Bāze.

Nu,nu, kurš tāds būtu. Vienīgais varbūt no cita sporta veida UZREIZ pārnācis cilvēciņš. Starp citu arī ripinot tos ziemas km labi uztrenējas vajadzīgie musīši. Padomā Ansi, cik gadus Tu skrien? Kāds bij sākums, cik ilgi līdz šamajam līmenim Tu gāji? Riteņbraukšana nav tas sporta veids kur 1-2 gados parādās norm rezultāts.
Jūtu ka šoziem sanāks nemaz neatlaist. Cenšos ripināt katru dienu.
Kakadu- ja Tev nav bijusi pilna noslogota sezona, tad iesaku ar neatlaist. Baigi grūti atsākt. Galvenais regularitāte, pēčāk būs žēl sabojāt iesākto.

Kurjer, vispār es Tev piekrītu, bet vismaz jāpastāsta šis joks ir, jo attiecībā pret to mēdz būt izņēmumi. Piem., ja cilvēks līdz tam ir daudz kāpis kalnos, vai kaut kā citādi ilgstoši uzturējies retinātos skābekļa apstākļos. Vai strādājis par nirēju:) Viņš domā, ka sporta labā nekā nav darījis, bet aklimatizējas, un izrādās, ka šajos parametros uzreiz ir pieskaitāms pie stiprajiem.

“Padomā Ansi, cik gadus Tu skrien? Kāds bij sākums, cik ilgi līdz šamajam līmenim Tu gāji?”

Sākums man bija tāds, ka vecumā, kad teorētiski jau var ātri un vienmērīgi noskriet 10 km, es jau trīnīša beigās lūzu nost, un 5 km izvilku pēdējiem spēkiem:)
Kad es studēju Parīzē, es hroniski cietu no pārmācīšanās. Tad es vēlu vakaros gāju skriet studentu parkā. Iepriekš minētā iemesla dēļ skrēju psiholoģiskā trulumā, tur tiešām ap 20 km skrējiens katru vakaru sanāca. Arī pa kāpnēm lēkāt sāku pirms daudziem gadiem…

Ziemā, ja sniegs, vai trakais mīnuss, noteikti iesaku paskriet 5 - 8 km. Ļoti noder kājām, tam pašam svaram, pulsam un elpošanai. Un sačkot nevar… kājas ar inerci no kalna jau neripo:D

Nu,vīri,paldies! Lai visu to izdarītu,diennakts par īsu.Bet ja nopietni,ņemšu vērā padomus.Tiešām labi ka ir kas padalās pieredzē.Tā jau nav ka brīvos brīžos sēžu pie TV un kasu paduses.Divas sezonas kopā ar darba kolēģiem skrienam orientēšanos,un tagad visi kopā ierāvām lūpā MTB āķi.

Sveiki visapkārt :) Pajautāšu šeit savus neskaidros jautājumus par bāzes likšanu, OK!

Varbūt pārāk specifisks jautājums, bet nu …

Tākā novembrā sākumu grasos iegādāties velorulli un diezgan cītīgi trenēties ar mērķi tautas klasē ielikt dažiem ātriem čomiem ( ja nemaldos Top 50 ) :D un pēc kāda laika startēt arī sporta grupā.

Pašam ir 19 gadi, izturība diezgan laba ( Pamatsports - Skriešana ), laiks ko varu atvēlēt treniņiem - diezgan daudz stundas, ir liela apņemība un dzelžaina neatlaidība, jāņem vērā to, ka šogad neesmu piedalijies nevienos lielos mačos ( dažādu iemeslu deļ ) :( + vēl tikko noslimoju 2 nedēļas pa māju :(

Tātad secinu, ka no novembra līdz februāra beigām man jābūvē bāze, [color=green] bet ar cik lai sāk? Ir ieteikumi! [/color] Doma ir trenēties vismaz 3 x nedēļā ( lai tik ātri neapnīk ) mīšanos izvirzot kā galveno prioritāti, pamišus iesaistot slidošanu, skriešanu varbūrt arī kādu atpūtas dieniņu :) [color=green] Par cik minūtēm būtu vēlams palielināt nākamās nedeļas bāzes treniņu ilgumu [/color] Man bija doma katru treniņu ik nedēļu par 10 min! ( tas sanāk + 30 min ik nedēļu ). Pulsometru iegādāšos vēlāk, tāpēc gribētu uzzināt [color=green] ar cik km/h jūs parasti braucat bāzes treniņā [/color] ( Zinu, ka katram tas ir atšķirīgs ātrums ) :rolleyes: Priekštatam, lai būtu vismaz kaut kāda skaidrība.

Tas pagaidām viss.

Aizej uz kādu no laboratorijām noskaidro sliekšņus, nopērc pulsametru un TIKAI TAD atgriezies pie šī jautājuma!!!
km/h un tas viss pārējais ir tāda runāšana par neko jo “bāzes” likšanas laikā tu faktiski trenē SIRDI. Bez pulsametra vari taisīt tikai spēka treniņus.

Mans subjektīvais par laika palielināšanu ir diezgan skeptisks. Respektīvi lielu jēgu neredzu. Tā pat lai būtu normāls “bāzes” treniņš tam ir jābūt ne īsākam par 1.30h. Ja gribi trenēties nopietni tad jābrauc/jātrenējas ir katru dienu ar GALVU un ar vienu brīvdienu :)

p.s.
ja jau pamatdisciplīna ir skriešana tad varbūt ir vērts apmeklējot dakterus noskaidrot arī sliekšņus skrienot. Vēlāk kopā ar pulsametru tomēr treniņi būs krietni efektīvāki.

Būtībā jau uz izjūtu var braukt, ja nejūti stiprus sirdspukstus, tad ir štokos, bet atkal nevar zināt, vai pietiekami slogo. tāpēc pulsometrs palīdz noturēt vienā līmenī. Pulsometrs ir vienreizējs pirkums, tāpēc labāk nevilcināties. kad braucu garos gabalus, nekad neskatos ātrumu (nu ta tikai informatīvi), bet tikai uz pulsu.

Tā jau ir bet nu pēc savas pieredzes zinu ka braucot kaut vai uz tā paša ruļļa (respektīvi nav nekāda pretvēja, spiediens riepās vienāds utt) kad apstākļi ir bijuši nemainīgi zinu ~kā salspēgties lai brauktu uz sliekšņa, BET vienā no 5 reizēm nākas pārnesumus koriģēt jo pēc fīlinga viss ir ok bet pulss nez kāpēc ir augšā…

p.s.
Lētākie pulsametri (jādomā ka šeit pat forumā atrodami lietoti) varētu būt dabūjami pa ~ 20Ls - tas ir tik pat cik RR pie FOX’a :)

noteikti ieteicama svaru zāle ja sanāk laiks 2xned.,pašam jāzin ko gribi vai spēku trenēt(to gan vairāk vajag sprinteriem) vai vispārējo rumpja kondīciju.
spēka trenēšana notiek ar max.svariem un maz atkārtojumiem jo ceļot max. svaru Tu neesi spējīgs veikt atkārtojumus(ja esi spējīgs tad treniņš nav bijis produktīvs)
izturības trenēšana(ne tādā nozīmē kā uz ceļa/mežā ar velo) notiek ar 40%,50%,60% no max svara ko spēj kustināt,veicot atkārtojumu sērijas krās maina atkārtojumu un sēriju skaitu,ja regulāri apmeklē zāli tad protams arī smagumu maini.
Galvenais nesasteigt un neiedzīvoties stulbās traumās tāpēc vienmēr jāiesildās(vingrojumi,stiepšanās,biki ričuks).

precīzāk baseins=plaušām
slēpošana=ričuks
slēpojot vairāk nekā uz ričuka tiek noslogoti muguras,roku,plecu muskuļi.(ķermeņa augšdaļa)

precīzāk baseins=plaušām
slēpošana=ričuks
slēpojot vairāk nekā uz ričuka tiek noslogoti muguras,roku,plecu muskuļi.(ķermeņa augšdaļa)[/quote]
Turpinot iesākto tēmu, kāds slēpošanas veids ir labāks treniņiem? Klasiskais vai slīdsolis? Vai arī tam nav liela nozīme?

galvenais lai LV būtu sniegs - solim nav nozīmes;)

Domāju ka biomehāniski līdzīgāks solis ir klasikā, bet ej tu dabū labu špūri šitādās ziemās…

[quote=Frax1s]Sveiki visapkārt :) Pajautāšu šeit savus neskaidros jautājumus par bāzes likšanu, OK!

Varbūt pārāk specifisks jautājums, bet nu …

Tākā novembrā sākumu grasos iegādāties velorulli un diezgan cītīgi trenēties ar mērķi tautas klasē ielikt dažiem ātriem čomiem ( ja nemaldos Top 50 ) :D un pēc kāda laika startēt arī sporta grupā.

Pašam ir 19 gadi, izturība diezgan laba ( Pamatsports - Skriešana ), laiks ko varu atvēlēt treniņiem - diezgan daudz stundas, ir liela apņemība un dzelžaina neatlaidība, jāņem vērā to, ka šogad neesmu piedalijies nevienos lielos mačos ( dažādu iemeslu deļ ) :( + vēl tikko noslimoju 2 nedēļas pa māju :(

Tātad secinu, ka no novembra līdz februāra beigām man jābūvē bāze, [color=green] bet ar cik lai sāk? Ir ieteikumi! [/color] Doma ir trenēties vismaz 3 x nedēļā ( lai tik ātri neapnīk ) mīšanos izvirzot kā galveno prioritāti, pamišus iesaistot slidošanu, skriešanu varbūrt arī kādu atpūtas dieniņu :) [color=green] Par cik minūtēm būtu vēlams palielināt nākamās nedeļas bāzes treniņu ilgumu [/color] Man bija doma katru treniņu ik nedēļu par 10 min! ( tas sanāk + 30 min ik nedēļu ). Pulsometru iegādāšos vēlāk, tāpēc gribētu uzzināt [color=green] ar cik km/h jūs parasti braucat bāzes treniņā [/color] ( Zinu, ka katram tas ir atšķirīgs ātrums ) :rolleyes: Priekštatam, lai būtu vismaz kaut kāda skaidrība.

Tas pagaidām viss.[/quote]
daži padomi/manas domas(varbūt nedaudz par skarbu) izlasot tevis rakstīto :
1)izskatās ka Tev īsti nav skaidrs kas ir tā “Bāze” un cik tas prasa trenēšanos,bet pie tā visa var piestrādāt.
2)citāti “laiks ko varu atvēlēt treniņiem - diezgan daudz stundas, ir liela apņemība un dzelžaina neatlaidība” un tad šis “Doma ir trenēties vismaz 3 x nedēļā ( lai tik ātri neapnīk )” palasi un padomā vai sakrīt apņemšanās ar plānu…izklausās pēc sapņošanas!
3)nemanu 0 punktu pir kā Tu domā likt tās +10min.
4)nav zināms kāda ir pamatsporta-skriešanas distance kuru skrien…100m,100m/b,400m,800m.maratons vai uz krūmiņiem tuvajā parciņā pačurāt…
5)kā te Tauta dēvē “Bāzes” likšana atšķirībā no indivīda īpatnībām var ilgt gadu varbūt divus,pamatā tas nozīmē regulārus treniņus 5reiz ned. un ja iespējams tad 2reiz dienā šad tad ,jo ne jau tikai sēdēšana uz velo vai skriešana ntās stundas lēnā tempā dos rezultātu.Kā Kurjers raksta ir jābūt intervāliem ar augstākiem pulsiem/atpūtai utt. ziemā tam nebūt nav jābūt ritenim to visu var aizstāt ar skriešanu,slēpošanu,pārgājieniem,peldēšanu,sporta zāli,svaru zāli jo vairāk variācijas jo labāk lai vasarā tas ričuks nepiegriežas.
varbūt tagad tā lieta skaidrāka!
lai labi ripo.

Vel varetu pieminet, ka tiesi svarigi manprat lai butu dazada veida noslodze - visu ziemu sezot uz velorulla nostiprinasies tikai atseviskas muskulu grupas. Lai ari pamatnodarbe butu velo, tomer tikai ar velo braucot uztrenneties nevar. Un tad varbut japadoma vai tiesam verts pasam pirkt velorulli majas, varbut labak abonentu uz kadu trenninu zali.

Krists

Vel varetu pieminet, ka tiesi svarigi manprat lai butu dazada veida noslodze - visu ziemu sezot uz velorulla nostiprinasies tikai atseviskas muskulu grupas. Lai ari pamatnodarbe butu velo, tomer tikai ar velo braucot uztrenneties nevar. Un tad varbut japadoma vai tiesam verts pasam pirkt velorulli majas, varbut labak abonentu uz kadu trenninu zali.

Krists[/quote]
…vai ziemas velo ar kārtīgiem dubļiniekiem, mokasīnus un lietus jaku - mūsu standarta ziemai lielisks komplekts. un tikai nesakiet, ka nav kur braukt un ka tumšs un ka vispār ārā draņķīgi :)

bet tās konsultācijas prasības lika man pasmaidīt, īsti nelikās vietā tik nopietnus padomus prasīt čatā, lai saņemtā info palīdzētu sasniegt izvirzītos sportiskos mērķus.

lai sokas!

Nelaime tā, ka slēpojot pulss iet augstos “apgriezienos”, pašam vidējais ap 150 “rpm” grozās! Īsti to bāzi nesanāk likt, ja vien nesāk tā pavisam lēni slēpot jeb stampāt pa sniegu… Šeit protams neiet runa par pieredzējušiem distanču slēpotājiem!

neviens neliek augstajos urbt!paša izvēle!

Uhtiii :)

Nju tad jau no sākuma būs jānopērk pulsometrs! Kaut kad velāk, kad maciņš atļaus būs arī jāpatestē sevi labratorijā uz tiem sliekšņiem.

Ja mērķa sasniegšanai tas prasīs kaut vai 6 x nedēļā mīties tā nebūs problēma ;)

" 3)nemanu 0 punktu pir kā Tu domā likt tās +10min. " ← Tur jau tā lieta ka nezinu ar cīk īsti lai sāk ( domas dalās ) Man pašam bija doma sākt ar 2 h 30 min! Cerams Sākumā nebūs par šerpu ?!

He Heh … Ja jau ir izturība, tad pusmaratonus skriet varu. P.S. Nākamgad jaizmeiģina maratons pievarēt.

" Kā Kurjers raksta ir jābūt intervāliem ar augstākiem pulsiem/atpūtai utt. " ← Vaitad tie treniņi nav vairāk uz sezonas sākumu?

Manuprāt ilgtermiņā tomēr būtu izdevīgāk iegādāties velorulli, nekā treniņu zāles abonimentu uz 2 mēnesiem pa to pašu naudu. Nu bez veloruļļa ziemā es pieminēju arī slidošanu un skriešanu, protams neatstāju novārtā arī ķermeņa augšdaļu :)