Braukšanas poza

Kādai jābūt braukšanas pozai? Vai ir pareizi, ja sēdeklis un stūre noregulēti tā, ka es ar rokām satveru stūri un spēku pedāliem pielieku itkā uz priekšu, pret stūti, atsperoties pret to? Tas itkā atvieglo mīšanos, bet vai netiek samazinātas manevrēšanas iespējas? Varbūt tāda politika der šosejniekiem, bet ne MTB?

Vai ir kaut kur iespējams kvalitatīvi pakonsultēties par pareizu braukšanas pozu (tieši MTB)? Pag.sezonas vidū nomainīju beņķi un dakšu. Gandrīz vienlaicīgi arī pārgāju uz velokurpēm, bet pēc ērtāko pozu līdz sezonas beigām neatradu. Papildus tam braucot virs 20km distances sāka sāpēt arī mugura. Tagad uz sezonas sākumu nevaru saprast - jāmaina stūre, jo liekas par zemu, atkal beņķis vai problēma ir tikai galvā…

Uz šādu jautājumu var atbildēt Jānis Veide rīt Igo Japiņa seminārā…

Pagājušogad sacensībās Austrijā bija žurnāls InterSport, kurā 3 soļos ir aprakstīta optimālā sēdēšanas pozīcija.

Rāmja lielums:
nomēra kājas garumu (iekšējo)
MTB = kājas garums x 0.57
Šosejnieks = k.g. x 0.66
Kross/komfortbaiks = k.g. x 0.67

Sēdēšanas pozīcija (gadu veca recepte, iespējams, šogad nederēs:)):

1. Ceļa saliekums, kad pedālis augšā

= 70grādi

1. optimālā sēdēšanas pozīcija
    sēdēšanas leņķis (mērot leņķi starp sēdekli un plecu) 40grādi un starp rumpi un rokām 80 - 90grādi
    pedālis viduspozīcijā - jāņem vertikāle no pedāļa ass un celim jābūt 5-8cm priekšā.
  2. ceļa leņķis, kad pedālis lejā >= 140grādi

atradu netā:
http://www.intersport.at/kataloge/online/bike_2010_katalog/html/page_81.htm?page=4

te drusku citi leņķi:
http://www.jochen-schweiger.de/technik-pdf/bike_richtig_einstellen.pdf

Protams, ka ir vēl daudz un dažādas receptes.

MTB braukshanaa (kaa arii shosejaaa) nevar buut 1 pareizaa poza.
Tacinja piedaavaa 1001 braukshanas apstaakljus.
Arii shoseja meedz kaapt kalnaa, skriet lejaa un ciiniities pret veeju.
Mana filozofija iisumaa:
Peedas smagas - plaukstas vieglas
Bet labaak ejiet uz Japinja seminaaru.
Lai labi ripo!

Igaunijā ir viens džeks, kas nodarbojas ar šī jautājuma risināšanu. Ja pareizi sapratu, tad cilvēks tiek filmēts uz velo, pēc tam mērīts utt. Tas viss, protams, par samaksu. Cik zinu, Ivandai ir viņa kontakti.

Jautājums tiešām smags.
Internetā ir dažādi rēmja garuma, beņķa augstuma, isnesuma kalkulatori, bet protams tam visam zinātniskais pamatojums + precizitāte ir nenosakāmi.
Personiskā pieredze rāda, ka pareiza (veiksmīga_ pozīcija nāk ar to pašu pieredzi. Protams ka pamats ir kāds no tradicionālajiem pzīcijas ieteikumiem (kaut vai mr D-men ieteiktais). Pēc tam ir jāpabraukā (pie tam nevis 5 10 minūtes bet stundu un dažādos apstākļos) lai saprastu kas un kā.
Didzim arī taisnība - MTB jo īpaši trases mainās (Baložu krosā tā vien gribas beņķi noaist semāk, lai dibens neciestu pa bedrēm un kāpām braucot). SEBu maratonos (plakanākos gabalos) parasti beņķi lieku augstāk. Šoziem uz ruļļa pēkšņi "sajutu"ka beņķi prasās vairāk uz atpakaļu un iznesumu zemāku…
Vienkārš ieteikums: 1. Pieredze (pieregulē un izmēģini); 2. Necepies par šo, pa sezonu viss nostāsis savās vietās:)

Es tieši tā pats daru, videokamera nostiprināta 2m no mana sāna un braucot skatos uz sevi 42’ televizorā. Attiecīgi varu piekoriģēt savu pozīciju ļoti, ļoti precīzi.

Japiņa semināru nokavēju, bet iespējams būs vēl. Jebkurā gadījumā sezonas sākumu sākšu ar lineālu un video sesiju :)

paldies

Manupraat Kaspars ar savu ieteikumu nupat nosmeela shii formuma visa gada cepumu limitu.
GJENIAALISTISKI!!!
Lai labi ripo!

Varbūt kāds var iztulkot vai paskaidrot. Runa iet par sēdekļa augstuma izvēli.
Ihre Schrittlänge
messen Sie barfuß, mit
hüftbreitem Fußabstand.
Ziehen Sie sich
die Wasserwaage in den
Schritt. Richten Sie diese
waagerecht aus, und
lassen Sie Ihren Helfer
von Oberkante Wasserwaage
zum Boden messen.
Multiplizieren Sie
den Wert mit 0,885, und
stellen Sie das Ergebnis
als SATTELHÖHE
über Tretlagermitte, gemessen
entlang des
Sitzrohrs, ein.
Pēc Google tulkotāja uz Angļu val. saprotu, ka staklē iespiež līmeņrādi un nomēra attāluma līdz zemei un sareizina ar koeficientu?

Paņem šo kalkulatoru, tur viss ir angliski un ir videopamācības, kā mērīt.
Tas, protams, ir tikai vēl viens viedoklis par to, kā būtu pareizāk.

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

nu baigi labi aprasktīts kā jāmēra cilvēks, bet kā šitos uz velo mēra?
Standover Height Range
Virtual Top Tube Length
Stem Length
BB-Saddle Position
Saddle-Handlebar

[quote=kašķis]nu baigi labi aprasktīts kā jāmēra cilvēks, bet kā šitos uz velo mēra?
Standover Height Range
Virtual Top Tube Length
Stem Length
BB-Saddle Position
Saddle-Handlebar[/quote]

Manuprāt uz šo jautājumu ir pietiekami precīzas atbildes, zīmējumu formā internetā.

Saviem MTB ideaalo pozu/reguleejumu atradu 2 gadu laikaa, un tas kas man tagad ir ideaali, visdriizaak visiem paareejiem buus pilniigi garaam.
Katrs cilveeks ir unikaals - roku garums, kaaju garums, rumpja garums, un attieciigi peec taa ir jaasakomplektee richuks lai buutu pareiza uzseede. 2mm seedeklja nobiide nepareizaa lenjkjii vai attaalumaa, un 150Km nobraucams marshruts kljuust mokosh.

Iesaku aizbraukt uz Shmerli pie Arkaadija - vinjsh perfekti pastaastiis un paraadiis, kas ko un kaa!

vai pareizi saprotu ka “Virtual Top Tube Length” ir tas pats rāmja izmērs?

Rāmja izmērs ir garums trubai, kurā iet iekšā sēdekļa stute. Virtual top tube ir iedomātais augšējās rāmja trubas garums, ja tā priekšgalā sāktos tur, kur tā sākas, bet uz aizmuguri ietu paralēli zemei.

Tad es neko vairs nesaprotu. :(
Pēc manas saprašanas tās trubas garums, kurā iet iekšā sēdekļa stute taču neko nenosaka (gandrīz). Manuprāt galveno sēdēšanas ģeometriju veido trīsstūris - stūre, beņķis un pedāļu rumba. Sanāk ka iepriekš minētais trīsstūris var būt pilnīgi vienāds pēc rāmja izmēra kardināli atšķirīgiem riteņiem (Top Tube horizontāla vai Top Tube ļoti slīpa)?

Svarīgākais izmērs ir (Virtual) Top Tube garums, īpaši pie mūsdienu rāmjiem, kuriem augšējā truba nav horizontāla.

Man tas
http://www.competitivecyclist.com/za/CC … ATOR_INTRO
paziņoja ka vajagot 77 centimetrus garu Virtual Top Tube ???
Man augums 180cm.
Vai nu es kaut ko nepareizi esmu nomērījis vai arī tas formulas viņiem tur ir līkas.