūmos pa pārdaugavu, jo pamīties nebija iespējams, viņai atbildēju, ka man tāds darbs ( ķipa ka esmu kurjers, jo tas šķita vienkāršāk, nekā pēctam būt nomelnotam kā bomzim, lai arī biju tērpies atbilstošās velodrēbēs un par kurjeru nestrādāju).
Protams prieks, ka ar šī raksta palīdzību tiek pievērsta autobraucēju uzmanība, un varbūt kāds sapratīs, ka nav ko skriet vai braukt tuvu brauktuves malai, jo var tur palaist arī velosipēdistu. Katrs šādi pārvērst autobraucējs ir ieguvums visai sabiedrībai.
Turklāt kapēc CSDD neiekļauj autovadīšanas eksāmenā arī prakstiksu eksāmenu velosatiksmē pa pilsētu, kur jaunajiem šoferīšiem liktu pabraukt pa pilsētu un tikai tad vērtētu vai viņš ir pielaižams pie auto stūres. Beigu beigās sajutis to neomulību ko sajūt velobraucēji uz ielas, varbūt jaunais šoferītis sāks domāt arī par mums.
[quote=DzintarsP]
Turklāt kapēc CSDD neiekļauj autovadīšanas eksāmenā arī prakstiksu eksāmenu velosatiksmē pa pilsētu, kur jaunajiem šoferīšiem liktu pabraukt pa pilsētu un tikai tad vērtētu vai viņš ir pielaižams pie auto stūres. Beigu beigās sajutis to neomulību ko sajūt velobraucēji uz ielas, varbūt jaunais šoferītis sāks domāt arī par mums.[/quote]
Nav jau taa ka arii ritenjbrauceeji ir kaut kaada sviestmaize. Liela dalja ritenjbrauceeju ignoree satiksmes noteikumus - dazhi taapeec ka vinjiem tas vispaar nav praataa un dazhi taapeec ka dotajaa briidii tie noteikumi liekas nelogjiski, bet kopumaa rezultaats viens.
Ja noteikumos par riteņbraucējiem nav padomāts, kāpēc riteņbraucējiem vajadzētu domāt par noteikumiem? Man liekas, ka svarīgākais ir nevis ievērot noteikumus, bet iespējami maz apdraudēt vispirms citus un pēc tam sevi. Ja neapdraudēšana nozīmē noteikumu pārkāpšanu - kāpēc to nedarīt?
Nedomaa par ritenjbrauceejiem? Ja nav speciaali atrunaats noteikumi attiecas uz visiem.
Var tikai priecaaties, ka, piemeeram, kaads fuures vadiitaajs neizdomaa, ka noteikumos nav padomaats par vinju un nesaak braukt kaa vinjam patiik.
Piekritu, ka tev varetu but tasinība, taču šādu situvaciju var gadīties maz ( ja vien par sādu situvāciju neuzskata stavošu auto rindu ielas malā, kas sāapbrauc pa visai piklājīgu attalumu, lai izvairītos, no tā, ka kads var peķšņi durvis atvērt), bet citadas situvacijas, ma pa so gadu nav bijis, kad būtu bijis nepieciešamas parkapt noteikumus.
kasio: es negribu braukt, kā man patīk. Es gribu braukt tā, kā, pirmkārt, citiem ir drošāk un, otrkārt, man pašam ir drošāk. CSN ir pietiekami droši tad, ja brauc ar auto vai ko lielāku, - tad tos pārkāpt nav vajadzīgs (vismaz man, braucot ar auto, nav nekad bijis kārdinājums drošības dēļ pārkāpt noteikumus).
Es varu uz lielu naudas summu saderēt, ka tie gudrīši, kas ražoja CSN punktus, vispār nedomāja par to, cik droši un ērti šie punkti būs, ja satiksmē piedalīsies riteņbraucējs. Ir kaudze ar piemēriem - vai tiešām Jūs nesaprotat, ko tieši es domāju? Uzskaitīšu dažus:
- Sabiedriskā transporta joslas. Ļoti parocīgi ir braukt tai blakus no kreisās puses, apdraudot gan sevi, kad brauc garām no abām pusēm, gan arī mulsinot sabiedriskā transporta vadītāju (man viņa vietā būtu bail braukt garām).
- Gaidīšana, piemēram, kad visā krustojumā gājējiem (vai uz regulējamas gājēju pārejas) deg zaļā gaisma (mašīnām sarkanā) tā vietā, lai aizbrauktu pāri un prom, krietni samazinot mašīnu skaitu, kas tevi vēlāk apdzīs u.tml.
- Pedantiska apstāšanās pie dzeltenās gaismas. Ja skaidri redzi, ka paspēsi un nevienu netraucē, kāpēc nebraukt pāri - atkal, lai samazinātu mašīnu skaitu, kas vēlāk apdzīs.
- Braukšana pie sarkanā, ja ir absolūti skaidrs, ka nevienam netraucē. 99% gājēju taču šo pārkāpj (daži āpši gan iet arī tad, ja traucē :) )
- Lielas gājēju koncentrācijas gadījumos mēdzu tos apbraukt, piemēram, pa vienvirziena ielas kreiso pusi pretējā virzienā.
- Korķa apbraukšana pa pretējo joslu, piemēram, uz Avotu ielas (kur pretējā josla ir rezervēta sabiedriskajam).
- Un vai tiešām jūs nekad neveicat neatļautus kreisos pagriezienus? Protams, nevienu netraucējot.
Lielākā daļa ko tu ierakstīji attiecas uz gadījumiem, kad tu ļoti vēlies steigties, nevis pagaidīt kopā ar pārējiem satiksmes dalībniekiem.
Ir tomēr nianse - vai es steidzos, nerēķinoties ar citiem, apdraudot apkārtējos, vai vienkārši mēģinu iespējami maz laika pavadīt uz ielām, iespējami maz traucējot mašīnām, neliekot lieki tām mani apdzīt, riskējot aizķert un tā tālāk. Pagaidīt nav nekādu problēmu - parasti jāsteidzas nav.
Un šāda atziņa: ja uz ielām nebūtu tik daudz mašīnu (kuru vadītāji mēdz necienīt riteņbraucējus) un tik daudz gājēju, tad es smuki ievērotu visus noteikumus. Teiksim, vēlajos vakaros vai brīvdienās tā arī daru. Tā ka - tam ar steigu nav gandrīz nekāda sakara :)
P.S. Ja ir kāds, kurš daudz braukā pa Rīgas ielām, (patiešām) nepārkāpjot noteikumus, labprāt izbrauktu kādreiz kopā paskatīties, kā tas izskatās. Un pie vismaz vidēji intensīvas satiksmes. Ak pareizi, man ieteiks kulturālo masu… :)
[quote=averza]
P.S. Ja ir kāds, kurš daudz braukā pa Rīgas ielām, (patiešām) nepārkāpjot noteikumus, labprāt izbrauktu kādreiz kopā paskatīties, kā tas izskatās. Un pie vismaz vidēji intensīvas satiksmes. [/quote]
Braukāju daudz, bet nevienu (ieskaitot pašu) pedantiski ievērojot noteikumus neesmu manījis. Jocīgi ne? Kur tad ir tie gudrinieki, kas zin kā ir pareizi? Viens ir sarakstīt noteikumus uz papīra, pilnīgi kas cits mēģināt viņus ievērot.
[quote=averza]kasio: es negribu braukt, kā man patīk. Es gribu braukt tā, kā, pirmkārt, citiem ir drošāk un, otrkārt, man pašam ir drošāk. CSN ir pietiekami droši tad, ja brauc ar auto vai ko lielāku, - tad tos pārkāpt nav vajadzīgs (vismaz man, braucot ar auto, nav nekad bijis kārdinājums drošības dēļ pārkāpt noteikumus).
Es varu uz lielu naudas summu saderēt, ka tie gudrīši, kas ražoja CSN punktus, vispār nedomāja par to, cik droši un ērti šie punkti būs, ja satiksmē piedalīsies riteņbraucējs. Ir kaudze ar piemēriem - vai tiešām Jūs nesaprotat, ko tieši es domāju? Uzskaitīšu dažus:
- Sabiedriskā transporta joslas. Ļoti parocīgi ir braukt tai blakus no kreisās puses, apdraudot gan sevi, kad brauc garām no abām pusēm, gan arī mulsinot sabiedriskā transporta vadītāju (man viņa vietā būtu bail braukt garām).
- Gaidīšana, piemēram, kad visā krustojumā gājējiem (vai uz regulējamas gājēju pārejas) deg zaļā gaisma (mašīnām sarkanā) tā vietā, lai aizbrauktu pāri un prom, krietni samazinot mašīnu skaitu, kas tevi vēlāk apdzīs u.tml.
- Pedantiska apstāšanās pie dzeltenās gaismas. Ja skaidri redzi, ka paspēsi un nevienu netraucē, kāpēc nebraukt pāri - atkal, lai samazinātu mašīnu skaitu, kas vēlāk apdzīs.
- Braukšana pie sarkanā, ja ir absolūti skaidrs, ka nevienam netraucē. 99% gājēju taču šo pārkāpj (daži āpši gan iet arī tad, ja traucē :) )
- Lielas gājēju koncentrācijas gadījumos mēdzu tos apbraukt, piemēram, pa vienvirziena ielas kreiso pusi pretējā virzienā.
- Korķa apbraukšana pa pretējo joslu, piemēram, uz Avotu ielas (kur pretējā josla ir rezervēta sabiedriskajam).
- Un vai tiešām jūs nekad neveicat neatļautus kreisos pagriezienus? Protams, nevienu netraucējot.[/quote]
Tātad tev šķiet, ka šie nenozīmīgie pārkāpumi, kurus tu uzskaitīji, nerada nekādu risku attiecībā pret citiem satiksmes dalībniekiem?! Man šķiet ka ir daudzas lietas līdz kurām tu nespēj aizdomāties.
Piemāram. Deg zaļā gaisma gājējiem. Tajā pašā virzienā brauc automašīna un giežas pa labi, pāri gājēju pārejai. Autovadītājs ir pieradis pie gājēju pārvietošanās ātrumu uz gājēju pārejas, un tadejādi ar acs kaktiņu mana, ka nav naviena gājēja kādu 5m attālumā un veic pagriešanās manevru. Tad brauc tu, pa gājēju zaļo ar 20km/h un notiek sadursme.
Otrais piemērs. Korķa apbraukšana uz Avotu ielas. Tu apbrauc korķi uz Avotu ielas. Tavs ātrums apm. 25km/h. Korķim ~5km/h. No labās šķērsielas, lai šķērsotu Avotu ielu, gaida automašīnas. Kāds laipns autovadītājs palaiž braukt gribētajus. Avotu ielas šķērsotājs zina, ka no labās puses var braukt tikai lielais trolejbuss. Un tā, lai ilgi nevilktu garumā autovadītajs ātrumā mana, ka no labās puses neviens trolejbuss nebrauc un nesamazinot ātrumu šķerso Avotu ielu. Tad viņam sānos iebrauc Tu, nespēdams noreaģēt uz pēkšņo šķērsli.
Tā, ka manuprāt nevar braukt kā pagadās. Citreiz var arī nepaveikties. Un vienmēr jāņem vērā, ka ir citi ceļu satiksmes dalībnieki, kuri arī nebrauc ideāli. Var pārbraukt pa dzelteno u.tml.
Avotu ielas sastrēguma apdzīšana pa pretējo vienmēr kārdina taču izvairos no šīs darbības, tā aspekta pēc, ka kāds autovadītājs pats var uzlikt mīksto uz stāvēšanu & gaidīšanu un izgriezt no auto kolonnas un dod ručkā, bet ja viens lido ar velo no aizmugures uz + 30 kmh būs auzas.
Protams, ka velobraucējam stāvēšana pie sarkanajiem šķiet mazliet muļķīga, ja krustojums ir maziņš, labi pārredzams, auto nebrauc, iet tikai gājēji.
Velo min pāri sarkanajam, taču šo manevru redz:
a) gājēji,
b) autovadītāji, sabiedriskais transports,
c) šat tad arī policija :D
Vislielākais, kas tiek iedragāts ir riteņbraucēju kopējais tēls. Jo “viņi” t.i. apkārtējie jau nezin kurš ir profesionāls kurjers, kurš brīvā laika sportists, kurš students no RTU, kuram jāsteidzas, kuram ir pieredze velobraukšanā, vai kurš vienkārši ir atsaldēts.
Esam VIENA SAIME! Katrs esam velosipēdists. Padomāsim par mūsu kopējo tēlu, pretējā gadijumā apkārtejo cilvēku attieksme neuzlabosies.
Priekā!
Kurš brauc kā pagadās? Es braucu ļoooooti uzmanīgi. Ne velti pēc trīs gadu braukāšanas ne reizi neesmu nokritis vai aizķēris kādu citu satiksmes dalībnieku (neskaitot vienreiz auto spogulīti :) ), pīpinājuši man ir reizes ne vairāk kā 10, pamatotas no tām tik kādas divas.
Labi, ko nu par to. Mana pamattēze bija - pārkāpt noteikumus reizēm nozīmē palielināt drošību. Kas nepiekrīt - jūsu darīšana :)
Kurš brauc kā pagadās? Es braucu ļoooooti uzmanīgi. Ne velti pēc trīs gadu braukāšanas ne reizi neesmu nokritis vai aizķēris kādu citu satiksmes dalībnieku (neskaitot vienreiz auto spogulīti :) ), pīpinājuši man ir reizes ne vairāk kā 10, pamatotas no tām tik kādas divas.
Labi, ko nu par to. Mana pamattēze bija - pārkāpt noteikumus reizēm nozīmē palielināt drošību. Kas nepiekrīt - jūsu darīšana :)[/quote]
Un es gribeeju pateikt ka nevar ieguut paareejo satiksmes daliibnieku cienju paarkaapjot noteikumus!
Protams, ka pedantiski visus CSN ievērot droši vien ir diezgan neiespējami, bet tādas lietas kā luksafora signāli, virziena maiņas parādīšana, nelidošana pāri gājēju pārejai, un citas elementārās lietas tomēr būtu jāievēro, un pilnīgi piekrītu Kasio, ka rupji pārkāpjot noteikumus uz cieņu nav ko cerēt.
Bar braukšanu pie sarkanā:
Atzīšos, ka agrāk, kad vēl nebju kā saka nobriedis un to darju ( pie nosacījuma, ja pa šķērsojamoe ielu neviens nebrauc. Taču tad iegādājies arī veloformu, paauzdies saprātā, tad arī sapratu,ka redzot mani uz ielas, autovadītājs ( vismaz lielākā daļa) saprot, ka nēsu nekāds skolas puika kas tikai nesakarīgi “Gāž” un rēķīnās ar to, ka es nedarīšu muļķības. Tādēļ, nevaig graut priekštatu par tiem pieklājīgajiem minējiem kas nedara muļķības un neprovocē nabaga nervozos šoferīšus, kas var pēctam speciāli itkā atriebjoties nobraukt gar tevi mazliet tuvāk ( cerams to jūs neuzskatīsiet par draudiem un ka jums tā nagadīsies), bet tomēr viela pārdomām ir laba, ja gribi lai tevi respektē, tad nevaig tēlos kautkādu kam ir īpašas priekšŗocības, vai kādu kam ir mazāk tā skadrā saprāta.
Lai labi jums visiem ripo, un piedodiet, ka šoreiz tā negatīvi, vienkārsi vakar un vēl šorīt bija pārāk daudz pozitīvu notikumu man, ka sagribājās uzrakstīt kautko, par ko derētu aizdomāties mazliet dziļāk nekā tikai, es tač nevienams netraucēju, kā saka, jāprot lasīt arī starp rindiņām, izdarīt secinājumus ( ko skolas laikos labi varēja iemācities vēstures stundās), domat līdzi, un galu galā, dažas sekundes ko pavadisiet pie sarkanā neko jums nenodaris, ja negribās apstāties, tad vienkarsi piebremzejiet pirms krustojuma un tam lēnam pieripiniet klāt!
To DzintarsP!
Varbūt pārlasi sevis uzrakstīto, pirms spied “nosūtīt”. Cik atceros, tu agrāk rakstīji normāli, bet pēdējā laikā tādas drukas kļūdas, gandrīz katrā vārdā, ka acis sāk sāpēt lasot. Paldies!
Kas attiecas uz tēmu, manuprāt, katram no jums ir sava taisnība. Gan par to, ka mums pašiem jābūt pieklājīgiem un jāievēro noteikumi, lai sagaidītu tādu pašu reakciju no citiem satiksmes dalībniekiem. Gan arī par to, ka nevienmēr akli jāseko CSN, ja no tā ir atkarīga drošība. Pats cenšos braukt tā, lai nevienam netraucētu un ar apziņu, ka tieši mani var nepamanīt un, ka es esmu tas, kurš var patraucēt - respektīvi, sekoju situācijai uz ceļa un nemaucu tik taisni ar domu, ka man ir taisnība!
Interesanti kurš CSN apdraud drošību… ?
[quote=Deryl]To DzintarsP!
Varbūt pārlasi sevis uzrakstīto, pirms spied “nosūtīt”. Cik atceros, tu agrāk rakstīji normāli, bet pēdējā laikā tādas drukas kļūdas, gandrīz katrā vārdā, ka acis sāk sāpēt lasot. Paldies!
[/quote]
Ļoti atvainojs, bet šis konkretais teksts tapa darba pie datora uz kura praktiski pareizi nav iespejams rakstīt, jo taustiņi lagā nedarbojās, un tas bus visu so nedēļu :(
Tagad rakstu no mājām, kur viss ir OK!
Turpmak centisos visu parlasīt ( vienkaarši nebija ienacis pratā, ka tas s*** PC varetu jaukt burtu secību), tagad ieviesu nepeciesamās korekcijas taja rakstā un visam vaidzetu būt OK!
Braukt ar tadu atrumu ar kadu juties droši! ( noteikuma doma bija tada, tagad netaisos meklet konkretu pantu), jo tas atļauj itkāneiekļauties kopeja plūsmā.
Idomājieteis pasi, uz sosejas kur atļauts 90 kads peķšņi brauc ar 70, kā rezultata kaitina parejos, spiez veikt nevajadzīgas apdzīšanas kuras nokaitinātie šoferiši var no nepacietibas veikt parsteidzigi un bistami. Jo kā saka katra apdzišana sausa laikā var radit 3 potencialas avarijas situvacijas, bet ziemas laikā tās var palielinaties līdz 5 ( jo parkartojoties var saslidet auto un kā saka varat nonakt ar apdzenamo vai aizmugurē braucošos “purns - purnā” jo varat tikt apmests otradāk).