DB bremžu izvēle...

Par cik pats īsti nekādā skaidrībā kādu laiku netieku, tad lūgšu šejieniešu padomu/viedokļus db bremžu izvēles sakarā.

Neliels prologs: patreiz nu jau otro gadu braucu ar Hayes Stroker Ryde '09 bremzēm, pirmo gadu ar 160/160 rotoriem pa LV un nu kādu laiku ar 180/160 rotoriem pa Spāniju. Rotors priekšā tika mainīts tieši šī paša iemesla dēļ kura meklēju patreiz citas bremzes - bremžu spēka un “pārliecības ka ir/būs” trūkuma dēļ. Kamēr braucu pa LV viss bija +/- ok, bet kopš sāku braukt lejup pa Spānijas čupām - sapratu, ka kautkas tomēr īsti nav…

Tātad meklēju piemērotākas bremzes savām lejup pa kalnu izklaidēm… Braucēja svars kopā ar velo ~100kg, ātrums pie kura jābremzē pārsvarā ap 50-60km/h, bet reizēm arī vairāk, kalna slīpums vidusmērā kā siguldnieks, garumā atkarībā no maršruta 5-20km nonstop lejup, kur tie 50…60km/h ir jānodzēš līdz kādiem nereti 15km/h straujajos serpentīnu līkumos ļoti īsos intervālos un lai izbaudītu braucienu max, arī ļoti īsā ceļa posmā.

Problēma ar patreizējām bremzēm - pēc tāda nobrauciena jestrākā tempā rotors mēdz būt mazliet apsvilis… ja lieto tikai vienu, teiksim priekšējo, bremzi tad tā sāk “feidoties” jau gana naski, itsevišķi stāvākos posmos ar sliktāku ceļa segumu kur principā sanāk “būt uz bremzēm” visu laiku, lai noturētos teiksim diapazonā ap 30km/h…

Bremzēm, lai dabūtu “spēka” sajūtu, ir diezgan pamatīgi stipri jāspiež tas hēbelis… īsam nobraucienam vel tā, bet ilgākā sāk tirpt pirksti… par 1 pirksta bremzēšanu vispār nobraucienos var aizmirst, ja vien nesāk ļoti laicīgi bremzēt. Tāpat arī ar “asumu” šīs bremzes neizceļas pie šī ātruma, škietami, ka bremzes būtu kā gumja kura nostiepjoties sāk “ķert”…

Domāju ideja aptuveni skaidra - paļāvība uz bremzēm nav nekāda lielā un ir biedējošākais faktors šajos nobraucienos :)

Tad nu nolēmu, ka ja mainu bremzes tad mainu tā “ar rezervīti” un par cik mans velo nav WeightWeenies darinājums tad tie +/- ~50g man nekādu lielo skādi nenodarīs… :)

Kādu brīdi papētījis dažādas bremzes, to svaru, cenu, izskatu un atsauksmes, sapratu - ka neko nesaprotu… Vienām raksturīga sulošana (avid dažiem modeļiem), citiem pamatīga rezonēšana (avid/magura), citiem master cilindri sulo (hope), citiem vel sazin kas… un bonusā šim visam, absolūti nekādas sapratnes, cik tad īsti spēcīga šī bremze būs. Netop arī īsti skaidrs par 2 vs 4 cilindu bremžu plusiem un mīnusiem…

Tad nu šodien uzdūros uz salīdzinošiem bremžu spēka testiem sausam un slapjam laikam un paliku pavisam domīgs jo minētie līderi, itnebūt nebija neviena lietotāju foruma “top choice”…

Lūk arī tie testu rezultāti:

un

Kas mani samulsināja bija tas, ka 4 cilindru bremzes neko īpaši jau neatšķiras ar savu spēku no 2 clindru versijām…

Cerams, ka no šī visa ko sarakstīju doma ir saprotama un kāds kam lielāka sapratne par šo visu, vai arī pieredze varēs ko pakomentēt un ieteikt.

P.S. Tekstus “ka šosejnieki no 100km/h var ar savām mazajām bremzēm sabremzēties” izlaižam… šosejnieks no manis smagi atpalika tajā 20+km nobraucienā, dēļ nepieciešamas vel agrākas bremzēšanas…

200/180?

kāpēc ne no Hayes kaut ko, tikai labāku? par Formula dzirdētas labas atsauksmes, bet nu budžets jāskatās

Nu par hayes “kautko labāku” bija doma, bet paskatoties šos testus netop īsti skaidrs ar ko teiksim stroker ace 4cyl būtu labākas par to pašu stoker trail? Kā arī patreiz nekur noliktavā neesošā, jaunā, hayes prime bremze ar lielāku spēku. Bet, ja reiz starp ace un trail nav bremzēšanas spēka ziņā praktiski nekāda atšķirība, tad kādēļ maksāt 2x vairāk? :)

Būtībā baidos izsviest naudu zemē nopērkot kautko “teorētiski labāku”, bet ne pietiekoši… :)

P.S. Tam testam jau arī tā gluži ticēt nevar… nu neticu es ka stroker trail slapjā laikā bremzē labāk nekā sausā :)

tev jau pašlaik ir Ryde kas ir nosacīti zemāka klase par Trail

Nē nu par atšķirībām starp ryde un trail itkā neliela skaidrība ir. Trail lielāki kluči 535mm’2 vs Ryde 398mm’2 un cilindru diametrs 24.12mm vs 21.94mm, bet par compresijas attiecību hēbelis>supports nekas nav minēts. Būtībā ja skatās tīri testus augstāk tad neko daudz vel lielāki kluči un kopējāis cilindru apjoms Ace vs Trail nav devis… slapjā Trails kā rādās pat labāk uzvedies… ej nu saproti.

Nu jā un galīgi neierobežots tas budžets arī nav… testa līderis manā skatījuma formula the one… maksaa virs 200eur par vienību. Mazliet par šerpu :)

hayes nekam neder…
tā ir laimes spēle, vai viņas strādās vai nē.
pats esmu tēvainis uz 90kg un braukāju jau vairākus gadus ar avid jucy 7 bremzēm
sākumā bija 160/160 rotori, likās nenormāli naži.
šogad apgreidojos uz jaunākām jucy 7 bremzēm ar 16/180 rotoriem
mnu ir tā, ka pašlaik var apstāties kur gribu un kā gribu.

esmu par avid bremzēm

formulas man ar ļoti patīk, viņas sākumā neķer, bet, kad iebraucas, ir pat vairāk kā ok.

un maguras ir zvērā, tik tas ir ļoti dārgs prieks.

Kas mani pārsteidz, ir Deore M595 rādītāji, sanāk diezgan labs jaudas vs. cenas rādītājs.

Man bija magura louise… No kuriem es veiksmigi atbrivojus.
Bremzes- labas, bet brutalas. Konstrukcija tiem ir smaga, stipra un droša. ne par velti viņi ražo bremzes mocitiem- varetu pat teikt ka louise bremzes ir mociku bremzes, vai speciali prieķ dounhill, kur bremzet var ļoti ilgi, un bremzes nekļus karsti gandriz nekad.
Noslepums magura louise labā bremzēšana ir- kalodkas! ne celindra, ne sistemas, bet tikai kalodkas.
Ar originalajam Magura kalodkam, viss bija vnk. Awesome, bet kad pasutiju letakus no discobrakes ( negribeju tereties 14 ls un vienu kalotku pariti un pasutiju par 11 ls 8 kalotkas no turienes), tad uzzinaju, ka louise var bremzes sliktak par v-brakem. Nobloket pat ratu bija gandriz nav sasniedzams.

Es ieteiktu Avid Juicy- 7/Elexir. Skaisti, strada ar Dot-u, kas ir labaks par mineralellu un bremze ari zbis. Bet ja tiem dabut labas kalodkas, tad tie bremzes tapat ka magura.

Pēc tām augstajām pasībām spriežot, es varētu apgalvot, ka noteikti vajag 180mm rotorus, ja ne visus 200mm (nu tas jāzin tomēr pašam pircējam, pa kurieni un kā tiks braukts), un klučus metāliskos. Pats lietoju Avid juicy 7, 185/160. Apstāties var ļoti ātri, un ir pārliecība. Vienīgi, gadījies braukt kādus vairākus km no stāva kalna turot uz bremzēm. Kad uzkarst, tad paliek tādas jocīgākas (mazl. stiprāk jāspiež, tādas gumijotākas), bet nu situāciju var kontrolēt. Katrā ziņā nav tā, ka bremzes pazudušas. Pēc tam gan rotori tādi zilgani melni, bet no tā nekādas negatīvas sekas neesmu sajutis. 3 gadi nobraukti un esmu tikai klučus mainījis un tīrijis tā sauc. pistonus.
Ja svars nav tik būtisks, tad varbūt pietiek arī ar Juicy 5.

Nu DOT’s nav nekāda extra, arī hayes to lieto visās bremzēs tiesa gan DOT4 nevis DOT5.1 kuru man ir pāris reizes izdevies mazliet uzvārīt…

Par Elixir’iem - kautkā ļoti daudz negatīvu atsauksmju par sulojošiem supportiem, klemmējošiem māstercilindriem un rezonējošu kombināciju pie rotora… un tas viss kombinācijā ar cenu - nav diezko vilinoši. Lai gan patreiz CRC Elixir CR var dabūt ar šķiet 45% atlaidi kādā no izmēriem.

Interesi manī ir radījis shimano saint… padaudz pozitīvu atsauksmju un šajos testos ar tā neko uzvedušās. Mazliet gan mulsinoša man tā shimano bremžu padarīšana šķiet, jo nekad un nekur iepriekš neesmu manījis sajūsmas spiedzienus par to performanci :) Ir te kāds kas lieto tādas bremzes?

Maguras - testos izskatas pārliecinoši, bet vizuāli gan diezgan atbaidošas… imho protams :)

Ati - apstāties es varu, un braucot pa taisni/lēzenu kalnu nav problēmu… problēma ir pie normāla slīpuma un ātruma. Un par cik uz ceļiem kur braucu ir arī auto kuri reizēm mēdz saveidot dīvainus manevrus aiz līkuma, tad bremzes var būt vienīgais glābiņš. Vienu reizi jau par mata tiesu izvairījos no sadursmes ar blondu radību kas griezās apkārt serpentīna līkumā ar auto un tad pārliecības nebija nekādas - tu spied un jūti to kā tu nosauci “jocīgi gumijaino” sajūtu un brīdī kad ar “piespiestu stiprāk” hēbeli bremzes nostrādā jau ir par vēlu… Nozilināta rotora virsma ir pēc praktiski katra nobrauciena no tiem kalniem, tiesa ļoti ātri pazūd. :)

Nu iemetīšu kādu akmeni arī es.

Pirmkārt visas velo DB iedalās divās grupās:
a) darbināmas ar minerāleļļu (LHM)
b) darbināmas ar DOT

Atšķirības starp šīm eļļām ir milzīgas, un tas neizbēgami atsaucas arī uz bremzēšanu tieši kalnos. Tamdēļ deklarēt ka Maguras bremzē, ir paļaušanās uz mārketinga propagandu, nevis realitāti dabā.
DOT gadījumā ir iespēja iegādāties moto sacīkšu 5.1 eļļu, tādejādi vārīšanās temp. pacelt vēl nedaudz.
No lietošanas viedokļa laistīties ar minerāleļļu ir krietni ērtāk, taču prātīgi rīkojoties arī ar DOT var nenolaistīt visu apkārtni (tamdēļ šis arguments ir ļoti sekundārs).
DB uz minerāleļļas apvieno kopēja parādību virkne:
a) nepārliecinošs bremzēšanas spēks (hēbelis nekad nav pilnīgi ciets)
b) ātri uzvāras un hēbelis paliek mīksts
c) relatīvi ātri atdziest un gandrīz pilnībā atgūst bremzētspēju
d) salīdzinot ar DOT DB vairāk karsē disku
DOT DB apvieno sekojošas lietas:
a) bremzēšanas spēks gandrīz vienmēr ir pietiekošs (hēbelis nospiežot parasti atduras cieti)
b) uzvārīt ir grūti, bet ja papūlas tomēr var
c) pēc atdzišanas neatgūst labu bremzētspēju (sistēmā paliek gaiss)
d) salīdzinot ar DB uz minerāleļļas ir saudzīgākas pret disku un karsē to mazāk

Augstāk minētās lietas attiecas uz eksplutāciju kalnos, un ir tikai ģenerālās vadlīnijas. Reāli dabā esmu saskāries arī ar pilnīgi diametrāli pretējiem novērojumiem, taču tie ir pieskaitāmi pie izņēmumiem.

Wet brakes tests nav īpaši aktuāls, jo prasītajos darba apstākļos bremze būs pārsvara uzkarsusi un sausa.
Pats lietoju Avid BB7 185/160 un esmu ļoooooti apmierināts. Galvastiesu pārākas par tās pašas cenas hidroliskajām, varbūt nedaudz stingrāk jāspiež hēbelis.

Nu es vakar tieši palasīju DOT4 vs DOT5.1 kāda pro moto racing forumā. Būtībā starp DOT4 un DOT5.1 varisanas temperatura var ari neatscirties vai ari patiesiba labai DOT4 but augstaka nekā DOT5.1 tas attiecas gan uz dry boiling gan wet boiling temperature. DOT5.1 ir mazliet šķidrāka, bet savukārt ātrāk uzsūc mitrumu un ir biežāk jāmaina. Būtībā lietojot topend DOT4 nav nekādas vajadzības pēc DOT5.1(nejaukt ar DOT5).

Runājot par LOOK minēto DOT neatgūšanos pēc pārkarsēšanas… nu no ārpuses jau neredz vai ir bijis uzvārīts un pat pēc pamatīga brake fade un ziliem dūmiem no klučiem manas DOT4 bremzes atdziestot savu bremzēt spēju bija atguvušas.

Lūk video kur tas notika: http://www.youtube.com/watch?v=eOrSzWDHL7w Braucu ar kameru vienā rokā un ar otru bremzējot ar priekšējām bremzēm, ātrums neliels… kautkas ap 25km/h, augstuma starpība video ietvaros ~75m un pa šo īso brīdi cik ir video bremzes tika uzceptas tiktāl, ka sāka kūpet kluči un lai apstātos nācās ņemt talkā pakaļējās bremzes.

Runājot par DOT vs minerāleļļa, pašam interesants atklājums bija, ka DOT spēja uzsūkt mitrumu ir fīča, nevis gļuks. DOT gadījumā mitrums, kurš neizbēgami iekļūst sistēmā, uzsūcas un izplatās pa visu šķidrumu, tādejādi novēršot iespēju, ka ūdens sakrājas pie darba cilindra un bremzēšanas gadījumā sāk vārīties, veidojot gaisa burbuļus. Kā tas varētu būt variantā ar minerāleļļu. Kaut kā tā.

Katrā ziņā, jo lielāks rotors, jo mazāks spēks vajadzīgs uz klučiem, jo lēnāk uzkarst. Ja jau tik stingras tās prasības, paņem uzreiz lielākos rotorus, un bremzē ar abām bremzēm vienlaicīgi ;)

No praktiskā viedokļa varu ieteikt Formula bremzes, pārliecinošs līderis tirgū.
Augstkalnu apstākļiem silti ieteiktu rotorus ar aluminija vidu (tādus kā XT vai XTR), ļoti labi aizvada siltumu (kalnos tas ir svarīgi), tādejādi ilgāk saglabā bremzēšanas efektivitāti.

p.s. pie tām testa bildēm pietrūkst reālie cipari, citādi neko nevar saprast.

Dry Brakes data - pull force (N) vs decceleration (m/s²)

System 50N 100N 150N
Formula R1 3.52 6.26 7.37
Formula RX 2.21 4.86 6.42
Formula One 4.6 7.64 8.69
Funn Drop In 3.44 5.99 6.91
Funn Drop Out 3.6 8.1 8.11
Hope M4 3.2 5.89 7.15
Hope Race 2.15 3.61 4.29
Hope Tech X2 2.44 4.4 6.3
Hope V2 3.53 6.74 8.29
Shimano Deor 3.18 6.25 8.31
Shimano Saint 4.15 7.48 9.22
Shimano SLX 2.84 5.73 7.82
Shimano XT 3 5.34 6.58
Shimano XTR 2.59 4.95 6.01
Avid Code 1.76 3.5 5.94
Avid Elixir CR 3.71 6.04 6.82
Avid Juicy 3.5 2.46 4.69 6.3
Gusset 2.98 5.81 7.39
Hayes StrokAce 3.65 6.12 7.48
Hayes StrokTrial 3.41 5.41 6.68
Hayes StroGram 3.41 5.41 6.68
Magura Julie 2.75 5.22 7.46
Magura Louise 3.65 6.42 7.66
Magura Marta 3.39 5.68 7.03
Quad Dime Pro 3.24 6.05 7.8
Quad Sting Pro 2.73 5.39 7.05
Sram XX 2.93 5.57 8.24
Tektro Auriga 2.8 5.45 7.64
Avid Elixier R 3.52 5.74 6.48
Avid Elixir 5 3.52 5.74 6.48

links uz pilnu rakstu:
http://www.bikeradar.com/gear/article/how-we-test-hydraulic-disc-brakes-24345

Nevaru saplūst ekstāzē ar tiem, kuri saka, ka HAYES nekam neder.
Ilgus gadus lietoju HAYES Mag un pēdējos 2 gadus HAYES nine.
Pielietojums - Prātīgs, cienīgi lēnīgs DH FR. Tai skaitā Francijas Alpos, kur par Nine ļoti atzinīgi izteicās arī vairāki vietējo veikalu mehi.
Bremzēm slaucīju putekļus un mainīju uzlikas. Viss.
Liels pluss - dīleris/serviss tepat uz vietas Rīgā.
Labākas par šīm varbūt ir tikai 90’to gadu Shimano XT (joprojām lietoju uz Dirt Jump/BMX trases vello).

Saki, lūdzu, kuras ir labākas kalodkas? Pats tagad meklēju.

Goodridge.