enerģija/atjaunošanās

Sveiki.
Zinu ka par atjaunošanos te ir diskutēts (arī pastarpināti citām tēmām), taču es vēlētos zināt ko var izmanot no tradicionālajām metodēm ( nepērkot nekādus spec pulverus utt).
Konkrētā problēma man ir tā, ka strādāju diennakts darbu ( sēžu 24 stundas kad nedrīkst gulēt), ar to takā problēmu nebūtu, taču ļoti bieži nākamajā dienā pēc diennakts maiņas man sanāk samērā daudz braukāt ar riteni ( saprotu, ka forsēt nevar, jo tas beidz sirdi, tādēļ braucu mierīgi), taču vienmēr sanāk tā, ka nākamajā dienā vienalga pie fiziskās slodzes jūtos “tizls”, pulss momentā ir augšā, spēka un izturības nav utt, lai arī nakti gulēts labi. Tādēļ lūdzu jūsu ieteikumus, ko lietot pārtikā pēc diennakats maiņas un arī nākamajā dienā, vai kādus vieglus vingrojumus, lai vismaz pēc izgulētas nakts nebūtu noguruma sajūta muskuļos.
Jāpiebilst, ka pēc maiņas gulēt nēeju, tikai nosnaužos uz kādām 2 - 3 stundām no rīta, savādāk atkal nakti nevarēšu gulēt.

jebkurš tev pateiks, ka dienā jābūt vismaz 8h gulētas.
24h uz kādu tusiņu pa reto vēl ir ok, bet ja tas ir darbs, tad nekādi pulveri/dabīgas brīnumzāles nepalīdzēs. Imho.

[quote=Delfins]jebkurš tev pateiks, ka dienā jābūt vismaz 8h gulētas.
24h uz kādu tusiņu pa reto vēl ir ok, bet ja tas ir darbs, tad nekādi pulveri/dabīgas brīnumzāles nepalīdzēs. Imho.[/quote]

Es saprotu, ka uzreiz nākamajā dienā jāpaguļ un nakti jāizguļās, bet problēma turpinās arī aiznākamjā dienā ( pēc tam, kad nakts izgulēta mājās).

a ko tad tu gribēji? Miegs jau nevar viens pats glābt neglābjamo. 24h darbs tas nav normāli un organisms nav mehāniska ierīce, kuram var patīrīt sveces un nomainīt eļļu vai vēl ko piekopt.

es saprotu, ka tas nav normāli ( lai gan pats esmu strādājis arī 2 diennkatis pēc kārtas ( 48h), bet ne par to ir runa, ko varētu lietot pārtikā vairāk, lai tā atjaunošanās būtu efektīvāka ( rozīnes, rieksti, šokolāde, smilšērķšķis utt?)
Varētu te derēt arī jūsu pieredze pēc gonkām!

Pats atbildēji jau uz sevis paša uzdoto jautājumu.

Lai tas nebūtu tā vienveidīgi, varbūt ir vēl kas ko var 'piespricēt vai piegrazt klāt"

pieļauju, ka tīri teorētiski uz īsu laiku palīdzēs kāds no narkotiķiem, kas uz īsu brīdi dabūs atpakaļ smadzenes. bet arī tas nav normāli un neveselīgi (pēc narko dabūsi vēl lielākas lomkas + nebūsi vispār spējīgs jebkādu darbu veikt pienācīgi)

visi mēs esam “vienas sugas dzīvnieki” un ja pētniecības rezultātā noskaidrots, ka jāguļ katru nakti 6…9h, tad tā arī. izņēmumu nav. ir tikai sekas un problēmas.

Ja esi students, tad pienjemu, ka darbs nav profesija un ar laiku to mainiisi! tad arii viss buus OK.
Ja shis darbs ir profesija, tad laikam tikai 2 varianti:

1. jaamaina profesija;
  2. jaasamazina slodze (retaak jaabrauc ar riteni)!
    Kaa jau daudzi te mineeja, kvalitatiivu atpuutu ne ar ko neaizvietosi!

Personiigi es katru nakti gulju min 7-8h, ar ljoti retiem iznjeemumiem (kad kaads pasaakums).
Un vienalga nepietiek :) - iipashi tagad pavasarii!!!

Esmu students, un darbs ir saistīts ar apgūstamo profesiju, taču tas ir tikai karjeras sākums, iespējams, ka jau rudenī bus kā jūs sakāt Normāls darbs.

Manuprāt, ja tāds tev ir darbs, tad ir jāatgūst visu naktī patērēto - miegu, vitamīnus (sevišķi C).
un tāds vēl jautājums: ko tu izmanto lai negulēt maiņas laikā? Kafiju? un kādā daudzumā? ja tiešam ir stipra kafija (vai kafeinu saturoši dzērieni līdzīgi RedBull), tad vājums varētu būt saistīts arī ar “pēc effektu”.
Un pareizie “pulveri” tev noteikti varētu palīdzēt saglābāt veselību, ja dzīvo tādā režīmā. Jautājums tad: kas tev varētu ieteikt pareizo pulveri atjaunošanām…

[quote=FRom]Manuprāt, ja tāds tev ir darbs, tad ir jāatgūst visu naktī patērēto - miegu, vitamīnus (sevišķi C).
un tāds vēl jautājums: ko tu izmanto lai negulēt maiņas laikā? Kafiju? un kādā daudzumā? ja tiešam ir stipra kafija (vai kafeinu saturoši dzērieni līdzīgi RedBull), tad vājums varētu būt saistīts arī ar “pēc effektu”.
Un pareizie “pulveri” tev noteikti varētu palīdzēt saglābāt veselību, ja dzīvo tādā režīmā. Jautājums tad: kas tev varētu ieteikt pareizo pulveri atjaunošanām…[/quote]

Kafiju vispār nelietoju! pārsvarā patērēju skabas sulas un tējas.
Pulverus neuzskatu ka man vajadzētu, jo pagaidam nopietnio ar sportu nmenodarbojos, un neuzskatu, ka nevar to kas ir tajos pulveros uzņemt normālā ēdienā 9 tikai nebļaujiet man tagad virs;u, ka saku nepareizi, vienkārši nēsmu nobriedis pulveru rīšanai :p

Man atjaunoties arī visbiežāk ir traucējis tikai miegs, režīms. Organismam vislabāk patīk noteikts režīms. Tikos iet gulēt, tikos ceļas. Ja kautkas nojūk, tad ir diskomforts.
Varbūt, ka varētu būt, ka treniņš jātaisa tikai tad, kad ir bijis kārtīgs miegs. Citādi, ja ir nogurums neliels + vēl miega bads, tad treniņš varētu būt visticamāk, ka neefektīvs. Un pašam jau arī šķiet, ka baigie kalni jāgāž.
Ja tev tas darbs ir tāds ciklisks, kas atkārtojas ik pa noteiktām dienām, tad mēģini ieplānot arī treniņu ciklus atbilstoši darbam. Brauc vairāk (garākus treniņus) tad, kad esi atpūties, kārtīgi izgulējies. Tad, kad esi maz gulējis (pēc tām 2 … 3h miega), pievērs vairāk uzmanību organisma atjaunošani, uzturam, miegam.
Ceru, ka ideju saprati, un ka neko aplamu nesarakstīju :)

aizej pakonsultēties pie ārsta. bet nu domājams, šie tev aizliegs braukt treniņus un sacensības vispār. 24h nomodā NAV normāli un lai ko tu ēstu un dzertu (dabīgos), tas nekādā veidā nekompensēs pazaudētās miega stundas, līdz ar ko tā ir palielināta slodze uz sirdi un citiem orgāniem, kas ļoti iespējams rezultēsies neatgriezeniskos orgānu bojājumos… katrs protams grib būt varonis, bet pienāk brīži kad vajag izšķirties - vai paņemt velo pauzi uz pusgadu un tad atkal normāli braukt (kad atradīsi sakarīgu darbu) vai pamest esošo darbu… citādāk var sanāk tā, ka pēc kāda laika vispār nevarēsi ar velo vairs braukt un tas jau būtu ļoti stulbi

Tu nonāc pretrunās - it kā ar sportu nopietni nenodarbojies, bet tomēr par varītēm vajag braukt treniņus un justies slikti pēc negulēšanas :) Ja reiz šobrīd prioritāte ir darbs, tad atslābsti, brauc tikai tik daudz, cik jūties normāli. Kad pamainīsies darba režīms, problēma atkritīs pati no sevis.

Tu nonāc pretrunās - it kā ar sportu nopietni nenodarbojies, bet tomēr par varītēm vajag braukt treniņus un justies slikti pēc negulēšanas :) Ja reiz šobrīd prioritāte ir darbs, tad atslābsti, brauc tikai tik daudz, cik jūties normāli. Kad pamainīsies darba režīms, problēma atkritīs pati no sevis.[/quote]

negāja runa tikai par trenniņiem, vienkārši ar velo pārvietojos ikdienā ( trenniņi man lielākaoties izpaliek, jo pēc negulētam maiņām pats jutu, ka kas tāds nebūtu prāta darbs un ari netrennējos. Bet sākumā jau rakstiju, ka biezi sanāk pat 60 km pa Rīgu nobraukāt pēc neguletās maiņas, un nakamjā diena tad esmu “tizls”. es saprotu, ka lai ari braucu tad lēni, vienalga esmu pārpūlejies, ari cenšos izvairities no gariem braucieniem, bet diemžel ne vienmer sanāk ( reizem apstākļi spiež). Trennējos tikai tad, kad esmu atputies.

Vai forumu tauta kādreiz rakstīs salasāmi?
Atminos 9. klasi, kad teiciens - Da kam tos komatus! - bija stilīgs.
Bet garumzīmes, garumzīmes…

[quote=wrongway]Vai forumu tauta kādreiz rakstīs salasāmi?
Atminos 9. klasi, kad teiciens - Da kam tos komatus! - bija stilīgs.
Bet garumzīmes, garumzīmes…[/quote]

man tads gļuks kompim, ka garumzīne būs tik tad kad nospiež alt un tur, tadeļ ne vienmēr uzsitās :(

uzliec pulsometru kad “mierīgi” brauc pa pilsētu. man pie tiešām mierīgas braukšanas pulss variē ap 100-110, kas nu nav gluži sēdēšana pie TV

pēc diennakts maiņām pulss vienkārši ejot man ir pat 120, braucot vismaz 140 un uz augšu.
Tāpat ir ari nākamajā dienā, ja iepriekšējā ir sanācis mīt pedāļus.
Kad esmu atpūties, tad braucot vidējā tempā pulss ir ap 130.