Aploku/riepu izmēri

Nesen, sev par lielu pārsteigumu, uzzināju ka aploku/riepu izmēros eksistē samērā liela dažādība (http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html) un ka collās norādītie skaitļi 24”, 26”, 28” vēl nenozīmē ka riepa ies kopā ar noteiktu disku. Tajā pašā laika LV esošajos interneta veikalos, praktiski netiek norādīts ISO/E.T.R.T.O izmērs. Vai tas nozīmētu ka pie mums faktiski apritē ir tikai viens no šiem izmēriem (diametra ziņā) un pārēji mūsu veikalos ir eksotika? Vai arī drošības pēc pērkot ratu/riepu/aploci vienmēr vajag pārliecināties ka nortādītas 26” ir tās 26” kuras man vajag?

neies tikai gadījumā, ja būs pa platu vai šauru aploks. citos gadījumos pilnīgas muļķības pateici (ja neskaitam, ka nopērc tubulāru clincher vietā)

Kā var iet kopā disks kuram BSD ir 571 mm ar riepu kuras iekšējais diametrs ir 597mm?

24 ir 2 izmeri (507,540.un vel viens invalidiem),26 ir pat 5 (571,584,590,587,553) dazus var saprotams var meiginat savienot(mazakas riepas uz lielakiem aplokiem).Saskaros ar 24 galvenais ka velo veikalos tirgo aploces un riepas pasi brinas ka vinas neiet kopa(veikali no loti cienijamo gala),sapratusi ka ieberzusies iedeva atlaides(viena bija riepas cita aploces ).

un vēl ir jautājums vai visi vbreiki nosedz to iespējamo aploču diapazonu? vai arī pērkot vbreikus jāpārbauda vai tie būs savietojami ar aplokiem.

Tālāk pa šiem v-bremžu klučiem var neskatīties
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41-Fk-uXyRL._SL500_SS500_.jpg
Vispār liekas, ka baigo tuftu pašlaik dzen
Nav nācies dzirdēt, ka kāds nopircis nepareiza izmēra riepu, ja arī atšķiras tie pāris mm, uzstūķēt tā pat var.

Tas vis sakas kad grib sauras riepas vai dikti platas ta ideja taipus dikim laikam ir lai butu apmeram vienads arejais apkartmers.Ar 28 cirks beidzas tagat platas vienkarsi sauc par 29.Tur tie nedaudz mm v-breikiem domaju ka neiespaido (varbut hidraulikai problemas ).

[quote=emils]Tālāk pa šiem v-bremžu klučiem var neskatīties
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41-Fk-uXyRL._SL500_SS500_.jpg
Vispār liekas, ka baigo tuftu pašlaik dzen
Nav nācies dzirdēt, ka kāds nopircis nepareiza izmēra riepu, ja arī atšķiras tie pāris mm, uzstūķēt tā pat var.[/quote]

1. Ir bijuši gadījumi kad nevar uzmontēt riepu, savādāk es nebūtu sācis interesēties par šo jautājumu.
  2. Piemēram, 584-559=25mm=2.5cm. Riepas ar šādu diametra atšķirību uz viena izmēra diskiem var uzmontēt tikai Čaks Noriss.
  3. Spriežot pēc schwalbes lapā pieejamā piedāvājuma >90% 26” riepu ir uz 559 un visi pārējie izmēri ir samērā maz pārstāvēti, bet ir. Tas nozīmē ka paļauties tikai uz skaitli 26” nevar un pastāv risks nopirkt riepu kuru uzmontēt nevarēs.

Vispirms uzdod jautājumu, cik liela varbūtība, ka tev būs tāds retais aploks tev pašam to nezinot. Tie kas nezin, parasti brauc uz servisu. Tie, kas prot nomainīt riepu arī parasti zin uz kādiem cipariem skatīties.

Risks pastāv ja es riepu/aploku gribu nopirkt internetā un pārdevējs nav norādījis iso izmēru. Es pie tādiem eksotiskiem diskiem tiku atvedot lietotu velo no Somijas. Vietējās bodes laikam vispār neko no šiem izmēriem nepiedāvā un pēc noklusējuma jāsaprot ka visi 26” ir ar 559 BSD.

Nopirki velo ieraugot tikai ciparu “26”? Tad pats vainīgs, ka pērc ko pagadās. Pirms pērc tehniku vajadzēja noskaidrot, kas vispār LV ir ar detaļām un servisu.

ir jau vēl 27" aploki :)

Droši vien ka vajadzēja noskaidrot, bet ja es forumā paprasītu vai Latvijā ir pieejams 26” riepas, tad tu noteiktu nebūtu tas kas man paskaidrotu ka mēdz būt nianses.

Un kā jau iepriekš minēja arī veloveikalu pārdevēji paši ir neizpratnē kāpēc uz 26” aploka nevar uzmontēt 26” riepu. No tādiem neko daudz nenoskaidrosi.

Tad tā arī saki, ka problēma ir tā, ka nopirki riteni nezinot kas viņam pa ratiem. Gribēji kā lētāk, sanāca kā vienmēr.
Kā jau teici, vairāk kā 90% 26’’ aploki un riepu tiešām ir +/- vienādi un savietojami, pārējie % ir visādi tūrisma velo piejaukumi.
Uz pilnīgu haļavu pērkot aplokus (skatos tikai aploka iekšējo platumu) pat nopirku pareizos, gan agrāk alexrims, DT un MAVIC, gan tagad lētākus FUNN, ar riepām arī vienmēr tā ir bijis.

Risks pastāv ja es riepu/aploku gribu nopirkt internetā un pārdevējs nav norādījis iso izmēru. Es pie tādiem eksotiskiem diskiem tiku atvedot lietotu velo no Somijas. Vietējās bodes laikam vispār neko no šiem izmēriem nepiedāvā un pēc noklusējuma jāsaprot ka visi 26” ir ar 559 BSD.[/quote]

Te gan +/- ir norādīti izmēri arī milimetros http://www.gandrs.lv/nestandarta-izmera-velosipedu-riepas/

Izskatās, ka te novākušies “tēti - konstruktori” un pilnīgi loģiski, ka ne visai šeit mītošajai tautai augstāk minētais ir saprotams, bet tikai kaitina;)). Patiesība, protams, ir, ka norādītais izmērs collās vēl neko neizsaka un jāraugās arī tālāk sarakstītie milimetri, bet tie jau attiecīgi tādi specifiski gadījumi ar konkrētām prasībām, kas uz lielāko vairumu neattiecas.