Mēģināšu pēc iespējas korektāk aprakstīt situāciju, varbūt kādam ir bijusi līdzīga pieredze un ir zināms risinājums?
Rati Mavic Crossmax SL, kasete XT 11-32, izbraucot treniņā un sēdzot uz aizmugurējā zobrata 1 - 4 ātrumamu (lielo galu) pie spēcīgas mīšanās uz katru spēcīgu minienu braucot kalnā vai pa līdzenumu no aizmugurējās rumbas, kasetes vai brīvrumbas ir dzirdams dīvaisns tirkšķis itkā ķēde spēcīgi berzētos gar zobratiem un gribētu pārslēgties uz citu ātrumu!
Vēl neesmu atradis cēloni, ātrumi noregulēti perfekti, brīvrumba pārbaudīta bez slodzes darbijas ideāli, rumba griežas arī labi, kasete un ķēde mazlietoti ~400km (simptomi bija jau pašā sākumā)!!!
Dīvainākāis ir tas, ka pēc ~30-40min braukšanas tas tirkšķis paliek ar vien vājāks un izzūd pa visam līdz nākamajai braukšanas reizei!
Varbūt kādam ir kādas idejas, gribēju jau jaukt vaļā rumbu, bet diez vai tur ir problēma, nevajadzētu būt!
Varbūt tie ir Mavic spieķi, kas taisa cundurus? Netieku gudrs…
Man uz šoseinieka bija tas pats! Cēloni atrast neizdevās, bet secināju, ka pie vainas ir jaunā ķēde. Simptomi 100% sakrīt!
Šoreiz mainīju ķēdi kopā ar slēdža rullīšiem un viss bija ok! Tagad rakstot, analizēju… Pie vainas varētu būt rullīsu gultņa brīvgājiens [ķēde bēržās pret slēdža kājiņas ramīti].
Nez’… Tāda ir mana pieredze! :)
Tiko pārbaudīju pārslēdzēji, rulīši savās vietās, un kājiņa arī nav noberzta X.0. pārslēdzējiem abi rulīši ir vienādi, sajaukšanas teorija nav iespējama!
dodu 95%, ka ķēde savienojuma vietā saspiesta, varbūt ne tik daudz lai uzreiz kristu acīcs, bet tomēr. palīdz ķēdes palauzīšana uz sāniem visā garumā. lai veicas
Diemžēl ne manā gadījumā. Pirmkārt tāpēc, ka ķēdes savienojuma konstrukcija neļauj to saspiest. Otrkārt, šis variants tika pārbaudīts kā pirmais, pie tam vairākas reizes. Treškārt, trikšķis nesakrīt ar ķēdes rotācijas ciklu.
Jā nu tad kad ritenis ir jau kādus 2 gadus braukts, tad šādas skaņas protams ir pie kājas, bet kad ritenis ir svaigs un teorētiski visam būtu jāiet ideāli, šādas skaņas spēj sagraut pat visspēcīgāko nervu sistēmu. Tā kā saprotu tavu problēmu un arī pats juktu prātā…
Iesaku - pamēģini pamainīt dažas no detaļām. Piemēram, sāc ar ratu, tad kaseti, pēc tam ķēdi, aizm pārslēdzēju utt. cik to atļauj fantāzija…
ir jēga pārbaudīt zobratu veselību, ir redzēts jauns Falcon tirkšķa exemplārs kuram viens zobrats ar savērptām un nolocītām zobu smailēm radīja līdzīgu problēmu.
Man bija līdziga situācija pērngand ar pilnīgi jauno riteni. Varbūt uzmet aci ķedes savienojuma vietai. Manējam izrādījās, ka savienojošais ‘pins’ ir pārak stingri iespiests, kā rezultātā posms iztaisnojās ar grūtībām un ķēde it kā ‘palecās’ uz aizmugurējiem zobratiem radot kliškveidīgas skaņas. Nācās nomainīt ķēdi (man bija HG-73 vai 93).
Beidzot esmu nonāci par ~50% tuvāk viedajai patiesībai par problēmas cēloni…
Kā jau teicu dīvainā stirkšķona pie spēcīgās mīšanās pakāpeniski izzūd ~30-40min laikā, pēc viena tāda brauciena Ķēdei neko nedarīju un nākamā dienā rulēju atkal - tirkšķoņa kā ar roku atņemta! :)
Sāku tīt filmu atpakaļ un konstatēju dīvainu sakritību, tirkšķoņa bija ik reizes pēc ķēdes tīrīšanas ar ParkTool slaveno tīrītājmašīnu…
mana teorija ir tāda, ka tā tīrītājmašīna kautkādā veidā daļu putekļu un smilšu graudu tomēr iespiež starp ķēdes posmiem, un šie smilšu graudi tad pie agresīvas mīšanas uz 1-4 ātrumu aizmugurē, kad ķēde tiek ar vislielāko leņķi saliekta, tiek saberzti un šī berze rada šo skaņu! ja tā tad pedantiskā ķedes tīrīšana noteikti nepagarina tās kalpošanas laiku… Tiko uzliku pilnīgi jaunu XTR ķēdi un pilnīgi nekādu problēmu, bail tagad tīrīt :)
Bet šei rodas vairāki jautājumi:
Ķedes tīrāmo mašīnu lietoju jau 2 gadu un tikai tagad tādas problēmas esmu novērojis?
iespējams, ka vaina meklējama Shimano ķēdēs, jo pagājušo gadu liuetoju Sram produktus, varbūt šo skaņu konstatēju tikai tagad, jo katrs brauciens beidzās ar dubļiem un katru reizi nācās izmantot ParkTooli, pagājušo gadu tik daudz pa dubļiem pērties nesanāca!
Kāpēc skaņa ir tikai brīdī kad tiek izmantoti 1-4 ātrumi? Ekspermentālā kārtā saslēdzot diezgan greizu kombināciju priekšā mazais aizmugurē vidējie zobrati, ķēde ir vēl vairāk saliekta, bet dīvainās skaņas nav?
Bet škidrums jau tās vismazākās daļiņas taču noteikti ieskalo .posmi jau nav hermētiski noslēgti.'Tie tad ari varbūt tur maļas pa vidu un rada to troksni.
Mans novērojums ir līdzīgs. Nesen iegādājos XTR ķēdi un novērojumi ir tādi paši kā KarlisB. Vienīgi es ķēdi tīru ar to itāļu ražujuma ķēdes tīrāmo mašīnu.