Būvējam fixed gear

Gribētu apspriest fixed gear bicycle būvi un dažus risinājumus. Pēdējās dienās esmu veicis interneta resursu izpēti, apciemojis meistarus, taču ir vēl daži jautājumi palikuši.

Paskaidrojums- kas tas ir? Fixed gear- nav ne brīvrumbas, ne tirkšķa, tikai viens (vai divi) pārnesums. Ripojot pedāļi jāgriež tāpat. Vienkārši kā senos laikos, nekā lieka. Gribi braukt ātrāk? Vienkārši- minies ātrāk :)

Paredzēts lietot gan savam priekam, gan šosejas treniņiem un pedalēšanas tehnikas izkopšanai. Tiem, kam interesē sīkāk, var Googlei pajautāt “Why ride fixed gear bike”.

Ir divas galvenās problēmas- zobrata fiksēšana un ķēdes spriegošana. Tas ņemot vērā, ka tiek izmantoti esošie resursi, esošās daļas un nelielas finanses. Rāmis ir ar vertikāliem dropautiem.

Par zobratu:

1. Sametināt brīvrumbas (freehub- tas, uz kā var uzlikt kaseti) bloku kopā. Tālāk ar attiecīgajām šaibām uzliekam vienu zobratiņu. Chainlaine pieregulējas ideāli. Nepatīk, jo varot izlauzt metinājumus agri vai vēlu.

2. Izmantot pakaļējo DB rumbu, DB bremzes pusē skrūvējot zobratu, un otrā pusē atstājot tirkšķa mehānismu, lai, kad fixed “piebesī” vai nav spēku, var aplikt ratu otrādi un tikt atlikušos 50 km līdz mājām. Šī iemesla dēļ uz tirkšķa liekam mazliet lielāku zobratiņu kā fixed pusē.

3. Tas pats uz priekšējās DB rumbas. Šis variants sākotnēji patīk vislabāk. Vienīgi rumbas platums ir šaurāks, vajadzēs pārskrūvēt pakaļējās rumbas asi priekšējā rumbā. JAUTĀJUMS- cik labi tas būtu? Vai nelocīsies ass? Kādi citi zemūdens akmeņi?

Par ķēdes spriegošanu.

Secināju, ka ar vertikālajiem dropautiem ir problēmas, jo nevar klasiski iestiept ķēdi kā senos laikos. Ekscentrisko rumbu (piem. http://www.whiteind.com/rearhubs/singlespeedhubs.html) pirkt nevēlos. Ķēdes spriegotāji tiks salauzti, tiklīdz braucējs sadomās bremzēt ar pedāļiem. Ar http://www.jensonusa.com/store/product/RD707Y01-Surly+Singleator.aspx tas nenotiktu, bet arī tādā gadījumā baidos, ka ķēdes atslābums augšējā pusē varētu veicināt tās nomešanu. Un gadījumā, ja nometas ķēde, tā var uztīties uz zobratiņa, un nobloķēsies pakaļējais rats. Un ja tas notiek līkumā?

Izvēlējos meklēt “maģisko pārnesumu”, kad ķēdes garums pats der perfekti. Tādus var sarēķināt. Atliek tikai piemeklēt priekšējo lielo un pakaļējo mazo zobratiņu. Ķēdes stiepšanās un dilšana protams par labu nenāk, kēde atslābs ar laiku. To varētu risināt nedaudz novīlējot rumbas asij galus D burta formā. Kad ķēde jauna, liekam asi ar D burta plakano pusi uz priekšu, kā rezultātā ass rotācijas centrs būs pusmilimetru tuvāk klaņiem un pietiks ar īsāku ķēdi. Kad tā padils, tas liekam uz apaļo pusi nedaudz iestiepjot.

Šī iemesla dēļ nevarēsim izvēlties 2. zobrata konstukcijas variantu - fixed vai singlespeed, ja vien neliek vienādus zobratiņus abās pusēs.

Lūgtu jūsu komentārus un secinājumus par iecerēto sistēmu kopumā un pamanītajiem vājajiem punktiem vai kļūdām.

Man ar dikti gribētos nomēģināt fiksiju. Baigi modīgā štelle. Tagad pat MTB velosipēdus taisa singlespeed/fixed. Ņemot vērā, ka Latvijā reljefa praktiski nav, tad tāds flip-flop pat varētu būt diezgan praktisks un ērts variants, bet diez vai es gribētu (lasi - varētu) vairāk par 50-60km ar tādu braukt.

Rīgā diezgan daudz frīkus esmu jau redzējis, bet tie bija totāli āksti. Katru reizi, kad tādam paripini garām, viņš to uztver kā izaicinājumu uz sacensībām un vaigus piepūtis mēģina no sevis izspiest 30km/h.

Vienkārši fiksētas un arī flip-flop rumbas taču ir nopērkamas - kapēc kaut kas jāizdomā no jauna?

Tās ekscentriskās rumbas liekas ka ir ideāls variants pie vertikāliem dropautiem. Man liekas, ka labāk vienreiz investēt vajadzīgās naudiņas šajā vissvarīgākajā detaļā nekā visu laiku čakarēties.

Man liekas, drīzāk par “fixed speed” tas saucas “fixed gear”.
Tu bremzes liksi?
Tāda braucamā lielākais mīnuss ir nespēja izvairīties no avārijas situācijām, kad piem. izskrien kāds bērns. Ar parastu riteni tādā gadījumā tūlīt pat apstādina mīšanu, strauji sabremzējas, nostūrē kaut kur malā un pieliek kāju pie zemes. Ar fixed gear nekas no tā neiznāks…

Bremzes likšu. Ja es izvēlētos mazo ātrumu attiecību kā pilsētā frīkbaikiem, tad varētu arī neliktu, jo nebūtu lielu ātrumu, un arī pie tās mazās attiecības vieglāk sabremzēties. Bet tā kā plānoju 53/15, tad braukšana būs salīdzīnoši ātrāka, un bez bremzēm nekādīgi. Aizmugurējo v-bremžu esamība ir vēl viens mīnusiņš izvēlēties ekscentrisko rumbu. Par “fixed gear” taisnība, muļķīga kļūda, palaboju savu ierakstu.

Vēl viens mīnuss ir nespēja līkumos turēt klaņus horizontāli, ja aizķers zemi, var būt “patīkami”. Bet nu mīnusus pieņemam zināšanai, ja reiz izlemts būvēt, tad plusu ir vairāk.

Tev rāmis visdrīzāk ir MTB, ņem aizm. rumbu tirkšķim, tirkšķi aizstāj ar BMX freewheel, pirms uzlikšanas BMX zvaigznei nodari ļaunas lietas lai no freewheel pārtop par fixed.
Ja uztaisīsi fixed, iemācies braukt atpakaļgaitā :))

Apzināti vēlies izkopt kardanēšanu? Ar 53/15 jādomā, ka Tu 80-90% gadījumu brauksi ar kadenci < 80 rpm. Ja Tev būtu 26" rati ar šaurajām riepiņām, tad šis rādītājs nebūtu tik zems, bet tad pieaug risks pagriezienos uzsist pedāli pret zemi pat ar 170 mm klani.
Pastāv risinājums likt tikai priekšējo bremzi. Krievu forumos raksta, ka pietiekot.

26" rati arī būs, jo ir MTB rāmis. Sākumā plānoju uzlikt ar sametināto kaseti izmēģināšanai, pareizā pārnesuma atrašanai, pat ja šī sistēma salūzīs ar laiku. Tad varēs uzbūvēt labāku risinājumu.

53/16 ir kas līdzīgs 44/13, ko šobrīd uz šosejas ar MTB griežu ap 85-90 kadenci. Tiesa, varētu uzlikt arī nedaudz mazāku attiecību.

[quote=Eduards]Bremzes likšu. Ja es izvēlētos mazo ātrumu attiecību kā pilsētā frīkbaikiem, tad varētu arī neliktu, jo nebūtu lielu ātrumu, un arī pie tās mazās attiecības vieglāk sabremzēties. Bet tā kā plānoju 53/15, tad braukšana būs salīdzīnoši ātrāka, un bez bremzēm nekādīgi. Aizmugurējo v-bremžu esamība ir vēl viens mīnusiņš izvēlēties ekscentrisko rumbu. Par “fixed gear” taisnība, muļķīga kļūda, palaboju savu ierakstu.

Vēl viens mīnuss ir nespēja līkumos turēt klaņus horizontāli, ja aizķers zemi, var būt “patīkami”. Bet nu mīnusus pieņemam zināšanai, ja reiz izlemts būvēt, tad plusu ir vairāk.[/quote]
Es tā arī īsti neiebraucu, ko tad tu īsti taisies būvēt ? Vienātruma (Single speed), vai arī fiksēto zobratu (fixed gear) ??? Vienātruma ir visi parastie pilsētas braucamie. Fiksēto zobratu izmanto tikai trekos, vai uz ruļļiem un tiem nu gan bremzes nav vajadzīgas !

Fiksēto zobratu. Iespējams, ka ar flip-flop rumbu, un tad būtu gan vienātruma, gan fiksētais, atkarībā no tā, uz kuru pusi ievietots rats.

Āāā ! Paskaties šito. Tie laikam ir vēl no padomju laikiem, arī fiksētie zobrati. http://www.xc.lv/mtb/forums/viewtopic.php?id=7978

Fixie tomēr laikam jābūvē izmantojot fixie rāmi. Es arī pie šī jautājuma strādāju, tikai ar domu par treka velo.
Liela atšķirība fixie ir tā, ka monobloks šiem rāmjiem ir augstāk no zemes kā citiem velo, tieši domājot par to lai uz pagrieziena pedāļi nesit grīdā. Velotrekā tas ir īpaši aktuāli :)
Skatot webu, īpaši nesastapu versijas ar 26" ratiem, parasti tiek lietoti 28" rati. Ratus piedāvā gatavus, vai būvē no Trek/BMX rumbām ar šosejas aplokiem. Fixie nedrīkst būvēt ar nelielu spieķu skaitu - slodze pakaļējam ratam pastāvīgi ir lielāka, nekā braucot ar brīvrumbu, tāpēc jāskatās uz 32 vai pat 36 spieķiem aizmugures ratam.

Es visai daudz lasu krievu velo forumus, tur nāk priekšā arī fixed gear. Tur var atrast Eagle atziņas - uz 26" fg nesanāks. Ja uzliksi tam 26" šosejas riepiņas, ar pedāļiem sitīsies pie zemes kā likts. Bez tam eleganti funkcionālā konstrukcija ir likt bremzi tikai priekšējām ratam. Var pat diska! - dakšu un rumbu var dabūt. Jo fixed gear šarms slēpjas arī tur, ka aizmugurē tam nav nekādu trošu un knibuļu.

Par to šarmu atļaušos nepiekrist, jo braukt ar fiksēto zobratu, nekāda šarma nav! Tāda mašīna der tikai trekam, vai treniņiem uz ruļļiem. Pa pilsētu NEPABRAUKSI !!! Tā, kā jaunībā trenējos riteņbraukšanā, tad esmu to izbaudījis uz savas ādas.

Es arī kādu īsu laiku pabraucu, un esmu gluži līdzīgās domās. Tikai man negribas to klāstīt fixed gear būvēšanas entuziastiem, jo tas tagad ir modes kliedziens, arī Rīgā uz ielām parādās.
Šarms, kā es to saprotu un rakstīju, ir nevis braukšanā, bet izskatā, ka viss ritenis dzelžu ziņā ir minimalizēts.

Loģiski, ka pilsētā nosisties nekāda šarma nav :) Vajag braukt uz laukiem, un vēlams, kur nelieli pauguriņi uz šosejas.

Ko nu atkal ņemās. Tad jau vēl varētu pačīkstēt, ka bēemikss nekam neder, jo sēdeklis par zemu, un triāla riteņi vispār ir kaut kāds izsmiekls. Bet redz ka jaunieši brauc, un viss notiek.
Velo lietas taču nesākas un nebeidzas tikai un vienīgi ar karbona rāmjiem, ikstēeriem, sebiem, gramiem un sekunžu simtdaļām.
Mazliet radošāku skatu uz dzīvi, kungi! ;)

Tak bērnībā katrs no patreizējiem trīsdesmit un plus gadniekiem ir braucis ar slaveno fiksi, ko sauca par Spārīti. :) Nu labi, bija trīs riteņi, bet izpildīties varēja labi un kājas salauzt ar. :) Tur gan bija fīča, ka varēja iekantēt uz diviem riteņiem un paripināties brīvgaitā, vai līkumu griežot noraut uz mutes. :) Bija labi un ekstrēmi, it sevišķi, kad jau pusaudža gados tiem ričukiem montējām iekšā mopiņu motorus.

Es personīgi ar 2riteni esmu iemācījies braukt tieši ar fixed gear. Plusā vēl ar nepumpējamajām riepām. Bija tāds agrīno krievu laiku bērnu velo. Bremžu protams ka nebija nekādu, tā arī fāteris teica, lai mēģina mīt lēnāk, ja jābremzē, bet bieži vien bremzēšanai nācās izmantot puķu dobes :}

ir nopērkami zobrati ar vītni, uzskrūvējami vai nu uz bmx rumbām frīvīla vietā, vai arī uz trisenes rumbām trisenes vietā (tad gan var jokains chainline sanākt, vai arī jākoriģē rumbas platums, nahrenizējot garo speiseri, kas uz ass labajā pusē).
veloserviss veikalos ir.

Jā, zināms par tādiem. Vienīgi šie zobrati ar vītni ir ļoti grūti uztaisāmi tā, lai neskrūvētos vaļā atpakaļgaitā uz pretējo slodzi.